Zo begin je met fotografie: De training (deel 1)

Nature photography of an Passiflora (Passiebloem) with flowers for biodiversityFoto: © MJB Events PR

Zo begin je met fotografie: De training (deel 1)

In de komende drie weken neem ik je mee in een driedelige fotografie cursus op mijn website. In deze cursus vertel ik je meer over de basisvaardigheden van fotografie met enkele belangrijke key-elementen die altijd weer terugkomen. Ongeacht wat voor soort fotografie je doet. Ben je klaar? Laten we dan beginnen met het eerste deel.

Controleer de fototoestel en accessoires

Voordat je begint met het maken van foto’s is het belangrijk om zowel de fototoestel als de accessoires te controleren. Kijk of de fototoestel, lens(en), opladers en de SD-kaart erbij zitten. Deze onderdelen zijn het belangrijkst voor het maken van foto’s.

Daarna, als het fototoestel niet van jou is, zou ik je graag willen aanraden om de handleiding te lezen van het fototoestel. De meeste fototoestellen werken op dezelfde (of soortgelijke) manier, maar kan per fototoestel merk of versie verschillen.

Tot slot is het belangrijk dat je kennis hebt van de basiselementen die meekomen met fotografie. Denk daarbij maar aan de kennis over de sluitertijd, diafragma, ISO-waarden, fotokwaliteit en het fotograferen in RAW of JPG (fine, medium, small).

Maak foto’s met verschillende sluitertijden

Als je alles gecontroleerd hebt, dan kan je aan de slag gaan. Maak daarom je eerste vijf foto’s waarbij de sluitertijd verschillend is. Bijvoorbeeld van een snel voorbij rijdende auto, een portretfoto of een stilleven foto. Het doel hiervan is om te kijken wat de sluitertijd voor invloed heeft om een situatie en op de foto die je hebt gemaakt. Maak daarom een aantal foto’s met de volgende sluitertijden:

  • 5 seconden
  • 1/10 van een seconde
  • 1/25 van een seconde
  • 1/125 van een seconde
  • 1/1000 van een seconde
Nature photography of the Waterlilies for biodiversity

Foto: © MJB Events PR

Maak foto’s met verschillende diafragma’s

Vervolgens gaan we een aantal foto’s maken met verschillende diafragma instellingen. Het diafragma zorgt ervoor hoeveel licht er door de lens op de sensor valt. Maak daarom verschillende foto’s met de volgende diafragma instellingen.

  • Een wijde diafragma (3,5)
  • Een gesloten diafragma (11,0).

 

Het kan zijn, afhankelijk van je eigen lens en fototoestel, dat het diafragma nog kleiner of groter kan worden. Ga hiermee vooral aan de slag in donkere en lichte situaties. Op deze manier zal je ondervinden wat voor invloed het diafragma heeft op je foto’s en resultaten.

Maak foto’s met verschillende ISO-waarden

Tot slot gaan we ook nog eens foto’s maken met verschillende ISO-waarden. Soms zie je misschien wel donkere foto’s met pixels of dat de foto korrelig is. Dit komt meestal omdat de ISO-waarden te hoog staan afgesteld, bijvoorbeeld op 6400 ISO of 12800 ISO. Daardoor kan het dus zijn dat de foto minder mooi gaat worden.

Maak daarom foto’s met verschillende ISO-waarden. Bijvoorbeeld vanaf 200 ISO tot aan 6400 ISO. Je fototoestel zou mogelijk een bredere ISO-waarden scope hebben. Ga daarmee vooral aan de slag, maar gebruik in geen enkel geval een flitslicht. Speel vooral met het beschikbare licht, zeker in donkere situaties. Op deze manier ga je leren wat voor rol de ISO-waarden hebben en hoe je daarmee kunt spelen om een foto te maken.

Nature photography of the Druif Hyacint (Grape hyacinth) for biodiversity

Foto: © MJB Events PR

Zoek voor bronnen

Mocht je iets niet precies weten of wil je meer achtergrondinformatie over bepaalde zaken, dan zou je altijd opzoek kunnen gaan naar bronnen die je daarbij kunnen helpen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door boeken, literatuur of door het internet af te zoeken naar de juiste informatie. Ik heb bijvoorbeeld een fotografie kennisbank geschreven die je kunt bezoeken voor meer achtergrondinformatie. Ook zou je een bezoek kunnen brengen aan mijn fotografie artikelen op mijn website.

Maak je portfolio

Maak tot slot een portfolio van de foto’s die jij hebt gemaakt. Vermeld daarbij de instellingen van je foto’s, zodat jij niet alleen weet hoe je een foto hebt gemaakt. Maar dat iemand anders ook van jou weer kan leren. Op deze manier help je eigenlijk elkaar om beter te worden met fotografie.

Mocht je feedback willen op je fotografieportfolio, dan help ik je graag (gratis) daarmee. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is je verzoek en een link naar je portfolio te sturen via het contactformulier op mijn website. Dan zal ik je daarna zo spoedig mogelijk voorzien van feedback zodat je nog beter kan worden met fotografie.

Conclusie

Met deze eerste training voor fotografie heb je (praktijk)kennis gekregen van de basiselementen van fotografie. Zo weet je wat de invloed is van de sluitertijd, diafragma en de ISO-waarden. De drie waarden die ook wel de belichtingsdriehoek (exposure triangle) worden genoemd. Daarnaast weet je ook de basis instellingen van je fototoestel te vinden.

In het volgende deel gaan we verder met deze kennis. We gaan dan kijken naar de voorbereidingen, het maken van de foto’s (compositie en onderwerp) en kijken we naar de workflow binnen de fotografie. Tot die tijd zou ik vooral tegen je willen zeggen: Blijf oefenen, want alleen op die manier kan je beter worden binnen de fotografie.

Nature photography of an Almond with flowers for biodiversity

Foto: © MJB Events PR