7 redenen waarom u alles moet geven voor een opdracht

Gastcollege Femke Wiersma bij Stenden Hogeschool Leeuwarden 2017

Vandaag de dag zijn wij als mens binnen verschillende opdrachten en projecten betrokken. Of het nu gaat om een eenmalig project of dat het gaat om een herhaald project op een bepaalde tijdsbasis. Tijdens het uitvoeren van het project is het belangrijk dat de kwaliteit zo hoog mogelijk wordt en blijft. Maar waarom is het dan eigenlijk belangrijk om alles te geven voor iedere opdracht? Ik geef u het antwoord hierop in dit artikel.

Reden 1: U verbeterd uw eigen kunnen

Veel mensen geven niet alles wat we hebben. Dat vind ik persoonlijk zonde, omdat we als individuen tot veel in staat zijn om te gaan doen. Wanneer u alles geeft kunt u zichzelf steeds opnieuw verbeteren, iedere dag opnieuw. Maakt u fouten, geen probleem en geen paniek. Fouten maken is juist goed, mits u er natuurlijk er iets van leert.

Zou het niet mooi zijn als u de beste kunt worden binnen uw werkveld en binnen uw functie. Groeien over de limieten heen en de dingen doen die onmogelijk leken zodat u achteraf kunt zeggen dat het toch mogelijk was wat eerst onmogelijk leek.

Daarom is het belangrijk, lever niet goed werk, maar lever geweldig werk. Ga tot het maximale, groei niet half maar groei volledig en optimaal. Heeft u wel eens in een bos of in een park een boom gezien die maar half groeide? Ik in ieder geval niet. Ik weet wel zeker dat u er veel voor terug zult krijgen wanneer u alles geeft voor iedere project. Daarom luidt het spreekwoord ook:

“You only get out what you put into it”

Reden 2: Boven het korenveld uitsteken

De tweede reden is boven het korenveld uitsteken. U moet het eigenlijk zo zien dat de Nederlandse bevolking een maisveld is. De mais groeit vaak gelijk en is dus meestal ongeveer even hoog. Wanneer u een maisstengel boven het gemiddelde uit ziet stijgen dan valt dat op, dan wilt u weten wat er aan de hand is en gaat u daarnaartoe om te kijken wat de oorzaak is dat deze maisstengel hoger is dan de rest.

Dit is precies wat ik bedoel met boven het korenveld uitsteken. Ga niet voor het gemiddelde werk maar maak er een geweldig masterpiece ervan. Misschien lijkt het veel werk, misschien heeft u er geen zin in of heeft u liever uw aandacht nodig bij andere projecten. Maar ik weet zeker dat het u zal helpen voor in de toekomst. Zodat mensen u leren kennen of misschien wel willen aannemen voor een exclusieve functie binnen een team.

Want wat is er mooier om door uw bekendheid andere mensen te inspireren en te motiveren om hetzelfde te doen als u aan het doen bent. Om hen te leiden richting de weg van succes waarbij er meer uit het leven gehaald kan worden. Als u hier bijzit, dan weet ik zeker dat er mooie dingen zullen gebeuren!

Reden 3: Samenwerken met influencers en bekende personen

Een ander reden is dat er nieuwe wegen kunnen ontstaan. Tijdens mijn vorige opleiding event management heb ik in vier jaar tijd 95 evenementen georganiseerd dit betekend dus 22 á 23 evenementen per jaar. Het was hard werken voor mij maar dit heeft mij op vele mooie plekken mogen brengen.

Zo heb ik mogen samenwerken met onder meer het Tzahal orkest (Israëlisch legerorkest), Blue Devils International (wereldbekende marchingband), Sanne Wevers en Lieke Wevers (turntweeling). Daarnaast heb ik tijdens evenementen mogen samenwerken met YouTubers zoals Teske de Schepper, Vera Camilla, Dylan Heagens, Mertabi en StukTV.

Dit kon ik alleen maar voor elkaar krijgen door hard te werken. Door het beste uit mijzelf te halen en door te focussen op de dingen die voor mij en voor de andere projectleden belangrijk waren om het beste eruit te halen wat eruit valt te halen. Hierdoor groeit u niet half, hierdoor gaat u voor succes. Zoals eerder gezegd, fouten maken mag en dat heb ik veel gedaan in de afgelopen jaren. Hieruit heb ik mijn lessen geleerd en maak ik deze fouten vandaag de dag niet meer.

Veed Awards 2018

Reden 4: Positiviteit en energie

Heeft u dat ook? Wanneer u verschillende grote taken voltooid heeft dat u energie ervan krijgt en dat het voor positiviteit zorgt? Dit is één van de redenen waarom u alles moet geven voor ieder project.

Vroeger had ik enkele dingen waar ik geen zin in had om te doen. Wat ik niet relevant vond en waar ik niet het nut van inzag om datgene te doen wat ik moest doen. Tot op het moment wanneer ik het had gedaan. Dit gaf zoveel positiviteit en energie zodat ik doorging naar de volgende taak die al langere tijd op mij wachten. Op deze manier heb ik mijn taken zo gestructureerd en neergezet in mijn hoofd dat het eigenlijk automatisme is geworden. Ik denk niet meer na voor iedere taak of het zin heeft. Ik kijk naar het resultaat en ga mindful erin.

Wanneer u dit ook doet dan weet ik zeker dat u hetzelfde zal bereiken als dat ik doe. Dat u weet dat u veel kunt realiseren in één uur (60 minuten) kunt bereiken. Wij maken het vaak in ons hoofd het erg moeilijk en labelen we dingen met saai, nutteloos of vervelend terwijl dat het gewoon simpele en eenvoudige taken kunnen zijn.

Reden 5: Andere mensen inspireren

Is het niet mooi om andere mensen te kunnen inspireren? Dat u een voorbeeld bent voor anderen die van u kunnen leren en tegen u opkijken? Ik word vaak door mensen om mij heen gezien als de harde werker, als degene die altijd aanwezig is en als diegene die in de taken en projecten die ik moet doen ook mijn tijd en energie voor geef.

Dit komt overeen met mijn persoonlijke doelen. Het beste eruit halen wat eruit te halen valt. Focussen op het doel wat u wil behalen en dit gebruiken om de stappen die daartussen gemaakt moeten worden uitvoeren. Vaardigheden als logisch nadenken, projectmanagement en timemanagement zijn hierbij belangrijk. Aanvullend is het ook nog belangrijk dat u alle afleidingen naast u neerlegt. Denkt u bijvoorbeeld maar aan social media (Facebook, Instagram en Snapchat) en andere onderdelen, zoals e-mail of to-do lijsten.

Reden 6: Kennis delen met anderen

Dit is één van de interessantste dingen om toe te passen. Het delen van kennis. U maakt daar niet alleen een autoriteit van uzelf, maar u kunt ook een autoriteit vormen van uw organisatie door kennis te delen. Ik ben onlangs begonnen met het introduceren van de kennisbanken op mijn website. Daarbij deel ik diverse data over vakjargon. Denk bijvoorbeeld maar aan Wat is fotografie? Door deze informatie te delen help ik personen die vanaf mijn website in de kennisbank komt maar ook de personen die via Google naar Wat is fotografie? zoeken.

Hierdoor zullen de bezoekers van mijn website MJB Events PR als een autoriteit gaan zien dat verstand heeft van de onderdelen waarover geschreven wordt. Om voor u de beste ervaring te mogen geven over mijn kennisbanken heb ik hieronder de op dit moment bestaande kennisbanken gedeeld.

Loop Leeuwarden 2018

Reden 7: Je weet nooit wie je gaat ontmoeten

Dit is denk ik mede één van de redenen waarom het belangrijk is om alles te geven voor ieder project. We leven nu eenmaal in een cultuur in Nederland waarbij het belangrijk is om te laten zien wat u kan en wat uw vaardigheden zijn.

Wanneer u alles geeft voor het project, dan weten andere mensen wat uw kunnen is en kunnen zij eventuele vrienden, familieleden of kennissen, die iets nodig hebben wat u kunt doen, naar u door kunnen sturen. Dit betekent dus dat u via deze manier nieuwe klanten en contacten kunt krijgen wat u mogelijk op andere bestemmingen kan gaan brengen.

Een recent voorbeeld wat ik heb meegemaakt. Via Instagram had ik meegedaan met een concept bedenken voor Adobe. Dit was eind 2018 waarbij ik enkele leuke en naar mijn mening originele ideeën gaf. Uiteindelijk kreeg ik van Adobe halverwege januari bericht dat zij mijn ideeën erg leuk vonden en een bedankje wilden toesturen voor de moeite die ik had gedaan en het bedenken van de ideeën. Dit zorgt niet alleen ervoor dat ik mij meer verbonden voel met Adobe, maar zorgt er ook voor dat ik dus weet dat ik goede concepten kan bedenken voor (grote) bedrijven zoals in dit geval Adobe.

Conclusie

We kunnen dus concluderen dat u veel in en uit projecten en opdrachten kunt halen. Denkt u bijvoorbeeld aan nieuwe kansen, aan betere samenwerkingen, uit positiviteit of energie om met nieuwe ideeën aan de slag te kunnen gaan. Het is wel een kwestie van oefenen, herhalen, discipline en focus. Maar ik weet zeker als u deze redenen en tips die ik u geeft toe zult passen, dat u in staat bent om mooie dingen te realiseren op korte termijn! Ik wens u in ieder geval heel veel goeds toe!