12 tips om te beginnen met fotografie

Rain reflection in LeeuwardenFoto: © MJB Events PR

12 tips om te beginnen met fotografie

Fotografie is in de digitale wereld een belangrijk onderdeel. Een foto kan iets helemaal maken of het kan iets helemaal breken. Maar wat moet je eigenlijk doen als je helemaal geen ervaring hebt met fotografie. Dan heb ik goed nieuws voor je, want in dit artikel deel ik 12 tips om te beginnen met fotografie.

Wat is fotografie (in het kort)?

Fotografie is een beroep dat in 1826 is gebruikt door Joseph Nicéphore Niépce. Toen de tijd was de eerste lichtgevoelige fototoestel ontwikkeld. Natuurlijk was dit niet een fototoestel zoals we dit vandaag de dag kennen. Dit was een fototoestel dat erg groot en onhandig was om mee te nemen. Door de jaren heen is het fototoestel doorontwikkeld zoals we dat vandaag de dag kennen.

Fotografie is kort gezegd een beroep waarbij een bepaald moment vastgelegd wordt door een toestel met de opdracht van de fotograaf, de persoon achter de camera. Door te kijken naar verschillende instellingen in het toestel, naar de compositie en naar de eventuele scherptediepte kan je een verhaal vertellen met jouw foto en een bepaald emotie creëren bij de persoon die de betreffende foto ziet.

12 tips om te beginnen met fotografie

Een veel gehoord onderwerp binnen de fotografie industrie is dat het apparatuur de beste foto maakt. Dit is echter niet zo. Het gaat om de fotograaf die achter het fototoestel staat. Ook al heb je het duurste fototoestel ter wereld met de beste beschikbare lens, dan gaat het toch om jouw kennis, om jouw ervaring, om jouw compositie en om jouw feeling met fotografie.

Iedereen die vandaag de dag succesvol is binnen het beroep fotografie heeft bij het begin moeten beginnen. Er zijn vele fouten gemaakt, moeilijkheden zijn voorbij gekomen en er is kennis geleerd over bijvoorbeeld de belichtingsdriehoek (ISO, Diafragma en Sluitertijd). Ondanks dat ik al enkele jaren bezig ben met fotografie moet ik ook nog iedere dag veel leren over fotografie, want niemand is volledig uitgeleerd over een bepaald onderwerp, over een bepaald beroep of over een bepaald vakgebied.

In de komende twaalf tips hoop ik je meer handvatten te hebben gegeven om te beginnen met fotografie. Laten we daarom gelijk doorgaan naar de eerste tip die ik voor je heb.

Tip 1: Begin met fotograferen

Bij ieder onderdeel wat we nieuw leren hebben we een soort van blokkade. Het is nieuw voor ons, we voelen ons onzeker over de situatie en je denkt misschien dat je niet zo goed kan worden als de fotograaf die je op dit moment als voorbeeld hebt. Ik kan je verzekeren, ieder begin is moeilijk. Of het nu gaat om fotografie, grafisch vormgeven of het schrijven van een boek.

Daarom is het belangrijk om te starten met datgene wat je graag wil gaan doen. Je bent op dit artikel waarschijnlijk terecht gekomen om te beginnen met fotografie. Daarin heb je al de eerste stap genomen naar jouw succes binnen fotografie. Het lezen van deze 12 stappen. Als je op dit moment (of na het lezen van dit blogartikel) afhaakt, dan heb je deze tijd verspild.

Daarom raad ik je aan, net zoals Mark Twain zei: ”The secret of getting ahead is getting started”. Zo is het ook. Begin bij het maken van de eerste foto. Waarschijnlijk zal dit de slechtste foto zijn en zal je later erom lachen, maar alleen op deze manier kan jij beter worden met fotografie.

Gebruik daarbij in eerste instantie de automatische modus. Hierbij kan je via het display achterhalen welke ISO, Sluitertijd en Diafragma er gebruikt wordt. Daarna is het aan jou zelf om de handmatige modus aan te zetten. Op deze manier leer je het snelst hoe deze drie onderdelen elkaar beïnvloeden als je deze instellingen veranderd.

Autumn in Leeuwarden

Foto: © MJB Events PR

Tip 2: Maak meer foto’s

Fotografie is enerzijds een beroep waarbij je basiskennis moet hebben. Dan heb ik het vooral over de belichtingsdriehoek (ISO, Diafragma en Sluitertijd). Aan de andere kant gaat het bij fotografie er vooral erom dat je de ervaring krijgt met fotografie. Dit kan je eigenlijk alleen maar bereiken door nog meer foto’s te maken met jouw fototoestel. Op deze manier leer je jouw fototoestel beter kennen en kan je ook steeds betere foto’s maken.

Een belangrijk onderdeel daarbij is het bekijken van de gemaakte foto’s. Je kan dan letten op de gemaakte compositie, over de rules of third en over de post-productie. Hierover kom ik in tip 8 en 9 nog erop terug.

Tijdens het maken van de foto’s raad ik je aan om in RAW te fotograferen. Dit vergt wel meer geheugen van jouw SD-kaart en van jouw computer, maar alle informatie dat op jouw sensor valt tijdens het maken van een foto wordt opgeslagen. Zo heb je in de post-productie alle informatie tot jouw beschikking om de foto te bewerken. Als je in JPEG fotografeert, dan zet het fototoestel automatisch de foto om naar de vooraf gestelde kleurinstellingen van jouw fototoestel.

In deze fase zal je ongetwijfeld veel fouten maken. Ondanks dat we zo goed mogelijk willen presteren is dit binnen de fotografie erg belangrijk. Door deze fouten leren we van de gemaakte fouten en kunnen we ook beter worden met fotografie. Eigenlijk een twee in één oplossing.

Tip 3: Zoek de connectie op met jouw fototoestel en het onderwerp

Naast het maken van veel foto’s is het ook belangrijk om een connectie op te bouwen met jouw fototoestel en met het onderwerp wat je wil fotograferen. Laten we als eerste beginnen met het fototoestel.

Om beter te worden in fotografie is het belangrijk om goed het fototoestel te leren. Je zal waarschijnlijk de afdruk knop, de focusing en de zoomfunctie al hebben gevolgen. Dat is natuurlijk erg mooi, omdat dit ook één van de belangrijkste elementen zijn voor fotografie. Daarnaast is het erg belangrijk dat je goed begrijpt wat de belichtingsdriehoek (ISO, Diafragma en Sluitertijd) werkt en hoe dit effect op elkaar heeft. Op deze manier kan je het beste uit jezelf halen. Maar er zijn nog een aantal dingen. Ook de witbalans is erg belangrijk. De witbalans is de hoeveelheid kleuren dat naar voren komt. Een goede graadmeting hierbij is dat de witte kleur in de foto ook echt wit is. Dit kan je op automatisch laten staan (vaak aanbevolen) of handmatig wijzigen tijdens het fotograferen. Als dat nog niet het enige is kan je ook kijken naar het focuspunt. Dit is verschillend wanneer je bijvoorbeeld sportfotografie, natuurfotografie of landschapsfotografie uitvoert.

Als tweede onderdeel van deze tip raad ik aan om te kijken naar het onderwerp wat je graag zou willen fotograferen. Wat ik veel zie binnen de Nederlandse fotografiemarkt is dat men start met het maken van portretfotografie. Dit vinden de meeste beginnende fotografen erg leuk, mede doordat er wel wat mee te verdienen valt. Maar wat nu als dit onderwerp totaal niet ligt als persoon. Wat moet je dan gaan fotograferen?

Daarom raad ik je van harte aan om te experimenteren met de dingen die je graag leuk vindt om te doen. Vindt je landschapsfotografie en natuurfotografie het leukst om te doen? Begin dan hiermee. Het is altijd mogelijk om jouw kennis en vaardigheden uit te breiden na verloop van tijd. Maar ik raad je vooral in het begin aan om eerst goed te focussen op één of twee onderwerpen waar je in de komende periode aan wil werken. Alleen op deze manier kan je jouw voortgang verbeteren, omdat model of portretfotografie andere vaardigheden vraagt dan wanneer je bijvoorbeeld landschapsfotografie, natuurfotografie of stedenfotografie uitoefent.

Tip 4: Master de basiselementen

Ik heb het al eerder aangegeven in dit artikel. Leer de basiselementen van fotografie goed en weet hoe dit invloed heeft op jouw foto en voor de post-productie (meer daarover bij tip 8). Leer goed wat de ISO, Sluitertijd, Diafragma, Witbalans, Focus en compositie is. Door deze elementen te leren kan je betere foto’s maken.

Toen ik begon met fotografie moest ik binnen één dag leren wat ISO, Sluitertijd en Diafragma is. Dit was op dat moment erg lastig, omdat ik mij moest verdiepen in nieuwe materie. Vandaag de dag heb ik er nog steeds profijt ervan omdat ik deze kennis kan toepassen op het fotograferen wat ik iedere week uitoefen.

Op Coursera en EDX worden verschillende fotografiecursussen gratis (of tegen betaling) aangeboden. Deze cursussen verbreden jouw kennis over fotografie. Van de geschiedenis van het vak tot aan de basiskennis van fotografie. In sommige andere cursussen wordt ook nog verder ingegaan op specifieke onderwerpen wat in relatie staat met fotografie, bijvoorbeeld het model en portretfotografie.

Tip 5: Blijf foto’s maken

Wanneer we met iets zijn begonnen en kennis hebben gekregen van een vak, dan gaan we daar vaak een periode mee bezig. Op een gegeven ogenblik wordt het iets lastiger omdat we een nieuw level moeten betreden. Dit is dan vaak het moment dat veel mensen afhaken, omdat ze niet meer plezier, voldoening of datgene eruit halen van datgene wat men heeft verwacht. Dit vind ik persoonlijk erg zonder, omdat er zulke mooie dingen kunnen gebeuren van wanneer je doorzet tot het maximum.

Keerzijdes binnen het fotograferen zijn bijvoorbeeld de post-productie. De post-productie is het nabewerking van foto’s wat vaak wordt gedaan in Adobe Photoshop of in Adobe Lightroom.

Daarom raad ik je aan om continue foto’s te blijven maken en deze na die tijd te bekijken via jouw computer. Op deze manier leer je jezelf aan om met regelmaat foto’s te maken in het onderwerpgebied waarbij je foto’s graag wil maken. Deze foto’s kan je daarna verder bewerken in Adobe Photoshop of in Adobe Lightroom. Zo leer je niet alleen om betere foto’s te maken, maar je leert ook hoe je deze foto’s moet bewerken in de nabewerking van de foto’s.

Tip 6: Hoe kan je de foto’s verbeteren?

Nu je de basiselementen van fotografie onder de knie heeft, nu je weet wat fotografie is en hoe jouw fototoestel werkt is het belangrijk om verder te gaan naar de volgende stap. Kijk bijvoorbeeld naar de foto’s die je gemaakt hebt. Hoe is het licht in deze foto’s. Wat voor effect heeft dit licht op de compositie en op het onderwerp van de foto.

Door op deze manier te kijken naar foto’s kan je zich meer richten op het verhaal wat je graag wil vertellen met jouw foto. Wat ik vroeger altijd deed (en vandaag de dag nog steeds doe) is het kijken naar iemand anders zijn of haar foto’s. Ik kijk dan naar de compositie, naar het kleurgebruik, waar is de foto op gebaseerd, wat is de verdeling over het scherm en welke elementen springen echt uit de foto. Als laatste kijk ik dan ook nog naar de emotie die de betreffende foto bij mij oproept.

Als je op deze manier naar iemand anders zijn of haar foto’s kijkt dan krijg je daar inspiratie door. Deze inspiratie kan je omzetten in kennis en in vaardigheden die je zelf ook weer kunt toepassen bij jouw eigen foto’s. Naast het leren van de basiselementen van fotografie, over het beheersen van jouw fototoestel en over de compositie kan je ook door iemand anders zijn of haar foto’s te bekijken ervan leren. Eigenlijk een win-win situatie voor jezelf.

Street by night in the old city center of Leeuwarden

Foto: © MJB Events PR

Tip 7: Focus

Focus is belangrijk binnen fotografie. Eén moment niet goed opletten betekend in sommige gevallen dat mooie momenten voorbij zijn. Naast deze focus is het belangrijk om te focussen op een onderwerp dat je graag wil fotograferen.

Zoals eerder aangegeven in dit artikel is het belangrijk om een onderwerp te fotograferen wat je erg leuk vindt en wat je graag op de foto wil vastleggen. Is het natuurfotografie of landschapsfotografie wat je graag wil fotograferen, dan raad ik je van harte aan om dit te fotograferen. Maar vindt je bruiloften- of modelfotografie erg leuk om te fotograferen, dan zou ik daar op focussen als ik jou was.

Je kan deze onderwerpen ook gaandeweg aanpassen naar jouw eigen wensen. Wat ik veel zie is dat mensen dit combineren met andere passies. Bijvoorbeeld modelfotografen doen ook vaak fashion fotografie of gewone portretfotografie erbij. Op deze manier blijven ze in dezelfde richting, maar verbeteren ze hun eigen vakgebied binnen een specifieke richting van fotografie.

Daarbij geef ik je graag het advies mee, zoals eerder verteld, om eerst te focussen op één of twee onderwerpen. Na een periode kan je zelf kijken of je iets wil uitbreiden of dat je deze onderwerpen wil blijven fotograferen zoals je in het begin hebt gekozen.

Tip 8: Post-productie verbeteren

Naast het fotograferen is het ook belangrijk dat de post-productie goed is. Binnen fotografie is de post-productie het bewerken van de foto’s die je gemaakt hebt in RAW formaat. Dit proces begint eigenlijk vanaf het moment dat je de foto’s op jouw computer zet tot het moment dat je de definitieve foto heb in JPEG formaat.

De meeste fotograferen maken gebruik van Adobe Photoshop, Adobe Lightroom of een combinatie van deze twee software samen. Eerst worden de basisaanpassingen verricht die later steeds specifieker en gedetailleerd worden. Verschillende fotografen zoals Jessica Kobeissi, Jordan Matter, Julia Trotti en ik maken eerst gebruik van Adobe Lightroom. In dit programma passen we de hoofdelementen aan van de foto. Wanneer we alles hebben aangepast openen we deze foto in Adobe Photoshop, om met de laatste nabewerkingen te beginnen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het rechtzetten van de horizon, het toepassen van enkele effecten of storende elementen weg halen in de foto.

Hoe vaker je dit proces herhaald en oefent, hoe beter je zal worden met de post-productie van fotografie. Wat ik met regelmaat wel eens doe is een oude foto vanaf de externe harde schijf inladen in Adobe Lightroom. Ik maak dan een kopie van de bewerkingen die ik destijds heb toegepast. Na deze back-up zet ik alle instellingen terug en bewerk ik deze foto opnieuw. Uiteindelijk kan ik deze twee versies met elkaar vergelijken en bekijken hoe mijn kijk op deze foto is veranderd door de ervaring en kennis dat ik heb opgedaan binnen fotografie.

Tip 9: Vraag en ontvang feedback

Het ontvangen van feedback is erg belangrijk. Door deze feedback kan je jouw eigen fotografie verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het terugkijken van oude foto’s die je in het begin van jouw fotografie hebt gemaakt. Als je deze foto vergelijkt met een recent gemaakte foto, dan kan je vaak al een vooruitgang zien in jouw vaardigheden.

Kijk daarbij niet alleen naar het totaal plaatje. Wat je daarbij ook kunt doen is het kijken naar datgene wat je erg mooi vindt van de foto en wat niet. Hierdoor leer je kritisch te kijken naar de foto en hoe je jouw vaardigheden kunt verbeteren.

Om deze feedback te krijgen kan je jouw foto plaatsen op Instagram of in een Facebook groep. Andere (professionele) fotografen kunnen hun mening geven over de door jou gemaakte foto. Deze feedback kan je toepassen tijdens de volgende keer wanneer je een foto gaat maken. Let daarbij bijvoorbeeld op de rules of third, waarbij je gebruik maakt van één of meerdere lijnen uit de rules of third.

Een andere tip die ik hierbij wil meegeven is kijken naar de tijd van de dag. Wat ik vaak doe bij buitenfotografie is verschillende momenten nemen. Tijdens de golden hour is het licht meer rood en oranje dan wanneer de zon hoog staat waardoor je hard en vel licht hebt. Door te spelen met dit lichtinval kan je goed kijken naar de wijze hoe de zon effect heeft op jouw foto.

Denk daarbij ook niet alleen aan de feedback van de daadwerkelijke compositie. Denk ook aan het vragen van feedback over de nabewerking. Misschien dat andere (professionele) fotografen bijvoorbeeld adviezen hebben om bepaalde bewerkingen anders toe te passen op jouw foto en compositie.

Tip 10: Ontwikkel een fotografieportfolio en verbeter deze

Wanneer je een tijdje bezig bent met fotografie dan zal je een grote hoeveelheid foto’s hebben. Deze foto’s kan je gebruiken voor jouw portfolio om potentiële klanten te krijgen. Denk bijvoorbeeld maar aan het opbouwen van een eigen website.

Wanneer je een eigen portfolio opbouw op jouw website, dan zorg je ervoor dat deze vindbaar zijn in de zoekmachines. Via social media kan je bijvoorbeeld mensen doorverwijzen naar jouw website die dan weer jouw portfolio kunnen vinden.

Door bijvoorbeeld over fotografie te schrijven op jouw blog en een kennisbank aan te legen over basisbegrippen die veel voorkomen in fotografie kan je als expert worden aangezien. Op deze manier krijg je meer autoriteit door andere mensen en zullen mensen sneller geneigd zijn om naar jou te gaan in plaats van de concurrent.

Leeuwarden city center by night

Foto: © MJB Events PR

Tip 11: Ontwikkel een fotografie strategie

Om het beste uit jezelf te halen en jouw kennis door te geven aan andere personen om je heen kan je een bedrijfsstrategie toepassen. Deze strategie kies je om een bepaalde fotografie vaardigheid in te zetten als product of service. Denk bijvoorbeeld aan het verzorgen van fotografiesessies binnen jouw onderwerp dat je heb gekozen.

Als je een modelfotograaf bent, dan kan men je inhuren als modelfotograaf. Als je een natuurfotograaf bent, dan kan men je inhuren voor het krijgen van natuurfoto’s voor een magazine of voor een website.

Daarnaast kan je ook een online leersysteem creëren waardoor men een fotografie cursus kunnen huren bij jouw website. Denk bijvoorbeeld over de kennis en ervaring dat je heeft opgedaan in de afgelopen periode. Deze kennis en ervaring kan je weer leren aan andere beginnende fotograferen. Dit in combinatie met het inhuren van je als een fotograaf kan een bedrijfsstrategie zijn om voldoende inkomsten uit te generen om goed te zijn met fotografie.

Tip 12: Stop niet met fotografie

Ben je eenmaal begonnen met fotografie? Dan raad ik je aan om ook door te gaan met fotografie en om niet te stoppen. Wanneer je stopt met fotografie, dan zal je de kennis en ervaring weer op moeten doen. Natuurlijk heb je de kennis ergens opgeslagen in jouw hoofd, maar het kost altijd weer even tijd om deze kennis weer naar voren te krijgen.

Daarom raad ik je aan om niet te stoppen met fotografie als je er eenmaal ermee bezig bent gegaan. Je kan beter de fotografie op een lager pitje zetten en hier één of twee dagen in de week mee bezig zijn dan dat je drie maanden niks doet met fotografie. Oefenen baart kunst, ook met fotografie.

Conclusie

Fotografie kan een lastig beroep zijn. Wanneer je er eenmaal voor gaat, de fouten maakt, leert van jouw fouten en het onderste uit de kan haalt, dan ben ik ervan overtuigd dat je succes kunt behalen met fotografie. Een onderscheidende factor is de focus op de dingen waar je goed in wil zijn. Zoals een titel van Paul Arden zijn boek: It’s not how good you are, it’s how good you want to be. Hoe goed wil je in fotografie zijn? Dit is belangrijk om in jouw achterhoofd te houden wanneer je twijfelt of je met fotografie moet stoppen. Ik heb er het vertrouwen in dat je veel succes kunt behalen met fotografie! Maak er wat moois van!

Tags: