Adobe week: Wat is er nieuw in Adobe Bridge 2021?

Adobe week - Wat is er nieuw in Adobe Bridge 2021Foto: © MJB Events PR

Adobe week: Wat is er nieuw in Adobe Bridge 2021?

Adobe Bridge 2021 is een programma dat veel gebruikt wordt onder videografieën en fotografen. Hierdoor kunnen bestanden, zoals RAW-bestanden, snel en eenvoudig worden uitgelezen zonder dat u gebruik hoeft te maken van een programma zoals Adobe Photoshop 2021 of Adobe Lightroom Classic 2021. In dit artikel vertel ik u wat de nieuwe functies zijn van Adobe Bridge 2021.

Wat is Adobe Bridge?

Adobe Bridge 2021 wordt standaard meegeleverd in de Adobe Creative Cloud abonnement. Hiermee kunt u bestanden makkelijk organiseren zonder dat u daarvoor een ander programma, zoals Adobe Photoshop of Adobe Lightroom voor hoeft te openen.

Zo kunt u bijvoorbeeld RAW-bestanden organiseren in de mappenstructuur die u zelf graag zou willen hanteren. Dit kan gebeuren op uw lokale harde schrijf, in de Adobe Creative Cloud of op een externe harde schijf op uw computer. Zo kunt u ten alle tijden georganiseerd te werk gaan en uw creativiteit loslaten binnen de Adobe producten.

Wat is er nieuw in Adobe Bridge 2021?

Adobe Bridge 2021 is een organisatorisch programma waarmee u orde kunt brengen in uw gemaakte en RAW-materialen. Hierdoor behoudt u ten alle tijden het overzicht en hoeft u niet te zoeken naar die ene video of naar een RAW foto die u onlangs heeft gemaakt. Laten we kijken welke functies het team van Adobe hebben toegevoegd.

Verandering 1: Voorvertoning videominiatuur

Adobe Bridge heeft nu een nieuwe functie gekregen voor het bekijken van videominiaturen. Via het gedeelte video en de optie Video voorvertonen bij aanwijzen met muis aan te zetten kunt u nu een voorvertoning tonen van een videobestand. Hierdoor kunt u met de muis eroverheen bewegen en zien hoe de frames in de video eruit zien. Op deze manier hoeft u niet iedere videobestand aan te klikken of te importeren in programma’s zoals Adobe Première Pro 2021. Deze functie zou werken voor alle ondersteunende videobestanden van Adobe Bridge en Adobe Première Pro 2021.

Adobe week - Wat is er nieuw in Adobe Bridge 2021

Verandering 2: Coderen in Adobe Media Encoder 2021

Vanuit Adobe Bridge 2021 kunt u nu heel eenvoudig videobestanden selecteren en deze rechtstreeks naar Adobe Media Encoder 2021 sturen. In Adobe Media Encoder selecteert u vervolgens de juiste export informatie en klikt u op renderen. Op deze manier hoeft u Adobe Première Pro 2021 niet eerst te openen als u een videobestand wil gaan converteren van bijvoorbeeld .AVI naar een .MP4 bestandsformaat.

Verandering 3: Bewerken in Adobe Première Pro 2021

Vanuit Adobe Bridge 2021 kunt u nu eenvoudig video’s selecteren en deze doorsturen naar Adobe Première Pro 2021 voor verdere videobewerking. Op deze manier kunt u effectief werken en word Adobe Première Pro pas geopend wanneer u daar opdracht voor geeft.

Verandering 4: Verbeteringen in het deelvenster exporteren

Afbeeldingen kunnen nu vergroot, verkleind of scherm vullend worden gemaakt. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld foto’s goed voorbekijken voordat u deze gaat openen in Adobe Photoshop 2021 of in Adobe Lightroom 2021. Dit scheelt tijd en kunt u de juiste afbeelding snel selecteren en direct doorsturen naar Adobe Photoshop of Adobe Lightroom.

Daarnaast is het ook mogelijk om de voorinstellingen in het deelvenster exporteren te verslepen zodat deze in de gewenste volgorde komt te staan. Deze blijven zo tot dat u de werkruimte reset of wijzigt naar een andere werkruimte. Daarom raad ik u aan om de werkruimte op te slaan als een nieuwe werkruimte zodat uw gewenste instellingen goed blijft staan.

Verandering 5: Andere verbeteringen

U kunt met de CTRL of Command toets snel wisselen tussen labels en classificaties. Op deze manier kunt u bijvoorbeeld afbeeldingen goed op orde brengen en deze ook bekijken. Bijvoorbeeld welke foto u het beste vindt op basis van de gegeven sterren of op basis van de labels die u de afbeelding geeft. Op deze manier kunt u snel en effectief te werk gaan. U kunt hierbij gebruik maken van de numerieke cijfers 0 tot en met 9.

Ook de voorvertoningskwaliteit is verbeterd in Adobe Bridge 2021. Dit komt doordat de kwaliteit van de voorvertoning nu aangepast kan worden via voorkeuren (preferences) en dan naar geavanceerd (advanced). Hierdoor kunt u nog sneller navigeren door de foto’s die u heeft gemaakt met uw fototoestel. Het is daarbij af te raden om de voorvertoning op 100 % te zetten, omdat dit veel van uw CPU processen vergt in uw laptop of computer. Ik raad aan om alleen 100 % kwaliteit te kiezen wanneer dit echt nodig is of wanneer u een krachtige laptop of computer heeft.

Adobe week - Wat is er nieuw in Adobe Bridge 2021

Het is nu mogelijk om de 100 % voorvertoningen te verwijderen uit de cache. U kunt dit voor iedere afbeelding doen, maar ook voor een selectieve selectie. U kunt deze optie vinden via bewerken (edit), voorkeuren (preferences), cachebeheer (memory cache), 100 % voorvertoningen in cache leegmaken (clear memory cache).

Het is nu mogelijk om de cachegrootte binnen Adobe Bridge aan te passen. Dit kunt u nu doen via de verbeterde schuifregelaar binnen het programma. Naast de schuifregelaar kunt u ook nog een getal handmatig invullen. Zo heeft u de volledige controle over hoeveel cache er op uw computer zal worden opgeslagen. Deze optie vindt u in bewerken (edit), voorkeuren (preferences), cache.

Het is nu een standaardonderdeel dat voorkeursinstellingen, zoals werkruimten, trefwoorden, verzamelingen, voorinstellingen, sjablonen en metagegevens automatisch worden geïmporteerd wanneer u Adobe Bridge update of installeert op een andere computer (als u daar met uw Adobe account op inlogt). Hierdoor hoeft u niet meer alle instellingen en schermen opnieuw te selecteren en te verslepen.

Als laatste verbetering is er een overzicht gemaakt van de nieuwe functies voor diegene die nieuw zijn met Adobe Bridge 2021. U kunt dit overzicht vinden via Help en dan nieuwe functies (new features).

Conclusie

We kunnen concluderen dat Adobe Bridge 2021 steeds meer gebruikt gaat worden onder vele verschillende gebruikers. Hierdoor heeft Adobe verschillende handige en goede functies toegevoegd of verbeterd binnen de applicatie. Mocht u toch nog vragen hebben of meer informatie nodig zijn, dan kunt u altijd contact met mij opnemen via mijn contactformulier.