Winterwandeling 2017 met ruige rijp

Ruige rijp (rough ripe) during the winter of 2017Foto: © MJB Events PR

Winterwandeling 2017 met ruige rijp

Tussen het organiseren van evenementen, het verzorgen van promotiemateriaal, het beheren van websites en het assisteren bij het (artiesten)management door moet er ook gerelaxt worden. Gisteren had ik dan ook een wandeling gemaakt tussen de natuur met het ruige rijp. Maar wat is het eigenlijk en hoe is het ontstaan?

Wat is ruige rijp?

In het voorjaar en in het najaar zijn er jaarlijks vele mistbanken die soms belemmerend zijn voor verkeersdeelnemers. Wanneer deze mist plaatsvindt in de winterperiode, kan het voorkomen dat het (erg) glad is buiten op straat. De mist (vocht in de lucht) bevriest wanneer de grond onder de 0 °C graden komt.

Doordat het mistig is kan er op een object een waterdruppel ontstaan. Deze waterdruppel koelt af en bevriest bijvoorbeeld aan een hek of aan een tak vast. Wanneer er nieuwe mist in de buurt van de inmiddels bevroren waterdruppel komt, kan het waterdruppeltje (of ijskristal) zich aansluiten waardoor de waterdruppel gaat groeien.

Door de wind die licht opkomt waaien, kan de bevriezende mist voor stekels zorgen. Hierdoor krijgt de rijp een stekelige vorming wat ruige rijp vormt. Al moet de wind natuurlijk niet te sterk zijn, want anders wordt de rijpstructuur beschadigd! De stekels groeien dan tegen de wind in, wat weer een mooi natuurverschijnsel is om erachter te komen waar vandaan de wind waait!

Conclusie

Ruige rijp komt niet vaak voor hier in Nederland. Ondanks dat het een unieke natuurverschijnsel is, levert het vaak mooie winterse foto’s op als gevolg. Het is nu maar weer wachten tot de volgende ruige rijp voor de deur staat hier in Nederland. Tot die tijd, kunnen we genieten van de foto’s die ik tijdens de winterwandeling heb gemaakt!

Foto’s: © MJB Events PR