Een foto zegt meer dan 1000 woorden

MJB Events PR fotografie met MJB Fotografie© MJB Events PR

Een foto zegt meer dan 1000 woorden

Een foto zegt meer dan 1000 woorden. Dit komt doordat een foto emotie creëert. Ongeacht of u professioneel, amateur of hobbyfotograaf bent. Maar hoe zorgt u ervoor dat de juiste foto wordt gecreëerd ongeacht het toestel waar u mee fotografeert? Ik geef u vandaag 10 tips om een goede foto te maken die indruk maakt op de juiste emotie en op andere mensen. Laten we snel beginnen!

Hoe is fotografie ontstaan?

Voordat we de tips gaan delen zal ik eerst kort uitleggen hoe fotografie eigenlijk is ontstaan. Joseph Nicéphore Niépce maakte in 1816 de eerste foto door een doos te maken met een klein gaatje erin. Op de achterkant was er een lichtgevoelige plaat bevestigd. Door dit urenlang te laten staan kwam er vanzelf er een afbeelding op de witte plaat te staan. Deze ontwikkeling heeft zich doorgezet naar 1820, toen de camera Obscura werd uitgevonden. Dit gaat op dezelfde manier als met de uitvinding van Niépce, maar dan met een apparaat.

Dankzij een samenvatting van zilvernitraat en zoutoplossing kon er lichtgevoeligheid worden gecreëerd waardoor foto’s maken iets verkort konden worden. Dit werd bijvoorbeeld ook al gedaan door de Hongaarse Petzval lens uit 1840. Hierbij gebruikte de fotograaf magnesiumpoeder die aangestoken werd. Hierdoor duurde het maken van een foto een fractie van een seconde.

In 1850 werd de eerste negatief ontwikkeld met een glasplaatje waarop zilverbromide werd gedaan. Deze ontwikkeling werd door de Eastman’s Kodak camera verder ontwikkeld waardoor er in 1930 de eerste negatieven op de markt waren gekomen. Een foto haarscherp vergroot op een negatief van 60 mm bij 60 mm. Deze trend werd tussen 1930 en 2000 verder ontwikkeld, bijvoorbeeld het ontwikkelen van een filmrolletje dankzij de donkere kamer. In deze donkere kamer werd er een lichtbron gebruikt waardoor het negatief uit het filmrolletje op het fotopapier werd afgedrukt. Wanneer de deur toch werd open gedaan in dit proces, dan kon de ontwikkeling van die betreffende foto opnieuw worden gedaan.

Van de zwart-wit foto’s gingen we in 1960 over op de kleurenfoto’s. Het is pas zo laat gekomen omdat het men niet lukte om de kleur rood in de foto te krijgen waardoor de foto niet realistisch werd.

Sinds 1981 kwamen de eerste digitale camera’s op de markt die door de jaren heen verder ontwikkeld werden. Zo koste de Kodak DCS-100 in 1991 maar liefst $ 30.000, maar dan had je voor die tijd van het jaar een enorm hoogtepunt. Deze ontwikkeling heeft zich in de loop van de jaren uit laten groeien tot de hedendaagse digitale tijdperk. Zo kunnen consumenten vandaag de dag ook A2-formaat foto’s schieten zonder een professionele fotograaf in te hoeven huren.

Hommel op een bloem

Mijn tien tips die mij verder hebben geholpen

Om u verder op pad te helpen heb ik mijn tien favoriete tips opgezocht en voor u uitgeschreven. Deze tips hebben mij erg op weg geholpen die ik graag met u deel. Laten we maar snel beginnen!

Tip 1: Koop een camera dat bij u past

Er zijn tegenwoordig zelf vele verschillende soorten cameratoestellen die met elkaar concurreren. Denkt u bijvoorbeeld maar aan Nikon, Canon, Sony of Fuji. Allemaal merken die tegen elkaar concurreren en allemaal iets unieks hebben wanneer u het met elkaar vergelijkt.

Sinds begin dit jaar fotografeer ik zelf met een Nikon camera die mij erg goed bevalt. De camera is snel, maakt goede foto’s en in kan de feilloos importeren in Adobe Bridge, Adobe Lightroom en in Adobe Photoshop.

Kies daarom een fototoestel wat bij u past. De ene persoon fotografeert het liefst met een Nikon, de andere met Canon en weer iemand anders fotografeert het liefst met Fuji.

Tip 2: Zorg dat u uw toestel kent

Wanneer u een camera heeft gekozen die bij u past moet u het toestel leren kennen. Dit kunt u deels doen door gewoon op pad te gaan met het fototoestel of foto’s te maken. Maar aan de andere kant kunt u dit ook simpelweg doen door tuturials te bekijken op YouTube over uw fototoestel. Bijvoorbeeld wanneer de Nikon 7000D heeft gekocht, dat u daarover YouTube video bekijkt wat voor leuke of handige functies hebt.

Daarnaast kunt u ook altijd, old school, de handleiding lezen van uw fototoestel. Daarin worden alle functies, knoppen en instellingen besproken. In sommige handleidingen worden ook basistips gegeven die u kunnen helpen met het maken van foto’s. Deze handleidingen worden in de meeste gevallen meegeleverd bij het fototoestel, maar zijn ook altijd te downloaden via de officiële website van het merk, bijvoorbeeld op fujifilm.eu.

Tip 3: Experimenteer met foto’s

Goed, u weet hoe uw fototoestel werkt en het is tijd om op pad te gaan. Dit is (voor mij altijd) het leukste gedeelte van fotografie als ik op pad ga. Experimenteren met de situatie, met objecten maar ook met de omgevingsfactoren op straat. Bijvoorbeeld met het licht, met schaduw of met de weerspiegeling van ramen die van een winkel zijn. Daardoor kunnen mooie beelden worden gecreëerd.

Dit kunt u doen door van verschillende perspectieve de situatie te bekijken. Bijvoorbeeld van bovenaf, van onderaf, van de zijkant of recht van voren. Zo krijgt u van verschillende kanten een goed overzicht van wat u heeft gefotografeerd. Onderstaande video is overigens wel een aanrader om te kijken waar enkele lifehacks over fotografie wordt gedeeld.

 

Tip 4: Zorg dat u weet wat ISO, Sluitertijd en Diafragma werkt

U heeft nu gefotografeerd en geëxperimenteerd maar waarschijnlijk heeft u dit gedaan op de automatische stand. Natuurlijk niks mis mee om hier eerst mee te beginnen om feeling te krijgen met het fototoestel. Maar wilt u echt verder gaan met fotografie, dan is het raadzaam om te weten wat de ISO-waarden, sluitertijd en wat het diafragma doet met uw foto.

  • Uitleg ISO-waarden
  • Uitleg Sluitertijd
  • Uitleg Diafragma

 

Tip 5: Zorg voor de juiste compositie (rule of third)

Weet welke compositie u wanneer kunt gebruiken. Wat ik vaak zie (wat overigens niet altijd storend is) is dat objecten in het midden staan van de foto. Dit vind ik jammer, omdat de focus dan anders kan liggen dan dat het oorspronkelijk bedoeld is.

Zorg daarom ervoor dat u weet welke composities u kunt gebruiken. Hierbij kunt u gebruik maken van de rule of third (zie de eerste foto hieronder). Dit zijn twee horizontale en twee verticale lijnen over een foto heen. Uit onderzoek van John Thomas Smith is gebleken dat we bij de kruispunten onze aandacht vestigen. Daarom is het goed om een (belangrijk) object op deze punten te plaatsen.

Foto rules of third in een foto

Tip 6: Iedere foto is uniek

Geef nooit direct op wanneer foto’s niet lukken zoals u eerst in gedachten had. Fotografie is een lastig vak en kent vele valkuilen als hoogtepunten. Leer van de fouten en kijk ook vooral na de compositie als de instellingen van de foto. Bijvoorbeeld het diafragma, ISO-waarden en de sluitertijd. Daar kunt u weer van leren om nog uniekere en mooiere foto’s te maken.

Ik heb ook altijd goede foto’s en slechte foto’s gemaakt wanneer ik ene dag weg ben. Zoals een oud gezegde altijd zegt. Oefenen baat kunst en dat is zeker waar met fotografie en het maken van foto’s. Zolang u er zelf ervan leert of met regelmaat feedback vraagt van collega’s, familieleden of van vrienden.

Tip 7: Fotograferen op verschillende tijden

Veel fotografen vermijden de middag wanneer de zon volop schijnt. Dit is het tijdstip dat de zon hoog staat (in Nederland) en waarbij objecten snel over belicht kunnen raken. Wanneer u wilt experimenteren met licht, dan kunt u het beste op verschillende tijden van de dag fotograferen.

Zo had ik laatst foto’s gemaakt tijdens de zogeheten “Golden hour” in de avond. Dit is het uur voordat de zon ondergaat, waardoor de zon een mooi effect kan verzorgen op de wolken of op het landschap. Een handige website is bijvoorbeeld www.golden-hour.com of de app Golden Hour. Daarin wordt precies per uur laten zien welk stadium licht er actief is.

De buitenkant van de Sint Stevenskerk en de Sint Stevenstoren in Nijmegen

 

Tip 8: Bewerk uw foto’s waar dat nodig is

Ik fotografeer altijd in RAW (wordt afgeleid van DNG – Digital Negative Specification) omdat hierdoor alle informatie bewaard wordt wat op de sensor valt van het fototoestel. Bijvoorbeeld alle heldere en donkere kleuren. Zorg hierbij wel ervoor dat u minimaal een geheugenkaartje heeft van 16 GB als die door uw fototoestel wordt ondersteund. RAW foto’s zijn groter dan gewone JPG foto’s en vereisen daardoor meer opslagruimte.

Wanneer ik de foto’s gemaakt heb exporteer ik de foto’s naar mijn computer waarmee ik in Adobe Bridge de foto’s ga uitzoeken. Dit kunt u doen door met mappen te werken of labels toe te voegen aan de foto.

Als alle foto’s zijn uitgezocht en beoordeeld, dan bewerk ik ze altijd in Adobe Photoshop dankzij de RAW-plugin die gratis wordt meegeleverd. Wanneer u minder bekend bent met Adobe Photoshop kunt u ook Adobe Lightroom gebruiken. Beide software zijn bedoeld voor fotobewerking, maar uit ervaring werkt voor beginnende fotografen Adobe Lightroom beter en is makkelijker te gebruiken.

Vanuit deze programma’s, Adobe Lightroom of Adobe Photoshop, kunnen de foto’s worden geëxporteerd als JPG. Eventueel kunnen de foto’s in een vooraf gesteld Adobe Photoshop bestand worden ingeladen waardoor u uw foto krijgt met uw eigen (bedrijfs)logo erop.

Tip 9: Ga samen met andere (hobby-, amateur- of beroepsfotografen

Alleen fotograferen is erg rustgevend maar kan ook erg vervelend zijn omdat je alleen bent. Ga daarom samen met andere hobby-, amateur- of beroepsfotografen op pad. Zo kan je elkaar tips en advies geven en heb je natuurlijk ook gezelschap wanneer je probeert dat ene moment vast te leggen op de foto.

Tip 10: Have fun

Natuurlijk is het goed om de bovenstaande tips toe te passen wanneer u een foto gaat maken of een fotografiesessie heeft. Maar het allerbelangrijkste onderdeel is dat u plezier maakt tijdens het fotograferen. Geniet van het moment en ga daar volledig in op. Zo kunt u achteraf met een tevreden en voldaan gevoel terugkijken op de afgelopen periode!

Conclusie

Wanneer u foto’s maakt dan is het verstandig om goed te kijken hoe u de foto’s maakt, welke compositie u gebruikt en hoe de bewerkingen kunt toepassen in het eindresultaat wat u voor ogen heeft. Als u deze bovenstaande tips toepast waar dat mogelijk of nodig is, dan weet ik zeker dat u met mooie foto’s en resultaten thuiskomt. Ik wens u alvast heel veel succes en plezier met het fotograferen!