Fotografie

Parijs, de stad dat al 4000 voor Christus vermoedelijk bewoond werd, word vandaag de dag gezien als de stad van de liefde. De stad heeft een rijke geschiedenis op haar naam staan. Zowel op een positieve als negatieve manier. Al deze gebeurtenissen maakt de stad Parijs zich zoals we die vandaag de dag kennen. Ook wel de stad van de liefde genoemd. In dit artikel vertel ik je meer over de stad Parijs en waar je moet zijn om indrukwekkende foto’s te kunnen maken.

Van terpen in de omgeving tot aan de Fibula die in het Fries Museum in Leeuwarden te vinden is. Inmiddels is het verhaal van de Fibula tot over de landsgrenzen bekend, waaronder ook in Scandinavië. Ik heb het dan over het Friese dorp Wijnaldum, dat ongeveer 5 kilometer verwijderd ligt van de oude havenstad Harlingen. In dit artikel vertel ik meer over het dorp Wijnaldum.

In de komende drie weken neem ik je mee in een driedelige fotografie cursus op mijn website. In deze cursus vertel ik je meer over de basisvaardigheden van fotografie met enkele belangrijke key-elementen die altijd weer terugkomen. Ongeacht wat voor soort fotografie je doet. Ben je klaar? Laten we dan beginnen met het eerste deel.

Je hoeft niet per definitie een lange reis te maken om mooie foto’s te maken. Zo fietste ik een tijdje geleden ongeveer twee kilometer verder waar ik in de volle natuur terecht kwam. Stilte, landerijen en genieten van de zonsondergang bij het water. Dit kon allemaal gebeuren bij Roptazijl, niet ver van Harlingen in Friesland. In dit artikel vertel ik meer over deze locatie.

In 2014 en 2018 hielp ik mee tijdens The Tall Ships Races Harlingen. Dit jaar, 2022, was ik voor het eerst als ‘gewone’ bezoeker aanwezig op dit evenement. Natuurlijk foto’s maken en genieten van de ruim veertig Tall Ships, die voor een paar dagen in de haven van Harlingen te bewonderen waren. In dit artikel vertel ik meer over The Tall Ships Races Harlingen 2022.

Antwerpen is na New York, Londen en Jeruzalem de stad waar een grote Joodse gemeenschap is gevestigd. Volgens statistieken zouden er 20.000 personen in Antwerpen wonen die het Joodse geloof hebben. Deze gemeenschap zit gevestigd in de wijken Diamantwijk, Klein-Antwerpen en in Haringrode dat maar enkele minuten lopen is vanaf Antwerpen Centraal Station. In dit artikel vertel ik meer over deze Joodse gemeenschap in Antwerpen.

Fotografie wordt vandaag de dag gezien als een ambacht dat al twee eeuwen bestaat. In dit artikel zal ik je meenemen in het verloop van de fotografie. Waar het ooit begon met de Kodak fototoestellen is doorontwikkeld tot de spiegelreflex fototoestellen zoals we die vandaag de dag kennen.

Wanneer je samenwerkt met andere mensen, bijvoorbeeld met een opdrachtgever, is het kiezen van de juiste foto of foto’s erg belangrijk. Om dit proces beter te laten verlopen is het mogelijk om een contact sheet te maken in Adobe Lightroom. Hoe je een contact sheet maakt in Adobe Lightroom leg ik uit in dit artikel.

Vanuit de filmwereld kennen we bijna allemaal wel het woord shotlist, een lijst met welke filmshots er genomen moeten worden. Ondanks dat er binnen de fotografie minder gebruik wordt gemaakt van shotlist, zou het toch handig zijn om daar wel gebruik van te maken. In dit artikel leg ik uit hoe jij een shotlist maakt voor jouw fotografie.

Om hele mooie foto’s te kunnen maken denken veel mensen dat we naar de andere kant van de wereld moeten gaan om deze landschappen, natuur of omgeving te moeten fotograferen. Maar ook dicht bij huis zijn er mooie plekken die gefotografeerd kunnen worden. Zo was ik een paar weken geleden aanwezig bij de zonsondergang op Callantsoog in Noord-Holland. In dit artikel vertel ik daar meer erover.

Binnen de fotografie zijn er verschillende categorieën waarin gefotografeerd kan worden. Een van deze categorieën is event fotografie. Met event fotografie fotografeer je evenementen waarbij het beste naar voren komt. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw foto’s binnen deze categorie zo goed mogelijk worden afgeleverd?

Fotografie is in de digitale wereld een belangrijk onderdeel. Een foto kan iets helemaal maken of het kan iets helemaal breken. Maar wat moet je eigenlijk doen als je helemaal geen ervaring hebt met fotografie. Dan heb ik goed nieuws voor je, want in dit artikel deel ik 12 tips om te beginnen met fotografie.

Wanneer je foto’s maakt in RAW-formaat, dan moet je daarvoor een programma hebben om de foto te kunnen bekijken en te kunnen aan te passen. Dit gebeurt veelal in Adobe Lightroom of Adobe Photoshop. Maar welk programma is voor jou geschikt? Ik geef je een goed overzicht van welk programma je zou moeten kiezen.

Een tijdje geleden was ik mijzelf aan het verdiepen in de tools die beschikbaar zijn voor het maken van foto’s. Zo kwam ik uit op een aantal ND-filters die veel gebruikt worden onder bepaalde omstandigheden door professionele fotograferen. In dit artikel geef ik je tien tools die je eigenlijk zou moeten hebben om meer uit jouw foto te kunnen halen!

Waarom is een goede foto eigenlijk zo belangrijk? Deze vraag vroeg ik mijzelf ook af en ben daarom de literatuur ingedoken. In dit artikel deel ik het antwoord op deze vraag, waarom een goede foto belangrijk is.

Een foto zegt meer dan 1000 woorden. Dit komt doordat een foto emotie creëert. Ongeacht of je professioneel, amateur of hobbyfotograaf bent. Maar hoe zorg je ervoor dat de juiste foto wordt gecreëerd ongeacht het toestel waar je mee fotografeert? Ik geef je vandaag 10 tips om een goede foto te maken die indruk maakt op de juiste emotie en op andere mensen. Laten we snel beginnen!

Tussen het organiseren van evenementen, het verzorgen van promotiemateriaal, het beheren van websites en het assisteren bij het (artiesten)management door moet er ook gerelaxt worden. Gisteren had ik dan ook een wandeling gemaakt tussen de natuur met het ruige rijp. Maar wat is het eigenlijk en hoe is het ontstaan?