Adobe week: Wat is er nieuw in Adobe Lightroom Classic 2021?

Damrak en The Grasshopper in Amsterdam - Adobe Week - Wat is er nieuw in Adobe Lightroom Classic 2021Foto: © MJB Events PR

Adobe week: Wat is er nieuw in Adobe Lightroom Classic 2021?

Veel fotografen, waaronder ik, maken gebruik van Adobe Lightroom Classic. Een applicatie voor uw computer of laptop waarop u foto’s kunt bewerken, presets kunt toepassen of de afbeelding kunt bijsnijden als u dat graag wil doen in Adobe Lightroom Classic. Het Adobe team heeft ook voor deze software een update uitgebracht. In dit artikel laat ik u zien wat er nieuw is in Adobe Lightroom Classic 2021.

Wat is Adobe Lightroom Classic?

Adobe Lightroom Classic is gericht op het bewerken van foto’s. Het kan daarbij gaan om JPG afbeeldingen of om RAW-bestanden die u heeft gemaakt met uw fototoestel. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de kleuren aan te passen, om automatische acties uit te voeren, om presets toe te passen of om de foto kleiner te maken en te exporteren met een logo van u of van uw bedrijf.

De meeste fotograferen werken naast Adobe Lightroom Classic ook veel met Adobe Photoshop, waar ik eerder deze week al over had geschreven Adobe week: Wat is er nieuw in Adobe Photoshop 2021?

Wat is er nieuw in Adobe Lightroom Classic 2021?

Adobe Lightroom Classic 2021 krijgt met regelmaat nieuwe updates, omdat er veel nieuwe fototoestellen op de markt komen die Adobe graag wil ondersteunen in haar applicaties. Maar daarnaast heeft het Adobe team voor de nieuwste editie ook nieuwe functies toegepast. Laten we deze ontdekken!

Verandering 1: Kleurverlopen voor meer controle

Binnen de huidige workflow van Adobe Lightroom Classic 2021 is het nu mogelijk om kleurverlopen te gebruiken. Dit is een nieuwe tool waarbij u een complete afbeelding met een nieuw (gloed) kleur kunt maken. Zo heeft u bijvoorbeeld de mogelijkheid om alle schaduwen, middentonen, hooglichten en een specifieke kleur te selecteren en te bewerken binnen het programma.

Deze functie vervangt helaas wel het oude (en wellicht bekende) functie gesplitste tinten, die plaats heeft moeten maken met deze nieuwe functie. U kunt dus deze functie vinden op de plek waar voorheen de gesplitste tinten op stonden. Binnenkort zal er een nieuw artikel worden gepubliceerd over hoe u deze functie zou kunnen gebruiken binnen Adobe Lightroom Classic 2021.

Binnenstad Amsterdam met de tram - Adobe week - Wat is er nieuw in Adobe Lightroom Classic 2021

Verandering 2: Afbeeldingwatermerken en handtekeningen toevoegen

In Adobe Lightroom Classic was het al mogelijk om een logo toe te voegen aan uw foto’s die u exporteert via Adobe Lightroom Classic. Hierdoor hoeft u niet een ander programma, zoals Adobe Photoshop of Adobe Illustrator, te gebruiken om een logo op uw afbeelding te zetten. Dit scheelt weer tijd waardoor u sneller uw creatieve afbeeldingen kunt delen met uw vrienden, familie, kennissen, collega’s of op social media kanalen.

Verandering 3: Een persoonlijke feed ontvangen en inspirerende fotografen volgen

Via de software is het mogelijk om zelfstudies en nieuwe ontdekkingen te vinden via de ingebouwde hulpomgeving. Hierdoor kunt u het beste uit uw Adobe Lightroom ervaring halen, waarbij u nog beter uw boodschap kunt overbrengen bij iemand anders. Via deze functie is het nu ook mogelijk om een persoonlijke feed te maken. Dit wordt gedaan op basis van de foto’s die u bewerkt in de software en de personen die u in de Lightroom community volgt. U moet deze instelling wel zelf aanzetten via de instellingen in de software.

Verandering 4: Automatisch selecteren van de beste foto

In de Lightroom mobile app en in Lightroom voor het web kunt u nu automatisch het beste album of foto’s laten selecteren. Dit kunt u doen door naar een album te gaan en te klikken op de drie puntjes, waaruit u kunt kiezen uit Beste foto’s kiezen. Adobe Lightroom gaat vervolgens kijken naar de kwaliteit van de foto’s en ook of er gezichten te zien zijn op de foto zelf. Het enige nadeel is wel dat u minimaal 10 foto’s moet selecteren om gebruik te kunnen maken van deze functie binnen Adobe Lightroom Classic 2021.

Koninklijk Paleis Amsterdam in Amsterdam (zomer) - Adobe Week - Wat is er nieuw in Adobe Lightroom Classic 2021

Verandering 5: Ondersteuning van nieuwe camera’s en lenzen

Adobe Lightroom Classic 2021 werkt samen met de RAW-plugin die Adobe automatisch mee installeert op uw computer of laptop wanneer u ervoor kiest om Adobe Photoshop of Adobe Lightroom Classic te installeren. Om te kijken of uw lenzen en toestellen (nog) worden ondersteund kunt u kijken op de pagina’s die Adobe met regelmaat updaten.

Verandering 6: Overige verbeteringen

Adobe Lightroom Classic 2021 is net zoals de andere Adobe producten onderhevig aan verbeteringen, aanpassingen en uitbreidingen. Zo heeft Adobe Lightroom Classic, net zoals in Adobe Photoshop 2021 en Adobe Illustrator 2021, een bewerkingsoverzicht gekregen. Hierdoor worden belangrijke versies automatisch door Adobe opgeslagen wanneer het programma merkt dat er grote wijzigingen zijn toegepast. Deze versies zijn te bereiken via Bewerken (edit) en dan versies (version history). Alle versies zullen 30 dagen bewaard worden. Slaat u een versie op, dan wordt deze net zolang bewaard totdat u deze weer gaat verwijderen.

Een andere wijziging is dat het linkerdeelvenster overzichtelijker is geworden. Hierdoor kunt u eenvoudiger en sneller navigeren door de deelvensters Leren en Ontdekken. Bovenaan het linkerdeelvenster kunt u ervoor kiezen om dit venster uit te klappen of in te klappen. Dit is afhankelijk hoe uw behoefte is op dat moment.

Wanneer u een afbeelding heeft ge√ęxporteerd, dan wordt deze meestal opgeslagen met bepaalde instellingen. Denkt u bijvoorbeeld maar aan de naam, de kwaliteit van de afbeelding en de DPI (dots per inch). Via de knop delen kunt u vanaf nu ook kiezen voor vorige instellingen. Met deze functie zegt u eigenlijk: Ik wil deze foto exporteren zoals ik de voorgaande foto heb ge√ęxporteerd. Dit is handig, omdat u dan niet iedere keer hoeft te kijken of alle instellingen goed vermeld staan binnen het expoteervenster. Om het exporteervenster sneller te bereiken kunt u er ook voor kiezen voor de sneltoets CTRL + E of Command + E. In het venster dat u dan te zien krijgt kunt u ook aangeven om de voorgaande instellingen te gebruiken.

Het zoomen in Adobe Lightroom Classic 2021 is ook aangepast. Zo kunt u vloeiender zoomen door gebruik te maken van de sneltoets CTRL + Windowslogo + linkermuisknop en op de Apple computer voor Command + MacOS + linkermuisknop. U kunt daarbij ook nog de andere manier gebruiken door op de miniatuurweergave te klikken om zo in- en uit te zoomen.

Als laatste heeft Adobe nu een test gaande voor een gratis startersabonnement voor het programma Adobe Lightroom Classic. Dit is in een testfase en kan op dit moment alleen gebruikt worden in Australi√ę en Nieuw-Zeeland.

Weerspiegeling van een waterplas in Leeuwarden - Adobe week - Wat is er nieuw in Adobe Lightroom Classic 2021

Conclusie

We kunnen concluderen, ook al kijkend naar de positieve reacties die gedeeld werden tijdens het bekend maken van deze functies bij Adobe MAX 2020, dat veel functies bijdragen aan een positieve ervaring binnen de applicatie. Op deze manier kunt u nog lang nagenieten van de bewerkingen die u maakt in Adobe Lightroom Classic 2021. Mocht u vragen hebben of hulp nodig zijn met Adobe Lightroom Classic 2021, dan kunt u gerust contact met mij opnemen via het contactformulier.