Sneeuwstorm, winterse neerslag en na 3 jaar weer op natuurijs schaatsen

Sneeuwstorm, winterse neerslag en na 3 jaar weer op natuurijs schaatsenFoto: © MJB Events PR

Sneeuwstorm, winterse neerslag en na 3 jaar weer op natuurijs schaatsen

Na 3 jaar was het weer mogelijk. Schaatsen op natuurijs wat niet onopgemerkt bleef. In 2018 was het voor de laatste keer mogelijk dat we op natuurijs konden gaan schaatsen. Maar vanaf afgelopen donderdag 11 februari 2021 was het vier dagen schaatspret op de Nederlandse wateren waar het water niet te diep was.

De winter van 2021

We hadden zo gehoopt dat we tijdens de Kerstdagen van 2020 sneeuw zouden hebben. Helaas kwam dit er niet van, maar begin januari 2021 kwam het dan toch. Sneeuw naar Nederland met een vers pak sneeuw. Op sommige plekken in het land viel er een klein laagje, terwijl dat er op andere plekken 10 centimeter viel. Ik had daarover in januari een artikel geschreven Sneeuw in Nederland tijdens de winter van 2020 – 2021.

Nadat de warmte weer terug kwam was het voorlopig even gedaan met de sneeuw en winterse pret. Maar ondanks de stijging in temperatuur bleef het toch redelijk koud. Dit resulteerden in een sneeuwstorm dat over Nederland trok van zondag 7 februari 2021 tot en met woensdag 10 februari 2021. Vooral de zondag en maandag waren zware dagen met veel winterse neerslag. Zo reden verschillende openbaar vervoer maatschappijen niet en werd er zelfs door het KNMI (Koninklijke Nederlandse Meteorologisch Instituut) code rood (zwaarste code) uitgegeven voor verraderlijke gladheid.

Op sommige plekken viel er maar enkele centimeters sneeuw of zelfs minder, terwijl dat er op andere plekken ruim 20 of 30 centimeter viel. Dit zorgden voor veel winterse pret bij veel Nederlands. Sneeuwballen gevechten, winterse wandelingen, sneeuwpoppen die gemaakt worden en weer even opwarmen met warme chocolademelk met slagroom.

De maandag 8 februari en dinsdag 9 februari viel er ook nog winterse neerslag. Veel openbaar vervoer bedrijven besloten om niet of sporadisch te rijden, omdat de wegen en het spoor niet goed begaanbaar was door sneeuw op de wegen, sneeuw op het spoor of vast bevroren spoorwissels. Dit resulteerde in een chaotische situatie waarbij veel bedrijven moesten schakelen hoe hun medewerkers (veilig) op hun bestemming konden komen.

De dagen daarna, woensdag 10 februari en donderdag 11 februari, viel hier en daar nog een sneeuwvlokje wat een mooi beeld gaf in veel plaatsen. De straten werden weer witter en men kon genieten van het winterweer. De wegen en het spoor werden weer beter begaanbaar waar hier en daar nog even opgepast moest worden. De winterse neerslag maakten plaats voor de winterse zon en de mooie platen die daardoor gecreëerd werden.

Sneeuwstorm, winterse neerslag en na 3 jaar weer op natuurijs schaatsen

Foto: © MJB Events PR

Schaatsen op natuurijs in 2021

Sinds de eerste sneeuwval in januari gingen de winterse kriebels steeds groter worden. Kunnen we op natuurijs schaatsen ja of nee, want de kunstmatige schaatsbanen zijn in verband met de Coronamaatregelen tot nader order gesloten voor recreatie schaatsers.

Eind januari melden verschillende weermannen en weervrouwen dat de winter eraan zit te komen. Door een oosterse wind kwam de Russische Beer, zoals die zo genoemd word, met de snijdende kou.

Op zondag 7 februari kwam de harde wind vanuit het oosten, waarbij de gevoelstemperatuur rond de -15 zou liggen. Ondanks dat gingen toch veel mensen op pad om te wandelen in de natuur. Het gevolg daarvan was dat je veel sneeuwduinen en sneeuwvlagen voorbij kon zien komen.

Vanaf deze datum ging zowel de temperatuur overdag als in de nacht onder nul. Overdag vroor het rond de -5 graden (en plaatselijk meer), terwijl dat er in de nacht strenge vorst kwam van -15 graden. Hierdoor kon het ijs snel groeien wat steeds beter uitkwam voor veel schaatsliefhebbers.

Op donderdag 11 februari 2021 was het dan eindelijk zover. Veel schaatsliefhebbers konden dan in de middag ook al beginnen met schaatsen, waarbij veel natuurijsbanen open gingen. Bijvoorbeeld bij ondergelopen weilanden die goed schaatsbaar waren. De eerste waaghalzen gingen ook op ander water, bijvoorbeeld op grachten in steden schaatsen, waar het ijs nog niet stevig genoeg was. Dit resulteerden in veel valpartijen, wakken en onderkoelingen.

Vrijdag 12 februari en zaterdag 13 februari was het ijs wel dik genoeg op veel plaatsen. Zo waren er bijvoorbeeld veel schaatsers op de been op natuurijsbanen die handmatig waren aangelegd, was de Prinsengracht in Amsterdam druk bezocht, kon men schaatsen bij de Kinderdijk en werd er geschaatst bij de binnenhof in Den Haag.

Sneeuwstorm, winterse neerslag en na 3 jaar weer op natuurijs schaatsen

Foto: © MJB Events PR

Op zondagmiddag 14 februari werden al op meerdere plekken gewaarschuwd voor de slechte ijskwaliteit. Op sommige locaties, waaronder de binnenhof in Den Haag, gingen de hulpdiensten mensen evacueren omdat het ijs snel achteruit ging. Hierdoor moest de duikteam van de Brandweer vele mensen helpen om weer veilig op de kant te kunnen komen. Ook op andere plekken, zoals de grachten in Amsterdam, werd het ijs onbetrouwbaarder doordat de dooi al inzette. Op andere plekken, waaronder in het oosten van Nederland, kon zondag 14 februari nog wel lang en goed geschaatst worden.

Zelfs in de (vroege) ochtend van maandag 15 februari was het mogelijk om te schaatsen op natuurijsbanen. De schaatsbaan van de Edese IJsvereniging ging gratis open voor schaatsliefhebbers. Hierbij gelde wel zolang het ijs goed genoeg was of dat het maximale capaciteit van 100 personen bereikt was. Ook op andere natuurijsbanen kon er in de ochtend (en begin van de middag) nog hier en daar geschaatst worden. Maar door de stijging van de temperaturen en de regen werd dit steeds moeilijk, waardoor deze plekken ook dicht moesten waardoor het anders te gevaarlijk zou gaan worden.

Hoeveelheid gewonden

Sinds het schaatsen op natuurijs van afgelopen donderdag zijn er honderden mensen binnengebracht op de eerste hulp afdelingen van het ziekenhuis. De meeste mensen hadden botbreuken in armen, polsen of enkels door het vallen op het ijs. De anderen hadden gebroken heupen, schaafwonden op het hoofd of een (lichte) hersenschudding door de harde klap op het ijs. Ook waren verschillende mensen binnengebracht met (erge) onderkoelingsverschijnselen doordat ze door het ijs waren gezakt.

Niet alle bezoeken aan de eerste hulp afdelingen kwamen door het schaatsen. Veel van hen wilden net op het ijs, gingen ervan af of wilden even een foto van iemand maken waarbij ze een (klein) stukje op het ijs gingen lopen. In de uiterste gevallen gebeurden dit ook niet op het ijs, maar op straat. Door de bevriezing van weggedeeltes en het opvriezen van sneeuwresten gleden verschillende mensen onderuit waardoor zij letsel opliepen. Ook maandagochtend 15 februari werd er voor het hele land gewaarschuwd op gladde stukken wegen. Dit was vooral het geval

Klein beetje Elfstedentocht 2021 door Henk Angenent

Ondanks dat de Elfstedentocht 2021 er niet in zat, werd er toch wel een deel van de Elfstedentocht 2021 gereden. Henk Angenent (winnaar Elfstedentocht 1997) reed samen met Syb van der Ploeg (zanger van De Kast) de Elfstedentocht.

Zij vetrokken rond 08:00 uur vanaf Leeuwarden volgens de route die de Elfstedentocht kent. Bij Bolsward moesten Angenent en Van der Ploeg de lastige keuze maken om met de auto naar Dokkum te gaan, vanwaar zij de tocht wilden doorzetten naar de Bonkefeart (Bonkevaart) in Leeuwarden. Dit kwam vooral door de avondklok (die vanaf 21:00 uur geld) en het slechte en zwakke ijs tussen Bolsward en Dokkum. Angenent en Van der Ploeg kwamen net voor 18:00 uur aan waar de publiek en de aanwezige pers hun voorzagen van een daverend applaus.

Ondanks dat het een mooi initiatief was om de Elfstedentocht te rijden, kwam er tot op heden geen nieuwe Elfstedentocht. Op 4 januari 2022 is het 25 jaar geleden dat de tour voor het laatst gereden werd. Hoe mooi zou het zijn als wij op of rond 4 januari 2022 de tour opnieuw kunnen rijden over de Friese wateren. Voor dat het mogelijk is moet de Russische Beer, die de (strenge) kou naar Nederland brengt in de winter, al eind november of begin december actief gaan worden.

Koudste Valentijnsdag in 22 jaar

Ondanks dat we deze winter sneeuw en strenge vorst hadden, werd er ook weer een record gevestigd. Het zou de koudste Valentijnsdag in 22 jaar (voor sommige locaties 30 jaar) zijn die we hadden. In het hele land was het in de nacht van zaterdag op zondag een paar graden onder nul (variërend van -2 tot -10 plaatselijk).

Nog een keer schaatsen op natuurijs in de winter van 2020 – 2021?

Maandag 15 februari 2021 zet de dooi sterk in. Hierdoor lijkt er voorlopig een eind te komen aan de winterse pret die wij in de afgelopen dagen hebben gehad. Het is misschien nog niet de laatste keer dat we deze winter op de schaatsen hebben gestaan. Eind februari lijken de temperaturen iets naar beneden te zakken, waardoor we eventueel weer vorst kunnen krijgen in de nachten (en hopelijk overdag).

Ondanks het mooie schaatsweekend van afgelopen weekend was het alweer 3 jaar geleden dat we op natuurijs konden schaatsen. Eind februari en begin maart 2018 waren veel ijsbanen (en stukken natuurijs) schaatsbaar in Nederland. Ook in januari 2017 was het mogelijk om te schaatsen, toen er ook ruige rijp kwam (lees ook het artikel Winterwandeling 2017 met ruige rijp). Daarvoor was 2010. 2011, 2012, en 2013 het laatste jaar dat we op natuurijs konden schaatsen. In 2012 waren veel steden voor een lange periode voorzien van veel ijs en schaatspret, waarbij het bijna aankwam op een daadwerkelijke Elfstedentocht!

Veel wetenschappers concluderen dat het steeds unieker gaat worden dat we op natuurijs kunnen schaatsen. De kans op een Elfstedentocht zou op dit moment nog op 8% liggen, wat verder daalt tot rond de 1% in 2050. Daarom is de KNSB (Koninklijke Nederlandse Schaats Bond) een fonds opgericht waarbij jonge kinderen de mogelijkheid moeten krijgen om op natuurijs te schaatsen. Dit initiatief is genomen omdat het schaatsen op kunstijs in één van de 22 ijshallen van Nederland steeds duurder word, wat voor veel ouders niet te betalen valt. Daarom hoopt de KNSB, in samenwerking met verschillende andere partijen, om hiervoor draagvlak te creëren omdat het schaatsen een UNESCO-werelderfgoed is.

Conclusie

Het was een mooie winterse week waarin we alle winterse neerslag hebben gehad. Van een sneeuwstorm tot sneeuwduinen, vorst, hagel, sneeuwballengevechten en natuurijs. Als kersje op de slagroomtaart kregen we ook nog ijzel toen het ging dooien na een mooi schaatsweekend. We kunnen terugkijken op mooie, indrukwekkende en sportieve dagen waarin er veel af geschaatst is. Hopelijk kunnen we deze winter of tijdens de volgende winter 2021 – 2022 weer genieten van het natuurijs wat uiteindelijk wel uniek en mooi is om te hebben! Uiteindelijk moest er natuurlijk ook nog even weer opgewarmd worden met een beker warme chocolademelk met slagroom. Er gaat niks boven die oude Hollandse tradities van vroeger!

Foto’s: © MJB Events PR