James Bond week: De 25 James Bond soundtracks op een rij (007)

James Bond 007 from MI6 London (United Kingdom)Foto: © MJB Events PR

James Bond week: De 25 James Bond soundtracks op een rij (007)

Met de 25ste James Bond film op komst zijn we door hele grote sterren getrakteerd op mooie nummers. Denk bijvoorbeeld aan de klassieke James Bond soundtrack, aan de soundtrack van GoldenEye van Tina Turner of aan For your eyes only van Sheena Easton. In dit artikel neem ik je mee door de loop der jaren van de James Bond cultuur en welke nummers er allemaal geproduceerd zijn.

Iedere film heeft eigenlijk wel een soundtrack, een nummer dat speciaal gemaakt is voor een film. Binnen de James Bond films wordt deze muziek vooral gekenmerkt met het welbekende James Bond nummer van John Barry en Monty Norman uit de film Dr. No. John Barry heeft een groot deel van de James Bond soundtracks op zijn naam staan. Van Dr. No tot aan de film The Living Daylights uit 1987. Laten we kijken naar de soundtracks die door de jaren heen gemaakt zijn.

James Bond film 1: James Bond – John Barry

Dit is het meest bekende James Bond nummer. Wanneer we dit nummer horen dan denken de meeste mensen al gelijk aan James Bond, gadgets, Bondgirls en snelle auto’s. Deze soundtrack is gemaakt door Monty Norman en John Barry. Ondanks dat John Barry niet in de aftiteling te zien is als componist, word er toch vandaag de dag nog stevig gediscussieerd wie nu daadwerkelijk de componist is van het bekende nummer. Het nummer is toegevoegd als de standaard James Bond theme en is de soundtrack van de James Bond film Dr. No uit 1962.

James Bond film 2: From Russia with Love – Matt Monro

De soundtrack van From Russia with Love werd gecomponeerd door John Barry en is geschreven door Lionel Bart en Oliver. Matt Monro heeft uiteindelijk het nummer gezongen. Door de ruzie om de originele James Bond soundtrack werd er besloten dat Monty Norman niet mee zou doen met de soundtrack voor de tweede film. Hierdoor kreeg John Barry met zijn orkest het podium wat uiteindelijk zorgde voor een 27ste plek in de Billboard 200 uit 1964. De soundtrack From Russia with Love is ook daadwerkelijk de filmtitel From Russia with Love dat verscheen in 1963.

James Bond film 3: Goldfinger – Shirley Bassey

Hoe kan het ook anders dat Shirley Bassey dit nummer heeft gezongen. Het werd door John Barry in 1964 gecomponeerd en gezonden door Shirley Bassey. De tekst van het nummer is geschreven door Leslie Bricusse en Anthony Newley. Het plan was om de versie van Anthony Newley te kiezen, maar de producenten waar meer weg van de versie dat Bassey had gemaakt. Het nummer werd echter een succes, want het album behaalde de eerste plek van de Billboard 200 in 1965, werd de soundtrack als single gelanceerd in Nederland wat goed was voor de vijfde plek in de Nederlandse top 40 en kwam op de achtste plek te staan van Billboard Hot 100. De soundtrack Goldfinger is dan ook gelijk aan de naam van de derde James Bond film uit 1964.

James Bond film 4: Thunderball – Tom Jones

De soundtrack van Thunderball werd geproduceerd door John Barry en werd geschreven samen met Don Black. Het nummer werd gezongen door Tom Jones en uitgegeven voor United Artists Records in 1965. De soundtrack was oorspronkelijk het nummer Mr. Kiss Bang, maar de producenten besloten toch last minute om de soundtrack te vervangen door het nu bekende soundtrack Thunderball. Het muziekalbum van deze film behaalde de tiende plek van de Billboard 200 van 1966. De naam van de soundtrack is gelijk aan de titel van de vierde James Bond film dat uitkwam in 1965.

James Bond film 5: You only live twice – Nancu Sinatra

Nancu Sinatra, de dochter van Frank Sinatra, werd als Amerikaanse zangeres gekozen om de soundtrack te zingen voor de film You only live twice dat in 1967 uitgebracht werd. De soundtrack is gecomponeerd door John Barry en de tekst is geschreven door Leslie Bricusse. Met dit nummer werd echter geschiedenis geschreven, want de voorgaande soundtracks werden allemaal door Britse zangers of zangeressen gezongen. De soundtrack kwam uiteindelijk op de 27ste plek te staan van de Billboard 200 van 1967.

James Bond film 6: On Her Majesty’s Secret Service – John Barry

On Her Majesty’s Secret Service werd gecomponeerd, gearrangeerd en gedirigeerd door John Berry. Dit is het bekende muziekstuk wat onder meer te luisteren is bij de skiachtervolging in de film. Het nummer We have all the time in the world, wat te horen is in de opening van de zesde James Bond film, werd gezongen door Louis Armstrong. Twee jaar later overleed Louis Armstrong (1971) die onder meer bekend stond als Satchmo of Satch. De film werd uitgebracht in 1969.

James Bond film 7: Diamonds are Forever – Shirley Bassey

Diamonds are Forever werd gezongen door Shirley Bassey en uitgegeven door United Artists Records in 1971, toen de film ook werd gelanceerd. John Barry had het nummer gecomponeerd en Don Black had de tekst geschreven. Dit was Bassey haar tweede keer dat ze een James Bond soundtrack mocht zingen, want ze zong ook al eerder de tweede James Bond film Goldfinger uit 1964. Het nummer van Diamonds are Forever kwam in 1972 op de 74 plek van de Billboard 200.

James Bond film 8: Live and let Die – Paul McCartney & Wings

Live and let Die werd gezongen door een duo. Paul McCartney zong het nummer samen met de Wings, waarbij de tekst geschreven was door Paul McCartney en Linda McCartney. Het nummer werd dit keer niet door John Barry gecomponeerd maar door George Martin die de muziekproducent was van McCartney tijdens zijn The Beatlesperiode. Ondanks dat John Barry niet meewerkte aan de soundtrack werd wel de James Bond theme uit 1962 gebruikt in het nummer. Echter het nummer kwam niet hoger dan de 27ste plek in de Nederlandse Top 40 en op de tweede plek in de Billboard Hot 100.

James Bond film 9: The Man with the Golden Gun – Lulu

Lulu, ook wel bekend als Marie McDonald McLaughlin Lawrie, was de Schotse zangeres dat de soundtrack voor de negende James Bond film The Man with the Golden Gun zong. John Barry was weer van de partij en componeerde de soundtrack waarbij Don Black de tekst weer schreef. In eerste instantie zou Alice Cooper de soundtrack zingen, maar de producenten veranderde toch de soundtrack naar de versie van Lulu. De versie van Alice Cooper is overigens wel te beluisteren op het album Muscle of Love waarbij John Barry ook componist was. De film werd gelanceerd in 1974.

James Bond film 10: Nobody does it better – Carly Simon (The spy who loved me)

Nobody does it better werd gezongen door Carly Simon wat de soundtrack is geworden van de film The spy who loved me uit 1977. John Barry zou de soundtrack componeren, maar hij was helaas niet beschikbaar waardoor Marvin Hamlisch het nummer ging componeren. Carole Bayer Sager schreef de tekst en werd gezongen door de Amerikaanse zangeres Carly Simon.

James Bond film 11: Moonraker – Shirley Bassey

Voor de derde keer werd Shirley Bassey gevraagd om de soundtrack te zingen. Dit keer voor de elfde James Bond film Moonraker uit 1979. John Barry ging het nummer componeren en hal David schreef de tekst voor de soundtrack. Het was voor de producenten niet de bedoeling dat Bassey de soundtrack ging zingen. Er waren van ten voren verschillende andere artiesten benaderd, maar deze waren niet tevreden over het nummer dat gemaakt was. John Barry had voorgesteld om Bassey opnieuw te vragen, waarbij iedereen akkoord ging. Bassey had hiervoor ook al de soundtrack van Goldfinger (1964) en van Diamonds are Forever (1971) gezongen.

James Bond film 12: For your eyes only – Sheena Easton

For your eyes only werd gezongen door Sheena Easton, de Brits-Schotse zangeres. Het nummer werd gecomponeerd door Bill Conti en geschreven door Michael Leeson. Oorspronkelijk zou het nummer geschreven en uitgevoerd worden door Blondie, de Amerikaanse rockgroep, maar werd uiteindelijk afgewezen door de producenten. De band werd gevraagd om het nummer te spelen van Conti en Leeson, maar dat weigerde de band Blondie om te doen. Uiteindelijk werd Sheena Easton gevraagd die graag mee wilden werken aan de soundtrack. In Nederland kwam het nummer For your eyes only van Sheena Easton op de eerste plek te staan van de Nederlandse Top 40 van 1981. De band Blondie bracht hun variant nog wel later uit op hun eigen album The Hunter.

James Bond film 13: All time high – Rita Coolidge (Octopussy)

All time high was de naam van de dertiende James Bond film Octopussy dat verscheen in 1983. Rita Coolidge mocht het nummer zingen wat gecomponeerd werd door John Barry en geschreven werd door Tim Rice. Ondanks dat het in Nederland op de 6de plek kwam van de Nederlandse Top 40, werd het nummer wel gebruikt voor een film dialoog CD en werd in 2003 hergebruikt voor een album van EMI Records.

James Bond film 14: A view to a kill – Duran Duran

A view to a Kill was de soundtrack voor de gelijk genoemde veertiende James Bond film uit 1985. Het nummer werd gecomponeerd door John Barry waarbij de tekst geschreven werd door Barry en de band Duran Duran. Duran Duran was een grote fan van James Bond en benaderde daarom Albert R. Broccoli in 1985 voor het maken van de soundtrack. Het nummer werd goed ontvangen op de hitlijsten en kwam in Nederland op de derde plek van de Nederlandse Top 40 van 1985.

James Bond film 15: The living daylights – A-Ha

The Living Daylights was de benaming voor de soundtrack van Living Daylights uit 1987. John Barry ging de soundtrack voor de laatste keer componeren waardoor Barry maar liefst elf James Bond films heeft gecomponeerd. De Noorse Popgroep A-Ha ging de soundtrack uitvoeren en maakte daarbij nog enkele andere nummers, zoals Where has everybody gone en If there was a man waarvan Barry de componist van was. In Nederland kwam de soundtrack niet hoger dan de elfde plek in de Nederlandse Top 40 van 1987.

James Bond film 16: Licence to kill – Gladys Knight

Licence to Kill was zowel de titel voor de zestiende James Bond film als voor de soundtrack van de film. Gladys Knight mocht het nummer gaan zingen en werd geschreven door Narada Michael Walden, Walter Afanasieff en Jeffrey Cohen. Michael Kamen was de componist van de soundtrack en was voor de eerste keer de vervanger van John Barry die was gestopt voor zijn bijdrage aan de James Bond films. National Philharmonic Orchestra voerde de muziek aan onder leiding van dirigent Michael Kamen. Dit was echter een succes, want de soundtrack kwam als tweede binnen in de Nederlandse Top 40 en het album stond voor zes weken lang op plek 53 van de Nederlandse Album Top 100.

James Bond film 17: GoldenEye – Tina Turner

Wie kent de soundtrack van GoldenEye eigenlijk niet. Te herkennen aan de instrumentale intro waarna Tina Turner de soundtrack zingt. De soundtrack is gelijknamig aan de titel van de James Bond film waarin Pierce Brosnan in te zien is als James Bond. Eric Serra is de componist van de soundtrack wat geschreven is door Bono en The Edge van de bekende band U2. Naast deze bekende artiesten wordt de muziek uitgevoerd door het London Philharmonic Orchestra onder leiding van John Altman. De soundtrack komt op de 14 plek binnen in de Nederlandse Top 40. De film GoldenEye wordt gelanceerd in 1995.

James Bond film 18: Tomorrow never dies – Sheryl Crow

Tomorrow never dies kwam uit in 1997 waarbij Sheryl Crow de soundtrack mocht zingen. De soundtrack is gelijknamig aan de titel van de James Bond film dat gecomponeerd is door David Arnold. Arnold is daarmee de achtste componist dat in de James Bond geschiedenis de soundtracks heeft mogen componeren. Twee jaar na de lancering van de film en soundtrack van 1997, brengt Arnold in 1999 nog een eigen soundtrackalbum uit waar de soundtrack van GoldenEye op vermeld staat, inclusief een interview met David Arnold zelf.

James Bond film 19: The world is not enough – Garbage

The world is not enough is de titel van de negentiende James Bond film en voor de soundtrack van de film. De Schotse en Amerikaanse rockgroep Garbage mocht de soundtrack zingen. De soundtrack werd gecomponeerd door David Arnold en geschreven door Don Black. Het orkest, onder leiding van Nicholas Dodd met trompettist Derek Walkins mocht ook een bijdrage leveren aan deze soundtrack. De film werd gelanceerd in 1999. La-La-Land Records bracht in 2018 een nieuwe versie uit van de soundtrack The world is not enough.

James Bond film 20: Die another day – Madonna

Modanna mocht de soundtrack voor de twintigste James Bond uit 2002. Die another day is zowel de titel van de film als de titel van de soundtrack. David Arnold, die al eerder soundtracks voor James Bond had gecomponeerd, mocht ook weer dit keer de soundtrack componeren. De uitvoering werd gedaan door het orkest onder leiding van Nicholas Dodd, met zangeres Madonna en solisten John Barrett (trompet), Richard Edwards (trombone) en David Hartley (piano). De soundtrack werd vermengd met de James Bond theme waarbij Madonna en Mirwais Ahmadzaï de tekst hadden geschreven.

James Bond film 21: You know my name – Chris Cornell (Casino Royale)

You know my name was zowel de titel van de soundtrack voor de 21ste James Bond film Casino Royale met Daniel Craig. De soundtrack werd gezongen door Chris Cornell en gecomponeerd door David Arnold. Samen met het orkest onder leiding van Nicholas Dodd kwam dit nummer naar voren. Het is voor het eerst dat dit nummer niet is opgenomen in het officiële soundtrackalbum van de film Casino Royale uit 2006.

James Bond film 22: Another way to die – Alicia Keys & Jack White (Quantum of Solace)

Another way to die werd gezongen door Jack White en Alicia Keys voor de James Bond film Quantum of Solace. Hiermee wordt er gelijk geschiedenis geschreven, want niet eerder werd er een duet gebruikt voor de soundtrack van een James Bond film. David Arnold mocht de soundtrack componeren waarbij Nicholas Dodd voor het orkest stond in de Air Lyndhurst Hall en in de Abbey Road Studios. Quantum of Solace kwam uit in 2008.

James Bond film 23: Skyfall – Adele

Adele mocht in 2012 de soundtrack zingen voor de 23ste James Bond film Skyfall. De soundtrack werd gecomponeerd door Thomas Newman die de negende componist was in de James Bond geschiedenis, die tevens ook de dirigent was voor het orkest dat gebruikt was voor de soundtrack Skyfall. Adele schreef samen met Payl Epworth de soundtrack van de film Skyfall. Net zoals de soundtrack van Casino Royale (2006) werd de soundtrack Skyfall (2012) niet uitgegeven op het officiële soundtrackalbum maar alleen als single. In Nederland stond de soundtrack voor wekenlang op de nummer een positie van de Nederlandse top 40.

James Bond film 24: Writings on the wall – Sam Smith (Spectre)

Writings on the Wall is gezongen door Sam Smith en is daarmee de soundtrack van de 24ste James Bond film Spectre uit 2015. Thomas Newman mocht de soundtrack componeren, dirigeren en produceren. Opvallend is wel dat de soundtrack alleen instrumentaal op het officiële soundtrackalbum te vinden is. De tekst, dat geschreven is door Sam Smith, is alleen terug te vinden in de openingsnummer en als single. In Nederland behaalde het album de 55ste plek van de Nederlandse Album Top 100 hitlijst.

James Bond film 25: No time to die – Billie Eilish

Billie Eilish heeft het record van Sheena Easton, die de soundtrack voor de James Bond film For your eyes only zong, verbroken. Easton was destijds 22 jaar oud en Billie Eilish zingt als 18-jarige de soundtrack voor de 25ste James Bond film No time to die. Eilish heeft de tekst zelf geschreven en gezongen. De soundtrack is gecomponeerd door Hans Zimmer met Johnny Marr op gitaar. In Nederland komt het nummer terecht op de 24ste plek van de Nederlandse Top 40 en staat het op de derde plek van de Nederlandse Single Top 100.

Conclusie

Met de laatste soundtrack van Billie Eilish komen we aan het eind van een rijke geschiedenis aan soundtracks van de James Bond filmserie. Een geschiedenis dat begon in 1962 waarvan de 25ste James Bond film over enkele dagen wereldwijd in première gaat. Wat de toekomst zal zijn van de soundtracks voor (mogelijke) toekomstige James Bond films is nog maar de vraag. We kunnen in ieder geval terugkijken op een indrukwekkende geschiedenis aan soundtracks dat gezongen, gespeeld en gecomposteerd is door wereldsterren.

Tags:
,