Smartphone fotografie vs. Fototoestel fotografie

De tram in het Openluchtmuseum ArnhemFoto: © MJB Events PR

Smartphone fotografie vs. Fototoestel fotografie

Steeds meer zien we het om ons heen gebeuren. Er gebeurt iets en we pakken onze smartphone erbij om foto’s of video’s te maken. Maar wat is eigenlijk beter? Smartphone fotografie of fotografie met een fototoestel? In dit artikel geef ik daar antwoord op!

Wat is fotografie met een fototoestel?

De eerste foto is gemaakt werd gemaakt in 1839. Vanaf dat moment werd het steeds populairder en volgden de ontwikkelingen elkaar in een steeds sneller tempo op. Zo hadden aan het begin van de 20ste eeuw nog een fototoestel waarbij lang gewacht moest worden tot dat een foto werd gemaakt. Maar kort na de Tweede Wereldoorlog kwam het eerste kleurenfototoestel voor de consument op de markt. Van rolletjes fotografie tot aan de polaroid fotografie waarbij we vandaag de dag gebruik maken van een SD-kaart.

Fotografie met een fototoestel is fotograferen met een apparaat dat speciaal gebouwd voor fotografie. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een bepaalde techniek, ook wel spiegelreflex genoemd. In dit principe wordt gebruik gemaakt van een spiegel, een klepje en een sensor die uiteindelijk de foto omzet in een bestand.

Door te fotograferen met een fototoestel moet u in eerste instantie wel een grote investering doen. De gemiddelde fototoestellen zijn zeker betaalbaar voor de gemiddelde consument. Daarvoor krijgt u wel meer geavanceerde functies terug ten opzichte van de fotografie met een smartphone.

Afhankelijk van het type fotolens dat u gebruikt, van de instellingen in het fototoestel en enkele externe factoren (zoals licht, compositie en invalshoek) kunt u hele mooie foto’s maken met een fototoestel. Wanneer u deze foto’s heeft gemaakt in een RAW-bestand, dan kunt u deze foto’s ook nog eens (zonder kwaliteitsverlies) bewerken in programma’s zoals Adobe Photoshop of Adobe Lightroom.

De tram bij een tramhalte in het Openluchtmuseum Arnhem

Wat is een smartphone fotografie?

Inmiddels heeft een groot deel van de bevolking wel een smartphone in zijn bezit of al meerdere smartphones gehad. Dit zijn als het waren intelligente computers die wij in onze broekzak mee kunnen nemen. We kunnen erop bellen, sms’en of in contact blijven met vrienden, familie of bekenden via social media (zoals Instagram, WhatsApp of Facebook).

Eén van de functies die meekomen met het toestel is een camera. Afhankelijk van het toestel en de geavanceerde functies van het toestel heeft de camera één algemeen doel. Foto’s en video’s maken via zowel de voorcamera als de achterkamer. Dit is in de meeste gevallen handig wanneer u ergens bent en u wil een bepaald gebeurtennis vast laten leggen.

Door middel van deze functie en het dragen van de smartphone zorgt er eigenlijk voor dat we altijd een camera op zak hebben die wij kunnen inzetten wanneer dat nodig is. Op deze manier kunnen we belangrijke momenten vastleggen op foto of film.

Voordelen en nadelen

Aan smartphone fotografie als aan fotografie met een fototoestel zitten zowel voordelen als nadelen eraan verbonden. In dit onderdeel van dit artikel deel ik de belangrijkste bevindingen met u. Hierdoor kunt u voor uzelf beslissen wat voor u in uw situatie het beste is.

Algemene performance (chip)

Afhankelijk van het type smartphone dat u heeft of het type fototoestel dat u gebruikt is de prestatie van het apparaat verschillend. Over het algemeen gesproken kunnen beide soorten toestellen erg snel en modern zijn. Dit is wel afhankelijk van het budget en van de specificaties die de maker van het apparaat heeft toegepast.

