James Bond week: 25 Bond films op een rij (007)

James Bond 007 from MI6 London (United Kingdom)Foto: © MJB Events PR

James Bond week: 25 Bond films op een rij (007)

In de James Bond geschiedenis zijn er 25 James Bond films gemaakt door zes verschillende James Bond acteurs. In dit artikel vertel ik kort waarover deze films gaan. Voor de mensen die nog niet alle films hebben gezien uit de James Bond geschiedenis, je bent gewaarschuwd.

Spoiler alert:: In dit artikel kunnen dingen geschreven zijn die het plot van de James Bond film kan verklappen.

Film 1: Dr. No (1962)

Dr. No uit 1962 is de eerste James Bond film uit de geschiedenis. Sean Connery mocht de rol als James Bond opzich nemen. Samen met de CIA-agent Felix Leiter moet James Bond enkele raadselachtige moorden oplossen op Jamaica. Daar ontmoet Bond de Bondgirl Honey Rider, die gespeeld wordt door Ursula Andress. Samen proberen ze het geheimzinnige eiland van Dr. (Julius_ No te verkennen het raadsel op te lossen.

Film 2: From Russia with Love (1963)

In de film From Russia with love uit 1963 probeert James Bond, gespeeld door Sean Connery, een Russische ontcijferingsmachine genaamd Lektor in handen te krijgen. Hij maakt contact met de Russische ambassademedewerkster Tatiana Romanova, maar het blijkt een valstrik te zijn. James Bond wordt in de val gelokt door de criminele organisatie genaamd SPECTRE. Bond had in de vorige film een medewerker van Dr. No gedood. Daarvoor zou hij nu gaan boeten.

Film 3: Goldfinger (1964)

Goldfinger uit 1964 is een spannende film waar Sean Connery voor de derde keer in te zien is als James Bond. Auric Goldfinger en zijn team willen meer geld hebben. Daarom willen ze de Bank van Engeland beroven. Om dit op te lossen moet James Bond een mysterie ontrafelen wat hem nog duur komt te staan. Weet James Bond de tikkende bom op tijd te laten stoppen en de dodelijke hoed te ontwijken?

 

Film 4: Thunderball (1965)

Sean Connery was voor de vierde keer te zien als James Bond in de film Thunderball uit 1965. In deze film wordt er een Britse bommenwerper gestolen waar twee atoombommen aan borod zijn. Het is James Bond zijn taak om deze bommenwerper op te zoeken en de atoombommen weer veilig terug te brengen naar huis. Weet James Bond de bom en de 100 miljoen aan geslepen diamanten op tijd af te leveren in de Bahama’s?

Film 5: You Only Live Twice (1967)

Wanneer Sean Connery voor de vijfde keer de rol van James Bond opzich neemt moet hij de misdaadorganisatie SPECTRE uit zien te schakelen. Er dreigt namelijk een oorlog uit te breken omdat enkele bemande ruimtevlucht voortuigen zijn gekaapt door de vijand. Ernst Stavro Blofeld zit hierachter. Met de hulp van de Japanse geheime dienst moet James Bond de Derde Wereldoorlog zien te voorkomen. Maar lukt het hem dat ook? Dat zien we in de vijfde James Bond film You Only Live Twice uit 1967.

Film 6: On Her Majesty’s Secret Service (1969)

On Her Majesty’s Secret Service uit 1969 wordt James Bond gespeeld door George Lazenby en is zijn enige keer dat hij deze rol opzich neemt. Achteraf bleek Lazenby niet een acteur te zijn. In deze zesde James Bond film moet hij de dochter Tracy Draco beschermen voor de misdaadorganisatie. In ruil daarvoor krijgt James Bond de informatie waar hij Ernst Stavro Blofeld kan vinden. Blofeld wil de wereld aanvallen met een dodelijk virus, maar in de tussentijd moet hij ook kiezen tussen trouwheid aan zijn eigen land (Engeland) of trouwen met Tracy (zijn nieuwe vrouw).

Film 7: Diamonds Are Forever (1971)

Sean Connery is voor het laatst te zien in de film Diamons are Forever uit 1971. Via Amsterdam komt James Bond ene diamantsmokkel op het spoor. Daar komt hij verleider Tiffay Case tegen die gevaarlijker blijkt te zijn dan verwacht. Via haar komt Bond in Las Vegas terecht waar een gruwelijke moordaanslagen liggen te wachten. Alles lijkt werk te zijn van Blofeld, maar weet James Bond hem op tijd te stoppen?

Film 8: Live and Let Die (1973)

Live and let Die was de eerste film van Roger Moore als James Bond in 1973. Met zijn charme, humor en zelfverzekerdheid moet James Bond een beruchte drugsbaron uitschakelen en zien te overleven tussen alle aanvallen met als doel om Bond uit te schakelen. Zal het Roger Moore lukken om zichzelf op tijd te redden en de drugsbaron uit te schakelen?

Film 9: The Man with the Golden Gun (1974)

The Man with the Golden Gun is de tweede film met Roger Moore als James Bond. Scaramanga, gespeeld door Christopher Lee, heeft het gemunt op James Bond. Solex, de codenaam, is een belangrijk onderdeel waar James Bond de controle over wil hebben. Wanneer Scaramanga dat door heeft wordt de beste beroepsmoordenaar naar Bond gestuurd. Maar weet James Bond daar ook op tijd van te ontkomen en zo Scaramanga met zijn team uit te schakelen? In deze film komen we erachter!

 

Film 10: The Spy Who Loved Me (1977)

The Spy who loved me komt uit 1977 waarin James Bond gespeeld wordt door Roger Moore. Een Britse duikboot wordt aangevallen door de vijand, waardoor 16 atoomwapens op de bodem komen te liggen. Het is James Bond zijn taak om deze atoomwapens op tijd te vinden voordat er een wereldwijde oorlog ontstaat waarbij deze rakketten naar het westen worden afgevuurd.

Film 11: Moonraker (1979)

Roger Moore speelde James Bond in de film Moonraker uit 1979. In deze film wordt James Bond op de proef gesteld om een Boeing 747 met een Spaceshuttle aan boord te ontdekken waar die is gebleven. Hierdoor komt James Bond Hugo Drax op het spoor waarbij ook de ruimte mee wordt betrokken. In de film Moonraker zullen we erachter komen of James Bond de verloren Boeing 747 met de Spaceshuttle nog weet te vinden.

Film 12: For Your Eyes Only (1981)

For your eyes only uit 1981 wordt James Bond, gespeeld door Roger Moore, wederom op de proef gesteld. In de kust van Griekenland wordt er een aanval gepleegd op een aantal onderzoeken, waarna James Bond erop af wordt gestuurd. Al snel blijkt dat men op zoek is naar een nucleaire onderzoeker en een controlesysteem. Wanneer deze in handen komt van de vijand, dan is het einde zoek. Weet James Bond dit op tijd te stoppen?

 

Film 13: Octopussy (1983)

In de film Octopussy uit 1983 wordt James Bond gespeeld door Roger Moore. Een Russische generaal heeft juwelen gestolen uit de Kremlin waarbij geheime agent 009 om het leven is gekomen door een valstrik. Het is aan James Bond te taak om uit te zoeken waar deze diamanten zijn gebleven en of hij de bom met allemaal hoge officieren erom heen op tijd weet te stoppen.

Film 14: A View to a Kill (1985)

A view to a Kill uit 1985 is de laatste James Bond film met Roger Moore. In deze film moet James Bond, gespeeld door Roger Moore, een grote (economische) schade voorkomen. Max Zorin schijnt een belangrijke chip te hebben gestolen waarvan eerst gedacht wordt dat de Russen erachter zitten. Het design van deze chip is nagenoeg gelijk aan het design van de Britse inlichtingendienst. Lukt het James Bond om deze chip weer terug te krijgen en daarmee de chipproductie te redden?

Film 15: The Living Daylights (1987)

Timothy Dalton mag in de film The Living Daylights (1987) de rol van James Bond spelen. In deze James Bond film zal de Russische KGB een plan hebben om de speciale inlichtingendienst te laten stoppen. Zo zou de 00-afdeling, waar James Bond onderdeel van is, als eerst gestopt moeten worden. Koskov, gespeeld door Jeroen Krabbé, geeft valse informatie toe, waar James Bond in de problemen door komt. Via Afghanistan komt James Bond oog in oog te staan met de wapenhandelaar Whitaker.

Film 16: Licence to Kill (1989)

Licence to Kill (1989) heeft James Bond. Dit keer gespeeld door Timothy Dalton. In deze film gaat James Bond op persoonlijke tour verder. Zijn grote vriend bij de CIA Felix Leiter wordt gedood door een drugsbaron. James Bond kan de zaak niet laten rusten en zoekt de confrontatie op met deze mensen. Zal het James Bond lukken om de drugsbaron en de andere verantwoordelijke op te pakken?

Film 17: GoldenEye (1995)

GoldenEye (1995) is de eerste James Bond film met Pierce Brosnan. Nadat de Koude Oorlog voorbij is komt de Russische Maffia in actie. De GoldenEye kan veel schade toebrengen waarbij het de taak voor James Bond is om de GoldenEye weer in handen te krijgen of de werking ervan onschadelijk te maken. Hij is afhankelijk van Natalya, die samen een plan maken om een ramp te voorkomen.

Film 18: Tomorrow Never Dies (1997)

Tomorrow Never Dies (1997) of toch wel? Pierce Brosnan neemt voor de tweede keer de rol van James Bond opzich. Bond wordt naar een zee gestuurd in de buurt van China, waar een Engels Marineschip ten zinken is gebracht. Het lijkt de schuld van China, omdat de torpedo’s vanuit hun gebied is verstuurd. Het is het plan van Elliot Carver om een derde Wereldoorlog te creëren. James Bond staat er gelukkig niet alleen voor. Samen met de Chinese geheime dienst en Wai Lin maken ze spannende momenten mee met grote explosies.

 

Film 19: The World Is Not Enough (1999)

In The World is not Enough (1999) wordt James Bond gespeeld door Pierce Brosnan. In deze film moet James Bond Sir Robert King beschermen, maar dat komt helaas te laat. Door een geldbom wordt het leven van Sir Robert King beëindigd. Bond moet vervolgens naar Azerbeidzjan, waar Elektra King beschermd moet worden. Zij maakt een oliepijplijn aan die haar vader, Sir Robert King, ooit ermee is begonnen. Het belooft een spannende film te worden met veel explosies en acties. James gaat samen met M, zijn baas, op pad om uit te zoeken wat er precies aan de hand is.

Film 20: Die Another Day (2002)

Die Another Day (2002) is iets waar James Bond, dit keer gespeeld door Pierce Brosnan, aan moet denken. Tijdens een missie in Noord-Korea wordt James Bond verraden en word hij opgepakt door MI6. Na zijn ontsnapping in Hong Kong reist Bond af naar Cuba en komt hij terug naar Londen om de verrader op te pakken en te ontmaskeren. Hij gebruikt daarbij nieuwe Q-technologie, waaronder een auto die onzichtbaar kan worden. Dat komt in sommige gevallen goed van pas.

Film 21: Casino Royale (2006)

Casino Royale (2006) is de debuutfilm voor Daniel Craiq als James Bond. Bond moet naar Le Chiffre, die door bankieren een wereldwijd netwerk aan terroristen wil creëren. Tijdens een gevaarlijke pokeravond komt hij in contact met Le Chiffre en is het doel van James Bond om hem en zijn handlangers uit te schakelen. Tijdens deze missie wordt Bond bijgestaan door Vesper Lynd, die Bond op sommige momenten blind maakt door haar charmes.

Film 22: Quantum of Solace (2008)

James Bond, gespeeld door Daniel Craig, gaat samen met Camille op pad in het Midden-Oosten en Haiti. Een missie dat begon bij het ondervragen van Mr. White, dat plaatsvond onder de grond. Met een spannende achtervolging door het publiek moet James Bond erachter komen wat er precies is gebeurd tijdens de vorige missie. M zal daarbij ondersteuning bieden aan Bond, maar dat kan niet altijd goed uitpakken.

Film 23: Skyfall (2012)

In Skyfall (2012) wordt de loyaliteit van James Bond ten opzichte van M op de proef gesteld. Het wordt een race achter de klok waarbij het verleden van M naar voren komt. Weet MI6 de sporen achter zich te laten en die ook te vernietigen? Het kan in deze film erg persoonlijk worden. James Bond, je bent gewaarschuwd!

Film 24: Spectre (2015)

Spectre (2015) wordt ook gespeeld met Daniel Craiq als James Bond. Bond wordt in deze film opgejaagd door zijn verleden, waar de slechteriken van SPECTRE achter zitten. M voert de politieke strijd terwijl James Bond, Q en enkele andere teamgenoten het gevecht opzoeken op straat. Het wordt in de meeste gevallen een race tegen de klok, maar weet James Bond en zijn team te voorkomen dat MI6 voorgoed wordt afgebroken? Engeland (en haar veiligheid) ligt nu in hun handen!

Film 25: No Time to Die (2020)

No Time to Die (2020), de nieuwste James Bond film met Daniel Craig als James Bond (en voor de laatste keer). James Bond is, na al die actie, gevaarlijke momenten, en schade toe aan een welverdiende rust als geheime agent. Hij is aan het bijkomen op Jamaica, maar dat duurt helaas van korte duur. Bond’s vriend Felix Leiter van de CIA vraagt Bond om hulp. Bond komt op het spoor van een gevaarlijke vijand die uitgerust is met gevaarlijke en nieuwe technologie.

 

Conclusie

James Bond heeft in de afgelopen 25 films veel meegemaakt. Hij heeft vele landen bezocht, veel mensen gered maar ook veel schade aangericht. Bond kiest ervoor om zijn land (en MI6) te helpen wanneer de noot aan de man is. Ondanks dat deze 25 James Bond films voor veel spektakel heeft gezorgd, zijn we benieuwd naar de komende James Bond films. Hoe die worden ingevuld, zullen we pas weten wanneer de 26ste James Bond film zal worden gelanceerd.

Tags:
,