Sneeuw in Nederland tijdens de winter van 2020 – 2021

Sneeuw in de winter van 2020 - 2021 - Het dorp WijnaldumFoto: © MJB Events PR

Sneeuw in Nederland tijdens de winter van 2020 – 2021

We moesten er even op wachten, maar eindelijk is de sneeuw teruggekeerd in Nederland. Heel Nederland heeft zaterdag 16 januari 2021 een laagje sneeuw gehad. Meer daarover vertel ik in dit artikel.

Sneeuw in de winter van 2020 – 2021

In de winter van 2020 – 2021 kennen we gelukkig toch nog sneeuw in heel Nederland. Door een toenemende kou in de dagen voor het weekend van 16 januari, werd er ook sneeuw richting Nederland geblazen. Hierdoor kreeg Zeeland in de ochtend van 16 januari de eerste sneeuw. De rest van Nederland kreeg het gedurende de middag en avond.

Op de meeste plaatsen is het sneeuwdek ongeveer 2 á 4 centimeter hoog, terwijl dat andere plaatsen een sneeuwlaag van 5 centimeter hadden. Als je een beetje pech had, vielen er alleen een paar vlokjes hier en daar. Als natuurfotograaf was dit voor mij dan ook het moment om van die paar centimeter hoge sneeuw te genieten en trok ik erop uit voor een sneeuwwandeling. Bij terugkomst sloot ik de winterwandeling af met warme chocolademelk met slagroom!

Foto’s: © MJB Events PR

Het is niet de eerste keer dat het sneeuwt in Nederland tijdens de winter van 2020 – 2021. Eerder deze week werd er al op verschillende plekken natte sneeuw gemeld. In Zuid-Limburg was het een week eerder, zaterdag 9 januari, ook al een witte wereld waar veel Nederlands naartoe wilden gaan. De Politie waarschuwde om niet meer naar de heuvels te komen omdat het anders te druk zou worden, in verband met de lockdown die wij in Nederland hebben.

Helaas is de sneeuw van korte duur geweest. In de nacht van zaterdag 16 januari op zondag 17 januari stopt het met sneeuw of gaat de sneeuw over in natte sneeuw of regen. Met de temperatuurstijging zal de sneeuw snel smelten. De volgende sneeuwpotentie zal mogelijk een weekend later kunnen zijn, maar daarover valt nog niet veel over te zeggen.

Wanneer was de laatste keer dat heel Nederland een sneeuwlandschap had?

Het is alweer een tijdje geleden dat we sneeuw hebben gezien in Nederland. De laatste keer dat heel Nederland bedekt was met een laagje sneeuw was op 22 januari 2019. Toen kende heel Nederland een pak sneeuw. Daarvoor was het in de decembermaand van 2017 en in januari 2018.

Eén keer in de zoveel jaar valt er dan ook een echt pak sneeuw naar beneden. In maart 2005 was er een zeldzame hoeveelheid sneeuw van ruim 30 centimeter gevallen. Hierdoor was het noorden van Nederland zo goed als onbereikbaar, maar zorgden voor veel mensen en kinderen voor grote sneeuwpret. Veel scholen en instellingen waren gesloten en het openbaar vervoer reed eigenlijk niet.

Tot slot

We kunnen terugkijken op een leuke sneeuwdag. Veel Nederlanders hebben dan ook de slee gepakt, een wandeling gemaakt of een sneeuwpop in elkaar gezet. Het is afwachten wanneer de volgende sneeuw gaat vallen. Tot die tijd moeten we het doen met de sneeuwfoto’s die gisteren zijn gemaakt of met de beelden vanuit andere sneeuwgebieden in de wereld.

Foto’s: © MJB Events PR