De geschiedenis van fotografie

Royal Palace of Amsterdam at De Dam in Amsterdam (Netherlands)Foto: © MJB Events PR

De geschiedenis van fotografie

Fotografie wordt vandaag de dag gezien als een ambacht dat al twee eeuwen bestaat. In dit artikel zal ik je meenemen in het verloop van de fotografie. Waar het ooit begon met de Kodak fototoestellen is doorontwikkeld tot de spiegelreflex fototoestellen zoals we die vandaag de dag kennen.

Om eerst een goed beeld te kunnen krijgen over fotografie geeft de onderstaande video een goede uitleg over fotografie. In deze video legt Flore Zoé tijdens haar Ted Talk uit waarom fotografie precies kunst is.

Zo, nu weten we waarom fotografie kunst is. Maar hoe zit dat nu precies? Wat voor soort fototoestellen zijn er en hoe werkt fotografie nu eigenlijk precies? Laten we het eens van een ander perspectief bekijken.

De geschiedenis

Het is niet helemaal bekend wanneer fotografie is begonnen. Volgens de wetenschap zou de Fransman Joseph Nicéphore Niépce de eerste foto hebben gemaakt. Hij was in staat om met een camera obscura licht vast te stellen (zie de onderstaande foto). Ondanks dat de foto’s destijds nog op zijn kom uit een toestel kwam, werd de ontwikkeling verdergezet. Dit was ook hard nodig, want de foto die Niépce in 1826 maakte, in 2002 bleek dit een foto uit 1825 te zijn, opgekocht door de Bibliothèque nationale de France voor € 450.000, was er acht uur aan helder zonlicht nodig om de foto te kunnen maken. Deze foto is hieronder te zien.

Camera Obscura

Dit is een voorbeeld van de Camera Obscura | Foto: WikiPedia (embedded)

De eerste permanente foto

Dit is de eerste permanente foto van de Fransman. Hij heeft inmiddels ook een standbeeld in het dorp Saint-Loup-de-Varennes | Foto: WikiPedia (embedded)

In de jaren die daarna plaatsvonden werd deze techniek alleen maar verder uitgewerkt. Zo werd in 1834 bijvoorbeeld de negatief-positiefprocedé ontdekt. Dit is te vergelijken met de rode kamer die voor de digitale fotografie erg populair was. Er mocht geen licht erbij komen, want anders was de druk mislukt en moest dit overnieuw gedaan worden. Later werd het papier vervangen door gejodeerde koperplaten. Deze techniek werd destijds nagenoeg in Parijs, Londen en in Frankrijk gepresenteerd onder de (bijna) identieke naam. De koperplaat werd in de jaren ’50 van de 19de eeuw vervangen door glas. Maar dan gebeurt er iets opmerkelijks.

James Maxwell, een Schotse Wiskunde- en Natuurkundedocent bracht in 1861 de eerste kleurenfoto naar buiten. Het was hem gelukt aan de hand van drie kleurfilters toe te passen binnen de fotografie. Ondanks dat de globale lancering van de kleurenfoto’s nog ver weg zou zijn, was dit op dat moment een grote stap in de goede richting. Hieronder zien we de eerste kleurenfoto dat gemaakt is door Maxwell.

De eerste kleurenfoto

De eerste kleurenfoto die gemaakt is door de Schotse Wiskunde- en Natuurkundedocent James Maxwell | Foto: WikiPedia (embedded)

In de jaren die daarna volgden werden er steeds meer ontwikkelingen gedaan. Zo werd de fotodruk verbeterd en de tegenwoordige fotorgafiegigant Kodak werd in 1881 opgericht. Zeven jaar later bracht de Amerikaan George Eastman (opdrichter van de Eastman Dry Plate Company in 1881) de eerste Kodak camera op de markt voor de consumenten. Dit ging onder de bekende slogan:

You press the button, we do the rest.

– Kodak & George Eastman

 

Advertentie

De eerste Kodak advertentie voor de consumentencamera. | Foto: Grupnacio Digital

Met de komst van deze reclame van Kodak werd de fotografie ook beschikbaar gesteld voor de gewone consumenten. Ondanks dat de technologie net nieuw was en de toestellen erg duur waren voor de gemiddelde consument, word het toch beschikbaar gesteld. Als extra dienst ging Kodak de foto’s voor de consument afdrukken. Dit was hetzelfde principe als de rolletjesfotografie. Je brengt het rolletje naar Kodak toe, zij drukken de foto’s af en sturen de gedrukte foto’s weer terug. Ondanks dat deze techniek steeds minder wordt gebruikt, past de Hema, de Kruidvat en enkele andere winkelketens dit principe nog steeds toe.

In de jaren 30 van de 20ste eeuw werd de rolletjesfotografie in het leven geroepen. Dit was een fotografie waarbij hetzelfde principe als van Kodak werd gehanteerd. Maar de foto’s, die gemaakt waren op een 35 millimeter rolletje, konden nu op negatieven worden gezet. Op deze manier konden de gemaakte foto’s meerdere keren gedrukt worden.

Filmrolletjes

Dit is een Kodak 35 milimeter film negatief | Foto: Pinterest (embedded)

Pas na de oorlog, in de jaren 60, werd het voor de consumenten mogelijk om kleurenfoto’s te maken. Dit werd toen pas beschikbaar gesteld, omdat het voor de ontwikkelaars lastig was om de kleur rood beschikbaar te stellen. Iets meer dan 20 jaar later, in de jaren 80 van de 20ste eeuw, kwam de digitale fotografie op gang. Dit was het fototoestel dat de ouderwetse rolletjesfotografie ging verbeteren door middel van een lichtgevoelige beeldsensor.

De digitale fotografie nam in de jaren die daarna volgde in populariteit aan. Zo was bijvoorbeeld mogelijk om foto’s te maken op een 240 MB geheugenkaart, waar je toen erg trots op was. Met een beetje mazzel kon de fotograaf ook inzoomen op een object. De tegenwoordige toestellen kunnen met geavanceerde lenzen en camera’s heel erg inzoomen. Deze toestellen kunnen SD-kaarten ondersteunen tot 512 GB.

Soorten toestellen

Op de fotografiemarkt kunnen we drie soorten toestellen onderscheiden. De eerste soort toestel zijn de analoge fototoestellen. De foto’s die gemaakt worden met analoge fototoestellen worden gedrukt op een filmrolletje of op een poloroid fotokaart.

Polaroid

Een voorbeeld van een polaroid foto. | Foto: Unsplash (embedded)

Ondanks dat deze twee technieken steeds minder gebruikt worden, worden ze nog wel toegepast door bepaalde beroepsfotografen en consumenten. Het blijft toch een ouderwetse look and feel dat de digitale fototoestellen niet na kunnen bootsen zonder gebruik te maken van Adobe Photoshop of eventuele andere softwarepakketten binnen deze categorie.

Het tweede type toestel is de spiegelreflex fototoestellen.Dit zijn fototoestellen die werken met een spiegel en een klepje. Later in deze course leggen wij het principe uit van hoe een spiegelreflexcamera nu precies werkt. De fototoestellen vangen door het spiegeltje en het klepje een hoeveelheid licht op. Dit wordt door het toestel razendsnel omgezet in een foto, dat weer opgeslagen wordt op een SD-kaart.

De derde soort toestel is de full frame fototoestellen. In principe werkt de full frame fototoestellen op dezelfde manier als de spiegelreflex toestellen, maar hebben daarbij een grotere beeldsensor in het fototoestel zitten (meestal 24 bij 36 millimeter). Hierdoor wordt het beeld van een spiegelreflexcamera (die een cropfactor heeft) niet toegepast waardoor het volledige beeld wordt gefotografeerd. Nikon en Canon zijn binnen de full frame fotografie dan ook koploper op de markt.