7 manieren om meer uit uw fotografie te halen

Zonsondergang in Roptazijl vlakbij Harlingen in Friesland (Nederland)Foto: © MJB Events PR

7 manieren om meer uit uw fotografie te halen

Wanneer we een foto maken dan kijken we vaak vanuit één perspectief zonder echt goed te kijken hoe we de foto het beste kunnen maken. Daarom heb ik vijf belangrijke punten voor u opgeschreven waar u naar zou moeten kijken om het meeste uit uw foto te halen. Bent u er klaar voor? Dan zullen we snel beginnen.

Manier 1: Bewerk uw foto’s

Ik zie het steeds vaker voorkomen dat mensen foto’s delen zonder deze bewerkt te hebben met een fotobewerkingsprogramma. De meest gebruikte fotobewerkingsprogramma’s zijn Adobe Lightroom en Adobe Photoshop voor veel fotografen. Maar u zou ook andere soorten programma’s kunnen gebruiken. Denkt u daarbij maar aan Coroldraw Graphics Suite en CorolCAD met de technische suite.

Maar waarom raad ik aan om uw foto’s te bewerken? De reden hiervoor is dat een foto die u heeft gemaakt in RAW of in JPG een bepaalde belichting heeft. Deze belichting kan overbelicht zijn (te veel licht) of onderbelicht zijn (te weinig licht).Aan de hand hiervan kunt u dus de emotie van de foto bepalen samen met de beschikbaar hoeveelheid details die naar voren komen.

Naast de onder- of overbelichting zorgt het bewerken van een foto ervoor dat u goede foto’s laat zien aan uw (potentiële klant). Wanneer ik bijvoorbeeld een landschap foto maak dan heb ik vaak te maken met de hoeveelheid licht, de objecten die te zien zijn en de totale compositie. Door deze foto’s in Adobe Lightroom te bewerken en de nabewerking te doen in Adobe Photoshop dan zorg ik ervoor dat de foto nog even net dat stukje boost erbij te krijgen.

Let er wel op dat u de foto niet te veel bewerkt. Een over bewerkte foto is ook niet mooi om te zien. Vaak ziet u dat aan de hoeveelheid contrast wat te zien is in de foto. Kijk daarom tijdens dit proces goed op de histogram en op de natuurlijke look binnen de betreffende foto.

Manier 2: Neem de tijd

Ik heb geen tijd of dit gaat mij niet lukken zijn tegenwoordig twee standaardredenen waarom mensen snel foto’s maken van een bepaalde situatie. Ik raad aan om goed te kijken naar wat u eigenlijk wil fotograferen.

Om een voorbeeld te geven uit mijn praktijksituatie. Ik ga met regelmaat door Nederland heen om steden te bezoeken. Tijdens mijn bezoek aan de steden doe ik van ten voren research wat er allemaal te zien is. Daarmee bedoel ik niet alleen maar musea of andere activiteiten, maar vaak ook hoe het centrum is opgebouwd, welke parken er zijn of van welke plekken ik een foto van zou willen maken.

Doordat ik deze research doe weet ik wat ik wil fotograferen en waar ik voor ga. Wanneer u deze research niet doet dan kunt u de mooiste plekken over het hoofd zien waardoor u niet optimaal benut van uw bezoek aan de stad. (Dit betekent overigens niet dat u geen mooie foto’s kunt maken).

Wanneer u in de stad of op locatie bent dan is het belangrijk dat u daadwerkelijk kijkt naar de locatie. Staan er bijvoorbeeld storende objecten op de foto of staan er objecten erin die ik wil uitlichten.

Hierbij zou ik altijd gebruik maken van een statief en van het histogram. Ja ik weet het, een statief is niet altijd prettig of handig, maar het kan net dat stukje extra geven waardoor de foto scherper wordt dan u in eerste instantie zou denken. Doordat u gebruik maakt van een statief kunt u spelen met de belichtingsdriehoek (ISO, sluitertijd, diafragma) waardoor u kunt kijken binnen het histogram of uw foto goed belichting is of niet. Dit scheelt altijd weer tijd en energie binnen het bewerkingsproces.

Manier 3: Kijk vanuit een ander perspectief

Wanneer we een foto maken dan maken we deze vaak uit één en dezelfde perspectief. Het staand of liggend perspectief vanuit onze ooghoogte. Ik vind dit persoonlijk zonde omdat er veel mogelijkheden liggen waarmee we kunnen spelen met de compositie en perspectief.

Om een voorbeeld te geven kunnen we kijken naar het volgende voorbeeld. In de twee onderstaande afbeeldingen kunt u zien dat de foto is gemaakt vanuit een laag perspectief (foto 2) en vanuit een hoog perspectief. Beide foto’s zijn gemaakt op dezelfde dag en nagenoeg op hetzelfde tijdstip. Omdat ik gebruik heb gemaakt van een andere perspectief veranderd de belevenis volledig waardoor het een complete ander verhaal en emotie brengt bij u als kijker.

Landschapsfoto van graanvelden in de buurt van Harlingen Haven (Nederland) - MJB Fotografie

Daarom raad ik u graag aan om te kijken vanuit de verschillende perspectieven. Kijk dus goed hoe u de foto wil gaan maken en hoe u met de situatie kunt gaan spelen. Wanneer u dit gaat toepassen, dan kunt u vaak veel spontane en leuke foto’s maken die het ook nog eens goed kunnen doen op social media, waaronder op Instagram.

Als laatste advies binnen het kijken naar perspectief kunt u kijken naar de fashionfotograaf Jessica Kobeissi en Julia Trotti. Beide fashion fotografen maken gebruik van verschillende composities en perspectieven. Niet alle foto’s zijn gemaakt van ooghoogte. Ook vanaf onderaf kan de betreffende foto een mooie en goede indruk geven waardoor er gespeeld wordt met de compositie in combinatie met het betreffende model.

Manier 4: Kies het juiste tijdstip

De meeste mensen maken foto’s overdag. Dit is één van de lastigste momenten om foto’s te maken, omdat hierdoor de foto’s vaak te snel overbelicht door worden. Om dit te voorkomen kunt u gebruik maken van de zogeheten ND-filters. ND-filters die zorgen ervoor dat de hoeveelheid licht wat door de lens naar binnen komt wordt tegengehouden waardoor uw foto niet overbelicht wordt. Daarbij moet ik wel zeggen dat een ND-filter ook geen tovermiddel is. Het is daarom van belang dat de rest van het fototoestel ook goed ingesteld staat, waaronder de belichtingsdriehoek (ISO, sluitertijd, diafragma).

Naast het gebruik van het daglicht kunt u ook gebruik maken van andere soorten lichten die een dag aanbiedt. Denkt u daarbij maar aan de nacht of avond. Dit licht kan voor de long exposure fotografie er handig zijn waardoor licht goed wordt weergegeven en waarbij auto’s of andere bewegende verlichting zorgt voor lichtstrepen op de foto.

Long Exposure binnenstad van Leeuwarden met slow motion

Long Exposure binnenstad van Leeuwarden met slow motion

Als laatste raad ik u zeker aan om gebruik te maken van het Golden Hour. De Golden Hour kunt u terugvinden in de ochtend en in de middag waarbij het licht goudkleurig wordt wat in de naam is terug te lezen. Dit zorgt in foto’s voor een zachtere en warmere situatie waardoor foto’s net een stukje mooier kunnen gaan worden. Ik heb in de afgelopen paar jaar verschillende foto’s gemaakt tijdens het Golden Hour. Deze foto’s kunt u terug zien in mijn landschapsportfolio.

Manier 5: Gebruik één hoofdobject

Wanneer iemand een foto maakt dan kan deze foto zo chaotische of netjes zijn zoals u dat zelf zou willen. Ik raad daarbij aan om één hoofdonderwerp te kiezen. Wat is het hoofdonderwerp dat u graag naar voren wil uitstralen. Is dat het landschap, de zonsondergang, een persoon of een dier.

Doordat u deze keuze maakt kunt u zich focussen op dat betreffende onderwerp. Daarbij kunt u spelen met de scherptediepte, bijvoorbeeld door de omgeving waziger te maken waardoor het hoofdonderwerp naar voren komt. Wanneer u dit toepast dan weet ik zeker dat u binnen korte tijd meer uit uw foto kunt halen door deze techniek toe te passen.

Manier 6: Rules of third

Een wel bekende manier om meer uit uw foto’s te halen is door het gebruik maken van de rules of third. Dit is een manier van fotografie waarbij u een object op één van de lijnen zet. Laten we dit omzetten in een voorbeeld hier beneden.

 

Veed Awards 2018

Hierboven is de originele foto te zien. Deze heb ik gemaakt tijdens het optreden van StukTV tijdens het Veed Awards 2018. Hierbij zien we dus goed is opgesteld en daarmee ook een verhaal naar buiten brengt. Er is publiek, de mannen van StukTV doen hun show en er is genoeg entertainment te vinden.

In de bovenstaande foto zien we dat de rules of third is toegepast. Uit onderzoek is gebleken dat wij, als mensen, het meest naar de punten kijken waar de lijnen bij elkaar komen. Daarnaast zijn alle objecten dat op de lijnen komen ook goed voor onze aandacht.

Laten we daarbij nog een ander voorbeeld nemen. Deze onderstaande foto heb ik gemaakt tijdens het gastcollege van Femke Wiersma op de NHL Stenden (destijds het voormalige Stenden Hogeschool). In deze foto zien we dat Wiersma een belangrijke rol speelt en daarmee al gelijk het hoofdonderwerp wordt.

Gastcollege Femke Wiersma bij Stenden Hogeschool Leeuwarden 2017

Gastcollege Femke Wiersma bij Stenden Hogeschool Leeuwarden 2017 rules of third

In de onderstaande foto zien we dat ik Femke op een goede manier heb gepositioneerd in de foto. Hier zien we goed dat de lijnen en de punten op Wiersma geplaatst zijn waardoor zij de volledige aandacht trekt. Uiteraard heeft het publiek en de zaal ook aandacht, maar dat krijgt toch niet de eerste blik van de kijker.

Het is daarom erg interessant om te kijken naar de rules of third. Weet u hier goed mee te spelen, dan kunt u dit goed inzetten binnen uw eigen fotografie. Daarnaast kunt u ook nog kijken naar andere soortgelijke theorieën zoals The Golden Ratio en The Golden Ruler.

Manier 7: Waar ligt uw passie

Wat ik helaas veel zie is dat fotografen datgene kiezen waar (veel) geld mee te halen valt. Natuurlijk erg begrijpelijk, omdat fotografie een dure hobby of beroep is. Het is wel belangrijk om te weten of daar ook uw passie ligt. Laat ik het vanuit een ander perspectief bekijken.

Wanneer ik fotografeer dan is dit meestal binnen de evenementen-, natuur of stedenfotografie. Hier krijg ik voldoening van, hier ligt mijn passie en ik vind het erg leuk om binnen deze drie verschillende categorieën te spelen met verschillende composities, lichtinvallen en de manier hoe ik een artiest of evenement op de foto zet. Dit betekent echter niet dat ik geen portretfoto’s maak (of andere soorten fotografie).

Ik zou u daarom aanraden om goed te kijken naar datgene waar ook uw passie bij ligt. Ik zou het persoonlijk zonder vinden als u portretfoto’s maakt en dat u daar geen voldoening uit haalt of als uw passie daar niet te vinden is.

Manier 8 (bonus): Apparatuur maakt niet uit

Wat ik veel hoor is dat apparatuur er toe doet. Natuurlijk moet u met veel fotografie niet uw smartphone gebruiken. Niet dat een smartphone geen goede foto’s kan maken, maar simpelweg kan een smartphone niet datgene bereiken wat een gewone (spiegelreflex)camera wel kan bereiken.

Daarbij maakt het niet echt uit met wat voor soort apparatuur u werkt. Dit is een meest gemaakt fout, omdat we denken dat een duurdere camera ook daadwerkelijk betere foto’s maakt. Dit is niet waar.

Een spiegelreflexcamera van € 500,00 kan vaak al mooie afbeeldingen maken als een duren full-frame camera. Het gaat daarbij vooral om degene die de foto daadwerkelijk maakt. Maakt u een foto, dan heeft u kennis vanuit uw vak nodig, moet u uw apparatuur kennen en moet u weten hoe de belichtingsdriehoek (ISO, Sluitertijd en Diafragma) uw foto beïnvloed.

Wanneer u dit weet dan kunt u de foto’s maken die u graag zou willen maken. Het enige wat u misschien nog wel nodig bent zijn ND- of UV-filters, een statief en in sommige situaties ook een monopod. Aan de hand van deze extra tools kunt u, en weet ik bijna zeker, mooie foto’s maken zoals u dat graag zou willen. Het is daarbij een kwestie van tijd, want iedereen moet bij het begin beginnen.

“Your first 10,000 photographs are your worst.” – Henri Cartier-Bresson

Conclusie

We kunnen achteraf concluderen dat er verschillende manieren zijn om meer uit uw foto’s te halen. Soms voor de hand liggende manier, een andere keer manieren waar u meer voor zou moeten doen. Het maakt daarbij eigenlijk niet uit in wat voor fase u zelf in zit (beginnend, gevorderd, professioneel). Iedereen heeft ergens moeten beginnen. Het gaat uiteindelijk om de leercurve, de ervaring en de kennis die iemand heeft. Hoe u dat verbetert, door gewoon naar buiten te gaan met uw fototoestel en beginnen te fotograferen. Vergeet niet om naderhand de foto’s te bekijken of samen te bekijken met iemand die al redelijke ervaring heeft binnen de fotografie. Zo zal u zien dat u binnen korte tijd nog meer leert dan dat u dacht.

Tags: