James Bond week: 25 mooiste Bondgirls volgens de Bond fans (007)

James Bond 007 from MI6 London (United Kingdom)Foto: © MJB Events PR

James Bond week: 25 mooiste Bondgirls volgens de Bond fans (007)

Wat zou James Bond eigenlijk zijn zonder een Bondgirl. Precies, dan zou het misschien een stuk minder aangenaam zijn voor James Bond en wellicht voor jou als kijker. In dit artikel blikken we terug naar de beste en mooiste James Bond girls uit de James Bond film reeks. Laten we daarom snel beginnen!

Wat is een Bondgirl eigenlijk?

Ian Fleming had het in zijn boeken er al erover, maar ook in de inmiddels 25 James Bond films worden ze gebruikt, Bondgirl. Maar wat is een Bondgirl eigenlijk? De Bondgirl dat is de vrouw van James Bond, tenminste waar James Bond een verhouding meekrijgt. In sommige James Bond films gaat het hierbij om meerdere vrouwen waarvan er helaas enkele onderweg overlijden. Dit is net afhankelijk of ze een bondgenoot zijn of tot de vijand behoren om op die manier James Bond uit te schakelen. Het ging om 25 % die daadwerkelijk wel als bondgenoot aan de kant van James Bond stonden.

Welke Bondgirl waren de beste?

Dat is een moeilijke keuze, want er zijn maar liefst ruim 75 Bondgirls gebruikt in de James Bond filmgeschiedenis. In dit artikel geef ik in willekeurige volgorde de meest geliefde James Bond girls weer die men de beste Bondgirl vonden.

Bondgirl 1: Akiko Wakabayashi

Akiko Wakabayashi is geboren in Ota (Tokio – Japan) op 26 augustus 1941. Akiko speelde in de James Bond film You Only Live Twice. Zij was onder meer onderdeel van de Japanse Secret Service en verleide samen met Mie Hama James Bond tijdens zijn bezoek aan de stad. De film You Only Live Twice werd gelanceerd in 1967 en was daarmee de vijfde James Bond film (James Bond werd gespeeld door Sean Connery).

Bondgirl 2: Barbara Bach

Barbara Bach is een Amerikaanse actrice en is geboren op 27 augustus 1947 in Queens, Amerika. Naast haar modellen carrière is Barbara Bach ook vooral bekend door haar rol als Bondgirl in de tiende James Bond film The Spy Who Loved Me (1977). Dit zorgde voor een grote doorbraak in haar carrière. Tegenwoordig zet ze zich in voor liefdadigheid acties. Die rol in de verschillende films waaronder de James Bond film met Roger Moore nemen ze niet meer van haar af!

Bondgirl 3: Bérénice Marlohe

Bérénice Marlohe is als France actrice en model geboren in Frankrijk op 19 mei 1979. Ze staat dan ook bekend als de Bondgirl Severine in de 23ste James Bond film Skyfall (2012) met Daniël Craig. Helaas duurt haar rol niet heel lang, omdat ze al vrij in het begin wordt doodgeschoten door de vijand van James Bond. Naast haar rol als Bondgirl speelt ze onder meer ook in de film Valley of the Gods (2019).

Bondgirl 4: Britt Ekland

Britt Ekland, officieel Britt-Marie Eklund genoemd, speelt zij als Zweedse actrice, geboren in Stockholm op 6 oktober 1942, de Bondgirl Mary Goodnight. Ze is dan samen te zien Roger Moore te zien in de Bond film The Man with the Golden Gun (1974). Ekland had al eerder auditie gedaan voor de eerste James Bond film Dr. No (1962), maar die rol ging uiteindelijk naar Ursula Andress. Later is Ekland onder meer bezig gegaan met gezondheid en speelden ze nog in verschillende grote films.

Bondgirl 5: Caroline Munro

Caroline Munro is in het Britse Windsor geboren op 16 januari 1949. In haar beginjaren was Munro vooral te zien als model voor onder meer de Vogue, maar haar grote debuut kwam met de James Bond film The Spy Who Loved me uit 1977 met Roger Moore. Dit was voor haar dan ook het begin van haar actrice carrière, want daarna volgden nog vele andere films.

Bondgirl 6: Carole Bouquet

For Your Eyes Only (1981) en dat was het zeker! Carole Bouquet is een France actrice en fotomodel. Bouquet is geboren in Neuilly-sur-Seine (voorstad van Parijs) op 18 augustus 1957. Ze speelde samen met Roger Moore in de film For Your Eyes Only en is net zoals James Bond op vraag uit tegen de vijand. Ze mag er dan ook wel zijn, net zoals ze fotomodel is voor onder meer Chanel en werd ze in 1990 als beste actrice uitgekozen voor de nationale Franse filmprijs César. Naast de rol in de James Bond film heeft ze veel in andere films gespeeld, waaronder de meeste Franstalig.

Bondgirl 7: Claudine Auger

Claudine Auger is geboren in Parijs op 26 april 1941 en is daarmee een echte Franse actrice. Helaas is ze op 18 december 2019 overleden. Auger was onder meer te zien als Bondgirl Domino Derval in de vierde James Bond film Thunderball, waarbij Sean Connery de rol van James Bond speelden. Auger speelde daarnaast nog in verschillende andere speelfilms en was ook te zien als model. Ze trouwde met filmregisseur Pierre Gaspard-Huit. Ze werd 78 jaar oud en overleed in de Franse hoofdstad Parijs.

 

Bondgirl 8: Naomie Harris

Naomie Harris, officieel Naomie Melanie Harris genoemd, is op 6 september 1976 geboren in Londen. Daarmee is ze echt een Britse actrice met Jamaicaanse afkomst van haar moeder. Ze was onder meer al bekend van de Pirates of the Caribbean en van Miami Vice. In 2012 zagen we haar voor het eerst in de 23ste James Bond film Skyfall als Miss Moneypenny (secretaresse van M, de baas van James Bond). Naast haar deelname aan Skyfall deed ze onder meer ook mee in de film Spectre (2015) en zal ze ook te zien zijn in de nieuwste James Bond film No time to Die (2020).

Bondgirl 9: Daphne Deckers

Daphne Deckers is in Nijmegen geboren op 10 november 1968 en is daarmee de eerste Nederlandse actrice die een bijdrage levert aan de James Bond filmreeks. Ze is onder meer bekend als presentatrice, fotomodel en als schrijfster. Maar ze speelde haar rol goed in Tomorrow Never Dies, de achttiende James Bond film uit 1997 met Pierce Brosnan als James Bond. Ondanks dat Daphne Deckers een kleine rol had in de film, was haar vaderland erg trots op haar in de James Bond filmdebuut.

Bondgirl 10: Denise Richards

Denise Lee Richards, zoals ze officieel heet, werd geboren in Downers Grove op 17 februari 1971. Ze is daarmee een Amerikaanse actrice waar ze in verschillende grote films speelden. Ondanks dat ze de prijs kreeg als slechtste vrouwelijke bijrol als Bondgirl Dr. Christmas Jones in de negentiende James Bond film The World is Not Enough met Pierce Brosnan als James Bond, maakte het de echte James Bond fans niet heel veel uit. Zoals Pierce Brosnan zou zeggen: “Was het altijd maar Christmas”.

Bondgirl 11: Ana Celia de Armas Caso

Ana Celia de Armas, ook bekend als Ana de Armas, is geboren in Santa Cruz del Norte op 30 april 1988 en is daarmee een Cubaanse actrice. De actrice heeft al grote films op haar naam staan zoals War Dogs (2016), Knives Out (2019) en speelt daarnaast ook in de nieuwste James Bond film No time to Die (2020). Het zal nog even wachten zijn om te kijken hoe Ana de Armas haar rol zal vervullen in de nieuwste James Bond film.

Bondgirl 12: Eva Green

Èva Green, ook bekend als Èva Gaëlle Green, is geboren in Parijs op 6 juli 1980. Green speelden de Bondgirl Vesper Lynd in de 21ste James Bond film Casino Royale (2006), waarbij James Bond werd gespeeld door Daniel Craig. Helaas konden we haar maar eenmalig zien, omdat ze op een treurige manier van ons als kijker als van James Bond afscheid nam.

Bondgirl 13: Famke Janssen

Naast Daphne Dekker is ook Famke Janssen te zien geweest in een James Bond film. Famke Janssen, geboren in Amstelveen op 5 november 1964, speelden de rol als Xenia Onatopp in de James Bond film GoldenEye (1995). Ze was toen een piloot die een technologische helikopter wilden gaan stelen. Ze moest het toen opnemen tegen Pierce Brosnan, die de rol van James Bond op zich nam tijdens de film de GoldenEye.

Bondgirl 14: Halle Berry

Halle Berry, de Amerikaanse actrice die op 14 augustus 1966 geboren werd, was de eerste gekleurde actrice die een Oscar won als beste actrice in Monster’s Ball. Veel kennen Halle Berry ook van de James Bond film Die Another Day (2002) waarbij haar lerenpak soms toch erg strak komt te zitten. Het is dan ook maar de vraag of Pierce Brosnan, in de film als James Bond, de vijand op grote hoogte weet te verslaan. Naast haar rol in de James Bond film speelt ze onder meer in X-men, Catwoman en New Year’s Eve.

Bondgirl 15: Jane Seymour

Live and Let Die (1973) was Jane Seymour, officieel Joyce Penelope Wilhelmina Frankenburg, ook erin te zien. Als Londenaar, geboren op 15 februari 1951, wist zij de rol als Bondgirl op haar te nemen in deze film. Hoe het precies afloopt in deze film is niet helemaal bekend. Maar als we de titel moeten geloven, dan zal het zeker voor haar goed aflopen aan het eind van de achtste James Bond film.

 

Bondgirl 16: Léa Seydoux

Léa Seydoux heft iets met acties film. Als Franse actrice (Parijs, 1 juli 1985) heeft ze al meegedaan met grote films. Zo speelde ze eerder een rol in Mission Impossible Ghost Protocol en gaat zij in 2020 voor de tweede keer meespelen in een James Bond film. Zo zagen we Seydoux al eerder in Spectre (2015) als Bondgirl en ook in de nieuwste James Bond film No time to Die (2020) terug. Seydoux speelt in de film de personage Madeleine Swann, die James Bond, gespeeld door Daniel Craig, wil ondersteunen tijdens het uitvoeren van de missies.

Bondgirl 17: Lois Chiles

De Amerikaanse actrice en model Lois Chiles, origineel Lois Cleveland Chiles, werd geboren in Houston op 15 april 1947. Chiles speelden Bondgirl als Dr. Holly Goodhead. Met deze rol was Chiles te zien in de elfde James Bond film Moonraker. Bondgirl zou James Bond moeten bijstaan die gespeeld werd door Roger Moore. Chiles speelden naast haar rol in de James Bond onder meer in Twister, Death on the Nile, Speed 2: Cruise Control en CSI (Crime Scene Investigation).

 

Bondgirl 18: Luciana Paluzzi

Luciana Paluzzi is als Italiaans-Amerikaanse actrice geboren op 10 juni 1937. Ze speelde Fiona Volpe in de vierde James Bond film Thunderball (1965). Zij moest de vriendin van James Bond, op dat moment gespeeld door Sean Connery, vermoorden. Naast haar killustige functie heeft Paluzzi in diverse andere films gespeeld, zoals Muscle Beach Party (1964), Chuka (1967) en was ze te zien in de Hawaii Five-O serie.

 

Bondgirl 19: Maud Adams

Maud Adams (officieel Maud Solveig Christina Wikström) is als Zweedse actrice geboren op 12 februari 1945 in Lulea. Adams was onder meer te zien als Bondgirl voor The Man with the Golden Gun (1974) en in Octopussy (1983) waarbij ze tweede keer een rol speleden met Roger Moore die James Bond speelden in beide films. Naast haar acteer carrière is Adams ook te zien als model.

 

Bondgirl 20: Michelle Yeoh

Michelle Yeoh, officieel Michelle Yeoh Choo-Kheng, is geboren op 6 augustus 1962 in Ipoh (Maleisië). Ze is daarmee een Maleisisch-Chinese actrice en speelt onder meer in Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000). In de James Bond filmreeks is Yeoh te zien als agente Wai Lin in Tomorrow Never Dies (1997) waarbij Pierce Brosnan de rol als James Bond vervult. Naast haar grote rol in de James Bond film speelt ze onder meer in The Mummy, The Children of Huang Shi en was ze onlangs nog te zien in Master Z: The Ip Man Legacy.

 

Bondgirl 21: Olga Kurylenko

Olga Konstaninovna Kurylenko is geboren op 14 november 1979 in Berdjansk (Oekraïne). Op jonge leeftijd is ze naar Frankrijk verhuis en is inmiddels Franse actrice en model met Oekraïense afkomst. Baast haar rol in onder meer Hitman is Kurylenko ook te zien als Bondgirl Camille in de 22ste James Bond film Quantum of Solace (2008) waarbij James Bond gespeeld wordt door Daniel Craig. Naast haar acteur carrière is Kurylenko ook te zien als model voor onder meer Victoria’s Secret, Vogue en Marie Claire.

 

Bondgirl 22: Shirley Eaton

Shirley Eaton, geboren op 12 januari 1937, is een Engelse actrice, model en schrijfster. Ze stond onder meer bekend als sekssymbool in de 50’s en 60’s van de 20ste eeuw. In de James Bond film Goldfinger (1964) speeld Eaton de rol van Jill Masterson. Helaas zien we haar niet lang, want Goldfinger vermoordt haar en maakt haar goud. James Bond, gespeeld door Sean Connery. Helaas hebben zij het niet heel lang gezellig samen gehad.

 

Bondgirl 23: Sophie Marceau

Sophie Marceau is de artiestennaam geworden van Sophie Danièle Sylvie Maupu. Zei is geboren als Franse actrice en filmregisseuse op 17 november 1966. We zien Sophie Marceau als Elektra King terug in de James Bond film The World is not Enough (1999). Ondanks dat James Bond, gespeeld door Pierce Brosnan, gek op haar is, word ze toch helaas op brute kracht vermoord. Naast haar acteur carrière heeft Marceau drie films geregisseerd. L’Aube à l’envers (1995), Parlez-moi d’amour (2002) en La Disparue de Deauville (2007).

Bondgirl 24: Tania Mallet

Tania Mallet is als Engelse model en actrice geboren op 19 mei 1941 in Blackpool. Mallet speelden de rol van Tilly Masterson in de derde James Bond film Goldfinger (1964). Dit ging echter op een speciale manier, want ze stuurde een bikinifoto naar de Bondproducer Albert R. Broccoli waardoor ze direct werd gecast als Bondgirl. Hierdoor is Mallet meer bekend geworden als Bikinimodel dan als actrice. Helaas is Tania Mallet op 30 maart 2019 in Margate (Engeland) overleden.

 

Bondgirl 25: Ursula Andress

Ursula Andress is als Zwitserse actrice geboren in Bern (Zwitserland) op 19 maart 1936. Andress staat bekend als de echte Bondgirl Honey Ryder die te zien is in de eerste James Bond film Dr. No (1962). Later werd Andress ook vertolkt in het James Bond boek On Her Majesty’s Secret Service van Ian Fleming. De tweede keer dat Andress als Bondgirl functioneerde was in de onofficiële parodie film Casino Royale van 1967. Daarnaast was Andress ook onder meer te zien met Dean Martin en Frank Sinatra in de film 4 for Texas en speelde ze samen met Elvis Presley in de film Fun in Acapulco.

 

Conclusie

25 James Bond films en ruim 100 vrouwen die in deze films naar voren zijn gekomen. Uit verschillende onderzoeken die gedaan zijn heeft het publiek gekozen dat Ursula Andress toch de beste en eerste Bondgirl is uit de James Bond geschiedenis. Ondanks dat kunnen we terugkijken op rijke Bondgirl geschiedenis in de inmiddels 25 James Bond films.

Tags:
,