Hoe maak ik een contact sheet in Adobe Lightroom (Classic)?

How to make a contact sheet in Adobe Lightroom ClassicFoto: © MJB Events PR

Hoe maak ik een contact sheet in Adobe Lightroom (Classic)?

Wanneer je samenwerkt met andere mensen, bijvoorbeeld met een opdrachtgever, is het kiezen van de juiste foto of foto’s erg belangrijk. Om dit proces beter te laten verlopen is het mogelijk om een contact sheet te maken in Adobe Lightroom. Hoe je een contact sheet maakt in Adobe Lightroom leg ik uit in dit artikel.

Wat is een contact sheet in Adobe Lightroom?

In de afgelopen decennia is er veel veranderd binnen fotografie. Ook de manier waarop foto’s worden bewerkt, worden verwerkt en worden gedeeld of uitgeprint. Vroeger, in de tijd van de rolletjesfotografie, waren er nog geen digitale mogelijkheden. Daarom werd er altijd negatieve meegeleverd die bewaard moesten worden mocht je toch een extra exemplaar willen hebben.

Deze negatieven waren dan ook vaak een overzicht van de foto’s die gemaakt zijn, bijvoorbeeld tijdens een vakantie in het binnen- of buitenland. Door de komst van het digitale tijdperk binnen de fotografie is dit proces ook digitaal gegaan. Programma’s zoals Adobe Photoshop en Adobe Lightroom hebben deze functie, de negatieven, overgenomen in het programma. Door enkele foto’s te selecteren en vervolgens een bepaalde functie te gebruiken, kan je in een PDF-bestand of afbeeldingsformaat een contact sheet maken. Een contact sheet is eigenlijk niet meer dan een overzicht van een (geselecteerde) groep foto’s die jij of iemand anders heeft gemaakt, waaruit je dan weer een keuze kunt maken.

Door middel van een contact sheet kan je de opdrachtgever, bijvoorbeeld de klant, een overzicht sturen met de vraag welke foto’s zij het leukst vinden. Op deze manier hoef je zelf niet altijd de keuze te maken en kan je in plaats van alle foto’s te bewerken nu jouw aandacht leggen op de gewenste foto’s.

Hoe maak ik een contact sheet in Adobe Lightroom?

Het maken van een contact sheet in Adobe Lightroom is niet heel erg lastig. Het vergt wel enkele stappen, maar zodra je deze onder controle heb kan je dit altijd gebruiken voordat je de (definitieve) foto’s doorstuurt naar jouw familie, vrienden, werkgever of klant. Laten we bij het begin beginnen.

Stap 1: Foto’s importeren in Adobe Lightroom

Allereerst moeten wij Adobe Lightroom Classic openen. Deze kan je installeren vanuit jouw Adobe Creative Cloud app (als je een abonnement hebt) of kan je het rechtstreeks opstarten wanneer je dit programma al op jouw computer heeft staan. Wanneer het programma is opgestart.

We kunnen de foto’s op drie manieren inladen in Adobe Lightroom. De eerste manier is door op importeren (import) te klikken in de linksonder. De tweede manier is door een RAW-bestand op te zoeken via jouw documenten (Deze computer of finder) en daar dubbel op te klikken (zorg er wel voor dat deze bestanden geopend worden in Adobe Lightroom en niet in Adobe Photoshop). De derde manier is door Adobe Bridge te gebruiken.

In dit voorbeeld ga ik de foto’s direct importeren vanuit Adobe Lightroom vanuit de harde schijf. Alle foto’s worden dan weergegeven in een betreffende map. De foto word geïmporteerd wanneer je op het vierkantje klik van de linkerbovenhoek van de foto. Aan de linkerkant zal je ook nog kunnen navigeren naar een andere map, mocht je andere foto’s ook willen importeren die ergens anders opgeslagen zijn.

Als we klaar zijn met het importeren, dan klikken we nu rechtsonder op importeren (import). We komen dan standaard terecht op de bibliotheekpagina (library). Dit is de pagina waar we alle foto’s overzichtelijk kunnen bekijken. Wanneer we naar develop (bewerken) klikken in de rechterbovenhoek, dan kunnen we de foto’s bewerken. Onderaan het scherm krijg je ook nog een filmrol te zien van de foto’s die je hebt geïmporteerd.

Pro tip: Je kan altijd nieuwe of meer foto’s toevoegen aan een Adobe Lightroom catalogus (catalog). Dit kan je doen door terug te navigeren naar bibliotheek (library) in het menu en linksonder op importeren (import) te klikken. Mochten deze foto’s bijvoorbeeld een andere categorie zijn, dan kan je altijd een nieuwe catalogus (catalog) maken binnen Adobe Lightroom.

Stap 2: Navigeren naar de contact sheet functie

Nadat ik deze foto’s heb bewerkt ga ik de foto’s niet eerst exporteren. Daarvoor ga ik naar het tabblad print in het menu rechtsboven. Wanneer we daarop klikken, dan zien we aan de linkerkant de indelingen die we kunnen gebruiken. In het midden zien we een voorbeeld van hoe het eruit komt te zien, aan de rechterkant hebben we verschillende instellingen en onderop zien we de bekende filmstrip waarop al onze foto’s staan.

Stap 3: Foto’s selecteren en template kiezen

Vervolgens kunnen we de foto’s onderop selecteren die dan getoond worden in het voorbeeld. Aan de rechterkant heb ik rotate to fit onder het kopje afbeeldinginstellingen (image settings) ingeschakeld. Dit zorgt ervoor dat de afbeelding passend word gemaakt binnen het framekader. Vervolgens kunnen we aan de linkerkant een template kiezen. Ik heb ervoor gekozen om de 2×2 cells (2×2 cellen) te kiezen, waardoor er vier foto’s per pagina getoond worden. De ruimte rondom de afbeelding kan je zelf ook nog aanpassen mocht je dat willen.

Stap 4: Informatie toevoegen

Onder het kopje pagina (page) heb ik een vinkje gezet bij afbeelding informatie (photo info). Hierdoor word de informatie toegevoegd aan de afbeelding. Via het dropdown menu heb ik ervoor gekozen om een aangepaste configuratie te gebruiken. Als je dat wenst, zou je nog de marges rondom de foto kunnen aanpassen als dat nodig is.

Verder zal je nog informatie kunnen toevoegen aan de pagina. Denk bijvoorbeeld aan jouw naam, aan de rechterkant nog verschillende andere instellingen aanpassen. Bijvoorbeeld het kleurmanagement, het toevoegen van jouw naam of logo en eventuele andere instellingen toevoegen of weglaten.

Pro tip: Kies er in ieder geval voor dat iedere foto een nummer heeft. Hierdoor is het makkelijker voor de klant om een foto te selecteren. Zo weet je ook welke foto je moet bewerken of moeten kiezen om op te sturen via de mail.

Stap 5: Exporteer de contact sheet

Wanneer je klaar bent met het instellen van de pagina, dan kan je rechtsonder kiezen voor print of printer. Print zorgt er gelijk voor dat het voorbeeld word uitgeprint via jouw printer dat gekoppeld is aan het netwerk op dat moment.

Ik wil deze contact sheet graag als PDF-bestand hebben, zodat ik het kan mailen naar mijn klant. Hiervoor klikken wij op printer. Er komt een pop-up weergaven van het afdrukken. Kies de printer Adobe PDF en stel eventueel de instellingen in die je wenst te hebben. Klik daarna vervolgens op Ok om een PDF-bestand te maken. Afhankelijk van hoe groot en hoeveel foto’s je hebt, zou het exporteren enkele minuten in beslag kunnen nemen. Als het exporten klaar is, dan word Adobe Acrobat (Pro DC) automatisch geopend en word het PDF-bestand weergegeven op jouw computer. Dit bestand kan je dan delen met jouw familie, vrienden of klant.

Conclusie

We kunnen concluderen dat het maken van een contact sheet in Adobe Lightroom niet heel erg lastig is. Op deze manier kan je snel een overzicht sturen naar de klant, opdrachtgever, vrienden of familieleden. Misschien dat zij een specifieke voorkeur hebben voor bepaalde foto’s die je dan beter kunt bewerken. Mocht je toch nog vragen hebben over het contact sheet of kom je er niet volledig eruit? Neem dan gerust contact met mij op via mijn contactformulier.

Tags: