De Adobe Lightroom app voor de Android smartphone

Zonsondergang in Harlingen Haven (Nederland) in de zomerFoto: © MJB Events PR

De Adobe Lightroom app voor de Android smartphone

Al enkele jaren maak ik verschillende soorten fotografie, zoals eventfotografie, natuurfotografie en stadsfotografie. Deze foto’s maak ik vooral wanneer ik onderweg ben met mijn fototoestel. Helaas lukt het niet altijd om mijn fototoestel mee te nemen als ik naar een stad ga. Daarom heb ik sinds enkele jaren ook de Adobe Lightroom app geïnstalleerd op mijn smartphone, waarmee ik de foto’s kan maken en bewerken. In dit artikel geef ik een review over deze app.

Wat is de Adobe Lightroom app?

Adobe Lightroom is een programma van Adobe, waarmee u RAW foto’s kunt bewerken. Door middel van verschillende instellingen, presets en verschillende andere tools waarmee u uw foto naar het volgende niveau kunt tillen. Deze foto’s kunt u vervolgens exporteren naar een JPG (of andere afbeeldingsformaat) zodat die gedeeld kan worden op social media of op uw website. Maar u kunt ook de foto opslaan in de cloud van Adobe Creative Cloud, kunt u de afbeelding verder bewerken in Adobe Photoshop of kunt u verschillende versies maken van dezelfde foto door een momentopname te maken.

De Adobe Lightroom app is vergelijkbaar als de versie voor de computer, maar is op sommige vlakken iets minder geavanceerd. U kunt in de meeste gevallen, als u de synchronisatie met Adobe heeft ingeschakeld, dezelfde presets gebruiken in de app. Hiermee kunt u bijvoorbeeld onderweg een foto maken met uw smartphone en deze gelijk bewerken in de applicatie. Het voordeel hiervan is, wanneer u deze opslaat en laat synchroniseren met de Adobe Creative Cloud, dat u dezelfde (bewerkte) foto kunt opnemen in Adobe Photoshop en Adobe Lightroom op uw computer of tablet.

Overzicht van de Adobe Lightroom app

Waarom is de Adobe Lightroom app beter dan de gewone camera app op de smartphone?

Iedere smartphone, afhankelijk van de prijsklasse en het merk van uw smartphone, komt tegenwoordig standaard met een camera. Deze camera kan in de meeste gevallen prima foto’s maken die u via social media kunt delen met vrienden, kennissen, familieleden of met andere mensen waar dan ook ter wereld. Een nadeel van deze camera is dat u vaak maak beperkt bent in de instellingen die u kunt aanpassen.

Door de app Adobe Lightroom voor uw smartphone te installeren kunt u meer aanpassen tijdens het maken van een foto. Zo kunt u bijvoorbeeld de ISO-waarden aanpassen, kunt u het focuspunt gemakkelijk aanwijzen, kunt u de foto gelijk bewerken binnen de app, kunt u aangeven of u macro wil fotograferen of landschapsfoto wil maken, en u kunt het scherm vastzetten qua focuspunt en andere instellingen.

Ondanks de geavanceerde functies die in sommige opzichten toch is beperkt, word uw foto via uw smartphone naar een volgend niveau gebracht. Op deze manier kunt u, ondanks dat u geen fototoestel bij de hand heeft, toch kwalitatieve foto’s maken die u kunt delen met uw vrienden, familieleden of kennissen.

Licht instellen in de Adobe Lightroom app

Zijn er minpunten aan de app?

Helaas zitten er aan deze app ook minpunten. Het grootste minpunt aan deze app is dat u in de meeste gevallen een abonnement bij Adobe moet hebben om gebruik te maken van alle functionaliteiten. Binnen de gratis versie van de app heeft u wel toegang tot de meeste functies, maar zijn er ook helaas bepaalde functies geblokkeerd voor de gratis gebruikers. Wanneer u gebruik maakt van een Adobe abonnement met Adobe Lightroom (Classic) en Adobe Photoshop inbegrepen, dan kunt u optimaal gebruik maken van de app inclusief alle premium functies.

Daarnaast heeft de app, door de verschillende bewerkingsfuncties, ook veel schijfruimte nodig van uw smartphone. Dit kan per apparaat verschillen, maar in de meeste gevallen zal dit rond de 200 MB zijn (exclusief de schrijfruimte die nodig is voor cache en geëxporteerde foto’s. Gelukkig komen de smartphone applicaties steeds vaker met een grotere opslagcapaciteit waardoor u hierover geen zorgen hoeft te maken.

Af en toe, is niet op reguliere basis, kan het voorkomen dat de app bugs heeft. Onlangs had de app iets moeite mee om foto’s te maken tussen landschap en portret formaat, wanneer u in dezelfde sessie wisselt van scherm. Deze bug heb ik gemeld bij Adobe en zal snel worden verholpen.

Cameraprofiel selecteren in de Adobe Lightroom app

Is er ook een handleiding voor de applicatie?

Adobe Lightroom voor uw smartphone is makkelijk in gebruik, omdat de meeste functies wel voor zichzelf spreken. U heeft hiervoor niet extra informatie nodig om foto’s te maken. Mocht u gebruik willen maken van de bewerkingsfuncties binnen de applicatie, dan heeft u in de applicatie verschillende mogelijkheden om informatie tot u te nemen. Bijvoorbeeld door op de leren knop te drukken, door de online handleiding te raadplegen op de website van Adobe of door de interactie aan te gaan in de community van Adobe Lightroom.

Mocht u er dan toch niet uitkomen, dan kunt u altijd contact opnemen met de klantenservice van Adobe. Zij helpen u graag met uw vraag over de Adobe Lightroom app. Heeft u een vraag over het gebruik en het bewerken van uw foto’s in de app, dan help ik u natuurlijk graag. U kunt mij bereiken via het contactformulier op mijn website.

Zou u de Adobe Lightroom app aanbevelen?

Ondanks het verschil tussen de gratis variant en de betaalde variant van deze Adobe Lightroom app is het zeker aan te raden om deze applicatie op uw smartphone te installeren. Hierdoor haalt u meer uit uw foto’s en kunt u deze kwalitatief afleveren op uw social media kanalen.

Af en toe kan het gebeuren dat er hier en daar een kleine bug optreedt, maar ook dan zal het zeker een kwestie zijn van wachten op een nieuwe update van de applicatie. Het ontwikkelingsteam achter de app brengt met regelmaat nieuwe updates uit waarbij ondersteuning wordt verleend aan nieuwe toestellen, fototoestellen en worden nieuwe bugs (en bug fixes) snel verholpen. Op deze manier kunt u goed gebruik maken van deze mobiele variant van Adobe Lightroom Classic op uw smartphone of tablet!

Resources

Zonsondergang in Harlingen Haven (Nederland) in de zomer