Tien fotografie accessoires die u kunnen helpen bij het fotograferen

Zonsondergang in Roptazijl vlakbij Harlingen in Friesland (Nederland)Foto: © MJB Events PR

Tien fotografie accessoires die u kunnen helpen bij het fotograferen

Een tijdje geleden was ik mijzelf aan het verdiepen in de tools die beschikbaar zijn voor het maken van foto’s. Zo kwam ik uit op een aantal ND-filters die veel gebruikt worden onder bepaalde omstandigheden door professionele fotograferen. In dit artikel geef ik u tien tools die u eigenlijk zou moeten hebben om meer uit uw foto te kunnen halen!

Wat zijn fotografie accessoires?

Wanneer we fotograferen dan hebben we vaak meer dan alleen een lens en een fototoestel bij ons. Denkt u bijvoorbeeld maar aan extra lenzen, aan een extra batterij en aan een statief.

Al deze materialen worden ook wel fotografie accessoires genoemd. Dit zijn materialen die u aan of bij uw fototoestel kunt gebruiken om processen te automatiseren of om meer uit uw foto’s te halen dankzij de extra tools die beschikbaar zijn gemaakt.

In dit artikel zal ik tien verschillende tools met u delen waarvan ik denk dat deze essentieel zijn voor u als fotograaf. Deze tools zullen u hopelijk het juiste duwtje in de goede richting geven zodat u meer kunt genieten van het resultaat en meer uit uw foto’s kunt halen. Dus laten we snel beginnen!

Tool 1: ND-filters

Wanneer foto’s worden gemaakt met een fototoestel dan komt er een bepaald hoeveelheid licht in de camera wat voor een beeld (foto) zorgt. Deze foto kan goed zijn qua belichting, maar in zonnige situaties kan de foto al snel overbelicht worden.

Om dit probleem op de lossen zijn er ND-filters op de markt gekomen. Een ND-filter zorgt ervoor dat de hoeveelheid licht wat in de lens komt verlaagd wordt. Eigenlijk een soort van zonnescherm voor het fototoestel.

Binnen de ND-filters zijn een bepaalde gradaties. Zo zijn er ND 2 filter, ND 4 filter en een ND 8 filter voor bijna iedere lens die op de markt is gekomen. Het nummer van het ND-filter verteld eigenlijk hoeveel licht er geblokkeerd wordt. Een ND 2 filter zal nog veel licht toelaten terwijl een ND 8 filter bijna geen licht toelaat.

Om met een ND 8 filter alsnog een goede belichting te krijgen moet de sluitertijd opengesteld worden. Hierdoor wordt er een bepaald effect gecreëerd wat in vele situaties voor mooie effecten kan zorgen.

Tool 2: Statief

Eigenlijk is een statief in veel situaties niet meer weg te denken. Vooral bij architectuur of nachtfotografie worden statieven met regelmaat geraadpleegd om geen bewogen beeld te krijgen.

Door het gebruik van een statief heeft het fototoestel een stevige positie waardoor alles (mits de focus goed ingesteld is) scherp wordt weergegeven in de foto. Dit kan voor mooie foto’s zorgen. Denkt u bijvoorbeeld maar aan de volgende foto’s.

Wanneer u geen statief bij u heeft en u wil wel architectuur of nachtfoto’s maken, dan kunt u ook objecten in uw omgeving gebruiken die als statief kunnen functioneren. Denk bijvoorbeeld maar aan uw eigen tas, aan een paaltje, aan een bankje of aan een hekwerk wat in de omgeving te vinden is.

Tool 3: Fotocameratas

Een fotocameratas is erg handig wanneer u op pad gaat. In deze tas kunt u eigenlijk alle spullen erin doen welke u nodig bent wanneer u op pad gaat. Denk bijvoorbeeld maar aan de lenzen die u heeft, aan de batterijen, aan schoonmaakmateriaal, ND-filters, kabels of zelfs een statief die in sommige tassen geplaats kunnen worden (of aan de buitenkant eraan opgehangen kunnen worden).

Een ander voordeel bij het gebruik van een fotocameratas is dat alle fotografie spullen veilig en bij elkaar worden bewaard. Zo wordt de kans kleiner dat u dingen gaat verliezen wat soms toch prijzig is om aan te schaffen.

Tool 4: Lens en filter schoonmaak set

Eigenlijk iets wat ik altijd bij mij zal hebben wanneer ik ga fotograferen. Door een lens en filter schoonmaak set bij je te hebben kan je altijd vuil of afdrukken van de lens of filters afhalen. Op deze manier zorgt u ervoor dat de foto zo goed mogelijk zal worden weergegeven op uw computer wanneer u de foto’s van u camera haalt.

Een ander voordeel is dat door een lens en filter schoonmaak set de materialen langer meegaan. U bent er extra zorgvuldig ermee en zult hierdoor zuiniger en voorzichtiger omgaan met de apparatuur wat u heeft aangeschaft.

Tool 5: Extra accu

Eigenlijk iets wat niet in het lijstje hoeft te staan maar wat u eigenlijk altijd mee moet hebben. Een tweede accu voor uw fototoestel. Wanneer ik foto’s maak dan heb ik altijd een tweede accu bij mij. Hierdoor weet ik altijd zeker dat ik genoeg stroom heb om foto’s te maken. De tegenwoordige accu’s zijn erg goed en gaan lang mee. Maar u weet het natuurlijk nooit precies hoe lang de accu’s mee gaan.

Wanneer u niet over een tweede batterij beschikt dan is het soms mogelijk om met een kabeltje uw fototoestel op te laden aan de hand van een powerbank. Hierdoor laadt uw batterij vaak al binnen een korte tijd op waardoor u extra foto’s kunt maken.

Een andere tip die ik hierbij wil meegeven is dat ik aanraad om uw oplader voor de accu’s altijd bij u te hebben. Wanneer u deze oplader bij u heeft, dan kunt u altijd (bijvoorbeeld wanneer u pauzeert) uw batterij opladen waardoor u na de pauze weer verder kunt gaan met fotograferen.

Tool 6: Laptop

Het is niet altijd handig, maar in bepaalde situaties kan het wel erg handig zijn. Het meenemen van een laptop naar uw bestemming waar u foto’s gaat maken. Aan de hand van deze laptop kunt u uw fototoestel koppelen aan de laptop en de foto’s bekijken, bijvoorbeeld met Adobe Bridge. Hierdoor kunt u in een korte periode kijken of de foto’s goed gelukt zijn of dat u de foto net iets anders zou moeten nemen om de juiste compositie te halen uit de foto.

Denk hierbij wel goed erom in welke situatie u bent. Op straat kan het bijvoorbeeld gevalijker zijn in verband met diefstal. In zulke situaties kunt u het beste een restaurant of een café opzoeken waarbij u rustig (met een bakje koffie of thee) de foto’s kunt bekijken.

Tool 7: Afstandsbediening (of timer op de camera)

Fotograferen met een afstandsbediening of een timer op de camera is in veel situaties handig om geen beweging in uw foto’s te krijgen wanneer u foto’s probeert te maken. Met een afstandsbediening (of ene timer op de camera) kunt u de camera loslaten voordat het fototoestel de foto maakt.

Op de meeste fototoestellen zit er een timer van 2 seconden of 10 seconden erop. Wanneer u deze niet functie niet wil gebruiken of wanneer deze niet op uw fototoestel zit, dan kunt u in bepaalde situaties gebruik maken van een afstandsbediening. Deze afstandsbediening kost over het algemeen tussen de € 20,00 en de € 60,00 en kan dus gekoppeld worden met uw fototoestel.

Het is hierbij wel goed om in de gaten te houden dat de afstandsbediening compatible is met uw eigen fototoestel. Zo voorkomt u dat u kosten maakt met producten waar u uiteindelijk niks aan heeft. Dat zal tenslotte erg zonde zijn van het geïnvesteerde geld.

Tool 8: Een zonnekap voor de camera

Een zonnekap is erg handig wanneer u overdag fotografeert. Bijvoorbeeld niet alleen wanneer u fotografeert tijdens de momenten wanneer de zon schijnt, maar ook wanneer het licht is op een bewolkte dag. Hiermee zorgt u ervoor dat een hoeveelheid licht niet in de lens kan komen wat het bewerken in bijvoorbeeld Adobe Photoshop of in Adobe Lightroom weer makkelijker maakt op ten duur. Eigenlijk helpt u uzelf hier alleen maar mee om een zonnekap bij u te hebben wanneer u overdag of tijdens de momenten dat de zon schijnt om het licht te beperken in de foto.

Tool 9: Zaklamp (voor nachtfotografie)

Voor nachtfotografen is dit een belangrijk onderdeel, maar ook in andere situaties zou het handig kunnen zijn. Het bijschijnen bij uw fotocamera wanneer u in het donker fotografeert. Denkt u bijvoorbeeld maar aan het verwisselen van uw lens, het aanbrengen van een ND-filter of het zoeken van materiaal in uw fotografietas om een lens of andere tool te kunnen vinden.

Tool 10: SD-kaart

U zult ongetwijfeld wel een SD-kaart in uw bezit hebben. Het is daarbij wel belangrijk om te kijken wat voor SD-kaart u in uw bezit heeft. Wanneer u een verkeerde SD-kaart in uw bezit heeft, dan kan dit voor problemen zorgen met het fotograferen. Vooral wanneer u, net zoals ik, in RAW fotografeert wat veel energie en inspanning kost van uw fototoestel.

Daarom raad ik u aan om een grote en snelle SD-kaart aan te schaffen voor het maken van foto’s. Ik heb zelf twee SD-kaarten die tientallen GB groot zijn en die een schrijfsnelheid hebben van 100 MB per seconden. Hierdoor kan ik bijvoorbeeld vijf RAW-bestanden per seconden schieten zodat het juiste object op het juiste tijdstip gefotografeerd wordt.

Deze SD-kaarten kunt u vaak bij apparatuur winkels of online bestellen. Denkt u bijvoorbeeld maar aan de Mediamarkt, Kijkshop, fotografiewinkel of op Bol.com

Conclusie

Er is dus nog genoeg materialen die u kunt aanschaffen voor het maken van foto’s. Ik wil daarbij wel nadrukkelijk zeggen dat deze tools geen wondermiddelen zijn. Het zijn uiteindelijk tools die u kunnen helpen om meer uit uw foto’s te halen. Ik wens u veel fotografie plezier toe!