Voorkom deze 12 fotografie fouten wanneer u op pad gaat

Het Zaanse Dorp in de Zaanstreek in het Openluchtmuseum ArnhemFoto: © MJB Events PR

Voorkom deze 12 fotografie fouten wanneer u op pad gaat

Fotografie is volgens vele mensen een interessant beroep of een leuke hobby geworden. We pakken onze camera, gaan erop uit en maken paar foto’s om later op terug te kunnen kijken. Doordat we op pad gaan zullen we ongetwijfeld ook fouten gaan maken. Voorkom daarom de 12 fotografie fouten om uw fotografie vaardigheden gelijk naar het volgende niveau te brengen.

De 12 fotografie fouten die u zou moeten voorkomen

Soms denken we erbij na, maar soms denken we er ook pas achteraf aan. Ieder mens is een mens en dat betekend dat we allemaal wel eens fouten maken. In de afgelopen jaren heb ik binnen de fotografie verschillende fouten gemaakt waar ik van geleerd heb. Om u daarvoor te behoeden heb ik hieronder twaalf meest gemaakte fouten weergegeven zodat u deze niet meer maakt. Laten we snel beginnen.

Fout 1: Geen back-ups maken

We verplaatsen de foto’s van onze camera of SD-kaart naar onze laptop en maken daar geen back-up. Dit is erg riskant, want wat zou u doen op het moment dat uw computer ermee ophoudt. Zorg daarom altijd dat u een back-up maakt van uw foto’s. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door de foto’s te verplaatsen naar een (snelle) externe harde schijf, opslaan in de cloud (Microsoft OneDrive, Adobe Creative Cloud of Google Drive) of dat u een kopie op uw laptop laat staan en een kopie opslaat naar een andere opslaglocatie (externe harde schijf of in de cloud). Op deze manier zorgt u ervoor dat de kans dat u de foto’s verliest een stuk kleiner wordt.

Fout 2: Lensdop niet gebruiken

Deze fout wordt twee kanten opgemaakt. Ik zal deze fout op twee manieren uitleggen. De eerste, minder schadelijke manier, is om de lensdop erop te laten zitten. Nee, dit is geen grap. Er gebeurt met regelmaat dat mensen de lensdop erop laten zitten. Dit is natuurlijk erg zonder, omdat u daarmee misschien wel een belangrijk moment verliest binnen de fotografie. Gelukkig is er niet iets ernstig aan de hand. Om hiermee om te gaan kunt u zichzelf aanleren om de lensdop ervan af te halen op het moment dat u het fototoestel aanzet. Op deze manier zorgt u ervoor dat de lensdop er niet meer erop zitten wanneer u gaat fotograferen.

De tweede fout, in mijn optiek toch wel ernstige fout, is dat mensen de lensdop niet meer terug doen op de lens. Bijvoorbeeld wanneer men deze in de tas stopt of wanneer deze even wordt weggelegd op tafel. Ik raad altijd aan om de lensdop erop te doen wanneer u (tijdelijk) geen foto’s meer gaat maken. Het zorgt niet alleen ervoor dat de lens beschermd wordt, maar u zorgt er ook mee dat stof niet bij de lens kan. Dit kan een vervelend onderwerp zijn wanneer u wil fotograferen en de lens ziet er vies eruit. Een manier om dit eigen te maken is om de lensdop erop te doen op het moment dat u het fototoestel uitzet. Zo vergeet u niet meer om de lensdop erop te doen.

Fout 3: Focus

Dit gebeurt in bepaalde situaties nog steeds. De verkeerde focus. Zorg ervoor dat u focus op de plek is wat u graag in focus zou willen hebben. Denkt u bijvoorbeeld maar aan de donkere situaties. Wanneer u in deze situaties met autofocus wil gaan werken, dan heeft u vaak de kans dat dit niet goed gaat, omdat de autofocus te weinig ligt binnen krijgt. Daarom raad ik u aan om goed een afweging te maken tussen de hoeveelheid (beschikbare) licht en de situatie waarin u foto’s maakt. Maakt u portretfoto’s van uw kinderen, familie of vrienden, dan raad ik u aan om de portretmodus aan te zetten op uw toestel. Hiermee zoekt het fototoestel automatisch naar gezichten en stelt die daarop scherp. Zo voorkomt u dus dat uw foto’s wazig worden.

Scheefswerf Marken in de Zaanstreek in het Openluchtmuseum Arnhem

Scheefswerf Marken in de Zaanstreek in het Openluchtmuseum Arnhem

Fout 4: Flits

Persoonlijk ben ik geen voorstander van flits, omdat dit altijd terug te zien is op de foto’s. Daarom raad ik u aan om goed de belichtingsdriehoek te kennen (ISO, diafragma en sluitertijd). Wanneer u deze goed op elkaar afstemt dan heeft u in de meeste gevallen geen flitslicht nodig. Wil u toch nog gebruik maken van flitslicht, dan raad ik u aan om gebruik te maken van een externe flitser. Op deze manier zorgt u ervoor dat u het flitslicht handmatig kunt aanpassen en dat het object wat u graag wil fotograferen niet volop in het licht komt te staan.

Fout 5: Hoge ISO

In sommige situaties kunt u er helaas niet zonder mee. Een te hoge ISO-waarde. Wanneer u een te hoge ISO-waarde heeft binnen uw foto dan wordt deze erg korrelig. In Adobe Photoshop en in Adobe Lightroom kunt u dit enigszins verbloemen, maar het is helaas geen wondermiddel. Daarom raad ik u aan om eerst het diafragma en sluitertijd aan te passen voordat u de ISO-waarde omhoog brengt.

In de modernere fototoestellen is het mogelijk om een ISO-begrenzing in te stellen. Met deze begrenzing kunt u zeggen dat de automatische ISO bijvoorbeeld tot 1600 gebracht mag worden. Veel fototoestellen kunnen, in iets donkere situaties, nog mooie foto’s maken met een ISO-waarde van 1600. In Adobe Photoshop en in Adobe Lightroom kunt u de ruisreductie nog instellen waardoor de ruis iets verbloemd wordt.

Fout 6: Horizon

Een veel voorkomend geval vind ik. Een scheve horizon wat erg vervelend is om naar te kijken. Om dit probleem te verhelpen kunt u gebruik maken van een statief of een monopod. Op sommige statieven en in sommige fototoestellen is het mogelijk om een waterpas te activeren of te bekijken. Op deze manier weet u of uw fototoestel te veel naar rechts of naar links gekanteld is of dat deze te ver naar voren of naar achter staat. Op deze manier zorgt u dat het originele bestand zo goed mogelijk is.

Woonboerderij uit Hoogmade in het Openluchtmuseum Arnhem

Woonboerderij uit Hoogmade in het Openluchtmuseum Arnhem

Mocht u dit nu niet hebben, dan kunt u dit altijd oplossen in de nabewerking. Dit kunt u eenvoudig doen door een hulplijn te activeren in Adobe Photoshop of in Adobe Lightroom. Op deze manier kunt u de horizon rechtmaken aan de hand van de horizon in uw foto. Zo zorgt u ervoor dat het niet vervelend is om naar uw foto te kijken wanneer u deze publiceert op uw website of op uw social mediakanalen.

Fout 7: Bestandsformaat

Begint u net met fotografie? Dan kan het wel eens zijn dat u nog niet goed heeft gekeken naar het bestandsformaat waarin u fotografeert. Wanneer u gewone foto’s zonder al te veel bewerking wil maken, dan kunt u het beste gebruik maken van de JPG-bestandsformaat in de beste kwaliteit. U kunt dit vinden in de instellingen van uw fototoestel. Een JPG-bestandformaat is aangepast aan de voorinstellingen die de fabrikant heeft ingesteld in uw fototoestel. Deze JPG-bestanden zijn vaak klein waardoor u meer foto’s kunt maken met uw SD-kaart. Tijdens de nabewerking kunt u niet heel veel veranderen aan de foto waardoor u beperkt bent u uw mogelijkheden.

Mocht u toch graag de foto’s willen bewerken in Adobe Photoshop of in Adobe Lightroom, dan raad ik u aan om te fotograferen in RAW-formaat. U kunt dit vinden in de instellingen van uw fototoestel. Een RAW-bestand is een groter bestand. Dit komt omdat alle informatie, dat gevangen wordt door de sensor in het fototoestel, word opgeslagen in het RAW-bestand. Door het gebruik maken van een RAW-bestand heeft u veel bewerkingsmogelijkheden met uw foto. Een nadeel is dat u daarvoor speciale software nodig bent om het RAW-bestand te openen, zoals Adobe Photoshop en Adobe Lightroom.

Mocht u meer willen lezen of u in JPG of in RAW moet fotograferen, dan raad ik u het volgende artikel aan: Moet u in JPG of in RAW fotograferen?

Fout 8: Slechte voorbereiding

Fotografie is niet iets wat u zomaar doet. Voor iedere fotografie sessie moet u zich goed voorbereiden. Zoals de bekende quote de ronde gaat: Iedere minuut dat u steekt in de voorbereiding scheelt 10 minuten in de uitvoering ervan.

Daarom is het van belang dat u zich goed voorbereid voor iedere fotografie sessie. Bekijk alvast in Google Maps de locatie, vraag een plattegrond aan en kijk eventueel al naar mogelijke fotografiehoeken die u kunt toepassen binnen uw fotografie sessie. Zo voorkomt u dat u tijdens de daadwerkelijke sessie niet weet wat u moet gaan doen.

Fout 9: Metingen niet verrichten

Een ander meest gemaakt fout is dat er geen metingen worden gedaan naar de lichtsituatie. Verschillende fotografen, waaronder ik, houden een boekje bij met de verschillende lichtsituaties en locaties. Deze zijn gemaakt door de jaren heen waarin we ervaring hebben gekregen met bepaalde fotografie. Wanneer we bijvoorbeeld in een poppodium zijn, dan kunnen wij de meest gebruikte instellingen toepassen op onze fototoestel. Natuurlijk zijn er altijd nog andere omstandigheden waardoor we de instellingen iets moeten finetunen, maar de basis is daarmee dan wel gelegd.

Een andere methode die u kunt gebruiken is het maken van enkele demo foto’s. Deze foto’s maakt u om te kijken hoe het eindresultaat is op uw fototoestel. Via de display knop kunt u doorschakelen naar de instellingen van de foto. Zo kunt u bijvoorbeeld zien hoe het kleurbereik is (histogram), hoe hoog de ISO-waarde is, welke diafragma u heeft gebruikt en hoe snel de foto is gemaakt met de sluitertijd.

Goederenloods Van Gend en Loos uit Tiel in het Openluchtmuseum Arnhem

Goederenloods Van Gend en Loos uit Tiel in het Openluchtmuseum Arnhem

Fout 10: Formatteren

De beste manier om uw foto’s van uw fototoestel te halen is om de SD-kaart uit uw fototoestel te nemen en deze in uw computer te steken. Heeft u geen SD-kaart lezer, dan raad ik u aan om de USB SD kaart lezer te gaan komen. Dit is een externe USB-stick waar u een SD-kaartje erin kunt doen. Op deze manier heeft u altijd de mogelijkheid om uw SD-kaart uit te lezen op uw computer en die vervolgens leeg te halen door de foto’s te verplaatsen.

Wanneer u klaar bent dan begint eigenlijk de fout al. We halen vaak zonder te weten de SD-kaart uit te computer. Hierdoor wordt de SD-kaart (en alle USB-sticks) juist slechter door. In Windows en in Mac is er een speciale functie genaamd uitwerpen. Gebruik deze functie om uw SD-kaart of USB-stick goed en veilig uit uw computer te halen.

Als u dit heeft gedaan dan moet u de SD-kaart natuurlijk weer in uw fototoestel stoppen. In de meeste gevallen gebruiken we deze SD-kaart de volgende keer weer. Wat ik u van harte aanraad is om in de instellingen naar SD-kaart (of geheugenkaart) formatteren te gaan en de SD-kaart ook daadwerkelijk te formatteren. Het fototoestel zal hierdoor de SD-kaart zo inrichten aan de hand van de voorkeursinstellingen van uw fototoestel. Dit voorkomt dat u tijdens het fotograferen of tijdens het uitlezen van de SD-kaart op uw computer tegen onverwachte fouten aanloopt.

Fout 11: Belichting

Zorg dat u de juiste belichting heeft. Ik bedoel hiermee niet het flitslicht of de instellingen vanuit de belichtingsdriehoek, maar ik bedoel hiermee de lichtsituatie waarin u fotografeert. Probeer er altijd ervoor te zorgen dat u met de zon mee fotografeert. Hierdoor wordt het object goed belicht en kunt u de instellingen van uw fototoestel daarop aanpassen. Een bijkomend voordeel is ook dat u daarmee minder vaak iets hoef aan te passen in de nabewerking.

Mocht u toch niet anders kunnen dan tegen de zon in fotograferen, zorg er dan ervoor dat u een zonnekap op uw fototoestel heeft. Deze zonnekap zorgt ervoor dat er minder (direct) ligt in uw lens valt waardoor de foto minder snel overbelicht door raakt. Op deze manier krijgt u toch het gewenste resultaat wat u nog kunt aanpassen in programma’s zoals Adobe Photoshop en Adobe Lightroom.

Fout 12: Eenvoudige trucs niet toepassen

Een tip die ik u graag meegeef is leer uw fototoestel kennen. We fotograferen veel met onze smartphone omdat we deze in de meeste gevallen altijd bij ons hebben. Maar uit de statistieken en uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de smartphone minder goede foto’s maakt dan uw fototoestel.

Daarom raad ik u van harte aan om het fototoestel goed te kennen. Daarnaast kunt u ook gebruik maken van verschillende trucks. Op internet zijn er verschillende trucs te vinden om flitslicht na te bootsen door het gebruik van een wit papier. Of door een bakje water te gebruiken mocht u regenboogkleuren willen fotograferen. Deze trucs zijn in de meeste gevallen niet erg moeilijk en kunnen u erg goed helpen mocht u toch nog willen experimenteren met fotografie zonder te veel accessoires.

Conclusie

We kunnen concluderen dat fotografie een heel interessant beroep en hobby is. Tijdens het fotograferen kunnen vele fouten zich voordoen, waar ik de twaalf meest gemaakte fouten hierboven heb uitgewerkt. Natuurlijk zijn er nog vele fouten op te noemen, maar ik hoop dat ik met deze 12 adviezen u een stuk verder heb geholpen om het beste te halen uit uw fotografie sessie en het gewenste resultaat!