Hoe kan storytelling u helpen om succes te behalen?

Hoe kan storytelling u helpen om succes te behalenFoto: © Ylanite Koppens (public domain)

Hoe kan storytelling u helpen om succes te behalen?

U heeft vast wel eens iets gelezen, iets erover gehoord, misschien zelf toegepast of u kent het begrip storytelling. Maar waarom kan storytelling u helpen om succes te behalen? Dit zocht ik uit en geef in dit artikel daar antwoord op. Laten we snel beginnen zodat u binnenkort succesvol kan zijn met storytelling!

Wat is storytelling?

Storytelling is een manier van een verhaal vertellen aan uw doelgroep. Denkt u daarbij maar aan een manier van communiceren en presteren. We kunnen bijvoorbeeld een webshop hebben waar we een product in verkopen. In de meeste gevallen kan dit werken, maar voor veel diensten is dit niet een handige manier.

Daarom is storytelling een passende manier voor veel diensten. Via deze manier probeert u door middel van een verhaal, een boodschap, emotie en een hoofdpersoon (vaak de klant zelf) een dienst aan te prijzen bij uw doelgroep. Op deze manier kunt u de klant overhalen om de betreffende dienst te kopen, zodat u als bedrijf daar weer voordeel bij heeft. Daarbij heeft natuurlijk ook de klant voordeel, omdat diegene geholpen is aan de hand van uw aanbod wat u aan hen geeft.

De elementen van storytelling

Wanneer u storytelling wil toepassen dan maakt u gebruik van een aantal basiselementen, ook wel elementen genoemd. Deze elementen zijn voor iedere storytelling belangrijk. Zonder hen kunt u niet succesvol een verhaal vertellen over het onderwerp wat u graag zou willen vertellen.

De meest voor de hand liggende manier is om mensen te raken op een emotioneel niveau. Bijvoorbeeld door te vertellen dat dit de laatste wereldwijde tour of Europese tour is van artiest x. Hierdoor willen veel mensen bijvoorbeeld deze tour bijwonen omdat zij niet weten of dit daadwerkelijk de laatste tour is of niet.

Wanneer storytelling goed wordt gedaan dan raakt dit ook de ervaring van de mensen. Zo kunnen zij het ervaren alsof zij het zelf beleefd, gezien of gedaan hebben. Om hier beter inzicht in te krijgen zijn er een aantal elementen. Laten we deze elementen maar eens bekijken.

Hoe kan storytelling u helpen om succes te behalen

Hoofdpersoon

In iedere storytelling zit een hoofdpersoon. Deze hoofdpersoon verteld waarover het gaat. Bijvoorbeeld over de werking van iets, over het illustreren van merkbelofte of door te kijken welke behoefte er worden vervuld. De hoofdpersoon kan gespeeld worden door een bedrijf (organisatie), een CEO (directeur), een product of een dienst.

Incident

Het incident gaat over iets wat onverwachts gebeurt. Bijvoorbeeld onder tijdsdruk. Misschien bent u wel eens naar een seminar gewest waarbij u een aanbieding kreeg die alleen die dag geldig was. Of bijvoorbeeld een webinar heeft meegemaakt waarbij u binnen drie uur een product kon aanschaffen met 75 % korting.

Hierbij spelen ze in op de buyers journey. Bijvoorbeeld hoe u normaliter een product of dienst koopt. Normaal gesproken zou er dan een held zijn die een probleem met een product of dienst zou kunnen oplossen. In dit geval zou dat dan niet zo zijn maar speelt men gelijk in op uw eigen koopgedrag hoe u producten of diensten koopt.

Conflict

Het conflict gaat over de opstapeling van gebeurtenissen. Deze gebeurtenissen lopen dan op tot een climax. Misschien dat u dit wel eens gezien heeft in een film van de James Bond filmreeks of van Mission Impossible. De problemen stapelen zich op waarbij de held (James Bond of Ethan Hunt) zich er uiteindelijk door heen weet te slaan waarbij het probleem wordt verholpen. Dit is een voorbeeld van een conflict wat kan optreden in een verhaal wat verteld wordt.

Tips voor storytelling

Nu we weten wat storytelling is en welke elementen het proces heeft, wil ik u nog enkele tips meegeven die u kunnen helpen om een goed verhaal neer te zeggen.

Tip 1: If you can’t tell it, you can’t sell it

Simpel gezegd als u het niet kunt vertellen, dan kunt u het ook niet verkopen. Eigenlijk alles wat wij kunnen zeggen of kunnen vertellen, kunnen wij verkopen. Dit kunnen relevante en nuttige producten of diensten zijn, maar het kan ook gaan om producten of diensten die weinig nut hebben. Afhankelijk van hoe goed de doelgroep is en hoe zij omgaan met het aanschaffen van producten of diensten door middel van storytelling.

Tip 2: Wees er zeker van

Op de eerste plaatst moet u, als organisatie of als persoon, er zeker van zijn dat uw storytelling werkt en ook daarin geloven. In veel gevallen is een organisatie of een persoon niet zo hiermee bezig waardoor het erg lastig wordt om een verhaal goed neer te zetten.

Daarbij wordt er vaak niet gebruik gemaakt van een hoofdpersoon, komt er weinig conflict (of drama) erin voor of de zakelijke communicatie wordt niet vastgehouden in het grote geheel. Hierdoor blijft er veel liggen en dat ik zeker zonde!

Tip 3: Krijg aandacht

Het belangrijkste van storytelling is dat er aandacht eraan wordt geschonden. Niet alleen aan uw salespage of landingspagina op uw website, maar ook in het dagelijkse leven. Zo zijn er genoeg online voorbeelden te vinden waarbij gewone consumenten dagelijks storytelling toepassen. Aan de hand van deze toepassing bereiken zij in verschillende situaties veel meer dan dat zij dit niet zouden gaan toepassen.

Tip 4: Onderschat niet het publiek

Het is belangrijk om het publiek niet te onderschatten. In plaats van vier producten te geven, kunt u ook 2 + 2 geven. Het klopt inderdaad dat dit ook vier is, maar in de meeste gevallen zal dit zeker een boost geven in het bereiken van uw publiek (doelgroep).

Een handige truck die daarbij toegepast kan worden is in het maken van incomplete verhalen. De lezer, de doelgroep, kan dan zelf het verhaal maken en daar ook een slot eraan breien. Hierdoor krijg u een storytelling wat deels door u is gemaakt en deels door de doelgroep. Op deze manier zal de verkoop ook zeker toenemen waardoor het complete verhaal anders wordt.

Tip 5: Waarom?

Het is interessant om de waarom vraag als uitgangspunt te nemen. Hierdoor kunt u effectief communiceren en kunt u effectief leiderschap toepassen. Door goed communicatie en leiderschap toe te passen dan weet de doelgroep waarom iets bestaat en waarom iets gebeurt.

Bijvoorbeeld u heeft een bedrijf dat gespecialiseerd is in het organiseren van bedrijfsevenementen. Dan is het in dit geval belangrijk om de waarom vraag toe te passen. Waarom zou de doelgroep bij bedrijf x moeten komen. Het antwoord daarop is bijvoorbeeld door de x hoeveelheid jaren ervaring in het bedrijfsleven weten we wat werkgevers en werknemers graag willen.

Tip 6: Kracht van emotie

Met alles wat we eigenlijk doen hebben we een emotie. Denk bijvoorbeeld aan het kijken van televisie, het spelen van een spel of het uitvoeren van een opdracht op school of op het werk. De motivatie daarachter is daarbij erg belangrijk om de emotie te krijgen. Doet u iets om te ontspannen, om te amusement, om beter te worden in het werk wat u doet of om een concurrent te slim af te zijn.

De emotie die daarbij vrijkomt is de motivator voor datgene waar we op dat moment mee bezig zijn. In veel gevallen zal dit zijn om beter te worden of om een stukje entertainment te krijgen in het dagelijkse leven.

Volgens Simon Sinek heeft storytelling en de kracht van de emotie invloed op het limbische systeem, zal het zorgen voor een betere communicatieve vaardigheden en zal de voldoening van een persoon toenemen na verloop van tijd.

Hoe kan storytelling u helpen om succes te behalen

Deze vijf elementen zorgen voor een succesvolle storytelling

Wanneer we storytelling willen inzetten is het belangrijk om vijf verschillende elementen in gedachte te nemen. Deze elementen kunnen bijvoorbeeld helpen om storytelling goed in te zetten voor content marketing, voor het vertellen van een verhaal naar uw doelgroep of voor de algemene bekendheid van uw organisatie te verbeteren.

Element 1: Hoofdpersoon in het verhaal

Wanneer u aan de slag gaat met storytelling, onthoud dan dat u een hoofdpersoon moet inzetten in het complete verhaal. Deze hoofdpersoon kan bijvoorbeeld uw klant zijn die daardoor centraal komt te staan of een specifieke medewerker binnen het bedrijf.

Deze hoofdpersoon zal dan zorgen voor het verdere verloop van het complete verhaal, waaronder de verdere elementen in het succesvol inzetten van storytelling.

Element 2: Ambitie

Nu we weten wie de hoofdpersoon is wordt het ook belangrijk om te kijken naar de route die deze hoofdpersoon moet doorstaan. Is deze route makkelijk te volgen, dan zal het verhaal in de meeste gevallen een betere invloed hebben dan wanneer het verhaal een moeilijke route kent.

Probeer daarbij altijd de wens, de doelen en de praktische taken in gedachten te houden. Wat is de wens die de hoofdpersoon heeft en komt deze route vanuit de ambitie ook in aanraking met deze wens. Welke doelen worden er verwezenlijkt en welke andere (praktische) taken moeten worden verricht om de wensen en doelen te verwezenlijken? Dat zijn de key factoren in het onderdeel ambitie en de route van de hoofdpersoon.

Element 3: Conflict

Op een gegeven ogenblik is er een conflict in het volledige verhaal. Denkt u bijvoorbeeld aan twee goede vrienden die door een ruzie (het conflict) uit elkaar gaan. Of dat die juist naar elkaar toe trekken.

Hierbij wordt dan ook de ambitie vermoeilijken van de hoofdpersoon. De hoofdpersoon wil bijvoorbeeld goed worden in fotografie, maar kan op een bepaalde manier geen foto’s maken omdat het fototoestel het niet goed doet. Dit is dan de pijn waar men mee te maken heeft. In veel marketingcampagnes en in storytelling wordt deze pijn vaak benoemd. Hierdoor gaan mensen zich meten aan het verhaal wat u als persoon of als organisatie verteld richting de klant.

Element 4: Oplossing

Nu we het conflict hebben gehad is het belangrijk om te kijken naar de oplossing. Een bekend voorbeeld is bijvoorbeeld de televisieserie The A-Team. Wanneer niemand meer kan helpen en u in nood zit, dan komt The A-Team u redden.

Het is daarom goed om te weten wat het probleem precies is waarmee uw klant (of doelgroep) mee te maken heeft. Wil men bijvoorbeeld foto’s beter bewerken, dan kan de oplossing bijvoorbeeld zijn om software daarvoor te creëren (zoals Adobe Photoshop of Adobe Lightroom) of door workshops te geven.

Dit kunt u dan aanbieden via uw website, via een webinar of tijdens een real life evenement zoals een netwerkborrel. De klant zal dan zelf de rest gaan doen, zodat diegene dan verlost wordt van de pijn die op dat moment aanwezig is.

Element 5: Resultaat

Uiteindelijk hebben we het resultaat waar we allemaal naar streven. Wanneer een klant ziet dat u uw best doet in het uitvoeren van een product of dienst, dan zal de relatie tussen uw organisatie en de klant verbeteren naar verloop van tijd. Dit is dan weer een goed fundament om daar voor in de toekomst om verder op te gaan bouwen. Denkt u bijvoorbeeld aan een beter product of een extra tool die men kan helpen bij het beter bewerken van foto’s.

Daarbij geld natuurlijk dat er een betere verkooprelatie is wanneer men een bepaalde emotionele band krijgt met een product of dienst. Hierdoor zal men sneller geneigd zijn om een product of dienst te komen, waarbij storytelling een belangrijke rol vervult. Goede verhalen zullen de behoefte en verlangens van de klant vervullen, waardoor u niet alleen mee geholpen is maar de klant ook.

Hoe kan storytelling u helpen om succes te behalen

Conclusie

Nu we weten wat storytelling is, hoe het ingezet kan worden en waar u rekening mee moet houden is het belangrijk om te bepalen hoe u storytelling in kunt zetten. Op deze manier zal u meer succes kunnen behalen wanneer u goed naar denkt op het verhaal wat u graag wil inzetten binnen uw organisatie of voor u als persoon. Ik wens u daarom ook veel succes met een betere relatie met uw klant en met het inzetten van een goede storytelling.