Waarom is een goede foto belangrijk?

Long exposure in the city center of Leeuwarden (Netherlands)Foto: © MJB Events PR

Waarom is een goede foto belangrijk?

Waarom is een goede foto eigenlijk zo belangrijk? Deze vraag vroeg ik mijzelf ook af en ben daarom de literatuur ingedoken. In dit artikel deel ik het antwoord op deze vraag, waarom een goede foto belangrijk is.

Wat is een foto eigenlijk?

Heel simpel gezegd is een foto een momentopname. Je ziet iets, je pakt jouw telefoon of fototoestel en maakt van dat moment een momentopname hoe het eruit ziet. Door de compositie (wat je heb gefotografeerd), door de belichting en door de overige objecten op de foto creëer je een bepaalde emotie bij de bekijker van de foto. Hierdoor wordt de emotie gemaakt of gebroken.

Waarom een goede foto belangrijk is

Vroeger was het niet heel erg wanneer er een foto werd gemaakt waardoor het beeld niet heel goed of superscherp was. Tegenwoordig zijn fototoestellen steeds goedkoper geworden waardoor iedereen met een beetje geld goede foto’s kunnen maken. Maar waarom is een goede foto belangrijk? Ik heb hieronder vijf redenen opgeschreven waarom een goede foto belangrijk is.

Reden 1: Onscherpe foto’s zijn niet goed

Jammer genoeg zie ik het nog vaak voorkomen. Onscherpe foto’s wat ik persoonlijk erg zonde vind. Tegenwoordig heeft iedere organisatie wel één of meerdere mensen die een spiegelreflexcamera of een ander fototoestel heeft waarmee foto’s gemaakt kunnen worden.

Door de camera op autofocus of manual focus te zetten kan je dat onderwerp scherp maken wat je in de foto ook daadwerkelijk scherp wilt hebben. Hierdoor zorg je ervoor dat de boodschap duidelijk overkomt wat je mee wil geven aan de kijker van de betreffende foto.

Als laatste kan onscherpe foto’s onprofessioneel overkomen. Zo kan het idee ontstaan dat jouw organisatie geen budget heeft waardoor er gedacht kan worden, maak jij even foto’s met de smartphone (ondanks dat smartphones goede foto’s kunnen maken).

Reden 2: Smartphone foto’s

Ik had het in de vorige reden er nog over, maar smartphone foto’s zou ik niet gebruiken voor op jouw website of voor jouw social media kanalen van bedrijven (tenzij ze van goede kwaliteit zijn). Ik vaak onderscheid maken van foto’s die met een smartphone is gemaakt of met een modern fototoestel. Oké, daarbij komt wel dat de fotocamera’s van een smartphone steeds beter worden, maar dat zal nooit hetzelfde worden als de daadwerkelijke fototoestellen die vandaag de dag op de markt zijn.

Mocht je dan toch foto’s maken met jouw smartphone, zorg er dan voor dat je de tijd neemt op de betreffende foto te gaan maken. Vaak zie ik nog onscherpe of onduidelijke foto’s die gemaakt zijn met het fototoestel.

Hommel op een blad (Bumblebee on a leaf)

Foto: © MJB Events PR

Reden 3: Flitser van de camera

Persoonlijk vind ik het altijd jammer wanneer de flits gebruikt wordt wanneer het eigenlijk niet nodig zou zijn. Door het gebruik van de flitser wordt de foto vaak al meer fletser waardoor het effect en de emotie weg gaat wanneer je het resultaat bekijkt.

Om dit te voorkomen kan je door middel van een statief (driepoot of één poot) mooie foto’s maken in het donker. Bijvoorbeeld door de ISO laag te houden, het diafragma zo groot mogelijk te hebben en de sluitertijd langer te maken. Door met deze instellingen te spelen krijg je ongetwijfeld mooie resultaten wat je eventueel kunt nabewerking in Adobe Photoshop of in Adobe Lightroom. Het enige waarbij je dan rekening moet houden is dat je in RAW fotografeert (of eventueel in JPEG met RAW).

Reden 4: De kwaliteit gaat omhoog

Toen ik begon met fotografie toen dacht ik bij mijn eerste foto’s, waarom heb ik eigenlijk zulke foto’s gemaakt? Als ik deze eerste foto’s vergelijk met de foto’s die ik vandaag de dag maakt dan zit daar zoon groot verschil in. Hierdoor is de kwaliteit van mijn foto’s vergroot. Bijvoorbeeld door YouTube video’s te kijken, door literatuur te lezen over fotografie of door gewoon op pad te gaan.

De strekking is daarom ook van deze reden, zorg ervoor dat jouw foto’s van hoge kwaliteit zijn! Wanneer je in een webshop komt dan wil je toch geen wazige of kleine foto’s tegenkomen? Dan wil je zien wat het product is wat je gaat kopen en daarbij kunnen kwalitatieve foto’s goed bij helpen.

Een ander bijkomend voordeel is dat je als amateur- of professioneel fotograaf een bekendheid maakt die goede foto’s weet te maken. Hierdoor kan je inspelen op mogelijke andere opdrachten, waardoor je steeds meer bereik en bekendheid krijgt. Tenminste als fotografie jouw passie is en je het leuk vindt op te doen!

Reden 5: Geniet, wees trots en groei

Wanneer je iedere keer het beste uit jezelf haalt, dan zal je zien dat je gaat groeien. Ik heb toen ik begon en waar ik vandaag de dag sta een enorme groei meegemaakt waarbij ik vele kennis heb gekregen van fotografie en hoe ik een goede foto kan maken in een bepaalde situatie.

Geniet daarom van het maken van foto’s, wees trots op de foto’s die je heb gemaakt en groei iedere keer weer. Bijvoorbeeld door niet alleen op de automatische stand te fotograferen, maar ook door eens gebruik te maken van de manual-, adapture- of van de shutterspeed stand. Dan weet ik zeker dat je binnen korte tijd succes kan gaan behalen met fotografie!

Conclusie

Concluderend zijn er genoeg redenen om ervoor te zorgen dat je kwalitatieve en goede foto’s heb. Hierdoor kan je jezelf neerzetten als een merk of als een bedrijf die kwalitatieve foto’s maakt. In de kennisbank over fotografie kan je verschillende (achtergrond)informatie vinden over de verschillende onderdelen binnen de fotografie. Deze kennisbank zal iedere week bijgewerkt en aangevuld worden, zodat je maximaal profiteert van mijn kennis over fotografie!

Tags: