14 tips voor event fotografie

Zangeres Do - Proud on Stage 2019Foto: © MJB Events PR

14 tips voor event fotografie

Binnen de fotografie zijn er verschillende categorieën waarin gefotografeerd kan worden. Een van deze categorieën is event fotografie. Met event fotografie fotografeert u evenementen waarbij het beste naar voren komt. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw foto’s binnen deze categorie zo goed mogelijk worden afgeleverd? In dit artikel vertel ik u daar meer erover!

Wat is event fotografie?

Fotografie is al voor lange tijd gevestigd in de wereld. De eerste fototoestellen waren er al in 1888. In de 20ste eeuw en in het begin van de 21ste eeuw fotografie verder ontwikkeld van simpele polaroid fotografie tot rolletjesfotografie en zijn wij vandaag de dag aanbeland bij digitale fotografie waarbij u alleen maar één SD-kaartje nodig voor heeft.

In de afgelopen 10 jaar zijn er in Nederland aardig wat evenementen bijgekomen. De organisaties van deze evenementen wilden graag dat hun evenement op de gevoelige plaat werd vastgelegd. Daardoor zijn ze fotografen gaan inhuren waardoor event fotografie is ontstaan.

Met event fotografie zorgt u ervoor dat het evenement dat u bezoekt als fotograaf wordt vastgelegd. Bijvoorbeeld de concerten die worden gegeven, de belevenis van de bezoekers en hoe dit samenkomt tijdens een uitvoering van een evenement.

Tips voor event fotografie

Nu u in vogelvlucht weet wat de geschiedenis is van de fotografie en wat event fotografie inhoud, word het belangrijker om te kijken naar hoe u event fotografie nu eigenlijk zelf kunt toepassen. Om uw event fotografie naar het volgende niveau te tillen heb ik hieronder vijftien tips uitgewerkt die u kunt toepassen om uw fotografies vaardigheden voor event fotografie te verbeteren. Laten we ze maar bekijken!

Tip 1: Foto’s maken

Wanneer het aankomt op fotografie dan raad ik altijd aan om goed stil te staan bij datgene waarover u een foto gaat maken. Ik adviseer daarbij om niet te fotograferen om het fotograferen, maar om stil te staan bij wat voor foto’s u nu precies maakt en hoe u dit vastlegt op een foto.

Bij event fotografie kan het anders zijn. Wanneer u bezig gaat met event fotografie, vooral bij evenementen, is het belangrijk dat u goed kijkt naar het moment zelf. Wanneer er een concert wordt gegeven door een artiest dan kan het zo zijn dat de ene foto de andere foto niet is. Daarom maak ik (en verschillende andere fotograferen) bij event fotografie vaak meerdere foto’s in één sessie zodat we uiteindelijk kunnen kijken welke foto het belangrijks of het beste is.

Hierdoor heeft u in de meeste gevallen wel een grotere SD-kaart nodig, omdat de hoeveelheid RAW-bestanden erg kunnen toenemen die ook een grotere opslag vraagt van uw opslaggeheugen.

Promised Land 2015

Tip 2: Gebruik van een flitser

Persoonlijk ben ik nooit echt een voorstander van een flitser op een fototoestel. In de meeste gevallen kan er aan de foto worden afgezien of iemand een flitser heeft gebruikt en op welke manier dat is gebeurd.

Dit kan in Adobe Photoshop CC 2020 of in Adobe Lightroom CC 2020 wel wat worden bijgewerkt en teruggedraaid, maar het zal toch altijd te zien zijn in de foto. Om dit probleem op te kunnen lossen zijn er een aantal manieren.

Allereerst kan er worden gekeken waar vandaan het licht komt. Hierbij is kunt u beslissen om met de rug naar de lichtbron te gaan staan zodat het licht op het object valt wat u wil fotograferen. Hierdoor zorgt het licht ervoor dat het object dat u fotografeert mooi wordt weergegeven in de foto. Zo hoeft bent u geen flitser nodig.

Een ander manier is om te spelen met de instellingen van uw fototoestel. Hierbij is het belangrijk dat u de ISO-waarden zo laag mogelijk houdt, omdat dit veelal zorgt voor ruis in de foto. Om dit te voorkomen kunt u de sluitertijd langer ophouden, zodat er meer licht op de sensor valt. Hierdoor krijgt u een mooi natuurlijk resultaat dat uw foto ten goede komt. Een advies dat ik hierbij wel wil meegeven is om een statief te gebruiken, vooral bij sluitertijden van 1/60 of langer (dus langer dan 1 seconden).

Tip 3: Gebruik ook uw smartphone

Met de nieuwste smartphones kunt u ook redelijk goede foto’s maken. Maar ook veel fotocamera merken zoals Nikon, Canon en Fuji hebben een app ontwikkeld waarmee u verbinding kunt maken met uw fototoestel. Hierdoor kunt u eenvoudig de foto’s bekijken die u zojuist heeft gemaakt.

Door middel van de Adobe Lightroom app op uw smartphone kunt u de foto nog even snel bewerken en daarna delen op social media, bijvoorbeeld voor op Instagram of voor op Facebook.

Advendo Sneek - Proud on Stage 2017

Tip 5: Voorbereiden

Eén van de belangrijkste onderdelen, ik denk wel voor ieder beroep, moet u zich goed voorbereiden. Met event fotografie is dat eigenlijk niet meer of minder. Het is allereerst belangrijk dat u zich goed voorbereid op het gebied van materialen dat u meeneemt. Heeft u bepaalde filters nodig, een tripod, een monopod, een afstandsbediening of heeft u een flitser nodig die u kunt gebruiken voor uw fotografie. Al deze materialen kunt u gebruiken om het beste uit uw foto te halen tijdens een evenement.

Daarnaast heeft u ook andere voorbereiding nodig. Zo is het belangrijk dat u weet wat voor soort foto’s u wil maken, wat de verwachtingen zijn vanuit de opdrachtgever, Als u ook weet hoe de locatie (en lichtplan) eruit komt te zien, dan zou u uw fototoestel misschien al voor kunnen programmeren zodat u tijdens het evenement meteen kunt gaan fotograferen.

Tip 6: Actiefoto’s

Wanneer ik naar een evenement toe ga om te fotograferen dan is het voor mij belangrijk om de emotie vast te leggen. Hierdoor maak ik in de meeste gevallen gebruik van actiefoto’s. Deze actiefoto’s hebben dan in het algemeen een bepaalde actie in beeld waardoor de kijker van de foto wordt meegenomen in het verhaal.

Om deze actie vast te leggen is het belangrijk dat u goed weet over de verschillende onderdelen die betrokken zijn bij de fotografie. Denkt u daarbij aan de ISO, sluitertijd en het diafragma. Een snelle sluitertijd zorgt er in dit geval voor dat de actie bevroren kan worden, dat de rest wazig wordt maar kan er ook ervoor zorgen dat de gemaakte foto onderbelicht wordt.

Het is daarom goed om hierover veel theorie te lezen en veel te oefenen. Anders loopt u het risico dat de instellingen van uw fototoestel verkeerd staan waardoor u het perfecte moment helaas misloopt.

Tip 7: RAW-fotografie

De meeste fotografen die al ervaring hebben met fotografie zullen hiermee al rekening houden. Het fotograferen in RAW-formaat. Dit is belangrijk omdat u dan alle informatie opslaat wat op de sensor in de kamer binnenkomt.

Wanneer u fotografeert in JPEG dan wordt alle informatie dat op de sensor komt opgeslagen. Dit wordt vervolgens omgezet naar een JPEG-bestand aan de hand van de voorinstellingen die de fabrikant van het merk heeft toegepast. Hierdoor bent u als het waren afhankelijk van het merk dat u heeft gekocht.

Als u fotografeert in RAW-formaat dan wordt alle informatie dat binnenkomt op de sensor opgeslagen. Deze informatie wordt dan gecombineerd en overgezet tot één document. Uiteindelijk kunt u dit bestand weer inladen in Adobe Photoshop of in Adobe Lightroom zodat u het kunt gebruiken voor uw eigen bewerking. Het fotograferen in RAW heeft daarbij dus als voordeel dat u veel bewerkingsvrijheid heeft, maar zorgt er daarmee wel ervoor dat u meer opslagruimte nodig heeft omdat de RAW-bestanden groter zijn dan gewone JPEG-foto’s.

Veteranendag Friesland 2019

Tip 8: Zorg voor de juiste materialen

Ik heb het hierbij niet zo zeer over de camera en de lenzen, maar meer over de materialen die u daarnaast gebruikt. Per situatie is het weer verschillende welke materialen u het beste kunt gebruiken. De ene keer kunt u het best gebruik maken van een flitser, de andere keer weer van reflectors, weer een andere keer heeft u filters nodig of heeft u bijvoorbeeld een tripod of monopod nodig voor het fotograferen.

Zorg dat u de juiste materialen bij u heeft. Denk daarbij ook aan de SD-kaarten waarop u de foto’s zul gaan plaatsen. Wanneer u niet genoeg ruimte heeft op de SD-kaart of als uw SD-kaart niet snel genoeg is, dan zou dit dus uiteindelijk voor problemen kunnen zorgen waardoor u tussentijds de foto’s moet overzetten op uw computer en daarmee belangrijke momenten mist.

Tip 9: Weet welke instellingen wanneer gebruikt moeten worden

Het belangrijkste van fotografie is het weten welke instellingen u moet gebruiken en hoe u deze instelt voor uw eigen fototoestel. Zo kunt u binnen enkele seconden snel overschakelen van de verschillende camerastanden en kunt u de instellingen met enkele vingers snel aanpassen.

Wanneer u niet weet welke instellingen u moet gebruiken of hoe u dit moet instellen, dan zul u daar dus langer mee bezig zijn. Tijdens een evenement kan het dus zijn dat u belangrijke momenten moet missen.

Ik kies in de meeste gevallen als eerste voor de automatische stand. Hierdoor maak ik één tot drie foto’s waardoor ik via de details van de foto de instellingen kan bekijken. Op die manier kan ik handmatig de instellingen kiezen die het beste uit de foto halen. Op deze manier zorgt u er eigenlijk ervoor dat met een beetje testen en ontdekken u mooie resultaten kunt behalen.

Tip 10: Onthoud de eisen en verwachtingen van de klant

Het is belangrijk om vooraf de juiste eisen en verwachtingen van de klant voor u te hebben. Heeft u dit niet, dan kan het moeilijker worden om aan deze eisen en verwachtingen te kunnen voldoen.

Wanneer u niet aan deze eisen en verwachtingen voldoet, dan kan het zo maar zijn dat u niet betaald gaat worden voor de klus of dat het maar een eenmalige opdracht was vanuit uw opdrachtgever naar u toe. Daarom is het belangrijk om de eisen en verwachtingen vooraf goed te weten en ook op te nemen in het contract dat u sluit tussen u en tussen de opdrachtgever. Op deze manier zorgt u dat alle gemaakte afspraken zwart op wit op papier staan waardoor er achteraf geen onduidelijkheden over bestaan.

Herdenking van de Airborne Ede 2019 (75 jaar Operation Market Garden)

Tip 11: Maak een shotlist

Bij het maken van een video wordt veel gebruik gemaakt van shotlist en van storyboards. Hierdoor weet u welke scene wanneer komt en welke scenes er allemaal nog gefilmd moeten worden.

Deze shotlist kunnen ook handig zijn voor de fotografie. Hierbij kunt u vooraf denken wat voor soort beelden u in eerste instantie zou willen maken. Op deze manier denkt u zich visueel in hoe deze beelden eruit kunnen zien waardoor u inspringt op de behoefte en wensen van uw klant.

In deze shotlist kunt u naast de verwachte beelden die uw klant graag zou willen hebben ook eigen creatieve beelden invoegen. Hierdoor krijgt u een beter beeld in de mogelijkheden die met het evenement naar voren komen.

Tip 12: Kijk voor kansen om foto’s te maken

Ik deed dit al vanaf het begin, maar zie steeds meer dat internationale fotograferen hier ook veelal gebruik van maken. Het zien van kansen om foto’s te maken. Een veel toegepaste techniek wat ik hierbij gebruik is om mijzelf in te beelden als een fototoestel. Ik kan mijzelf bijvoorbeeld naar links en rechts of naar boven of beneden bewegen. Hierdoor verander ik het perspectief waaruit ik de foto ga zien. Een meter verplaatsen kan al een groot effect hebben op het beeld dat u krijgt met uw fototoestel.

Uiteindelijk gaat het ook om verdere inzicht. Door gebruik te maken van verschillende lagen in de foto’s kunt u al een groot effect toepassen binnen het beeld wat een gebruiker krijgt. Op deze manier zorgt u er eigenlijk ervoor dat de foto interessanter wordt en dat deze meer emotie en indruk kan achterlaten bij uw klant of bij de kijker van de foto.

Tip 13: Maak van de foto’s een fotoreportage (storytelling)

Een veel gemaakte fout is dat we alles willen vastleggen en dat iedere foto goed is. Voor het maken van een fotoreportage dat ook een goed verhaal verteld (storytelling) moet u ervoor zorgen dat de foto de juiste emotie oproept. Dit kunt u doen door eerst na te gaan over welk verhaal u eigenlijk wil vertellen met uw foto’s.

Wanneer u bijvoorbeeld de locatie in kaart wil brengen waar het evenement plaats vindt, dan zou ik bijvoorbeeld brede shots doen, een shot van de locatie en van het volledige podium. Maar wil u bijvoorbeeld de sfeer vastleggen dat op het evenement te voelen is, dan zou u meer gebruik moeten maken van sfeerbeelden. Bijvoorbeeld close-ups van de artiesten dat een show geeft op het podium, van dansende mensen voor het podium of van mensen dat aan het genieten zijn van het eten dat op het evenement wordt voorgeschoteld.

Daarom is het van ten voren goed om na te denken wat voor verhaal u wil vertellen met uw foto’s. Op deze manier kunt u goed en gericht foto’s maken wat natuurlijk aansluit op de eisen en wensen van uw klant (opdrachtgever). Een bijkomend voordeel hiervan is ook dat u zichzelf neerzet met personal branding, omdat u hierdoor makkelijker te herkennen bent van alle andere fotografen.

Tip 14: Wees er één van de eerste als event fotograaf

Als u een tijdje al meedraait binnen de fotografiewereld dan weet u dat sommige momenten maar één keer voorkomen tijdens een evenement. Het is daarom aan te raden dat u, als fotograaf, er ook als eerste bent. Hierdoor kunt u het volledige evenement vastleggen, kunt u de locatie verkennen en kunt u eventueel uw fototoestel als zo instellen dat alles goed staat voor de daadwerkelijke foto’s die u gaat maken.

Wanneer u als eerste er bent dan kunt u ook vaak nog even praten met uw klant (opdrachtgever). Hiermee kunt u eventuele wijzigingen bespreken, kunt u nog vragen stellen en kunt u vragen waar u wel en waar u niet mag komen. Met deze informatie kunt u dan de beste plekjes al in uw hoofd zetten waar u wil gaan staan en foto’s gaat maken.

Zonnige en sfeervolle Sneeker Dweildag 2019

Tip 15: Draag gepaste kleding (bonus)

In het verleden heb ik verschillende soorten fotografie gedaan. Als fotograaf bent u vaak aanwezig in het publiekelijke gedeelte, waarbij u dan ook een soort van visitekaartje bent van uzelf als van de organisatie van het betreffende evenement.

Daarom raad ik u aan om gepaste kleding te dragen. Heeft u een herdenking waar u foto’s wil gaan maken, dan moet u al snel denken aan een net pak of een nette broek met bloesje en een colbertje. Gaat u naar een zomerfestival, dan kunt u gerust in een korte broek met een T-shirt komen.

Conclusie

Wanneer u gaat beginnen met event fotografie dan moet u rekening houden met verschillende aspecten. Het belangrijkste is om uw fototoestel goed te kennen, maar ook om in te spelen op specifieke momenten. Voor u het weet heeft u het belangrijkste moment gemist. Met deze vijftien tips hoop ik dat u goed voorbereid bent om te beginnen met event fotografie. Ik wens u in ieder geval veel succes, maar mocht u toch nog een event fotograaf nodig zijn, dan hou ik mij altijd aanbevolen om te helpen!