Adobe week: Wat is nieuw in Adobe Lightroom CC 2020?

Arc de Triomphe by night in ParisFoto: © Florian Wehde

Adobe week: Wat is nieuw in Adobe Lightroom CC 2020?

Adobe Lightroom wordt vandaag de dag veel gebruikt voor fotobewerkingen. Dit gebeurt vaak in combinatie met Adobe Photoshop. Maar wat voor nieuwe features heeft Adobe Lightroom 2020 eigenlijk voor u als gebruiker?

 

 

Wat is Adobe Lightroom?

Adobe Lightroom is gericht op het bewerken van foto’s. Naast Adobe Photoshop kan in Adobe Lightroom verschillende vormen van foto’s worden bewerkt. Denkt u maar aan handmatige acties, aan automatische acties of op basis van vooraf geformuleerde presets die toegepast kunnen worden op een foto.

Naast het bewerken van gewone foto’s in JPG formaat kunnen ook RAW-bestanden worden ingelezen en worden bewerkt. Deze RAW-bestanden zijn vaak erg groot, maar bevatten wel alle informatie die op de sensor terecht kwam tijdens het fotomoment.

Aan de hand van de bewerkingen in Adobe Lightroom kan de foto voor de nabewerking nog worden ingeladen in Adobe Photoshop. Dit is mogelijk door de integratie tussen de verschillende Adobe producten.

Long exposure fotografie met de zonsondergang aan zee bij Roptazijl (Harlingen - Friesland) - MJB Fotografie

Wat is nieuw in Adobe Lightroom 2020?

Adobe Lightroom 2020 is naast Adobe Photoshop 2020 een veel gebruikt programma voor fotografen. Ook met de update van Adobe Lightroom 2020 komen er een aantal handige en gebruiksvriendelijke verbeteringen mee. Laten we gaan kijken welke veranderingen dit zijn.

Verandering 1: Exporteren

Via Adobe Lightroom was het al mogelijk om de foto’s in bepaalde bestandsextensies te exporteren of te laten openen in Adobe Photoshop op de computer. Met de nieuwste update is het mogelijk om foto’s te exporteren met de delen knop. Hierdoor kan er snel geëxporteerd worden wanneer de tijd een belangrijke factor is.

Naast de traditionele afbeeldingformaten zoals JPEG, PNG en TIF is het ook mogelijk om in de originele indeling met de gemaakte instellingen het exporteren uit te voeren. Hierbij kan ook gekozen worden, als het gaat om JPEG, PNG of TIF, om de kwaliteit, uitvoerverscherping, kleurruimte en bestandsnaam aan te passen wanneer dit nodig is.

Verandering 2: Zelfstudie

Via het beginscherm van Adobe Lightroom 2020 kunt u de zelfeducatie (zelfstudie) raadplegen. In deze omgeving worden de elementen van Adobe Lightroom CC 2020 uitgelegd zodat u goed gebruik kunt maken van het programma om foto’s mee te kunnen bewerken. Dit kan gaan vanaf kleine bewerkingen tot aan het implementeren en toepassen van presets die u van andere heeft gekregen of heeft gekocht bij professionele fotografen of organisaties.

Verandering 3: Panorama automatisch vullen

Verschillende moderne camera’s ondersteunen panorama foto’s. Met deze foto’s kunt u bijvoorbeeld 180 of 360 graden foto’s maken. In Lightroom heeft u nu de mogelijkheid om de foto’s aan elkaar te koppelen. In de meeste gevallen houdt u dan een witruimte over aan de bovenkant en aan de onderkant, omdat de foto’s niet volledig goed op elkaar aan te sluiten zijn.

Door de verbeterde techniek van Adobe Lightroom kunt u nu automatisch deze onderdelen laten invullen. Lightroom zal dan de omliggende kleuren invullen met andere kleuren, zodat u een volledig gevulde foto heeft dat u kunt delen op social media of op andere platformen. Dit is vooral handig wanneer u een panorama of HDR-panorama afbeelding heeft gemaakt.

Verandering 4: Migratie vanaf Adobe Photoshop Elements

Het is nu mogelijk om vanaf Adobe Photoshop Elements de foto’s en catalogus te migreren naar Adobe Lightroom CC 2020. Hiermee kunt u dus de foto’s bewerken in Adobe Lightroom die u vervolgens kunt exporteren in het gewenste formaat. Dit eindresultaat kunt u dan weer delen op andere platformen, waaronder social media en uw website bijvoorbeeld.

Verandering 5: Helpbronnen

In Lightroom 2020 kunt u vanaf nu ook tijdens het bewerken van een foto de hulpbronnen raadplegen. Dit kunt u doen door op de help pictogram te klikken. U zal een stapsgewijze instructie krijgen of u kan worden doorgestuurd naar de zelfstudie (zelfeducatie) op de helppagina van Adobe Lightroom. Zo vindt u binnen enkele klikken de juiste informatie voor de tool of functie dat u graag zou willen gebruiken binnen de software.

Herdenking van de Airborne Ede 2019 (75 jaar Operation Market Garden)

 

Verandering 6: Ondersteuning van nieuwe camera’s en lenzen

Met regelmaat worden er update uitgevoerd voor Adobe Lightroom, Adobe Photoshop en voor de Camera RAW plug-in. Dit komt vooral omdat camera fabrikanten nieuwe fototoestellen en fotolenzen op de markt brengen.

Bij deze update is niet alleen de computer applicatie geüpdate. Ook de mobiele apps voor IOS en Android hebben een update gekregen die moderne fototoestellen en fotolenzen ondersteunen.

Verandering 7: Andere verbeteringen

Naast deze verbeteringen worden er ook andere verbeteringen meegeleverd met deze update. Zo is het mogelijk om de indeling aan te passen binnen de software wat gesynchroniseerd kan worden met de mobiele apparaten. De verbeterde filter en zoekfunctie is ook slimmer geworden waardoor er op specifieke elementen gezocht kan worden binnen de software.

Daarnaast is de gebruikerservaring verbeterd. Dit is gerealiseerd door de slimmere GPU-functies waardoor processen minder lang zullen gaan duren. Daarbij komt ook dat de schuifregelaars voor bijvoorbeeld het verwijderen van nevel, helderheid, belichting en witbalans is versneld en sneller wordt weergegeven in de foto.

Conclusie

Door deze verbeteringen wordt het bewerken van foto’s nog leuker en zal dit proces ook sneller verlopen. Op deze manier kunt u de foto’s van een fotoshoot nog sneller afleveren bij uw klant of contactpersoon die daarover gaat. Mocht u vragen hebben over Adobe Lightroom of hulp nodig zijn, dan kunt u gerust contact met mij opnemen via het contactformulier.

Tags: