14 tips voor event fotografie

Proud on Stage 2019 - Zangeres Do met gitaristFoto: © MJB Events PR

14 tips voor event fotografie

Binnen de fotografie zijn er verschillende categorieën waarin gefotografeerd kan worden. Een van deze categorieën is event fotografie. Met event fotografie fotografeer je evenementen waarbij het beste naar voren komt. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw foto’s binnen deze categorie zo goed mogelijk worden afgeleverd?

Wat is event fotografie?

Fotografie is al voor lange tijd gevestigd in de wereld. De eerste fototoestellen waren er al in 1888. In de 20ste eeuw en in het begin van de 21ste eeuw fotografie verder ontwikkeld van simpele polaroid fotografie tot rolletjesfotografie en zijn wij vandaag de dag aanbeland bij digitale fotografie waarbij je alleen maar één SD-kaartje nodig voor hebt.

In de afgelopen 10 jaar zijn er in Nederland aardig wat evenementen bijgekomen. De organisaties van deze evenementen wilden graag dat hun evenement op de gevoelige plaat werd vastgelegd. Daardoor zijn ze fotografen gaan inhuren waardoor event fotografie is ontstaan.

Met event fotografie zorg je ervoor dat het evenement dat je bezoekt als foto’s wordt vastgelegd. Bijvoorbeeld de concerten die worden gegeven, de belevenis van de bezoekers en hoe dit samenkomt tijdens een uitvoering van een evenement.

Tips voor event fotografie

Nu je in vogelvlucht weet wat de geschiedenis is van de fotografie en wat event fotografie inhoud, word het belangrijker om te kijken naar hoe je event fotografie nu eigenlijk zelf kunt toepassen. Om jouw event fotografie naar het volgende niveau te tillen heb ik hieronder vijftien tips uitgewerkt die je kan toepassen om jouw fotografies vaardigheden voor event fotografie te verbeteren. Laten we ze maar bekijken!

Tip 1: Foto’s maken

Wanneer het aankomt op fotografie dan raad ik altijd aan om goed stil te staan bij datgene waarover je een foto gaat maken. Ik adviseer daarbij om niet te fotograferen om het fotograferen, maar om stil te staan bij wat voor foto’s je nu precies maakt en hoe je dit vastlegt op een foto.

Bij event fotografie kan het anders zijn. Wanneer je bezig gaat met event fotografie, vooral bij evenementen, is het belangrijk dat je goed kijkt naar het moment zelf. Wanneer er een concert wordt gegeven door een artiest dan kan het zo zijn dat de ene foto de andere foto niet is. Daarom maak ik (en verschillende andere fotograferen) bij event fotografie vaak meerdere foto’s in één sessie zodat we uiteindelijk kunnen kijken welke foto het belangrijks of het beste is.

Hierdoor heb je in de meeste gevallen wel een grotere SD-kaart nodig, omdat de hoeveelheid RAW-bestanden erg kunnen toenemen die ook een grotere opslag vraagt van jouw opslaggeheugen.

Grant Theft Audio Tour van The Dirty Daddies in de Neushoorn Leeuwarden

Foto: © MJB Events PR

Tip 2: Gebruik van een flitser

Persoonlijk ben ik nooit echt een voorstander van een flitser op een fototoestel. In de meeste gevallen kan er aan de foto worden afgezien of iemand een flitser heeft gebruikt en op welke manier dat is gebeurd.

Dit kan in Adobe Photoshop CC 2020 of in Adobe Lightroom CC 2020 wel wat worden bijgewerkt en teruggedraaid, maar het zal toch altijd te zien zijn in de foto. Om dit probleem op te kunnen lossen zijn er een aantal manieren.

Allereerst kan er worden gekeken waar vandaan het licht komt. Hierbij kan je beslissen om met de rug naar de lichtbron te gaan staan zodat het licht op het object valt wat je wil fotograferen. Hierdoor zorgt het licht ervoor dat het object dat je fotografeert mooi wordt weergegeven in de foto. Zo hoef je geen flitser nodig.

Een ander manier is om te spelen met de instellingen van jouw fototoestel. Hierbij is het belangrijk dat je de ISO-waarden zo laag mogelijk houdt, omdat dit veelal zorgt voor ruis in de foto. Om dit te voorkomen kan je de sluitertijd langer ophouden, zodat er meer licht op de sensor valt. Hierdoor krijg je een mooi natuurlijk resultaat dat jouw foto ten goede komt. Een advies dat ik hierbij wel wil meegeven is om een statief te gebruiken, vooral bij sluitertijden van 1/60 of langer (dus langer dan 1 seconden).

Tip 3: Gebruik ook jouw smartphone

Met de nieuwste smartphones kan je ook redelijk goede foto’s maken. Maar ook veel fotocamera merken zoals Nikon, Canon en Fuji hebben een app ontwikkeld waarmee je verbinding kunt maken met jouw fototoestel. Hierdoor kan je eenvoudig de foto’s bekijken die je zojuist hebt gemaakt.

Door middel van de Adobe Lightroom app op jouw smartphone kan je de foto nog even snel bewerken en daarna delen op social media, bijvoorbeeld voor op Instagram of voor op Facebook.

Tip 5: Voorbereiden

Eén van de belangrijkste onderdelen, ik denk wel voor ieder beroep, moet je zich goed voorbereiden. Met event fotografie is dat eigenlijk niet meer of minder. Het is allereerst belangrijk dat je zich goed voorbereid op het gebied van materialen dat je meeneemt. Heb je bepaalde filters nodig, een tripod, een monopod, een afstandsbediening of heb je een flitser nodig die je kunt gebruiken voor jouw fotografie. Al deze materialen kan je gebruiken om het beste uit jouw foto te halen tijdens een evenement.

Daarnaast heb je ook andere voorbereiding nodig. Zo is het belangrijk dat je weet wat voor soort foto’s je wil maken, wat de verwachtingen zijn vanuit de opdrachtgever, Als je ook weet hoe de locatie (en lichtplan) eruit komt te zien, dan zou je jouw fototoestel misschien al voor kunnen programmeren zodat je tijdens het evenement meteen kunt gaan fotograferen.

Tip 6: Actiefoto’s

Wanneer ik naar een evenement toe ga om te fotograferen dan is het voor mij belangrijk om de emotie vast te leggen. Hierdoor maak ik in de meeste gevallen gebruik van actiefoto’s. Deze actiefoto’s hebben dan in het algemeen een bepaalde actie in beeld waardoor de kijker van de foto wordt meegenomen in het verhaal.

Om deze actie vast te leggen is het belangrijk dat je goed weet over de verschillende onderdelen die betrokken zijn bij de fotografie. Denk je daarbij aan de ISO, sluitertijd en het diafragma. Een snelle sluitertijd zorgt er in dit geval voor dat de actie bevroren kan worden, dat de rest wazig wordt maar kan er ook ervoor zorgen dat de gemaakte foto onderbelicht wordt.

Het is daarom goed om hierover veel theorie te lezen en veel te oefenen. Anders loop je het risico dat de instellingen van jouw fototoestel verkeerd staan waardoor je het perfecte moment helaas misloopt.

Veteranendag Friesland met het Luchtmachtorkest in het WTC Expo Leeuwarden

Foto: © MJB Events PR

Tip 7: RAW-fotografie

De meeste fotografen die al ervaring hebben met fotografie zullen hiermee al rekening houden. Het fotograferen in RAW-formaat. Dit is belangrijk, omdat je dan alle informatie opslaat wat op de sensor in de kamer binnenkomt.

Wanneer je fotografeert in JPEG dan wordt alle informatie dat op de sensor komt opgeslagen. Dit wordt vervolgens omgezet naar een JPEG-bestand aan de hand van de voorinstellingen die de fabrikant van het merk heeft toegepast. Hierdoor ben je als het waren afhankelijk van het merk dat je hebt gekocht.

Als je fotografeert in RAW-formaat dan wordt alle informatie dat binnenkomt op de sensor opgeslagen. Deze informatie wordt dan gecombineerd en overgezet tot één document. Uiteindelijk kan je dit bestand weer inladen in Adobe Photoshop of in Adobe Lightroom zodat je het kunt gebruiken voor jouw eigen bewerking. Het fotograferen in RAW heeft daarbij dus als voordeel dat je veel bewerkingsvrijheid heeft, maar zorgt er daarmee wel ervoor dat je meer opslagruimte nodig heeft omdat de RAW-bestanden groter zijn dan gewone JPEG-foto’s.

Tip 8: Zorg voor de juiste materialen

Ik heb het hierbij niet zo zeer over de camera en de lenzen, maar meer over de materialen die je daarnaast gebruikt. Per situatie is het weer verschillend welke materialen je het beste kunt gebruiken. De ene keer kan je het best gebruik maken van een flitser, de andere keer weer van reflectors, weer een andere keer heb je filters nodig of heb je bijvoorbeeld een tripod of monopod nodig voor het fotograferen.

Zorg dat je de juiste materialen bij je hebt. Denk daarbij ook aan de SD-kaarten waarop je de foto’s zal gaan plaatsen. Wanneer je niet genoeg ruimte heeft op de SD-kaart of als jouw SD-kaart niet snel genoeg is, dan zou dit dus uiteindelijk voor problemen kunnen zorgen waardoor je tussentijds de foto’s moet overzetten op jouw computer en daarmee belangrijke momenten mist.

Tip 9: Weet welke instellingen wanneer gebruikt moeten worden

Het belangrijkste van fotografie is het weten welke instellingen je moet gebruiken en hoe je deze instelt voor jouw eigen fototoestel. Zo kan je binnen enkele seconden snel overschakelen van de verschillende camerastanden en kan je de instellingen met enkele vingers snel aanpassen.

Wanneer je niet weet welke instellingen je moet gebruiken of hoe je dit moet instellen, dan zal je daar dus langer mee bezig zijn. Tijdens een evenement kan het dus zijn dat je belangrijke momenten moet missen.

Ik kies in de meeste gevallen als eerste voor de automatische stand. Hierdoor maak ik één tot drie foto’s waardoor ik via de details van de foto de instellingen kan bekijken. Op die manier kan ik handmatig de instellingen kiezen die het beste uit de foto halen. Op deze manier zorg je er eigenlijk voor dat met een beetje testen en ontdekken je mooie resultaten kunt behalen.

Tip 10: Onthoud de eisen en verwachtingen van de klant

Het is belangrijk om vooraf de juiste eisen en verwachtingen van de klant voor je te hebben. Heb je dit niet, dan kan het moeilijker worden om aan deze eisen en verwachtingen te kunnen voldoen.

Wanneer je niet aan deze eisen en verwachtingen voldoet, dan kan het zo maar zijn dat je niet betaald gaat worden voor de klus of dat het maar een eenmalige opdracht was vanuit jouw opdrachtgever naar je toe. Daarom is het belangrijk om de eisen en verwachtingen vooraf goed te weten en ook op te nemen in het contract dat je sluit tussen jou en tussen de opdrachtgever. Op deze manier zorg je dat alle gemaakte afspraken zwart op wit op papier staan waardoor er achteraf geen onduidelijkheden over bestaan.

Tip 11: Maak een shotlist

Bij het maken van een video wordt veel gebruik gemaakt van shotlist en van storyboards. Hierdoor weet je welke scene wanneer komt en welke scenes er allemaal nog gefilmd moeten worden.

Deze shotlist kunnen ook handig zijn voor de fotografie. Hierbij kan je vooraf denken wat voor soort beelden je in eerste instantie zou willen maken. Op deze manier denk jij je visueel in hoe deze beelden eruit kunnen zien waardoor je inspringt op de behoefte en wensen van jouw klant.

In deze shotlist kan je naast de verwachte beelden die jouw klant graag zou willen hebben ook eigen creatieve beelden invoegen. Hierdoor krijg je een beter beeld in de mogelijkheden die met het evenement naar voren komen.

75 years old Julio Iglesias on his 50th Anniversary world tour Ahoy Rotterdam (Netherlands) 2019

Foto: © MJB Events PR

Tip 12: Kijk voor kansen om foto’s te maken

Ik deed dit al vanaf het begin, maar zie steeds meer dat internationale fotograferen hier ook veelal gebruik van maken. Het zien van kansen om foto’s te maken. Een veel toegepaste techniek wat ik hierbij gebruik is om mijzelf in te beelden als een fototoestel. Ik kan mijzelf bijvoorbeeld naar links en rechts of naar boven of beneden bewegen. Hierdoor verander ik het perspectief waaruit ik de foto ga zien. Een meter verplaatsen kan al een groot effect hebben op het beeld dat je krijg met jouw fototoestel.

Uiteindelijk gaat het ook om verdere inzicht. Door gebruik te maken van verschillende lagen in de foto’s kan je al een groot effect toepassen binnen het beeld wat een gebruiker krijgt. Op deze manier zorg je er eigenlijk voor dat de foto interessanter wordt en dat deze meer emotie en indruk kan achterlaten bij jouw klant of bij de kijker van de foto.

Tip 13: Maak van de foto’s een fotoreportage (storytelling)

Een veel gemaakte fout is dat we alles willen vastleggen en dat iedere foto goed is. Voor het maken van een fotoreportage dat ook een goed verhaal verteld (storytelling) moet je ervoor zorgen dat de foto de juiste emotie oproept. Dit kan je doen door eerst na te gaan over welk verhaal je eigenlijk wil vertellen met jouw foto’s.

Wanneer je bijvoorbeeld de locatie in kaart wil brengen waar het evenement plaats vindt, dan zou ik bijvoorbeeld brede shots doen, een shot van de locatie en van het volledige podium. Maar wil je bijvoorbeeld de sfeer vastleggen dat op het evenement te voelen is, dan zou je meer gebruik moeten maken van sfeerbeelden. Bijvoorbeeld close-ups van de artiesten dat een show geeft op het podium, van dansende mensen voor het podium of van mensen dat aan het genieten zijn van het eten dat op het evenement wordt voorgeschoteld.

Daarom is het van ten voren goed om na te denken wat voor verhaal je wil vertellen met jouw foto’s. Op deze manier kan je goed en gericht foto’s maken wat natuurlijk aansluit op de eisen en wensen van jouw klant (opdrachtgever). Een bijkomend voordeel hiervan is ook dat je zichzelf neerzet met personal branding, omdat je hierdoor makkelijker te herkennen bent van alle andere fotografen.

Tip 14: Wees er één van de eerste als event fotograaf

Als je een tijdje al meedraait binnen de fotografiewereld dan weet je dat sommige momenten maar één keer voorkomen tijdens een evenement. Het is daarom aan te raden dat je, als fotograaf, er ook als eerste bent. Hierdoor kan je het volledige evenement vastleggen, kan je de locatie verkennen en kan je eventueel jouw fototoestel al zo instellen dat alles goed staat voor de daadwerkelijke foto’s die je gaat maken.

Wanneer je als eerste er bent dan kan je ook vaak nog even praten met jouw klant (opdrachtgever). Hiermee kan je eventuele wijzigingen bespreken, kan je nog vragen stellen en kan je vragen waar je wel en waar je niet mag komen. Met deze informatie kan je dan de beste plekjes al in jouw hoofd zetten waar je wil gaan staan en foto’s gaat maken.

Tip 15: Draag gepaste kleding (bonus)

In het verleden heb ik verschillende soorten fotografie gedaan. Als fotograaf ben je vaak aanwezig in het publiekelijke gedeelte, waarbij je dan ook een soort van visitekaartje bent van jezelf als van de organisatie van het betreffende evenement.

Daarom raad ik je aan om gepaste kleding te dragen. Heb je een herdenking waar je foto’s wil gaan maken, dan moet je al snel denken aan een net pak of een nette broek met bloesje en een colbertje. Ga je naar een zomerfestival, dan kan je gerust in een korte broek met een T-shirt komen.

Conclusie

Wanneer je gaat beginnen met event fotografie dan moet je rekening houden met verschillende aspecten. Het belangrijkste is om jouw fototoestel goed te kennen, maar ook om in te spelen op specifieke momenten. Voor je het weet heb je het belangrijkste moment gemist. Met deze vijftien tips hoop ik dat je goed voorbereid bent om te beginnen met event fotografie. Ik wens je in ieder geval veel succes, maar mocht je toch nog een event fotograaf nodig zijn, dan hou ik mij altijd aanbevolen om te helpen!

Tags: