Fotograferen bij Callantsoog kan erg interessant zijn

Photography at the beach of Callantsoog in Noord-Holland (Netherlands)Foto: © MJB Events PR

Fotograferen bij Callantsoog kan erg interessant zijn

Om hele mooie foto’s te kunnen maken denken veel mensen dat we naar de andere kant van de wereld moeten gaan om deze landschappen, natuur of omgeving te moeten fotograferen. Maar ook dicht bij huis zijn er mooie plekken die gefotografeerd kunnen worden. Zo was ik een paar weken geleden aanwezig bij de zonsondergang op Callantsoog in Noord-Holland. In dit artikel vertel ik daar meer erover.

Wat is Callantsoog?

Callantsoog is een standplaats aan de kust in Noord-Holland. In de zomerperiode komen veel Nederlandse als buitenlandse toeristen naar deze plek toe om te genieten van het Nederlandse weer en het Nederlandse strand.

Naast de kilometers strand heeft Callantsoog ook een leuk centrum waar je van alles kunt kopen. Van speelgoed tot aan het kopen van eten en drinken. Of toch nog last-minute een zwembroek of een badpak te kopen mocht je deze vergeten.

Op het strand kan je ook eten en drinken kopen bij de strandtenten. Deze worden vaak druk bezocht bij warm weer, waarbij mensen genieten van een hapje en een drankje. Over het water worden verschillende activiteiten aangeboden. Zoals de bananenboot, varen met een jetski of het huren van andere waterspullen.

Waarom is Callantsoog goed om te fotograferen?

Binnen het vak fotografie zijn er verschillende stromingen. Zoals model- en fashionfotografie, eventfotografie of het fotograferen van steden en de natuur. Wanneer je naar Callantsoog gaat (of naar een ander strand) om te fotograferen, dan kom je voor verschillende uitdagingen te staan. Het strand is in de meeste gevallen wit of licht van kleur, waardoor jouw foto’s al snel overbelicht kunnen raken. Ook is er veel weerspiegeling aanwezig doordat de zon in het water schijnt.

Bij het fotograferen op het strand ben je in ieder geval in de natuur bezig. Dit is voor mij erg rustgevend om even van het moment te genieten. Vooral wanneer de zon ondergaat tijdens de zonsondergang. Hierbij kunnen oer-Hollandse luchten ontstaan die voor mooie resultaten kunnen zorgen.

Tijdens het fotograferen heb je te maken met de compositie en de verschillende lichtinvallen. Hierdoor moet je goed jouw fototoestel kennen en kunnen spelen met de verschillende instellingen bij jouw fototoestel. Bijvoorbeeld de belichtingsdriehoek van ISO-waarden, Sluitertijd en het Diafragma. Hierdoor kan je van een mooie foto al snel een geweldige foto maken, zonder dat je nog iets heeft gedaan in de fotobewerking in Adobe Photoshop of in Adobe Lightroom.

Conclusie

Het fotograferen op het strand kan erg interessant en rustgevend zijn om te beleven. Hierbij kan je goed kijken wat jouw fotografiekennis is en hoe je dit kunt toepassen in de praktijk. Met een goede nabewerking in Adobe Photoshop en in Adobe Lightroom kan je hele mooie foto’s maken.

Foto’s: © MJB Events PR