Bent u een beelddenker of tekstdenker?

Foto: Ā© MJB Events PR

Bent u een beelddenker of tekstdenker?

Als ik het woord aap denkt u dan aan het woord aap of denkt u aan een afbeelding van een aap? In dit artikel geef ik u antwoord op deze vraag. Bent u een beelddenker of bent u een tekstdenker?

Hoe werken onze hersenen

Wanneer we geboren worden wordt er veel voor ons gedaan. We krijgen melk, we krijgen een papje en we mogen veel gaan slapen. Tijdens onze eerste levensjaren op deze aarde leren we veel over de dingen om ons heen. Zo leren we bijvoorbeeld wie onze ouders zijn, wat wel en wat niet gedaan mag worden en leren we bijvoorbeeld ook lopen en basiskennis krijgen van de Nederlandse taal.

Hierdoor ontwikkelen onze hersenen in een rap tempo wat gemiddeld duurt tot onze 21ste Ć” 24ste levensjaar. Door deze ontwikkeling vormen de hersenen onze beeldvorming en de manier hoe wij dingen formuleren en over dingen nadenken.

Door een bepaalde manier wordt er toch onderscheid gemaakt tussen de beelddenkers en tekstdenkers waar ik later op terug zal komen wat deze twee termen precies zijn. Het onderscheid hier tussen wordt gemaakt doordat de hersenen bij tekstdenkers uitontwikkeld zijn en dat de hersenen van een beelddenker niet volledig uitontwikkeld zijn. Hierdoor blijven beelddenkers in beelden hangen wat de tekstdenkers niet hebben. Dit betekend overigens niet dat tekstdenkers slimmer zijn en dat beelddenkers dommer zijn. Dit betekent alleen dat de manier van denken op een andere manier gaat wanneer we de denkwijze van een tekstdenker en beelddenker gaan vergelijken met elkaar.

Wat is een tekstdenker?

Terugkomend op de vraag die ik aƔn het begin stelde van de dit artikel over de aap. Wanneer u aan het woord aap dacht dan bent u een tekstdenker. Een tekstdenker is iemand, zoals het woord al zegt, in teksten denkt om zo tot een bepaald iets te gaan komen.

Laten we zeggen u moet een theorie leren over een bepaald onderwerp. Deze tekst zal u ongetwijfeld goed afgaan omdat u geen moeite heeft om teksten te begrijpen en kunt u prima de theorie tot zich nemen. Wanneer er in deze theorie afbeeldingen staan dan kunt u daar hinder van ondervinden. Dit komt omdat u niet gewend bent om in beelden te denken waardoor u meer aandacht moet besteden aan het analyseren van afbeelding en begrijpen waar het precies over gaat.

Om het denken in teksten makkelijker voor u te maken raad ik u graag aan om gebruik te maken van tools die u helpen bij het vormen van gedachtes. Denk daarbij maar aan het maken van een mind map, aan het uitschrijven van de stappen of aan het maken van vaste templates als u vaak dezelfde soort opdracht of projecten moet gaan uitvoeren.

Wat is een beelddenker?

Wanneer u bij de vraag aan het begin van deze tekst dacht aan een afbeelding van een aap, dan bent u een beelddenker. Hierdoor visualiseert u in uw hoofd in een rap tempo hoe het eruit moet zien zonder maar Ć©Ć©n woord op papier te hoeven zetten.

Beelddenkers zijn vaak mensen die het makkelijk vinden om met bepaalde programmaā€™s te werken en kunnen handleidingen (waar afbeeldingen staan per stap) makkelijker tot zich nemen in tegenstelling tot de tekstdenkers.

Het is daarom dan vooral raadzaam om als beelddenker uw opdrachten en gedachtes te visualiseren. Bijvoorbeeld door te gaan tekenen, door een moodboard te maken in bijvoorbeeld Adobe Photoshop, Adobe InDesign of in Adobe Illustrator or kunt u in Word een eenvoudige moodboard maken.

Ik raad u daarbij aan om deze visualisaties zo goed mogelijk voor u weer te geven en op zoek te gaan naar overeenkomende afbeeldingen. Bijvoorbeeld te zoeken op Nederlandse of vergelijkbare woorden in het Engels of Frans om dat beeld wat u voor ogen heeft te gaan uitwerken. Hierbij kunt u gebruik maken van Google Afbeeldingen, Flickr, 500px of van Instagram.

 

Voor- en nadelen van een tekstdenker

Het grootste voordeel van tekstdenkers is dat de tekstdenker over het algemeen grote stukken tekst makkelijk tot zich kan nemen. Hierdoor kan er in korte tijd een heel boekwerk uit het hoofd geleerd worden of kunt u zich makkelijker vinden in het schrijven van brieven of e-mails die u stuurt naar iemand anders waarmee u samenwerkt of die uw potentiƫle klant kan zijn.

Een nadeel van een tekstdenker is dat de tekstdenker gebonden is aan tekst. Hierdoor kan het dus voorkomen dat de tekstdenker, zoals eerder al gezegd, moeite heeft met het analyseren en begrijpen van afbeeldingen. Hierdoor zou miscommunicatie kunnen ontstaan wat weer andere gevolgen met zich mee brengt.

Daarbij is een tekstdenker ook voor een groot deel geholpen aan uitleg wat gebaseerd is op teksten. Dit komt voor de tekstdenker er goed uit en onthoudt diegene de tekst veel beter dan dat een beelddenker dat zou doen.

Voor- en nadelen van een beelddenker

Het grootste voordeel om een beelddenker te zijn is dat de beelddenker zijn ideeƫn visualiseert in een afbeelding. Hierdoor wordt er een beeld gevormd van hoe de dingen eruit zien en welke emotie dit met zich mee kunnen brengen voor de persoon die het betreffende beeld ziet.

Een nadeel van de beelddenker is dat deze persoon niet goed in staat zal zijn om teksten goed te begrijpen waardoor er meer moeite voor gedaan moet worden. Een beelddenker denkt het liefst in beelden en kan het dus lastig vinden om theorieƫn of teksten in eerste instantie goed te kunnen begrijpen.

Daarbij komt ook dat een beelddenker vaak, doordat de beelddenker in beelden denkt, een discussie krijgen met de tekstdenkers. Dit heeft verder niet te maken met domheid of doordat diegene niet begrijpt waar het over gaat. Het grootse verschil hierbij is dat de denkwijze anders is tussen een beelddenker en een tekstdenker.

 

Conclusie

Het kan dus vele voordelen hebben wanneer u een beelddenker of tekstdenker bent. Wanneer u weet wanneer u welke type denker u bent kunt u daarop inspelen. Ik ben zelf een beelddenker en denk vaak in beelden. Een foto zegt voor mij (mede doordat ik fotograaf ben) meer dan een tekst waarin dezelfde omschrijving staat als op de foto te zien is. Hierdoor weet u hoe u het beste kunt leren en hoe u om kunt gaan met eventuele problemen die op uw pad komen.