Waarom is Parijs een goede fotografie stad?

Skyline of Paris by nightFoto: © Auteursrechthebbende onbekend (public domain)

Waarom is Parijs een goede fotografie stad?

Parijs, de stad dat in al 4000 voor Christus vermoedelijk bewoond werd, word vandaag gezien als de stad van de liefde. De stad heeft een rijke geschiedenis op haar naam staan, zowel positief als op een negatieve manier. Al deze gebeurtenissen maakt het de stad zoals we die vandaag de dag kennen. Ook wel de stad van de liefde. Maar is Parijs daarom dan wel een goede fotografiestad om uw fotografie kennis te verbeteren? Ik zocht het voor u uit en schreef er dit artikel erover.

Waarom is Parijs de stad van de liefde?

Met ruim 11 miljoen inwoners in en rondom Parijs (de stad, Saint Denis, Versailles en Évry) is Parijs de hoofdstad van Frankrijk. De stad heeft een oppervlakte zeker 105 vierkante kilometers. De stad is ontstaan aan de Seine, de rivier die in en door Frankrijk loopt. Kort nadat de eerste woningen kwamen werd er gebouwd aan de Île de la Cité, wat vandaag de dag het hart van de stad is en waar u onder meer de Notre-Dame de Paris kunt terugvinden.

De naam Parijs is volgens verschillende historica’s afgeleid van de Gallische stam de Parisii, ook wel de afkorting van Civitas Parisiorum (Stad van de Parisii). Dit was de nieuwe naam voor <em<Lutetia, zoals dat in de Romeinse periode werd genoemd.

De Parijzenaren noemen de stad Paris, wat waarschijnlijk een samenvoeging is van de woorden Par en ris, wat samen om te lachen betekend. Andere Parijzenaren noemen de stad ook wel Paname. Het is niet bekend hoe deze benaming tot stand is gekomen. Over het algemeen wordt Parijs toch aangezien als Lichtstad en als De stad van de liefde.

De stad van de liefde is eigenlijk ontstaan door de rijke geschiedenis van de stad. Door de bouw van diverse historische panden, zoals de Arc de Triomphe, Basilique du Sacré-Cœur, La Tour de Eiffel en de Notre-Dame de Paris heeft dit zeker goeds gedaan aan de liefde van de stad.

In de geschiedenis hebben veel koningen, koninginnen en andere bekende mensen plaatsgenomen in de stad. Iedere keer werd de stad uitgebreid en vernieuwd zodat de Parijzenaren zich op zijn of haar gemak gingen voelen.

Vandaag de dag is de stad van de liefde nog steeds iets wat veel gebruikt wordt onder de mensen. Dit komt vooral door de grote warenhuizen, de interessante en originele plekken om te eten, de mode in de stad en door de La Tour de Eiffel die eigenlijk van alle kanten te zien is, waar u ook bent in Parijs.

Echter gaat dit nog wel terug in de tijd. De eerste keer dat Parijs als de stad van de liefde werd genoemd was in de 19de eeuw. Toen kwamen veel rijke mannen naar Parijs om daar te flirten en ondeugend te doen met de vrouwen. Daarbij kwam ook dat er in die tijd veel shows waren met danseressen wat veel mannen trok. De vandaag nog bekende locatie is de Moulin Rouge (Rode Molen). Dit was in de 19de eeuw het symbool voor de liefde, waardoor de naam de stad van de liefde aan Parijs werd toebedeeld. De Moulin Rouge is vandaag de dag nog steeds te bezoeken, maar is in de meeste gevallen wel lastig om binnen te komen. Het is wel raadzaam om in de avonduren goed na te denken of u wel naar de Moulin Rouge wil gaan, omdat deze gevestigd is in de huidige rossen buurt.

Plan de Paris from 1575 and made by Francois de Belleforest

Plan de Paris from 1575 and made by Francois de Belleforest

Vanaf de Pont l’Archevêché heeft u, vooral bij een zomerse zonsondergang, een prachtig overzicht over Parijs, de Seine en de Notre-Dame. Op deze brug hebben vele verliefde mensen ook een slotje opgehangen die de liefde bezegelden. Doordat er gevaar zou dreigen dat de brug in zou storten door het gewicht van de duizenden sloten aan het hek, besloot Parijs om een verbod uit te brengen dat er geen sloten meer aan deze brug mochten worden gehangen. Het opruimen van de sloten ging beginnen en er is naast de brug een gelegenheid gebracht waar men alsnog een slotje aan kan vasthangen.

De stad heeft daarnaast nog veel andere oorlogen overleefd. Denkt u bijvoorbeeld aan de eerste en tweede wereldoorlog, aan de Franse Revolutie of aan de oorlogen die Lodewijk en Napoleon hebben gevoerd in en rondom Parijs. Gelukkig is er in de grootste delen van de stad wel de originele historische panden bewaard gebleven.

De 20 hotspots fotografieplekken van Parijs

Nu we weten waarom Parijs de stad van de liefde is en wat de stad allemaal heeft meegemaakt in de afgelopen eeuwen, dan is het nu de vraag: Wat zijn de beste fotografie hotspots van de stad Parijs? Ik heb mijn online research gedaan en mijn eigen bezoek aan de stad herbeleefd. Vanuit dit onderzoek kwam ik uit op de volgende plekken die u, als fotograaf, zeker niet mag missen. Laten we snel beginnen!

Fotoplek 1: Jardin de Luxembourg

Jardin de Luxembourg, vertaald als de Luxemburgse tuin gaat terug naar 1612. In opdracht van Maria de’ Medici (koningin van Frankrijk tussen 1600 – 1610) werd Jardin de Luxembourg aangelegd langs het Palais de Luxembourg, dat werd gebouwd in 1615 en was pas klaar in 1627.

Het park, wanneer u dit bezoekt, heeft een grote van 23 hectare en ligt aan de Boulevard Sint Michel. In het midden van het park vindt u een grote ronde vijver waar u zomerdag lekker aan kunt zitten. Het is echter niet verstandig om de stoelen, die rondom de vijver staan, te gaan verplaatsen. Doet u dit wel, dan wordt u al snel terug gevloten door de wachters die ervoor zorgen dat het park veilig is. Verderop in het park heeft u een muziekkapel. Vaak in de zomermaanden kunt u rondom de muziekkapel genieten van diverse muziek, gespeeld door live muzikanten.

Jardin de Luxembourg in Paris

Jardin de Luxembourg in Paris

Music chappel in Jardin de Luxembourg in Paris

Music chappel in Jardin de Luxembourg in Paris

Fotoplek 2: La Tour de Eiffel

La Tour de Eiffel, ook wel bekend als de Eiffeltoren is in 1887 ontstaan en werd in 1889 opgeleverd. Het idee was om de Eiffeltoren te laten bouwen in het kader van de 100ste verjaardag van de Franse Revolutie (de monarchie werd afgeschaft in Frankrijk en werd vervangen door de eerste Franse Republiek). Nadat het bouwwerk door 250 staalarbeiders afgerond was werd het feestelijk geopend op 6 mei 1889. De bedoeling was dat na 20 jaar na de viering van het 100ste verjaardag van de Franse Revolutie het bouwwerk weer gesloopt zou gaan worden. Maar door de grote belangrijkstelling en bewondering van de Parijzenaren en andere (buitenlandse) mensen bleef het bouwwerk staan. Het bouwwerk was ook erg effectief voor communicatiedoeleinden. Zo werd er in 1908 het eerste langeafstandsradiobericht verzonden. Dit was vooral mogelijk omdat de Eiffeltoren een hoogte heeft van 324 meter (inclusief de antenne).

Echter bleef de Eiffeltoren niet onbeschadigd. De top van de toren kwam in vlam te staan aan het begin van 1956. Hierdoor moest de top van de Eiffeltoren herbouwd worden zoals we dat vandaag de dag kennen. Inmiddels heeft de Eiffeltoren een restaurant op 125 meter hoogte, bevat het bouwwerk honderden knipperlichten en zit er in de top van de toren een krachtige zoeklamp. De Eiffeltoren is dagelijks open voor bezoekers. Men kan dan via de trap of met de lift naar de eerste verdieping gaan (57,63 meter), naar de tweede verdieping (115,73 meter) of naar de derde verdieping (276,13 meter). Het is wel zo dat de derde verdieping alleen toegankelijk is met mooi weer. Wanneer het slecht weer is, dan is de derde verdieping afgesloten. Vanaf de Eiffeltoren heeft u een mooi uitzicht over de stad Parijs en de nabij liggende gebieden, zoals het bekende paleis Versailles.

La Tour de Eiffel in Paris

La Tour de Eiffel in Paris

Fotoplek 3: Arc de Triomphe

Arc de Triomphe is één van de plekken wat u graag zou willen vermijden wanneer u met de auto naar Parijs komt. De Arc de Triomphe staat het op Place Charles de Gaulle (ook wel Place de I’Étoile genoemd), wat één van de drukste verkeersrotondes is in de stad Parijs. Op deze plek komen twaalf wegen samen.

De Arc de Triomphe werd gebouwd in 1806 en was gereed in 1836. Dit was eigenlijk ter ere van de overwinning van Napoleon (Bonaparte) bij Austerlitz. Dit was een strijd tegen de Oostenrijkse vijand. Onder de Arc de Triomphe is een graf van een onbekende Franse soldaat. Sindsdien is de Arc de Triomphe het monument geworden ter nagedachtenis van de Eerste Wereldoorlog waar in 1918 een einde aan kwam. De Arc de Triomphe is totaal 50 meter hoog, 45 meter lang en 22 meter breed.

Een interessant feitje over de Arc de Triomphe is dat Charles Godefroy op 15 maart 1919 met zijn vliegtuig onder de Arc de Triomphe doorvloog. Hij mocht zijn vliegbrevet houden en kreeg er een waarschuwing voor. Alain Marchand herhaalde deze actie in 1981, maar dat kwam hem duur te staan. Marchhand moest zijn vliegbrevet inleveren. Een onbekende persoon herhaalde voor de derde keer deze actie. Hij vloog in 1991 zowel onder de Arc de Triomphe als onder de Eiffeltoren door.

Arc de Triomphe by night in Paris

Arc de Triomphe by night in Paris

Fotoplek 4: Sainte-Chapelle

Sainte-Chapelle is de kapel op de Île de la Cité, niet ver lopen van de Notre-Dome de Paris op het eiland langs de Seine de Paris. De kapel is in 1241 gebouwd en is in 7 jaar opgebouwd in de Rayonnant Gotische stijl. De kapel was het hofkapel van het koninklijke paleis van Lodewijk IX. Helaas is het paleis verloren gegaan maar is de hofkapel gelukkig gespaard gebleven.

In de kapel vindt men enkele waardevolle relikwieën zoals de doornenkroon, heilige Bloed, de heilige Lans en het ware Kruis van Christus.

De kapel is 75 meter hoog (tot aan de punt van de toren) en staat onder meer bekend om haar relikwieën en om het grote glas-in-loodramen. Deze glazen ramen illustreren het Bijbelse verhaal wat een indrukwekkende belevenis geeft aan de bezoeker van de kapel. Wanneer het zonnig is en u op het juiste tijdstip komt dan kunt u mooi de aura van het licht zien binnenvallen in het glas-in-loot, wat een totale oppervlakte heeft van 670 vierkante meter.

Sainte-Chapelle op Ile de la Cite in Paris

Sainte-Chapelle op Ile de la Cite in Paris

Fotoplek 5: Notre Dame de Paris

Notre Dame de Paris, ook bekend als de Notre Dame (in het Nederlands Onze Lieve-Vrouwen Kathedraal) is in 1163 gebouwd en werd in 1345 afgerond. Volgens vele historica’s is de Notre-Dame de Paris nooit af geweest, omdat er altijd wel aan de Notre-Dame gebouwd of veranderd werd.

De Notre-Dame staat op het Île de la Cité, het eiland in het hart van de stad Parijs. Waar de Notre-Dame nu staat stond eerst in de 4de eeuw de Stefanuskathedraal. In de 6de en de 7de eeuw werd deze kathedraal uitgebreid. Met toestemming van Lodewijk VII van Frankrijk en van de kapittel werd onder bouwheer en Bisschop Maurice de Sully de Stefanuskathedraal afgebouwd. Hier moest in 1163 plaats maken voor de Notre-Dame dat een lange periode in beslag zou nemen om gebouwd te worden. Door Paus Alexander III en Lodewijk VII van Frankrijk werd de eerste steen ergens tussen 24 maart en 25 april 1163 de eerste steen gelegd.

In 1177 was het koor klaar en op 19 mei 1182 was het hoogaltaar ingewijd door Kardinaal Henri de Château-Marçay. Na de dood van Bisschop Maurice de Sully ging Bisschop Eudes de Sully (geen familie van Maurice de Sully) door met de bouw van de Notre-Dame. Zo werd de transept en het schip verder gebouwd. In de 13 eeuw werden de westtorens afgerond en tot aan 1345 werd er gewerkt aan het interieur en de straatkapellen.

Tijdens de Franse Revolutie werd de Notre-Dame omgedoopt tot Tempel van de Rede. Helaas hebben 28 beelden van de koningen van Juda het niet overleefd met hoofd. Men dacht dat deze beelden van de Franse koningen waren. Op 15 juli 1801 werd het Concordaat ondertekend en werd de Notre-Dame gebruikt voor de Heilige Mis. Paus Pius VII heeft de Notre-Dame op 27 februari 1805 verheven tot Basillica Minor.

Op 15 april 2019 is er tijdens restauratiewerkzaamheden een hevige brand ontstaan in het middenschip van de kerk. Door de houten constructie in het dak werk kon de brand zich helaas snel verspreiden. Het dak en de centrale torenspits, de vieringtoren, stortte tijdens deze grote brand in. Gelukkig kon de rest van het gebouw, waaronder ook de grote glas-in-loot bloemen aan de voorkant, samen met diverse kunstschatten en relikwieën bewaard worden. De Notre-Dame zal volgens planning in 2024 volledig gerestaureerd worden wat precies op tijd is voor de start van de Olympische Spelen in Parijs. De Notre-Dam komt terug in de originele staat van voor de brand van 15 april 2019.

Notre Dame de Paris during the sunset

Notre Dame de Paris during the sunset

Inside the Notre Dame de Paris in Paris

Inside the Notre Dame de Paris in Paris

Stained glass windows in the Notre Dame in Paris

Stained glass windows in the Notre Dame in Paris

Fotoplek 6: Seine in Parijs

De Seine heeft een lengte van 776 kilometer en begint op ongeveer 470 meter hoogte. Deze rivier stroomt dwars door Frankrijk heen en ook door het hart van de stad Parijs, waaronder langs de Notre-Dame op Île de la Cité.

De Seine is daarmee ook een romantische plek voor mensen die samen willen zijn met hun vriend of vriendin, of bijvoorbeeld een vakantie vieren met familie of kennissen. Vanaf de bruggen die over de Seine liggen worden voor veel fotografen gebruikt om de zonsondergang te fotograferen. De lucht, de ondergaande zon in combinatie met het licht tegen de gebouwen die langs de kaders staan zorgen voor mooie en romantische taferelen. Zeker de moeite waard om hier een bezoek aan te brengen!

Seine in Paris

Seine in Paris

Seine in Paris

Seine in Paris

Fotoplek 7: Cimetière du Père-Lachaise

Cimetière du Père-Lachaise is de grootste begraafplaats van de stad Parijs. Deze begraafplaats ligt op loopafstand van het metrostation Père Lachaise. Onder meer hierdoor wordt de begraafplaats ruim 3 miljoen keer per jaar bezocht door bezoekers van over de hele wereld. Daarmee heeft Cimetière du Père-Lachaise het record in handen van de meest bezochte begraafplaats ter wereld.

De grond, wat nu gebruikt wordt voor de begraafplaats, was in 1430 landgoed. Hierop werd een buitenhuis geplaatst. In de zeventiende eeuw maakten de Parijse jezuïeten er een rustplaats van. Kort hierna trok François d’Aix de La Chaise, biechtvader van de koning Lodewijk XIV erin. Hij woonde er ruim 30 jaar. In 1762 hadden de jezuïeten geldnood en verkochten het landgoed inclusief het rusthuis. Het gebied kreeg verschillende eigenaren en raakte eind 18de eeuw verwaarloosd. In 1801 besloot de stad Parijs om op dit stuk grond de nieuwe begraafplaats te gaan bouwen.

De begraafplaats lag buiten de stadspoorten en was ook nog in een arme en volkse buurt. Acht jaar na de opening, in 1812, waren er nog niet eens 833 mensen begraven. Om dit op te lossen werden er bekende mensen begraven. Denk bijvoorbeeld aan Molière, en La Fontaine. Dit heeft gezorgd dat er in 1830 ruim 33.000 mensen begraven werden op de begraafplaats.

De staf ging uitgroeien waardoor Cimetière du Père-Lachaise in 1860 onderdeel werd van de Parijse grondgebied. Elf jaar later, 1871, was er een grote strijd bezig, ook wel Commune van Parijs genoemd. Hier werden 147 personen geëxecuteerd. Hierdoor is de mur des Fédérés ontstaan waar deze slachtoffers tegen gefusilleerd werden.

Cimetière du Père-Lachaise heeft inmiddels 69.000 graven op het terrein liggen die samen geplaatst zijn met 5.300 bomen. Onder meer Abélard, Oscar Wilde, Victor Noir, Édith Piaf, Jim Morrison, Frederic Chopin, Abelard en Heloise en Sarah Bernhardt zijn op deze plek begraven.

Cimetiere du Pere-Lachaise in Paris

Cimetiere du Pere-Lachaise in Paris

Fotoplek 8: Basilique du Sacré-Cœur

Basilique du Sacré-Cœur is gebouwd in 1887 en is bekend als de basiliek van Montmartre, de Schilderswijk van de stad Parijs. Montmartre staat ook wel bekend als la Butte Montmartre, wat overigens niet de hoogste plek is van de stad Parijs. Echter kunt u van deze locatie mooie foto’s maken van de skyline van de stad Parijs.

Basilique du Sacré-Cœur is toegankelijk vanuit verschillende kanten, waaronder de klim van een trap dat bestaat uit 222 traptreden. De Basilique du Sacré-Cœur bestaat zelf uit travertijn, een soort kalksteen wat is gemaakt van onder meer neerslag, takjes, bladeren en kalk.

De eerste steen werd in 1875 gelegd en volledig gefinancierd door het Franse parlement. De reden hiervoor was dat er tijdens de Franse-Duitse oorlog, tussen 1870 en 1871, ruim 58.000 mensen het leven kostte. De basiliek was in 1914 klaar maar werd pas op 16 oktober 1919 ingewijd en gewijd aan Heilig Hart van Jezus.

De fundering was echter al een groot probleem, doordat de grond niet hele geschikt was voor het grote bouwwerk. Er werd besloten om 83 putten van 45 meter diep te graven die volgedaan werden met stenen. Ook tijdens de bouw ging het niet geheel vlekkeloos. Zo was de luidklok, die bovenaan de toren kwam te hangen, ruim 19 ton zwaar. Er moesten 28 paarden aan te pas komen om de kar met de klok op de heuvel van Montmartre te krijgen.

Basilique du Sacre-Coeur in Paris

Basilique du Sacre-Coeur in Paris

Inside the Basilique du Sacre-Coeur in Paris

Inside the Basilique du Sacre-Coeur in Paris

Fotoplek 9: HĂ´tel Les Invalides

Hôtel Les Invalides werd door Lodewijk XIV in 1671 opgericht met als doel om een onderkomen te creëren voor soldaten van het Franse leger die hulp nodig hadden of die gewond waren geraakt tijdens een oorlog. In 1678 was het bouwwerk klaar. Echter werd het nog wel altijd uitgebouwd. Zo kwam er nog een kerk in te staan die in 1783 in tweeën werd verdeeld. Ruim 4000 militairen werden hier onder gebracht.

De koepel van HĂ´tel Les Invalides, ook wel de DĂ´me des Invalides genoemd was in totaal 107 meter hoog. Op het dak ligt inmiddels ruim 12 kilo goud, wat in 1989 gebruikt werd tijdens een grote renovatie van de DĂ´me des Invalides.

Vandaag de dag staat Hôtel Les Invalides beter bekend als een museum dat sinds 1840 het praalgraf van Napoleon Bonaparte bevat. Dit is onderdeel geworden van het legermuseum. Dit legermuseum, bekend als Musée de l’Armée neemt u mee in de oorlogen zoals de revolutie, tweede wereldoorlog en de oorlogen die Lodewijk XIV en Napoleon III hebben gevoerd in en rondom Parijs.

Hotel Les Invalides in Paris

Hotel Les Invalides in Paris

Hotel Les Invalides in Paris

Hotel Les Invalides in Paris

Fotoplek 10: Château de Versailles

Château de Versailles (ook bekend als Kasteel of Paleis van Vincennes) is 1624 ontstaan. In het plaatsje Versailles, wat destijds nog apart lag van de stad Parijs, werd er een onderkomen gecreëerd voor Lodewijk XIII. Met onder meer 800 hectare is Château de Versailles het grootste paleis ter wereld, dat jaarlijks door 5 miljoen mensen wordt bezocht.

Het paleis had in die tijd 226 woningen en vele appartementen voor de personen. Naar schatting, tijdens de regeerperiode van Lodewijk XIV, kwamen er dagelijks tussen de 3.000 en 10.000 mensen naar Versailles. De ene persoon kwam er voor de nieuwsgierigheid, de andere uit rationele overwegingen en weer andere kwamen daar werken om hun geld te verdienen.

Château de Versailles is in de jaren flink uitgebreid, Het paleis heeft tientallen kamers waaronder de bekende spiegelzaal en diverse koninklijke zalen en -slaapkamers. Maar dat is niet het enige wat Château de Versailles te bieden heeft. Zo kan men ook ronddwalen in:

  • (Symmetrische) Franse tuin
  • Les grandes Ă©curies (grote stallen)
  • Les petites Ă©curies (kleine stallen)
  • Het Groot Trianon (groot tuinhuis)
  • Het Klein Trianon (lustslot in de tuinen)
  • Le Hameau de la Reine (dorpje van de koningin)
  • Potagerie (groot ommuurde moestuin van de koning)
  • Grand QuarrĂ© des Offices-Commun (onderdak voor 600 hovelingen)
  • L’aile des Ministres Nord (noordelijke Ministersvleugel)
  • L’aile des Ministres Sud (zuidelijke Ministersvleugel)
  • La salle du Jeu de Paume (kaatsbaan)
  • De Oranjerie

Château de Versailles was het toneel voor onder meer Mozart die een concert gaf voor koningin Maria Leszczyńska, werd de eerste ballonvlucht uitgevoerd door de Gebroeders Montgolfier met een eend, een haan en een schaap, vluchtte Marie Antoinette via een geheime tunnel naar de kamer van de koning tijdens de Franse Revolutie in 1789 en werd het Verdrag van Versailles in de spiegelzaal op 28 juni 1919 ondertekend.

Als dat nog niet genoeg was werd Château de Versailles gebruikt als filmdecor voor onder meer Valmont (1989), Marie Antoinette (2006), Versailles (tv-serie, 2015 – 2018) en de bekende film The Man in the Iron Mask (1998).

Chateau de Versailles in Paris

Chateau de Versailles in Paris

Garden of Chateau de Versailles in Paris

Garden of Chateau de Versailles in Paris

Mirror Gallery at Chateau de Versailles in Paris

Mirror Gallery at Chateau de Versailles in Paris

Fotoplek 11: Avenue des Champs-Élysées

Met 1910 meter is de Avenue des Champs-Élysées is deze straat een eyecatcher van de stad Parijs. Het is de prestigieuze en breedste straat van de stad Parijs, waar u naar diverse bioscopen, cafés en luxueuze winkels kunt gaan. De gebouwen die aan deze straat liggen zijn niet bepaald goedkoop. De gemiddelde huur ligt per 100 vierkante meter per jaar rond de € 900.000. Avenue des Champs-Élysées staat daarom dan ook wel bekend als la plus belle avenue du monde (de mooiste laan ter wereld).

De Avenue des Champs-Élysées is de verbindingsroute vanaf Place de la Concorde en loopt helemaal door naar de Arc de Triomphe waar 12 Parijse wegen samenkomen.

Op de plek waar de Avenue des Champs-Élysées ligt waren tot 1616 velden en marktpleinen te vinden. Er waren verschillende tuinen die aan elkaar gemaakt moesten worden. Hierdoor besloot men een weg aan te leggen die langs de tuinen verliepen. In 1724 werd de weg verlengt en is het, ongeveer, in dezelfde staat gebracht zoals we dat vandaag de dag kennen.

De Avenue des Champs-Élysées werd in 1828 eigendom van de stad Parijs waardoor voetpaden, fonteinen en gaslantaarns werden aangelegd. Aan één van de destijdse pleinen langs de Avenue des Champs-Élysées was een Hôtel de Crillon, waar koningin Marie Antoinette nog muzieklessen heeft gevolgd.

De Avenue des Champs-Élysées wordt vandaag de dag gebruikt voor onder meer de Tour de France, voor Quatorze Juillet en was het toneel voor de intocht van de geallieerden op 25 augustus 1944.

Avenue des Champs-Elysees in Paris

Avenue des Champs-Elysees in Paris

Avenue des Champs-Elysees in Paris

Avenue des Champs-Elysees in Paris

Fotoplek 12: Montmartre (Schilderswijk)

Montmartre staat onder meer bekend als de wijk waarin de Basilique du Sacré-Cœur gevestigd is. De hevel, waar de Basilique du Sacré-Cœur op staat, heeft een hoogte van 130,5 meter en is één van de bekendste plekken van de stad Parijs. In deze wijk vindt u veel schilders die op de Place du Tertre schilderijen maken en verkopen.

Ook heeft Montmartre verschillende steile wege, waaronder de 222 tellende trap die naar de Basilique du Sacré-Cœur loopt. Lapin Agile, een van de bekendste cabarets, is ook te vinden in de buurt van de heuvel. Aan de andere kant kan met ook andere theaters vinden die samengaan met twee begraafplaatsen, waaronder de Cimetière de Montmartre (vanaf 1795). De andere begraafplaats is de Cimetière Saint-Vincent.

Montmartre was van oorsprong een klein dorpje op de heuvel, net buiten Parijs. De naam is afkomstig van Mons Martis (Marsberg). In de Romeinse periode stond op de heuvel een tempel die gewijd was aan Mars. Een andere benaming va de heuvel is le mont du martyr (Martelaarsberg). Deze benaming zou komen doordat Dionysius (bisschop van Parijs) hier onthoofd zou zijn.

Ook wordt de heuvel Place Blanche genoemd. Dit komt omdat de heuvel kalksteen had wat voor de economische motor zorgden. In 1860 werd de heuvel toegevoegd als wijk aan de stad Parijs, waardoor veel kunstenaars hier naartoe kwamen. Onder meer kunstenaars als Toulouse-Lautrec, Van Gogh, Pissarro en Picasso hebben hier gewoond en geschilderd. Tegenwoordig kent deze wijk veel kunstenaars die veel geld krijgen van de toeristen.

Montmartre in Paris

Montmartre in Paris

Montmartre in Paris

Montmartre in Paris

Fotoplek 13: Château de Vincennes

Met de 52 meter hoge donjon (Middeleeuwse versterkte woontoren) is Château de Vincennes, samen met Crest, de hoogste burchten van Europa. Château de Vincennes, ook bekend als het Kasteel van Vincennes is dit de voornaamste nog bestaande Franse koninklijke burcht.

Op de plek waar Château de Vincennes nu staat was vroeger een bos, Daar zou Lodewijk VII een huisje hebben neergezet, wat later door Lodewijk de Heilige werd omgetoverd tot een landhuis. In de veertiende eeuw werd er een kapel gebouwd waar de doornenkroon werd bewaard. Later werd deze doornenkroon overgedragen aan Sainte-Chappele. Een klein stukje bleef achter waarvoor er een nieuwe kapel werd gebouwd.

In de jaren die volgden werd het gebouw uitgebreid. Zo kwam de donjon van 52 meter hoogte als versteviging neergezet. Dit werd in 1410 nog eens versterkt door een muur om het kasteel heen die een totale lengte had van ruim 1 kilometer en drie poorten met negen verdedigingstorens van alle 40 meter hoogte. Het kasteel zou uitgebreid worden, maar werd niet doorgezet in verband met Château de Versailles die destijds de aandacht kreeg. Château de Vincennes kreeg echter wel, in opdracht van Lodewijk XIV de uitbouw van de vleugels. Hierdoor was de derde koninklijke residentie een feit. Gelukkig zijn er door latere ingrepen nog wel kenmerken overgebleven van de zogeheten Lodewijk XIV-stijl.

Vanaf 1796, na de Franse Revolutie, werd Château de Vincennes een arsenaal voor de Franse leger. Generaal Pierre Daumesnil en maximaal 200 man wisten vijf maanden het gebouw te verdedigen tegenover de Russische en Pruisische troepen. Daumesnil gaf pas op bevel van Lodewijk XVIII zichzelf over. Het park werd, onder leiding van Napoleon III, vastgemaakt aan de stad Parijs waardoor het park, Bios de Vincennes een publiekelijk park werd.

In de jaren die volgden werden er ook verschillende mensen vastgehouden op Château de Vincennes. Zo zouden volgens zeggen Nicolas Fougquet, Markies de Sade (Donatien Alphonse François de Sade) en Denis Diderot gevangen hebben gezeten

Volgens de verhalen zou Mata Hari, beter bekend als de Nederlandse (oorsprong uit Leeuwarden) Margaretha Geertruida Zelle door de Franse vuurpeloton geëxecuteerd zijn binnen de stadspoorten van Château de Vincennes. Echter, na interviews van getuigen en na andere bekende executies is het vermoedelijk dat Mata Hari, oftewel Margaretha Geertruida Zelle, in Bois de Vincennes is geëxecuteerd. Dit zou op vijf minuten rijden zijn van Château de Vincennes, waar Mata Hari nog twee brieven had mogen schrijven die echter nooit meer zijn teruggevonden.

Chateau de Vincennes in Paris

Chateau de Vincennes in Paris

Chateau de Vincennes in Paris

Chateau de Vincennes in Paris

Fotoplek 14: Rue de Rivoli

Rue de Rivoli is vandaag de dag de bekendste winkelstraat van de stad Parijs. Maar waar nu de straat lag, werd er op 14 en 15 januari 1797 een strijd gestreden. Napoleon (Bonaparte) zou hier de overwinning hebben behaald tegen de Oostenrijkse vijand. Wanneer u in deze straat loopt dan is er een mix te zien van klassieke oudheid die als monumentale huizen worden beschouwd samen gevoegd met de moderne kant van de stad Parijs.

Aan de noordzijde van de straat vindt u het Louvre, het bekende museum waaronder meer de Mona Lisa hangt van Leonardo da Vinci. Het was een brede straat die, volgens Napoleon zijn plannen, langs de toen voormalige Place de la Concorde. Aan de Rue de Rivoli staat een gouden beeld van Jeanne d’Arc Zij heeft een belangrijke rol gespeeld in de 100-jarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk. Helaas was de actie onsuccesvol waardoor ze gewond raakte vlakbij de plek waar u het gouden beeld kunt vinden. Jeanne d’Arc, ook wel bekend als de maagd van Orléans werd op negentienjarige leeftijd ter dood veroordeeld door de kerkelijke rechtbank en stierf op 30 mei 1431 op de brandstapel in Rouen. In 1456 kreeg ze de titel als martelares. In 1909 werd ze zalig verklaard wat vervolgd werd door de heiligverklaring in 1920. Zo wordt vandaag de dag gezien als één van de patroonheiligen.

Rue de Rivoli in Paris

Rue de Rivoli in Paris

Fotoplek 15: Moulin Rouge

Moulin Rouge, Frans voor Rode molen, is het cabaret theater van de stad Parijs. De Moulin Rouge is gevestigd aan de Boulevard de Clichy in de rosse buurt. Het mooist is om in de avond hier naar toe te gaan omdat de verlichting mooi te zien is. Het is echter wel belangrijk dat u goed weet waar u bent en dat u geen minderjarige meeneemt. Op deze plek komen veel drugs- en wietgebruikers voor die deze middelen willen verkopen of bezoeken brengt aan meerderjarige plekken in die buurt.

De Moulin Rouge werd geopend door Josep Oller op 6 oktober 1889. In de beginjaren van het theater werden hier veelal shows en voorstellingen laten zien die geĂŻnspireerd waren door circusacts. Jaarlijks trekt het theater duizenden toeristen.

Moulin Rouge in Paris

Moulin Rouge in Paris

Moulin Rouge in Paris

Moulin Rouge in Paris

Fotoplek 16: Place de la Concorde

Place de la Concorde is een historisch plein wat gebouwd werd in 1763. Voor die tijd was hier een plein met een standbeeld van de Franse koning Lodewijk XV. Tijdens de Franse Revolutie werd de naam van dit plein omgetoverd in Place de la RĂ©volution. Het standbeeld van Lodewijk XV werd vernield, er kwam een beeld van de vrijheid te staan en er werd een guillotine geplaats. Dit resulteerde tussen 1792 en eind 1794 in 1119 executies die met deze guillotine werden uitgevoerd.

Na de Franse Revolutie werd het plein omgetoverd in Place de la Concorde en werd het plein voorzien van een 23 meter hoge obelisk van koning Ramses II. Verder staat op het plein verschillende standbeelden. Deze standbeelden representeren de grote steden van Frankrijk in die tijd: Rijsel, Straatsburg, Lyon, Marseille, Bordeaux, Nantes, Brest en Rouen.

Place de la Cocorde in Paris

Place de la Cocorde in Paris

Place de la Concorde in Paris

Place de la Cocorde in Paris

Fotoplek 17: Place Saint-Michel

Place Saint-Michel is een plein waar een groot standbeeld met een fontein te vinden is. Binnen korte loopafstand van Place Saint-Michel kan men bij de Pont Saint-Michel komen, de brug over het water. Deze brug is 62 meter lang en is gebouwd in 1857. Deze brug is één van de toegangsbruggen tot het eiland Île de la Cité, waar de Notre-Dame onder meer op te vinden is. Wanneer u op de Île de la Cité staat en kijkt richting de Port Saint-Michel, dan kunt u de straat links van de fontein op Place Saint-Michel volgen. Deze weg is de Boulevard Saint-Michel. Deze boulevard loopt langs Jardin de Luxenbourg en gaat helemaal door tot het einde van dit park, vlakbij Port-Royal.

Fontain Saint-Michel in Paris

Fontain Saint-Michel in Paris

Fontain Saint-Michel in Paris

Fontain Saint-Michel in Paris

Fotoplek 18: Pont Neuf

Pont Neuf (in het Nederlands Nieuwe Brug) is de brug over de Seine die Île de la Cité verbindt met het noorden en het zuiden van Parijs. De brug is ergens, volgens bronnen, gebouwd tussen 1578 en 1607 en is ontworpen door Jean Baptiste Androuet du Cerceau. De eerste steen is door koning Hendrik III gelegd in 1578 en zijn opvolger, koning Hendrik IV, heeft de brug in 1607 ingewijd. De Pont Neuf gaat over de Seine en telt maar liefst 238 meter lang. Daarmee is de brug de op drie na langste brug van de stad Parijs. Op de brug, in het midden, staat er een standbeeld. Dit standbeeld is van Hendrik IV, die ook de brug naar zichzelf heeft genoemd.

Pont Neuf in Paris

Pont Neuf in Paris

Pont Neuf in Paris

Pont Neuf in Paris

Fotoplek 19: Place de la Bastille

Place de la Bastille is vandaag de dag eigenlijk niet meer dan een groot plein waar u de Colonne de Juillet kunt zien. Wanneer u naar deze plek gaat dan zou u goed moeten opletten op de bestrating. Er is een onderscheid gemaakt in de kleur van de bestraling. Deze kleur geeft aan waar vroeger de Bastille Saint-Antoine heeft gestaan. De Bastille Saint-Antoine, ook bekend als La Bastille, was vroeger de beruchte gevangenis van Parijs.

La Bastille werd eerst gebruikt als koninklijk paleis, maar later, toen de koninklijke familie een ander onderkomen kreeg, werd de La Bastille omgetoverd tot de beruchte gevangenis. Dit heeft geduurd tot en met 14 juli 1789. Toen vond de bestorming van de La Bastille plaats wat het begin was van de Franse Revolutie.

Aan het plein staat het Opéra Bastille dat in 1984 gebouwd werd en in 1989 open ging. Op deze plek heeft vroeger het kopstation van Gare de la Bastille gestaan.

Op de plek, waar de Colonnen de Juillet staat, zijn de slachtoffers onder begraven die hebben gevochten in de Franse Revolutie waaronder de opstanden in de Julirevolutie op 17, 18 en 29 juli 1830 en op 22 februari 1848.

Place de la Bastille in Paris

Place de la Bastille in Paris

Fotoplek 20: Paris Gare du Nord

Paris Gare du Nord is Ă©Ă©n van de grote kopstations van Parijs. Op dit station komen jaarlijks ongeveer 180 miljoen reizigers die allemaal naar een ander gebied of met de Parijse metro verder reizen.

Garde du Nord is geopend op 14 juni 1846 en was tegelijkertijd de start van verschillende spoorlijnen. Bijvoorbeeld spoorlijn Parijs naar Rijsel via Amiens. Het station werd te klein en is in 1860 vervangen door het huidige Gare du Nord. Het oude station is niet gesloopt. Dit is herbouwd in Rijsel, waar het nu dienst doet als hoofdstation van station Lille Flandres.

Het huidige station werd geopend in 1864 en is ontworpen door architect Jacques Hittorff. De buitenkant van het station heeft een triomfboog waar 23 standbeelden op te zien zijn. Deze standbeelden representeren de 23 steden die de Chemin de Fer du Nord bediende. Acht van de negen grote standbeelden aan de gevel representeren grote steden buiten Frankrijk. De middelste daarvan, de negende, staat voor de stad Parijs. Lager op de muur worden veertien beelden laten zien. Deze beelden representeren veertien steden in de Noord-Europese steden, waaronder Amsterdam die door Charles Gumery is beeld gehouwen. In de jaren die volgenden zijn er verschillende sporen toegevoegd en is het station uitgebreid. Zo kwam in 1906 het metrostation Garde du Nord erbij.

Paris Gare du Nord in Paris

Paris Gare du Nord in Paris

Paris Gare du Nord in Paris

Paris Gare du Nord in Paris

Conclusie

Nu we de 20 beste hotspots hebben besproken van de stad Parijs moeten we nog Ă©Ă©n ding doen. De stad zelf bezoeken. U kunt dit artikel bij de hand nemen om zo achtergrond informatie te krijgen over Parijs en hoe de historische bouwwerken en panden tot stand zijn gekomen. Mocht u nog opzoek zijn naar een goedkope plek om lekker te eten, dan doet u er goed aan om een Sandwich Grec of een CrĂŞpes te nemen bij Ă©Ă©n van de restaurants in de buurt van Saint-Michel. Deze kunt u dan meenemen naar Jardin de Luxenbourg waar u zomerdag lekker kunt zitten in het park en bij regen in de muziekkapel. Ik wens u veel liefde toe bij uw bezoek aan de stad Parijs!

Skyline of Paris during the sunset

Skyline of Paris during the sunset