10 tips om meer inkomsten te genereren met fotografie

Skyline of Paris during the sunsetFoto: © Edmond La Foto (public domain)

10 tips om meer inkomsten te genereren met fotografie

Veel fotografen zeggen dat fotografie een duur beroep of hobby is. Dit komt vooral omdat de camerabody (die u vast heeft) en de lenzen niet de goedkoopste materialen zijn. Daarbij moet natuurlijk ook rekening worden gehouden met de andere materialen die erbij gebruikt worden. Denkt u maar eens aan reflectors, fotografielampen of aan bewerkingssoftware zoals Adobe Photoshop en Adobe Lightroom. Maar hoe kunnen we als fotograaf meer inkomsten genereren? Ik zocht het voor u uit en geef in dit artikel mijn 10 waardevolle tips voor meer inkomsten!

Tip 1: Stockfotografie

Eén van de gratis en misschien wel de makkelijkste manieren om meer inkomsten te genereren is door middel van stockfotografie. Dit zijn foto’s waarbij u bijvoorbeeld steelleven in fotografeert. Denkt u bijvoorbeeld maar aan een fruitschaal. Deze foto’s kunt u tegen betaling of gratis beschikbaar stellen op het internet. Mensen die zoeken op een bepaald trefwoord, bijvoorbeeld fruitschaal, vinden op deze manier uw website, foto en komen dus met u in aanraking. Mochten ze geïntegreerd zijn in uw foto’s, dan kunnen ze een bezoek brengen aan uw website waardoor u meer aanvragen kunt krijgen. Op deze manier zorgt u ervoor dat u meer (organische) bezoekers trekt. Eén nadeel is wel, foto’s die online zijn gezet onder publiek domein mogen nooit meer teruggezet worden naar betaalde foto’s.

Sainte-Chapelle op Ile de la Cite in Paris

Sainte-Chapelle op Ile de la Cite in Paris

Tip 2: Maandelijkse inkomen uitbreiden

Het klinkt zo eenvoudig om het maandelijks inkomen te vergroten. Voor een deel van de fotografen lukt dit ook, maar voor de meeste fotografen is dit toch nog een lastige opgave.

Om het maandelijkse inkomen te vergroten kunt u bijvoorbeeld denken aan het verzorgen van meerdere fotografie sessies. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door bedrijven of personen aan te schrijven via Instagram, Facebook of via de e-mail. Daarbij raad ik u wel aan om een portfolio te gebruiken waarin u alleen uw beste foto’s weergeeft.

Daarnaast kunt u ook andere fotografie activiteiten organiseren. Daar kom ik later in dit artikel nog een paar keer op terug. Uiteindelijk kunt u uw fotografie nog aanvullen met andere relevante onderdelen. Hierdoor compenseert u de kosten en kunt u meer inkomsten genereren.

Tip 3: Mini-sessies organiseren

Het klinkt misschien raar, maar mini-sessies organiseren is een waardevolle gebeurtenis voor veel mensen. Tijdens deze mini-sessies kunt u andere beginnende fotograferen leren over het vak. Denkt u bijvoorbeeld maar aan de zogeheten belichtingsdriehoek (ISO, Diafragma, Sluitertijd), aan macrofotografie waarbij een specifiek onderwerp groot wordt weergegeven op de foto of door algemene tips te geven over het kiezen van een compositie. Al deze onderdelen kunnen terugkomen in één of in meerdere mini-sessies. Hier kunt u een kleine bijdrage voor vragen of een reeks van vijf of tien sessies organiseren voor een gereduceerd tarief. Op die manier krijgt u nieuwe inkomsten en weet de beginnende fotograaf meer over fotografie.

Tip 4: Korting aanbieden voor terugkerende klanten

Eigenlijk is deze tip voor iedere organisatie wel van toepassing. Het aanbieden van korting aan terugkerende klanten. Op deze manier stimuleert u aan één kant de klantenbinding met u als fotograaf om met u als onderneming. Aan de andere kant helpt u de klant ook weer om foto’s te krijgen over een bepaald onderwerp of dienstverlening. Hierdoor heeft u beide profijt van waardoor de samenwerking (hopelijk) positief beïnvloed wordt.

Zorg er echter wel voor dat de korting relevant is voor de bezoeker. Eventueel kunt u een drie jarig project organiseren waarbij de klant drie jaar op rij een fotoshoot krijgt tegen een bepaald kortingspercentage. Op die manier bent u al verzekerd van een bepaald inkomen in de komende drie jaar.

Tip 5: Fotografie workshops geven

Dit gebeurt steeds vaker. Zowel fysiek als op het internet. Veel mensen kiezen ervoor om een online workshop te volgen over de fotografie. Ik raad u aan om te kiezen voor fysieke workshops. Dit kost wel meer energie en tijd, maar zorgt er wel voor dat de participanten tijdens de workshop de geleerde stof gelijk kunnen toepassen in de praktijk. Ook kan men gelijk vragen stellen over de geleerde stof of over andere onduidelijkheden.

Eventueel kunt u daarbij wel kiezen voor naslagwerk. Dit naslagwerk kunt u online beschikbaar stellen waardoor men alles nog rustig kunnen nalezen. Dit kan eventueel worden gecombineerd met een forum, waarbij de gebruikers met elkaar in contact kunnen blijven en eventueel elkaar kunnen helpen.

Luchtmachtorkest tijdens de Veteranendag Friesland 2019

Luchtmachtorkest tijdens de Veteranendag Friesland 2019

Tip 6: Thema fotoshoots organiseren

Een interessant onderdeel zou dit zijn. Thematische fotoshoots inplannen. Hierbij gaat u erken aan de hand van thema’s. Dit kan bijvoorbeeld vooral wanneer u beschikt over uw eigen fotografiestudio. Zo kunt u in de lente lenteachtige opmaak toepassen, in de zomer zomerse attributen en achtergronden, in de herfst herfstige attributen en in de decembermaand bijvoorbeeld rondom Sinterklaas en de Kerst. Natuurlijk kunt u dit ook gewoon combineren met een gewone fotoshoot in uw eigen studio.

Tip 7: Samenwerken met partijen

Dit zagen we al in de entertainment industrie waarbij zzp’ers vooral samenwerken met andere zzp’ers of bedrijven. Maar tegenwoordig gebeurt dit ook steeds vaker onder de fotografen.

Het onderling samenwerken tussen fotografen en andere bedrijven. Denkt u bijvoorbeeld maar aan het fotograferen tijdens een bruiloft. Dit is een interessante gebeurtenis waarbij vaak eens student de tweede fotograaf is die meeloopt tijdens een fotoshoot.

Maar u kunt ook denken aan andere samenwerkingen. Wanneer u bijvoorbeeld eventfotograaf bent dan kunt u afspraken maken met een festival of evenement. Maar u zou ook een evenementenlocatie kunnen benaderen om als huisfotograaf aan de slag te gaan. Op die manier kunnen jullie goed samenwerken. Dit kan weer misschien leiden tot nieuwe samenwerkingen omdat u in contact komt met andere personen en organisaties. Bijvoorbeeld door de aanwezige personen op de evenementenlocatie of na die tijd wanneer men de foto’s voorbij zien komen op de website of op social media.

Tip 8: Breid uw vakgebied uit

Dit was voor mij een handige tip. Toen ik begon met fotografie ging ik mij richten op eventfotografie en op de fotografie van steden. Langzamerhand had ik daar ook landschapsfotografie eraan toegevoegd. Uit deze soorten fotografie kreeg ik veel voldoening waardoor ik ook natuurfotografie ging toevoegen. Denkt u bijvoorbeeld aan het fotograferen van bloemen en insecten. Op deze manier bleef ik binnen vergelijkbare fotografie maar breidde ik wel uit. Hierbij kunt u ook denken binnen uw eigen fotografie. Bent u modelfotograaf, dan zou u dit kunnen aanvullen met bedrijfsfotografie of met eventfotografie binnen deze soorten fotografie.

Daarnaast kunt u fotografie ook combineren met andere kwaliteiten die u heeft. Wat ik bijvoorbeeld heb gedaan is fotografie combineren met grafisch vormgeving en social media. Op deze manier gebruikt u ook foto’s en heeft u ook bepaalde inzicht nodig wat u bij fotografie gebruikt. Zo kunt u optimaal gebruik maken van uw kwaliteiten zodat u niet alleen meer inkomsten genereert maar dat u ook uw klant helpt met meerdere vakgebieden. Een win-win situatie, toch?

De binnenstad van Harlingen bij Harlingen Haven en het Havenplein 1 - MJB Fotografie

Foto van MJB Fotografie, onderdeel van MJB Events PR

Tip 9: Organiseer gratis fotoshoots

Dit klinkt misschien vreemd om meer inkomsten te generen maar het zal zeker handig zijn voor u als fotograaf. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door een winwedstrijd te organiseren. Daarbij vraagt u bijvoorbeeld om een bericht openbaar te delen op Facebook en één andere persoon te taggen in de reacties. Wanneer die persoon wint, dan kunnen beide personen een gratis fotoshoot bijvoorbeeld krijgen. Hierdoor heeft u wel kosten omdat u een gratis fotoshoot weggeeft, maar uiteindelijk kan u als fotograaf meer bereik genereren doordat men het bericht op social media heeft gedeeld. Wanneer u zulke acties met regelmaat organiseert, dan kan u veel (organische) bezoekers krijgen wat weer hopelijk een toegevoegde waarde heeft voor u als fotograaf.

Vergeet daarbij niet om de foto’s ook weer te delen via social media en op uw eigen website. Hierdoor ziet men uw foto’s waardoor men sneller geneigd zouden zijn om u in te huren als fotograaf voor een fotoshoot.

Tip 10: Schrijf over uw beroep

Enkele jaren geleden was ik ermee begonnen. Ik vond het in het begin erg raar om gratis informatie te delen over het internet. Maar vandaag de dag zie ik zeker heel veel voordelen hiervan. Schrijven over uw beroep.

Dit heb ik gedaan over de onderdelen wat ik kan verzorgen. Met regelmaat schrijf ik hier (hopelijk) waardevolle en informatieve berichten over. Zo kan u vraagstukken beantwoorden die uw klanten hebben. Op die manier krijgt u gratis bezoekers naar uw eigen website. Daarnaast wordt u hiermee gezien als specialist. Denkt u bijvoorbeeld maar eens aan de website Photofacts of Vinkacademy. Dit zijn twee bedrijven die zich als specialist hebben ingezet binnen fotografie. Hoe? Alleen door waardevolle berichten te delen met hun klanten.

Daarom raad ik u aan om een contentstrategie te gaan gebruiken. U heeft als fotograaf ongetwijfeld al een website. Installeer daarop WordPress en u kunt binnen korte tijd beginnen met een blog. Zorg daarbij wel ervoor dat u waardevolle informatie deelt. Want een artikel om het schrijven of om de woorden aantallen, tsja, daar trapt de bezoeker en Google niet meer in. (Ook een aanrader is om een contentkanon te gebruiken. Lees meer hierover in het artikel Wat is een contentkanon?).

Conclusie

Er zijn dus verschillende manieren om de inkomsten als fotograaf te vergroten. Bijvoorbeeld door informatieve informatie te delen, door fysieke workshops te organiseren of door de gratis fotoshoots weg te geven. Welke manier u ook gaat toepassen, ik hoop dat u veel inkomsten mag generen! Vond u dit artikel waardevol? Deel dit artikel dan op social media. Ik zou u erg dankbaar zijn!