In dit onderdeel wil ik niet alleen de prestatie bespreken. Een DSLR (spiegelreflextoestel) en een smartphone hebben sensoren. Deze sensoren zetten het licht (dat door de lens naar binnen komt) om in een bestand. Dit wordt vaak ook wel aangeduid als het omzetten van informatie in een fotobestand. Deze conclusie is voor een deel waar. De informatie wordt daadwerkelijk omgezet. Maar het is wel afhankelijk wat voor soort bestand u deze informatie exporteert. Het kan hierbij gaan om een gewone JPG-afbeelding of om een RAW-bestand.

Daarnaast is er nog iets opvallends aan de hand. Een DSLR-toestel (spiegelreflextoestel) heeft een grotere sensor dan een smartphone. Stel we hebben een keuze uit een DSLR-toestel (16 megapixel) en een smartphone van 16 megapixel, dan zou ik willen adviseren om de DSLR-toestel te kiezen. Ondanks dat beide toestellen een even grote megapixel camera hebben, is die van de smartphone toch stukken kleiner. Hierdoor slaat de DSLR-toestel meer informatie in de foto op als wanneer we de foto gaan maken met een smartphone, ook wanneer we precies dezelfde foto gaan maken met beide apparaten. Om hier meer over te vertellen raad ik u graag aan om de onderstaande video te bekijken. Daarin wordt meer uitleg gegeven over de sensoren en ziet u bij 2 minuut een goed overzicht van de verschillende sensoren in verschillende apparaten.

Lensbereik

Er zijn sommige smartphones op de markt die een groot bereik kunnen hebben met hun camera. Bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S20 Ultra heeft een zoombereik van 100 digital zoom. Dit is natuurlijk erg leuk om te zien, maar in de praktijk zult u er weinig aan hebben. Een smartphone is lastig om te bedienen wanneer u ver inzoomt. Laten we dit met een stok vergelijken. Wanneer we een stok hebben, dan kunnen we het uiteinde dicht bij ons houden. Hierdoor hebben we stabiel beeld. Op het moment dat we gaan inzoomen met onze smartphone, dan is het uiteinde van de stok ver weg. U raadt het waarschijnlijk, het uiteinde van de stok gaat erg bewegen en zorgt dus voor slecht beeld. Ditzelfde effect kan gebeuren wanneer u inzoomt op uw smartphone.

Met een fototoestel kunt u ook inzoomen. De meeste lenzen hebben een bepaald lensbereik, bijvoorbeeld 50mm – 150mm. Dit betekent dus dat deze lens een minimumbereik heeft van 50mm en een maximaal bereik heeft van 150mm. Hoe groter het lensbereik is, hoe verder u in kunt zoomen op een bepaald onderwerp. Het inzoomen met een fototoestel ten opzichte van een smartphone is daarbij makkelijker te gebruiken. Dit komt doordat u in de meeste gevallen met twee handen werkt. Eén hand heeft u om het toestel heen en rust de vinger op de opnameknop terwijl de andere de lens ondersteund en aan de zoomring draait. Op deze manier kunt u dus eenvoudig inzoomen met uzelf als stabilisatie. Wanneer de lens ook nog met een stabilisatie is voorzien, dan kunt u stabiel foto’s maken.

Belichting

De moderne smartphones hebben steeds meer cameraopties in de telefoon zitten. Zo kunt u ook de belichting in het camera aanpassen naar een donkere of heldere weergave. Maar u zou ook kunnen kijken of u de lensopening (diafragma) kunt veranderen. Op deze manier kunt u spelen met de scherptediepte en met het licht dat in uw compositie (of op uw object) valt.

Met een fototoestel kunt u dit zelf handmatig of automatisch laten bepalen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door de lensopening (diafragma) te veranderen. Bij deze instelling heeft u vaak een groot bereik van meestal tussen de F1 en F22. Hoe lager het F-nummer, hoe opener de lens kan. Maar hoe hoger het F-nummer, hoe kleiner de opening is.

Ondanks dat beide apparaten de opening van de lens kunnen aanpassen, word het fototoestel toch vooral gebruikt om deze instelling ook aan te passen. Dit komt omdat de camera van een smartphone veelal lagere F-nummers heeft die een beperkt bereik hebben. Met een fototoestel is er meer bereik waardoor er meer afgesteld kan worden op de gewenste instellingen.

Zonsondergang bij Wijnaldum Friesland in de buurt van Harlingen

Nabewerking

Soms is het nodig maar soms ook niet. De nabewerking. Ik bedoel daarmee niet de nabewerking op het apparaat zelf, maar in een speciaal programma zoals Adobe Photoshop of Adobe Lightroom. Deze programma’s zijn speciaal gemaakt om foto’s te bewerken.

Alle DSLR-toestellen hebben een RAW-bestand. Afhankelijk van het merk van het toestel kan de extensie van het RAW-bestand verschillen. Nikon heeft bijvoorbeeld als extensie .NEF. De meeste extensies (ook de nieuwste) worden ondersteund door Adobe Photoshop en Adobe Lightroom.

Het voordeel van RAW-bestanden zorgt ervoor dat u alle informatie die de sensor gezien heeft is opgeslagen. Dit betekent daardoor dus dat u meer speelruimte heeft in het bewerken van de foto in de programma’s. Wanneer u een foto in JPG exporteert (wat meestal het geval is met uw smartphone), worden de voorkeursinstellingen door de smartphone fabrikant overgenomen. Met een JPG heeft u dan ook een beperkte marge aan wat u precies kunt aanpassen.

Mocht u daarom vaak uw foto’s willen nabewerking? Dan raad ik u aan om gebruik te maken van een fototoestel en de foto’s op te slaan als RAW-bestand. Er is hier echter wel een opmerking aan toe te voegen. Sommige smartphones ondersteunen RAW-bestanden en kunnen dan ook een foto die gemaakt is met een smartphone omzetten in een RAW-bestand. Dit zijn maar enkele smartphones die dit kunnen doen.

Wil u weten wanneer u moet fotograferen in RAW-bestanden of wanneer u moet fotograferen in JPG-bestanden, lees dan het volgende artikel terug: Moet u in JPG of in RAW fotograferen?

Accessoires

Ondanks dat er voor de smartphones steeds meer fotografie accessoires op de markt komt is de gewone DSLR-toestellen koploper op dit gebied. Denkt u bijvoorbeeld maar aan tassen, aan statieven, aan filters of aan andere accessoires die vaak gebruikt worden binnen de fotografie.

Hierdoor is het dan ook makkelijk om een doel te bereik in combinatie met een fototoestel dan met een smartphone. Ondanks dat ook smartphones steeds meer accessoires krijgen zoals een selfiestick, statieven, zoomklipjes of andere handige materialen die ingezet kunnen worden. Dit is net afhankelijk van het doel waarvoor u iets wil hebben.

Kwaliteit

Ik heb hier al eerder over gesproken in het artikel. De kwaliteit tussen een smartphone en een fototoestel is ook verschillend. Dit heeft vooral te maken met de grootte van de sensor, zoals u dat eerder kon lezen.

Hierdoor is de kwaliteit van een fototoestel voor alsnog beter dan die van een smartphone. Al moet daarbij wel gezegd worden dat de nieuwere smartphones mooie foto’s kunnen maken. Sommige gebruikers van de IPhone 11 Pro hebben hun fototoestel verkocht, omdat ze vinden dat de IPhone betere foto’s kunnen maken.

Er moet daarbij wel een kanttekening gemaakt worden. De IPhone 11 Pro kan misschien wel goede foto’s maken, maar deze zullen nooit op het technische vlak de instellingen evenaren van een fototoestel. Ook de nabewerking van de foto’s (wat met de IPhone in JPG is en met een fototoestel in RAW) kan er beperkingen zitten in het bewerken van de foto in bijvoorbeeld Adobe Photoshop of in Adobe Lightroom.

Draagbaarheid

Beide toestellen zijn makkelijk mee te nemen. Dit is wel afhankelijk van hoeveel accessoires u verder nog meeneemt. Maar over het algemeen kunnen we een smartphone zo in onze binnenzak stoppen van onze jas of in een broekzak. Een fototoestel kunnen we makkelijk meenemen in een fototoesteltas. Hierdoor kunt u het toestel snel pakken wanneer u iets wil fotograferen.

Het enige nadeel voor een fototoestel is dat u misschien meerdere lenzen mee wil nemen (in het geval van een spiegelreflextoestel of een full-frame camera). Hiervoor heeft u dan vaak al snel een fotografierugzak nodig. In deze rugzak kunt u dan alle benodigde spullen indoen. Hierdoor heeft u alles bij zich en kunt u de rugzak snel afdoen wanneer u een foto maakt.

Standbeeld van Jaume Plensa op het Stationsplein in Leeuwarden overdag

Delen van de foto’s

Tegenwoordig hebben de nieuwere fototoestellen de mogelijkheid om foto’s via Bluetooth of Wi-Fi te delen met een smartphone. Hierdoor wordt het delen een stukje gemakkelijker gemaakt. Op dit gebied wint de smartphone wel, omdat daar vaak al social media apps op geïnstalleerd zijn zoals Facebook, Instagram, Snapchat of Twitter. Door deze installatie kunt u binnen enkele klikken de foto delen met uw vrienden, familie of kennissen.

De fototoestellen hebben daarentegen wel de mogelijkheid om foto’s te delen met een smartphone. Hiervoor is vaak een extra applicatie nodig die de foto’s kunnen ontvangen op de smartphone. Er moet daarbij wel rekening gehouden worden dat deze foto’s vaak in lagere kwaliteit zijn dan wanneer u ze exporteert via Adobe Photoshop of Adobe Lightroom vanuit een RAW-bestand. Het is maar net afhankelijk wat uw doel is van deze foto’s.

Levensduur

Dit is helemaal afhankelijk van hoe vaak u de toestellen gebruikt en hoe u ermee omgaat. Bij gemiddeld gebruik gaat een smartphone ongeveer 2 á 3 jaar mee. Hierdoor heeft u genoeg tijd om foto’s te maken en deze te delen met uw vrienden, familie en kennissen op verschillende social media platformen.

Een fototoestel kan daarentegen nog langer meegaan. Deze toestellen gaan rustig 5 á 10 jaar mee, waardoor de investering vaak zeker waard is om te maken. Er moet daarbij wel gezegd worden dat de specificaties van het fototoestel misschien achter blijven, omdat er niet met regelmaat een nieuwe update beschikbaar is. Gelukkig heeft Nikon ervoor gezorgd dat nieuwe Nikon fototoestellen ook compatible zijn met de oudere Nikon lenzen. Hierdoor hoeft u in de meeste gevallen alleen maar de body te vervangen.

Investering

De investering is geheel afhankelijk van het budget dat u heeft en van wat u ervoor wil betalen. In de meeste gevallen zijn fototoestellen iets duurder dan de smartphone, maar dat ligt eraan wat voor smartphone u wil kiezen. Wanneer u de nieuwste IPhone of Samsung telefoon kiest, dan kunt u rustig over de € 1.000 betalen voor het toestel. Voor dezelfde prijs kunt u ook een goed fototoestel kopen met een aantal lenzen. Daarom raad ik u zeker aan om de overweging te maken of u gaat voor de smartphone of voor het fototoestel. Op basis daarvan kunt u dan voor uzelf bepalen wat u gaat kiezen.

Conclusie

Hoeft u maar 1 of hooguit 10 foto’s te maken of maakt u niet met regelmaat foto’s, dan kunt u gerust uw smartphone gebruiken. Het is niet het beste resultaat wat u kunt krijgen, maar het is met een beetje oefenen zeker waard om dit te gebruiken voor het doel dat u daarmee heeft.

Wil u met regelmaat foto’s maken of wil u kwalitatieve foto’s afleveren? Dan raad ik u zeker aan om een fototoestel te gaan kopen. Met een kleine investering kunt u zeker mooie foto’s maken die u weer kunt delen voor uw doel, op uw website, in uw portfolio of delen via social media.

Het is uiteindelijk aan u om te kiezen of u kiest voor smartphone fotografie of voor fotografie met een fototoestel. Mijn advies zou toch zijn om te kiezen voor fotografie via een fototoestel.