Moet u in JPG of in RAW fotograferen?

MJB Events PR fotografie met MJB Fotografie© MJB Events PR

Moet u in JPG of in RAW fotograferen?

Foto’s zeggen meer dan duizend woorden. Een foto kan namelijk emotie oproepen, kan inspireren, kan een bepaald onderwerp uitlichten en in veel gevallen kunt u uw artikel op uw website krachtiger maken. Maar nu is de vraag. Fotografeert u nu in JPEG of RAW?

Wat is een foto?

Kort gezegd is een foto een momentopname hoe iets was op dat moment. Bijvoorbeeld een persoon die over het zebrapad loopt, een auto die voorbij rijd of een mooi landschap met de opkomende zon.

Deze foto wordt gemaakt door hoeveelheid pixels. Deze pixels bevatten allerlei kleuren die de foto als het waren maakt. Afhankelijk van de sensor chip (waar het licht opkomt) en de technische kant van de camera kan de foto er beter of slechter uit komen te zien. Zo fotograferen.

Binnen de fotowereld kennen we verschillende afbeeldingsformaten. Denkt u bijvoorbeeld maar aan JPEG, PNG, Tiff of een RAW-bestand.

Wat is JPEG?

JPEG is een van de meest gebruikte afbeeldingsformaten die we wereldwijd kennen. Bijna alle smartphones fotograferen in JPEG wat voor veel mensen voldoende is.

Een JPEG bevat een selectie kleuren die door de camera van uw smartphone of van uw fototoestel is vastgesteld en terecht zijn gekomen op de sensor. Deze selectie van kleuren heeft de camera zelf al omgezet. Kort gezegd zijn we dus afhankelijk van het merk hoe onze foto’s eruit komen te zien.

Gelukkig kunnen we deze JPEG-bestanden nog altijd in programma’s als Adobe Lightroom en Adobe Photoshop bijwerken, maar dit kan helaas niet oneindig omdat we niet alle informatie meer hebben die op de sensor is gekomen.

Wat is RAW?

In iedere fototoestel zit een sensor in die het beeld opvangt die binnenkomt via de lens. Op deze manier wordt er een foto gemaakt die wij via het lcd-scherm van het toestel kunnen zien.

Wanneer iemand in RAW fotografeert dan wordt alle informatie opgeslagen wat op de sensor terecht komt. Bijvoorbeeld de lichtinval, het object of de vele kleuren die gebruikt worden in de foto. Vandaar klopt het dus ook dat een RAW-afbeelding veel groter zijn dan JPEG-afbeeldingen.

 

Hoe fotografeer ik zelf?

Toen in nog met mijn telefoon foto’s maakten schoot ik altijd in JPEG-formaat, omdat RAW alleen maar bij een bepaald aantal smartphones beschikbaar was. Hierdoor was ik beperkt in de kwaliteit van de foto en in het bewerken van deze foto.

Sinds kort gebruik ik mijn Nikon D3400 om foto’s te maken. Hiermee maak ik alle foto’s in RAW-formaat zodat ik alle informatie behoud en waardoor ik meer bewerkingsmogelijkheden heb in Adobe Photoshop.

Het voordeel hierbij is is dat ik de foto zo kan bewerken dat ik alles kan bewerken na mijn smaak. Een nadeel is dat een JPEG (5100 px bij 3400 px) rond de 5 á 6 mb groot is terwijl een RAW-bestand ongeveer 25 á 26 mb groot is.

Wanneer gebruikt u wat?

Ik kan u in het algemeen niet zeggen waarin u het beste kunt fotograferen. Maar ik wil u wel helpen bij het maken van de juiste keuze.

Bent u net begonnen met fotografie? Fotografeer dan in eerste instantie met JPEG. Op deze manier hoeft u niet veel tijd te besteden aan foto bewerken en kunt u op uw gemak het fototoestel leren kennen.

Wil u meer controle over uw foto’s hebben? Maak dan uw foto’s in RAW-formaat. In Adobe Bridge kunt u de foto’s selecteren die u wil bewaren of op een later moment wil bewerken. Zo kunt u de bewerkingen maken in Adobe Photoshop of Adobe Lightroom.

Wil u weinig bezig zijn met foto bewerken maar later wel de foto’s alsnog willen bewerken? Fotografeer dan in RAW + JPEG. Zo heeft u uiteindelijk twee verschillende afbeeldingsformaten. Een nadeel. Uw geheugen is wel sneller vol omdat het RAW- en JPEG-bestand opgeslagen worden op uw geheugenkaart!

 

Hoeveelheid bits in een foto

Iedere foto heeft een bitkanaal. Standaard staat is 8 bits kleurkanalen de standaard, waarbij er 256 verschillende kleuren opgeslagen kunnen worden wat bereikt wordt door Rood, Groen en Blauw te mengen in de camera. In moderne en net nieuwe fototoestellen is het mogelijk om in 12 bits te fotograferen. Hierdoor is het mogelijk om foto’s op te slaan met een kleurenkanaal van 4.096 verschillende kleuren. In echt dure, moderne en professionele fototoestellen, zoals de Canon 1D Mark III, is het mogelijk om een kleurenbereik van 16.384 verschillende kleuren te bereiken wat neer komt op een 14 bits foto.

Deze extra kleuren zijn voor het menselijk oog niet zichtbaar, maar heeft wel een voordeel met het bewerken van foto’s. Zo kunt u specifieke effecten toevoegen aan uw foto dankzij het creëren van bepaalde kleuren in de door u gemaakt foto.

Nadelen van RAW fotograferen

Als eerste en grootste nadeel is dat RAW-foto’s een groot opslaggeheugen vragen. U heeft doordoor een Micro SD-kaartje nodig van bijvoorbeeld 30 GB of groter om zeker te zijn dat u alle foto’s kunt opslaan. Ook op uw computer of op een externe harde schijf zullen de foto’s veel geheugen vragen.

Om RAW-foto’s te kunnen bekijken heeft u bepaalde software nodig die deze foto’s ook daadwerkelijk kunnen weergeven en kunnen bewerken. Bekende software onder fotograferen (die ik ook gebruik) is Adobe Lightroom en Adobe Photoshop. U kunt bijvoorbeeld gratis gebruik maken van Adobe Bridge, wat wordt meegeleverd met een gratis en betaald Adobe abonnement. In de updates van Adobe Lightroom en Adobe Photoshop worden de moderne RAW-bestand varianten (zoals DNG, CR2, RW2 of NEF) ondersteund waardoor u met deze software kunt werken.

Iedere RAW-bestand moet handmatig (of met presets – vooraf bepaalde instellingen) worden aangepast om een bepaalde emotie te creëren met de foto die u heeft gemaakt. Anders is het mogelijk dat de foto niet de juiste emotie naar voren brengt. Denk bijvoorbeeld maar aan de zonsondergangfoto’s die ik heb gemaakt. (Deze kunt u vinden in mijn fotografie portfolio). Door het bewerken van foto’s kost het soms gemiddeld 3 á 5 uur per foto om de foto daadwerkelijk mooi te krijgen aan de hand van het RAW-bestand. Daarom hebben persfotografen de optie aangezet om foto’s te maken in zowel RAW en JPG-bestandsextensie, zodat de foto’s snel kunnen worden gepubliceerd wanneer er een live nieuws is, zoals bij een groot incident of verkiezingsuitslag.

Voordelen van RAW fotograferen

Daarnaast zijn er ook nog voordelen met het fotograferen in RAW. Dankzij het grote bestand verliest u geen informatie wat bij JPG wel het geval is. Hierdoor heeft u eigenlijk alle controle bij het bewerken van de foto en kunt u de juiste emotie naar voren laten komen dankzij Adobe Lightroom of Adobe Photoshop. Bij het fotograferen in JPG verliest u al een bepaalde hoeveelheid informatie wat u niet meer terug kunt halen en zijn de bewerkingen met een JPG-bestand lastiger.

Dankzij het fotograferen in RAW kunt u de witbalans achteraf makkelijker aanpassen zodat de kleuren realistisch worden. Hierdoor heeft u een groter bereik en kunnen kleuren uit het foto springen.

Donkere gebieden kunnen makkelijker lichter worden gemaakt en lichte gebieden kunnen makkelijker donker worden gemaakt. Daarbij moet ik wel een kanttekening maken omdat er altijd de mogelijkheid is dat er ruis optreedt bij het verdonkeren of verlichten van de foto. In de praktijk kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van de twee stopts over- en onderbelichting, maar dit is in sommige situaties niet realiseerbaar.

Conclusie

We kunnen dus concluderen dat JPG en RAW fotograferen beide zijn voor- en nadelen hebben. Wil u niks aan uw foto’s doen qua bewerkingen? Dan raad ik u aan om gebruik te maken van JPG tijdens het fotograferen.

Wil u uw foto’s naafloop nog kunnen bewerken, dan is het goed om gebruik te maken van RAW omdat hierdoor geen informatie verloren gaat waardoor u alle mogelijkheden heeft (in bepaalde kaders) om de foto te kunnen bewerken.

Als u foto’s maakt voor live gebeurtenissen of u weet niet zeker of u de foto naafloop nog wil nabewerking, dan raad ik u aan om zowel te fotograferen in JPG als in RAW. Als gevolg hiervan moet u wel veel meer geheugen vrij hebben op uw Micro SD-kaart, maar daardoor heeft u wel de mogelijkheid om na afloop te bepalen of u de foto wel of niet wil bewerken.

Mocht u vragen hebben over het fotograferen in JPG of in RAW, dan kunt u altijd contact met mij opnemen voor advies. Ik wens u in ieder geval heel veel plezier met fotograferen en met de mogelijk nabewerking van uw foto’s!