Foto’s bewerken met Adobe Lightroom of met Adobe Photoshop

The Tall Ships Races Harlingen 2018 - RijkswaterstaatFoto: © MJB Events PR

Foto’s bewerken met Adobe Lightroom of met Adobe Photoshop

Wanneer u foto’s maakt in RAW-formaat, dan moet u daarvoor een programma hebben om de foto te kunnen bekijken en te kunnen aan te passen. Dit gebeurt veelal in Adobe Lightroom of Adobe Photoshop. Maar welk programma is voor u geschikt? Ik geef u een goed voerzicht van welk programma u zou moeten kiezen.

Wat is het verschil tussen JPG en RAW?

De meeste mensen fotograferen via hun telefoon en via hun digitale camera in JPG-formaat. Daar is natuurlijk niks mee en is in vele gevallen meer dan voldoende waarvoor de foto gebruikt kan en gaat worden. Een fotograaf die meer met de foto wil doen fotografeert daarbij in RAW-formaat. Maar wat is het verschil eigenlijk tussen JPG en RAW bestanden?

JPG staat voor Joint Photographic Experts Group en is het gangbaarste fotoformaat wat er bestaat. Veel telefoons en fototoestellen kunnen in JPG fotograferen. Een nadeel hierbij is dat JPG-afbeeldingen niet goed bewerkt kunnen worden in Adobe Photoshop of in Adobe Lightroom. Dit komt dan vooral omdat veel informatie uit de foto al verloren is gegaan.

Daarentegen fotograferen veel fotografen in RAW-bestanden. Dit zijn fotobestanden die alle informatie bevatten dat op de sensor komt van het fototoestel. Hierdoor heeft de fotograaf alle informatie tot zijn of haar beschikken wanneer deze geopend wordt in Adobe Photoshop of in Adobe Lightroom. Een nadeel van RAW fotograferen betekend wel dat u veel opslagruimte nodig bent. Een RAW-bestand kost vaak al 30 MB opslagruimte per gemaakte foto.

Wat is Adobe Photoshop?

Nu we weten kunnen een stapje verder gaan. Kijken naar Adobe Photoshop en naar Adobe Lightroom. Beide programma’s zijn bedoeld om foto’s te bewerken, waarbij Adobe Photoshop vooral geschikt is voor de afwerking van foto’s. Bijvoorbeeld door speciale effecten toe te voegen wat de foto nog even extra exclusief maakt.

Adobe Photoshop heeft gelukkig in de loop der tijd wel verbeteren gekregen. Zo is er een RAW plug-in gratis beschikbaar gesteld wanneer een gebruiker Adobe Photoshop heeft gekocht. Hierdoor kunnen fotografen, die in RAW fotograferen, het RAW-bestand inladen in Adobe Photoshop waardoor de foto bewerkt kan worden. Hiervoor is dan geen ander programma noodzakelijk zoals Adobe Lightroom.

Naast het bewerken van foto‚Äôs kan er in Adobe Photoshop nog meer gedaan worden. Vele creaties kunnen worden gemaakt. Bijvoorbeeld het toevoegen van speciale effecten waar ik het zonet over had. In andere situaties kunnen ontwerpers ook posters maken met Adobe Photoshop. Deze posters kunnen ge√ęxporteerd worden in goede bestandsextensies die naar drukkerijen gestuurd kunnen worden.

Sinds 2014 gebruik ik Adobe Photoshop voor verschillende doeleinden. Vaak op een simpele creatieve te maken of voor de nabewerking van een foto die ik heb gemaakt. Bijvoorbeeld het verwijderen van een vogel uit de foto.

Wat is Adobe Lightroom?

Met Adobe Lightroom kunnen gebruikers foto’s bewerken tot in het detail. Dit gebeurd door het gebruik maken van verschillende tools dat aan de rechterkant van het bewerkingsscherm beschikbaar wordt gesteld. Denkt u bijvoorbeeld aan het aanpassen van bepaalde kleuren, het verlichten of het verdonkeren van bepaalde gebieden op de foto of door het contrast of de hoeveelheid ruis te verminderen door bepaalde instellingen toe te passen.

Naast deze instellingen kunnen foto’s ook bewerkt worden aan de hand van Adobe Lightroom Presets en Profielen. Deze Presets en Profielen zijn basiselementen die gebruikt worden om een foto in de basis te bewerken. Vanuit het gebruik van een preset of een profiel kan de gebruiker nog enkele aanpassingen verrichten waardoor de fotostijl en de foto naar eigen smaak kan worden gebracht.

Sinds 2017 bewerkte ik de foto’s in Adobe Photoshop. Door een samenwerking met een andere fotograaf ben ik in januari 2018 overgestapt naar Adobe Lightroom waar ik mijn RAW-bestanden bewerk. Voor de nabewerking gebruik ik dan nog wel vaak Adobe Photoshop, waardoor ik het hoogst haalbare probeer te bereiken zodat de emotie in de afbeelding wordt weergegeven en goed overkomt.

Moet ik Adobe Photoshop of Adobe Lightroom gebruiken voor fotobewerking?

Nu is het de vraag: Moet u nu kiezen voor Adobe Photoshop, voor Adobe Lightroom of een combinatie van beiden misschien? Dit is een lastige keuze waar ik ook voor stond toen ik in uw situatie zat.

Minder doen met fotobewerking (Adobe Photoshop)

Wanneer u niet veel wilt bewerken aan uw foto dan zal Adobe Photoshop een goede uitkomst zijn. Dankzij de beschikbare RAW-plug-in kunt u de benodigde bewerkingen uitvoeren met enkele instellingen waarna u de foto kunt nabewerking in Adobe Photoshop zelf. Een nadeel daarbij is wel dat de RAW plug-in (voor mij) iets onoverzichtelijker is dan dat Adobe Lightroom is. Met de RAW plug-in worden alle bewerkingsmogelijkheden naast elkaar in tabjes weergegeven waardoor u iedere keer naar een ander tabje moet springen.

Gelukkig heeft Adobe Photoshop wel de integratie waardoor u gelijk de afbeelding kunt inladen in Adobe Photoshop zelf. Hierdoor hoeft u niet eerst de foto te exporteren naar een .PSD (Photoshop bestand) of naar een afbeelding, zoals JPG.

Meer doen met fotobewerking (Adobe Lightroom)

Wanneer u meer met fotobewerking wil gaan doen, dan zou ik kiezen voor Adobe Lightroom. Met Adobe Lightroom kunt u veel aanpassen waardoor u het beste uit uw foto haalt. Op deze manier zijn er veel mogelijkheden beschikbaar binnen uw bereik. Dit kan resulteren in mooie situaties.

Het grootste voordeel is van Lightroom ook dat er een catalogus kan worden gemaakt. Aan de hand van deze catalogus kunt u in één overzicht zien welke foto’s u al heeft bewerkt en welke foto’s nog bewerkt moeten worden. Dit zorgt ervoor dat u een goed overzicht krijgt hoever u bent met het bewerken van de foto’s. Een daarbij komend voordeel is ook dat het bewerkingspaneel (aan de rechterkant) één lange rij is dat is opgesplitst in verschillende koppen. Zo hoeft u niet iedere keer van tab te verwisselen en kunt u rustig van boven naar beneden scrollen.

Een nadeel van Lightroom is wel dat u eigenlijk niet meer met de foto kan doen dan bewerken en exporteren in een fotoformaat. Hierdoor houdt u de focus op fotobewerking en kunt u er met Lightroom geen poster ervan maken. Mocht u daarnaast gebruik maken van andere Adobe producten, dan zou u de foto moeten exporteren in JPG (of in een andere extensie) waardoor deze ingeladen kan worden in het betreffende document. (Wanneer het andere programma RAW-bestanden ondersteund, dan kunt u deze ook inladen).

Fotobewerking in combinatie (Adobe Photoshop en Adobe Lightroom)

Een andere mogelijkheid, wat veel gebeurd in de fotografiewereld, is een combinatie van Adobe Photoshop en Adobe Lightroom. Foto’s worden dan als eerste bewerkt aan de hand van Adobe Lightroom. Hiermee wordt de foto omgezet in een foto dat de fotograaf mooi vindt zodat de juiste emotie, de juiste compositie en het juiste beeld naar voren wordt gebracht.

Wanneer de bewerkingen klaar zijn, dan kan de foto worden ingeladen in Adobe Photoshop. In Photoshop kan de fotograaf nog enkele nabewerkingen doen die bijvoorbeeld in Adobe Lightroom niet of niet goed mogelijk zijn. Bijvoorbeeld het verwijderen van een vogel wat net bovenin u foto vloog wanneer u de foto had gemaakt.

Door Adobe Photoshop en Adobe Lightroom gecombineerd te gebruiken kunt u het beste uit uw foto halen. Hierdoor kunt u voor de echte impact gaan zonder storende elementen of slechte bewerkte foto‚Äôs te gebruiken. Daarnaast kunnen beide Adobe producten ge√Įntegreerd woorden waardoor het openen van de bestanden gemakkelijker en eenvoudiger gaat. Dit heeft als voordeel dat u sneller kunt werken met het bewerken van foto‚Äôs.

Daarentegen zijn er ook nadelen te vinden bij het gebruik van beide programma’s. Zowel Adobe Photoshop als Adobe Lightroom zijn zware programma’s waardoor dit een belasting kan zijn voor uw computer of laptop. Hierdoor bent u eigenlijk genoodzaakt om een kwalitatieve computer of laptop aan te schaffen die beide programma’s apart en tegelijkertijd kan laten draaien zonder grote problemen.

Hoe ik u kan helpen met fotobewerking

In de afgelopen jaren heb ik vele foto’s mogen maken en mogen bewerken. Hierdoor kan ik in één oogopslag zien wat het hoofditem is van de foto en hoe de foto het beste bewerkt kan worden. Wilt u uw fotobewerkingen uitbesteden? Dan help ik u graag verder! Neem daarover contact met mij op of neem een kijkje in mijn fotografie portfolio op mijn website.

Conclusie

Voordat u dus een goede keuze kunt maken moet u kijken naar de voor- en nadelen van Adobe Photoshop en Adobe Lightroom. Bijvoorbeeld wat beide programma’s u te bieden heeft. Ik gebruik sinds enkele jaren beide programma’s om foto’s te bewerken zodat het hoogst haalbare bereikt kan worden. Twijfelt u voor welke programma u moet kiezen of dat een combinatie een goede optie kan zijn? Dan help ik u graag mee om een aanbeveling te doen wat voor u het meest voordeligst of handigst is.