Tien fotografie accessoires die u kunnen helpen bij het fotograferen

Long Exposure in the harbour of Harlingen (Netherlands)Foto: © MJB Events PR

Tien fotografie accessoires die u kunnen helpen bij het fotograferen

Een tijdje geleden was ik mijzelf aan het verdiepen in de tools die beschikbaar zijn voor het maken van foto’s. Zo kwam ik uit op een aantal ND-filters die veel gebruikt worden onder bepaalde omstandigheden door professionele fotograferen. In dit artikel geef ik je tien tools die je eigenlijk zou moeten hebben om meer uit jouw foto te kunnen halen!

Wat zijn fotografie accessoires?

Wanneer we fotograferen dan hebben we vaak meer dan alleen een lens en een fototoestel bij ons. Denk bijvoorbeeld maar aan extra lenzen, aan een extra batterij en aan een statief.

Al deze materialen worden ook wel fotografie accessoires genoemd. Dit zijn materialen die je aan of bij jouw fototoestel kunt gebruiken om processen te automatiseren of om meer uit jouw foto’s te halen dankzij de extra tools die beschikbaar zijn gemaakt.

In dit artikel zal ik tien verschillende tools met je delen waarvan ik denk dat deze essentieel zijn voor jou als fotograaf. Deze tools zullen je hopelijk het juiste duwtje in de goede richting geven zodat je meer kunt genieten van het resultaat en meer uit jouw foto’s kunt halen. Dus laten we snel beginnen!

Tool 1: ND-filters

Wanneer foto’s worden gemaakt met een fototoestel dan komt er een bepaald hoeveelheid licht in de camera wat voor een beeld (foto) zorgt. Deze foto kan goed zijn qua belichting, maar in zonnige situaties kan de foto al snel overbelicht worden.

Om dit probleem op de lossen zijn er ND-filters op de markt gekomen. Een ND-filter zorgt ervoor dat de hoeveelheid licht wat in de lens komt verlaagd wordt. Eigenlijk een soort van zonnescherm voor het fototoestel.

Binnen de ND-filters zijn een bepaalde gradaties. Zo zijn er ND 2 filter, ND 4 filter en een ND 8 filter voor bijna iedere lens die op de markt is gekomen. Het nummer van het ND-filter verteld eigenlijk hoeveel licht er geblokkeerd wordt. Een ND 2 filter zal nog veel licht toelaten terwijl een ND 8 filter bijna geen licht toelaat.

Om met een ND 8 filter alsnog een goede belichting te krijgen moet de sluitertijd opengesteld worden. Hierdoor wordt er een bepaald effect gecreëerd wat in vele situaties voor mooie effecten kan zorgen.

Tool 2: Statief

Eigenlijk is een statief in veel situaties niet meer weg te denken. Vooral bij architectuur of nachtfotografie worden statieven met regelmaat geraadpleegd om geen bewogen beeld te krijgen.

Door het gebruik van een statief heeft het fototoestel een stevige positie waardoor alles (mits de focus goed ingesteld is) scherp wordt weergegeven in de foto. Dit kan voor mooie foto’s zorgen. Wanneer je geen statief bij je heb en je wil wel architectuur of nachtfoto’s maken, dan kan je ook objecten in jouw omgeving gebruiken die als statief kunnen functioneren. Denk bijvoorbeeld maar aan jouw eigen tas, aan een paaltje, aan een bankje of aan een hekwerk wat in de omgeving te vinden is.

 

Tool 3: Fotocameratas

Een fotocameratas is erg handig wanneer je op pad gaat. In deze tas kan je eigenlijk alle spullen erin doen welke je nodig bent wanneer je op pad gaat. Denk bijvoorbeeld maar aan de lenzen die je heb, aan de batterijen, aan schoonmaakmateriaal, ND-filters, kabels of zelfs een statief die in sommige tassen geplaats kunnen worden (of aan de buitenkant eraan opgehangen kunnen worden).

Een ander voordeel bij het gebruik van een fotocameratas is dat alle fotografie spullen veilig en bij elkaar worden bewaard. Zo wordt de kans kleiner dat je dingen gaat verliezen wat soms toch prijzig is om aan te schaffen.

Tool 4: Lens en filter schoonmaak set

Eigenlijk iets wat ik altijd bij mij zal hebben wanneer ik ga fotograferen. Door een lens en filter schoonmaak set bij je te hebben kan je altijd vuil of afdrukken van de lens of filters afhalen. Op deze manier zorg je ervoor dat de foto zo goed mogelijk zal worden weergegeven op jouw computer wanneer je de foto’s van jouw camera haalt.

Een ander voordeel is dat door een lens en filter schoonmaak set de materialen langer meegaan. Je bent er extra zorgvuldig ermee en zult hierdoor zuiniger en voorzichtiger omgaan met de apparatuur wat je heeft aangeschaft.

Tool 5: Extra accu

Eigenlijk iets wat niet in het lijstje hoeft te staan maar wat je eigenlijk altijd mee moet hebben. Een tweede accu (of extra set batterijen) voor jouw fototoestel. Wanneer ik foto’s maak dan heb ik altijd een tweede accu bij mij. Hierdoor weet ik altijd zeker dat ik genoeg stroom heb om foto’s te maken. De tegenwoordige accu’s zijn erg goed en gaan lang mee. Maar je weet het natuurlijk nooit precies hoe lang de accu’s mee gaan.

Wanneer je niet over een tweede batterij beschikt dan is het soms mogelijk om met een kabeltje jouw fototoestel op te laden aan de hand van een powerbank. Hierdoor laadt jouw batterij vaak al binnen een korte tijd op waardoor je extra foto’s kunt maken.

Een andere tip die ik hierbij wil meegeven is dat ik aanraad om jouw oplader voor de accu’s altijd bij je te hebben. Wanneer je deze oplader bij je heb, dan kan je altijd, bijvoorbeeld wanneer je pauzeert, jouw batterij opladen waardoor je na de pauze weer verder kunt gaan met fotograferen.

Tool 6: Laptop

Het is niet altijd handig, maar in bepaalde situaties kan het wel erg handig zijn. Het meenemen van een laptop naar jouw bestemming waar je foto’s gaat maken. Aan de hand van deze laptop kan je jouw fototoestel koppelen aan de laptop en de foto’s bekijken, bijvoorbeeld met Adobe Bridge. Hierdoor kan je in een korte periode kijken of de foto’s goed gelukt zijn of dat je de foto net iets anders zou moeten nemen om de juiste compositie te halen uit de foto.

Denk hierbij wel goed erom in welke situatie je bent. Op straat kan het bijvoorbeeld gevalijker zijn in verband met diefstal. In zulke situaties kan je het beste een restaurant of een café opzoeken waarbij je rustig (met een bakje koffie of thee) de foto’s kunt bekijken.

Tool 7: Afstandsbediening (of timer op de camera)

Fotograferen met een afstandsbediening of een timer op de camera is in veel situaties handig om geen beweging in jouw foto’s te krijgen wanneer je foto’s probeert te maken. Met een afstandsbediening (of ene timer op de camera) kan je de camera loslaten voordat het fototoestel de foto maakt.

Op de meeste fototoestellen zit er een timer van 2 seconden of 10 seconden erop. Wanneer je deze functie niet wil gebruiken of wanneer deze niet op uw fototoestel zit, dan kan je in bepaalde situaties gebruik maken van een afstandsbediening. Deze afstandsbediening kost over het algemeen tussen de € 20,00 en de € 60,00 en kan dus gekoppeld worden met jouw fototoestel.

Het is hierbij wel goed om in de gaten te houden dat de afstandsbediening compatible is met jouw eigen fototoestel. Zo voorkom je dat je kosten maakt met producten waar je uiteindelijk niks aan heeft. Dat zal tenslotte erg zonde zijn van het geïnvesteerde geld.

 

Tool 8: Een zonnekap voor de camera

Een zonnekap is erg handig wanneer je overdag fotografeert. Bijvoorbeeld niet alleen wanneer je fotografeert tijdens de momenten wanneer de zon schijnt, maar ook wanneer het licht is op een bewolkte dag. Hiermee zorg je ervoor dat een hoeveelheid licht niet in de lens kan komen wat het bewerken in bijvoorbeeld Adobe Photoshop of in Adobe Lightroom weer makkelijker maakt op ten duur. Eigenlijk help je jezelf hier alleen maar mee om een zonnekap bij je te hebben wanneer je overdag of tijdens de momenten dat de zon schijnt om het licht te beperken in de foto.

Tool 9: Zaklamp (voor nachtfotografie)

Voor nachtfotografen is dit een belangrijk onderdeel, maar ook in andere situaties zou het handig kunnen zijn. Het bijschijnen bij jouw fotocamera wanneer je in het donker fotografeert. Denk bijvoorbeeld maar aan het verwisselen van jouw lens, het aanbrengen van een ND-filter of het zoeken van materiaal in jouw fotografietas om een lens of andere tool te kunnen vinden.

Tool 10: SD-kaart

Je zal ongetwijfeld wel een SD-kaart in jouw bezit hebben. Het is daarbij wel belangrijk om te kijken wat voor SD-kaart je in jouw bezit heeft. Wanneer je een verkeerde SD-kaart in jouw bezit heb, dan kan dit voor problemen zorgen met het fotograferen. Vooral wanneer je, net zoals ik, in RAW fotografeert wat veel energie en inspanning kost van jouw fototoestel.

Daarom raad ik je aan om een grote en snelle SD-kaart aan te schaffen voor het maken van foto’s. Ik heb zelf twee SD-kaarten die tientallen GB groot zijn en die een schrijfsnelheid hebben van 100 MB per seconden. Hierdoor kan ik bijvoorbeeld vijf RAW-bestanden per seconden schieten zodat het juiste object op het juiste tijdstip gefotografeerd wordt. Deze SD-kaarten kan je vaak bij apparatuur winkels of online bestellen. Denk bijvoorbeeld maar aan de Mediamarkt, Kijkshop, fotografiewinkel of op Bol.com

Conclusie

Er is dus nog genoeg materialen die je kunt aanschaffen voor het maken van foto’s. Ik wil daarbij wel nadrukkelijk zeggen dat deze tools geen wondermiddelen zijn. Het zijn uiteindelijk tools die je kunnen helpen om meer uit jouw foto’s te halen. Ik wens je veel fotografie plezier toe!

Tags: