Hoe begint u met modelfotografie en fashionfotografie

How to start with model photography and fashion photographyFoto: © Freestock (public domain)

Hoe begint u met modelfotografie en fashionfotografie

Veel fotografen zijn bezig met modelfotografie of fashionfotografie. Omdat deze wereld best lastig zou zijn om er binnen te komen (of om de concurrentie te kunnen verslaan), word er in dit artikel uitlegt hoe u de concurrentie kunt verslaan en zo terrein weet te winnen binnen de model- en fashionfotografie.

Wat is de model- en fashionfotografie?

Model- en fashionfotografie wordt vaak door de war gehaald, maar zijn twee verschillende soorten fotografie die hier en daar raakvlakken met elkaar hebben. Modelfotografie gaat over het fotograferen van het model. Dit kan zijn voor een portfolio, voor een portfolio dat het model gebruikt om over de catwalk te kunnen lopen bij modeshows, of voor een (mode)magazine waarbij modellen veel gebruikt worden. Het gaat binnen deze fotografie vooral om het model en hoe dit model gefotografeerd wordt. Dit is medeafhankelijk van het uiteindelijke doel, de kenmerken van het model en de kenmerken van de fotograaf.

Fashionfotografie gaat daarbij ook om het model, maar meer om de kleding die het model aan heeft. Bekende fashionfotografen zijn bijvoorbeeld Jessica Kobeissi, Julia Trotti en Jessica Whitaker. Binnen fashionfotografie is het doel veelal om kleding te promoten, onder de aandacht te brengen en de kijker uiteindelijk deze kleding te laten kopen. Deze foto’s kunnen bijvoorbeeld terecht komen op webshops van kledingwinkels, in (mode)magazines, op websites voor hun eigen portfolio of op social media.

Kort gezegd gaat modelfotografie vooral om het model, terwijl dat fashionfotografie vooral gaat om de kleding die het model aan heeft. In beide situaties wordt er over het algemeen gespeeld met de omgeving, zoals bloemen, een egale achtergrond of met andere objecten die een toegevoegde waarde zijn voor de foto die gemaakt gaat worden.

How to start with model photography and fashion photography

Foto credits: Nicole Geri

Hoe start ik met model- en fashionfotografie?

Allereerst is het belangrijk dat u ervaring op doet met het maken van model- en fashionfotografie. Dit kunt u doen door vrienden, familie of kennissen te fotograferen. Op de eerste plaats zullen zij een waardevolle toevoeging zijn op uw portfolio, omdat geen enkele model of agency u gaat inhuren als u geen ervaring heeft en geen foto’s heeft van modellen. Daarin is het belangrijk dat u goed werk maakt, dat u vrienden, familie of kennissen de foto’s delen op social media (en het liefst u erin taggen), en dat u veel shoots voor weinig of zelfs gratis gaat doen. Op deze manier kunt u een goede fanbase opbouwen en kunnen uw (potentiële) klanten u vinden.

Nadat we met echte modellen hebben gewerkt is het belangrijk dat u uzelf vindbaar maakt. Dit kan bijvoorbeeld via social media, maar zou ook via uw (persoonlijke) website kunnen zijn. Op deze manier kunt u uzelf verkopen naar (potentiële) klanten die gelijk kunnen zien welke andere projecten en opdrachten u heeft gedaan. Daarbij kan een andere strategie, zoals een contentstrategie op uw website, ook bijdrage aan uw expertstatus. Zo heeft Julia Trotti, een Australische fashion- en modelfotografe, een blog op haar website waarmee zij haar bezoeker meeneemt in haar persoonlijke verhaal. Ik heb inmiddels een fotografie kennisbank opgestart en schrijf met regelmaat ook over fotografie op mijn blog. Dit heeft inmiddels al tot mooie projecten geleid in de afgelopen periode.

Als laatste stap, misschien wel het belangrijkste, stop niet als u niet meteen succes heeft. Het is (erg) belangrijk dat u uw portfolio bijhoudt en deze ook met regelmaat update. Hierdoor krijgen de modellen, ontwerpers, agencies en potentiële klanten een goede indruk van wat voor soort foto’s u maakt. Zo kunt u effectief te werk gaan, want het laatste dat u wil is stilstand. Dat komt in heel weinig gevallen uw bedrijf ten goede.

Conclusie

We kunnen nu concluderen dat het belangrijk is om uw portfolio up-to-date te houden en hoe u uzelf in de markt kunt zeten voor model- en fashionfotografie. Mocht u een ander belangrijk advies hebben? Laat het dan weten in de reacties of via mijn contactformulier. Het beste dat u kunt doen is te gaan kijken wat werkt voor u als fotograaf en als bedrijf.

Foto credits header: Freestocks

Tags: