Zo maak je een shotlist voor fotografie

Autumn in the Prinsentuin in LeeuwardenFoto: © MJB Events PR

Zo maak je een shotlist voor fotografie

Vanuit de filmwereld kennen we bijna allemaal wel het woord shotlist, een lijst met welke filmshots er genomen moeten worden. Ondanks dat er binnen de fotografie minder gebruik wordt gemaakt van shotlist, zou het toch handig zijn om daar wel gebruik van te maken. In dit artikel leg ik uit hoe jij een shotlist maakt voor jouw fotografie.

Wat is een shotlist?

Een shotlist is eigenlijk een lijst waarop staat welke shots jij wil maken. In de filmwereld wordt een shotlist vooral voor een specifieke locatie gebruikt, waarbij de shots chronologisch worden afgespeeld net zoals het in de uiteindelijke film zal gaan gebeuren.

Binnen de shotlist van de fotografie worden ook de beelden weergegeven die jezelf zou willen fotograferen. Bijvoorbeeld een overzicht foto, een medium shot of een detailshot van een bepaald effect of een bepaald onderwerp binnen het evenement of gebeurtenis waar jij op dat moment bent.

Aan de fotografie shotlist zijn geen eisen of verplichtingen. Het wordt vaak gebruikt, maar niet alle fotografen gebruiken ook een shotlist. Op deze shotlist komt bijvoorbeeld het gewenste beeld te staan, informatie over de fototoestelinstellingen en eventuele aanvullende informatie zoals omschrijving van het doel waarom jij die foto zou willen maken. Een fotografie shotlist kan zowel beknopt als (erg) uitgebreid voorkomen, afhankelijk van de situatie die voor jou van toepassing is.

 

Voordelen van een shotlist

Een shotlist kan best veel werk zijn, vooral wanneer je op een festival, een evenement of op een ander grote gebeurtenis bent. Maar het maken van een shotlist kent verschillende voordelen. Het eerste voordeel is dat je jouw fototoestel goed moet kennen. Bijvoorbeeld hoe je de belichtingsdriehoek (ISO, Diafragma, Sluitertijd) goed instelt, hoe je wisselt tussen de verschillende camerastanden, hoe je de witbalans aanpast en hoe je de focus op een specifiek onderdeel legt. Doordat je het fototoestel goed leert kennen kan je(de verwachte) instellingen ook gebruiken voor jouw shotlist. Op deze manier kan je het beste uit jouw foto’s halen.

Als tweede voordeel kan een shotlist gebruikt worden om het gewenste standpunt (compositie) vorm te geven. Vanuit welke hoek wil je de foto’s maken, gebruik je diepte effecten (zoals scherptediepte), wat voor sfeerbeelden wil je gebruiken en wat is het uiteindelijke doel dat je met de foto’s wilt bereiken. Al deze onderdelen dragen bij aan het grote geheel voor jouw fotografie.

Wanneer we naar een evenement, concert of andere gebeurtenis gaan dan komt het vaak voor dat we maar foto’s maken in de hoop dat er een paar goede bij zitten. Door gebruik te maken van een shotlist kan je, net zoals in het eerder genoemde onderdeel, de juiste toon-of-voice behalen. Op deze manier kan je echt een fotoserie maken die de gewenste sfeer van je als van jouw opdrachtgever weergeeft.

Als laatste voordeel wil ik je meegeven dat een shotlist je kan helpen met het beargumenteren van bepaalde keuzes. Bijvoorbeeld door een omschrijving toe te voegen van close-up shots, van mediumshots en van overzichtsfoto’s. Hierdoor kan je leren kijken naar foto’s met de keuze waarom je een bepaalde foto heeft gemaakt dat bijdraagt aan een bepaald sfeereffect. Zo kom je erachter waarom jij misschien er altijd voor kiest om alleen maar details foto’s of alleen maar overzicht foto’s te maken.

Hoe maak je een shotlist?

Een shotlist kan je op verschillende manieren maken. Bijvoorbeeld door te tekenen, door afbeeldingen van het internet te halen die je nastreeft om te maken (soort moodbord) of door gewoon te omschrijven wat voor beelden je wil hebben. Er is in dat opzicht niet een goed of fout te vinden.

De shotlist kan je vervolgens in verschillenden soorten en maten maken. Bijvoorbeeld in Microsoft Word, in Adobe Illustrator, Adobe Photoshop of in een online tool. Het handigst is om het te maken in een programma dat je kan uitprinten, zodat je jouw shotlist kunt meenemen naar de betreffende locatie.

Bij iedere soort foto (detail foto, medium shot foto, overzicht foto) zet je verschillende informatie neer. Bijvoorbeeld welke fototoestel instellingen je verwacht te gebruiken, welke compositie je het liefst kiest in de betreffende foto en welke objecten de hoofdrol zouden moeten hebben. Bij deze informatie zet je ook het doel van de foto. Zo zou je een overzichtsfoto kunnen gebruiken om de kijker kennis te laten maken met de (specifieke) locatie. Dit zou je dan weer kunnen combineren met een bepaalde emotie in gedetailleerde foto’s (uit jouw fotoreportage)

Binnen deze shotlist kan je ook nog andere informatie kwijt, zolang het maar relevant is voor de betreffende foto, die je probeert te maken. Kies daarvoor niet voor overbodige informatie dat niet thuis zou horen op een shotlist. Want dat zou zonder zijn van alle investeringen die je doet met betrekking tot deze shotlist.

Conclusie

We kunnen concluderen dat een shotlist een positief effect heeft op het maken van een fotoreportage. Het is daarbij goed om na te denken hoe, welke en wat voor foto’s je wil gaan maken. Uiteindelijk adviseer ik je om niet alleen maar te letten op de foto’s die je benoemd hebt in jouw shotlist. Dit kan jouw creativiteit sterk beïnvloeden. Soms is het ook gewoon goed om onvoorbereid naar een locatie of evenement gaat. Uiteindelijk maak jij als fotograaf de foto voor jezelf of voor jouw klant.

Tags: