Achtergrond verwijderen in portretfoto’s of modelfoto’s in Adobe Photoshop

Remove background in fashion and model photographyFoto: © Nicole Geri (bewerkt)

Achtergrond verwijderen in portretfoto’s of modelfoto’s in Adobe Photoshop

Er zijn veel model-, fashion- en portretfotografen die mooie foto’s maken van mensen die op de foto willen staan. Het kan gaan om een fotoreportage voor familieleden of dat je het als beroep wil gebruiken om jezelf (en andere merken) op een bepaalde manier neer te zetten op de (social) media-kanalen. In sommige situaties is het wenselijk om de achtergrond te verwijderen van een foto. In dit artikel leg ik je uit op welke manier u dit kunt doen.

Methode 1: De handmatige manier

In Adobe Photoshop hebben we verschillende manieren om een achtergrond weg te halen van een foto. De eerste manier is het handmatig verwijderen van de achtergrond uit jouw foto’s. Dit kan je doen door de onderstaande stappen te volgen.

Stap 1: Openen van jouw foto

Het is allereerst belangrijk dat je de foto opent in Adobe Photoshop. Dit kan je doen door Adobe Photoshop te openen en de betreffende foto te verslepen naar Adobe Photoshop en die los te laten wanneer je het icoontje ziet met een plusje (drag and drop). Een andere manier om een foto te openen is door rechts te klikken op de foto en te openen met Adobe Photoshop CC 2020. De derde manier om een foto te openen is door Adobe Photoshop open te hebben staan, te navigeren naar bestand (file), dan te klikken op importeren (import) en daarna de gewenste foto te selecteren en die vervolgens te openen (open).

Stap 2: Back-up laag maken

Wanneer je de bovenstaande methode heeft gekozen en het importeren is gelukt, dan kan je de foto nu zien op jouw beeldscherm. Standaard opent Adobe Photoshop de foto in een beveiligde laag. In het tabblad lagen (layers) kan je deze laag zien met een slotje. Dit slotje zorgt ervoor dat je de laag niet kan bewerken.

Tip: Mocht je het scherm lagen (layers) niet zien, navigeer dan in het hoofdmenu bovenaan het scherm naar window, en kies dan voor lagen (layers). Een nieuw scherm wordt weergegeven.

Om de laag bewerkbaar te maken zouden we dubbel kunnen klikken op het slotje bij de laag in het lagenoverzicht. Maar op deze manier hebben we geen back-up. Wat we gaan doen is deze laag niet bewerken of aanpassen. We gaan de laag dupliceren. Dit doen we door de laag vast te houden met de linkermuisknop en deze te verslepen naar het vierkantje met een plusje. Als dit goed is gegaan dan heb je nu twee dezelfde lagen, waarbij de onderste laag een slotje heeft. We klikken op het oogje (voor de laag in het lagenoverzicht) zodat het oogje bij de bovenste laag een oogje heeft en de onderste laag geen oogje.

Stap 3: Mask maken bij de laag

We willen achtergrond verwijderen van de foto. We zouden gelijk de gum uit de toolbar kunnen halen en bezig gaan. Maar op deze manier zouden we iedere keer vanaf het begin moeten beginnen als we een (kleine) fout hebben gemaakt. Daarom willen we een mask gebruiken. Hierbij lijkt het alsof we aan het gummen zijn, maar we zijn dan gewoon de achtergrond aan het verbergen.

Om een mask te gebruiken klikken we op de bovenste laag die met het oogje zichtbaar is. In de menu onderaan het lagenoverzicht vinden we een vierkantje met een rondje erin. Als we hierop klikken dan komt er naast de geselecteerde laag een extra vierkantje. Als we die selecteren zijn we zo goed als klaar om te beginnen met het verwijderen van onze achtergrond.

Stap 4: Verwijderen van de achtergrond

Het is nu tijd om de achtergrond te verwijderen. Dit doen we door de kwast tool (brush tool) te pakken. Omdat we een mask hebben toegevoegd aan onze afbeeldingen kunnen we samen met de kwast tool twee kleuren gebruiken. De zwarte kleur en de witte kleur. De zwarte kleur zal alles verwijderen uit de foto die je oververft met de kwast tool (brush tool). Wanneer we overschakelen naar de witte kleur (op de pijltjes klikken naast de twee kleuren, of de sneltoets X gebruiken) kan je het verwijderde gedeelte weer terughalen.

Als we de kwast tool (brush tool) hebben geselecteerd, dan kunnen we nu ook in het menu bovenaan een nieuw tool menu terugvinden. Hierin kunnen we bijvoorbeeld de grootte van de kwast aanpassen. Dit is erg handig wanneer je van grote oppervlaktes naar kleinere oppervlaktes gaat.

Stap 5: Afronden en opslaan

Wanneer je klaar bent dan zal je uit moeten zoomen in Adobe Photoshop. Dit kan je doen door te navigeren naar de zoomwaardes in de linkeronderhoek of je kan simpelweg ALT (ingedrukt houden) en te gelijktijdig scrollen om in en uit te zoomen binnen jouw foto.

Wanneer alles goed eruit ziet, alle lijnen zijn goed, je bent tevreden over het eindresultaat, dan is het tijd om de foto te exporteren. Dit kan je doen door te navigeren naar bestand (file) en te kiezen voor exporteren (export), en dan naar exporteren als (export as). In het nieuwe scherm kies je ervoor om de foto te exporteren als PNG, waardoor de foto transparant is. Je kiest daarbij ook om de kwaliteit zo goed mogelijk te houden door de waarde 100 % (en in andere gevallen 12) te selecteren. Wanneer je tevreden bent, kan je nu op exporteren klikken en de gewenste opslaglocatie kiezen.

Tip: Je kan ook de foto opslaan als JPG, TIFF of in een andere bestandsextensie. Hierdoor zal de foto niet transparant worden maar zal de standaardachtergrond wit worden. Als je een andere achtergrond kleur wil hebben, dan maak je een nieuwe laag aan (vierkantje met het plusje in het lagenoverzicht) en kies je uit de toolbar voor het verfemmertje (staat in het submenu van één van de tools). Via de kleurentool kies je ervoor om de gewenste kleur te kiezen en zal je de laag kunnen verven.

Stap 6: Sla jouw bestand op als PSD-bestand

Als laatste is het belangrijk om de foto nog op te slaan als PSD-bestand. Dit kan je doen door te navigeren naar bestand (file), te kiezen voor opslaan als (save as) en dan te kiezen tussen Cloud-opslag of voor lokale opslag. In beide gevallen kies je ervoor om de bestandsindeling te zetten op een .psd file extensie. Op deze manier kan je ten alle tijden de foto bewerken mocht je toch nog een aanpassing willen doorvoeren in jouw ontwerp.

Methode 2: De automatische manier

Adobe Photoshop komt tijdens het jaarlijkse evenement Adobe MAX met vele verschillende verbeteringen. Tijdens de laatste lancering van Adobe Photoshop CC 2020 is Adobe Photoshop uitgerust met een krachtige tool. Het automatisch verwijderen van de achtergrond. Dit gebeurt door middel van Artificial intelligence (AI) die gaat analyseren wat het hoofdobject is van jouw foto en deze dan laat uitsnijden van de rest van de foto. Laten we kijken hoe wij deze methode in praktijk kunnen gebruiken.

Stap 1: Open de foto en dupliceer de betreffende laag

Deze stap gaat hetzelfde als stap 1 van de vorige methode 1. Open de foto in Adobe Photoshop door de drie genoemde methode: Drag and drop, het rechtsklikken op de foto en te kiezen voor openen met, of openen via bestand (file) in Adobe Photoshop zelf.

Wanneer we de foto hebben dan moeten we de laag dupliceren (duplicate). Dit doet je door de laag te verslepen naar het vierkantje met het plusje die vermeld staat in het menu onder de lagenweergave. Klik de ondersta laag (die als het goed is weergeven is met een slotje) uit door het oogje voor de laag uit te zetten. We zijn nu (bijna) klaar voor het echte werk.

Stap 2: Open de instellingen (properties) weergave

Om de achtergrond automatisch te verwijderen moeten we de instellingen (properties) weergave in te schakelen. Dit kunnen we doen door te navigeren naar window en dan te kiezen voor instellingen (properties). Er komt nu een nieuw scherm die we gaan gebruiken. Klik in het lagenoverzicht op de bovenste laag (waar het oogje nog van aanstaat). In het instellingen schermpje (properties) kies je nu voor om te drukken op achtergrond verwijderen (remove background). Adobe Photoshop gaat nu de foto analyseren en de achtergrond verwijderen. Dit kan, afhankelijk van hoe goed jouw laptop of computer is, enige tijd duren

Wanneer Adobe Photoshop klaar is dan zie je voor je de foto zonder de achtergrond. Omdat deze tool nog verbetering nodig heeft, dan kan het voorkomen dat sommige onderdelen van de foto onbedoeld zijn verwijderd, tenminste zo lijkt het. Wat Adobe Photoshop hier goed doet is dat zij de achtergrond niet volledig hebben verwijderd, maar dat ze een mask hebben gebruikt. Wanneer je naar de lagenweergaven (layers) gaat, dan kan je zien dat de laag een nieuw vierkantje heeft gekregen. Die gaan we aanklikken.

Stap 3: Aanpassen van de foto (waar dat nodig is)

We pakken de kwast tool (brush tool) erbij en kiezen weer voor de zwarte en witte kleur. Omdat we de mask hebben geselecteerd kunnen we met de zwarte kleur onderdelen uit de foto verwijderen die Adobe Photoshop (per ongelijk) heeft verwijderd. De witte kleur zorgt ervoor dat je onderdelen weer terug kan halen die per ongelijk zijn verwijderd. Op deze manier kan je de foto perfectioneren waar dat mogelijk is. Je kan de pijl gebruiken die vermeld staat naast de witte en zwarte kleur, of je kan gebruik maken van de sneltoets X.

Stap 4: Exporteren en opslaan

Net zoals in methode 1 is het belangrijk om de foto te exporteren en op te slaan. Dit kunnen we doen door te navigeren naar bestand (file), exporteren (export), exporteren als (export as) en dan te kiezen voor PNG (als transparante achtergrond). Je kan ook ervoor kiezen om de foto te exporteren in JPG of in een andere bestandsextensie. Hierdoor wordt de achtergrond wit. Door een nieuwe laag te kiezen in jouw foto en die laag een bepaalde kleur te geven kan je de achtergrondkleur aanpassen (zorg er wel voor dat de kleuren laag onder de foto staat, die je kunt ordenen door de lagen te verslepen).

Als u de afbeelding heeft opgeslagen in een afbeeldingsformaat na keuze, dan raad ik je ook aan om de foto op te slaan als .psd bestand. Met het PSD-bestand kan je ten alle tijden de foto in de toekomst nog bewerken, mocht je toch nog iets willen aanpassen. Je kan het PSD-bestand opslaan door te navigeren naar bestand (file), te kiezen voor opslaan als (save as) en dan een keuze te maken voor de Cloud-opslag of voor een lokale opslag. Kies je in beide gevallen ervoor om de bestandsextensie te zetten op .psd indeling.

Conclusie

Adobe Photoshop kent verschillende manieren om een achtergrond te kunnen verwijderen. Deze twee methodes helpen u hopelijk om sneller en effectiever de achtergrond bij uw foto’s te verwijderen. Mocht je toch nog vragen hebben of kom je er toch niet helemaal eruit? Laat dan een bericht hieronder achter of stuur mij een e-mail via mijn contactformulier. Ik help je graag verder met het verwijderen van een achtergrond in jouw foto met Adobe Photoshop.