James Bond week: 25 bekende locaties waar James Bond is geweest (007)

James Bond 007 from MI6 London (United Kingdom)Foto: © MJB Events PR

James Bond week: 25 bekende locaties waar James Bond is geweest (007)

In 1962 kwam Dr. No uit en was daarmee het begin van een film reeks die vandaag de dag nog immens populair is. In april 2021 komt de 25ste James Bond film uit met de naam No time to die waarin James Bond gespeeld wordt door Daniel Craiq. Omdat James Bond dan inmiddels 25 films kent heb ik deze week iedere dag een nieuw artikel rondom James Bond. Vandaag kijken we naar de 25 meest bekende locaties waar James Bond is geweest in de inmiddels 25 speelfilms. Laten we snel beginnen!

Locatie 1: Bangkok

Twee James Bond films zijn opgenomen in Bangkok. De eerste keer was tijdens de film The Man with the Golden Gun (1974) met Roger Moore als James Bond. Hier werd de film opgenomen in de buurt van Phuket Een bekende plek is het eiland waar James Bond het duel aangaat met Francisco Scaramanga (gespeeld door Christopher Lee). Daarnaast mogen we ook niet de Damnoen Saduak vergeten waar James Bond over het water scheurde om de vijand te verslaan. De bokswedstrijd wordt in deze film gehouden in het Lumpini Stadium. Zoek je daarbij nog een overnachting, dan kan je het hotel moeten boeken waar James Bond overnachtte in de film. Dit was in het Mandarin Oriental Hotel. Het is niet bekend of dit ook inclusief Mary Goodnight (gespeeld door Britt Ekland) is, de Bondgirl van deze film.

De tweede keer dat James Bond hier was in Tomorrow Never Dies (1997) met Pierce Brosnan als James Bond. De opnames zouden eerst in Vietnam worden gehouden, maar de onderhandeling liepen vast en EON Productions (organisatie achter de James Bond films) week uit naar Bangkok en naar Saigan. In Tomorrow Never Dies beleven James Bond (gespeeld door Pierce Brosnan) en Wai Lin (gespeeld door Michelle Yeoh) spannende tijden. Ze zijn samen geboeid en hebben een helikopter achter zich aan. In de film springen ze samen met een motor over de helikopter. Dit is gefilmd in de buurt van de Sinn Sathorn toren met maar liefst 44 verdiepingen.

Locatie 2: Bardenas Reales

Een scéne van The World is not Enough (1999) met Pierce Brosnan als James Bond wordt opgenomen in Bardenas Reales (Spanje). In deze scene ontmoet James Bond Dr. Christmas Jones (gespeeld door Denise Richards). Binnen in de grot zijn mijnwerkers bezig om een groot gat te maken waar een nucleair bom tot ontploffing zou worden gebracht. Op dat moment zitten James Bond en Dr. Christmas Jones gevangen in de grot. Via een tunnel komen ze terecht bij een ondergrondse rivier. Zouden ze daarmee op tijd weg kunnen komen en in leven blijven?

Locatie 3: Basilica Cisterne

James Bond is verschillende keren in Istanbul geweest. Denk je bijvoorbeeld maar aan de openingsscene van Skyfall (2012) waar James Bond (gespeeld door Daniel Craig) over de daken van de Grand Bazar racet om een diskette terug te winnen.

De Basilica Cisterne is in die film niet te zien. In de film From Russia with Love (1963) met Sean Connery als James Bond vervoert hij zich door de grotten van de Basilica Cisterne. Hier worden dan enkele scenes opgenomen, waaronder het uitschakelen van de vijand wanneer er op de achtergrond een rondleiding bezig is. Zal James Bond het lukken om de locatie op een veilige manier te verlaten?

James Bond (007) in Basilica Cisterne

Basilica Cisterne | Foto: © Valentin Lacoste

Locatie 4: Bōnotsu

In You only live Twice (1967) is James Bond (Sean Connery) te zien in Bōnotsu (Japan). Dit is dan ook voornamelijk de filmlocatie waar deze James Bond film zich afspeelt. Het is aan James Bond de taak om de vijand Blofeld (gespeeld door Donald Pleasence) uit te schakelen die een geheime lanceerbasis heeft in één van de vulkanen in de omgeving. James Bond gaat op ontdekkingsreis en doet zich voor als Japanner dat intrekt in een nabij gelegen vissersdorpje. Bond zou dan worden bijgestaan door Aki (gespeeld door Akiko Wakabayashi) en door Tiger Tanaka (gespeeld door Tetsurõ Tamba) van de Japanse geheime dienst.

Locatie 5: Château d’Anet

Thunderball (1965) met Sean Connery als James Bond kent een scene in Château d’Anet (Frankrijk). Tijdens de opening van deze film heeft James Bond een gevecht met de vijand. Hij weet tijdens de begrafenis op dit kasteel iemand te ontmaskeren. Na een korte achtervolging door het kasteel en enkele gevechten weet James Bond te ontsnappen met een jetpack. Samen met Madame LaPorte (gespeeld door Mitsouko) te ontsnappen. Of ze het gered hebben, dat is net de vraag.

Locatie 6: Château de Chantilly

In A View to a Kill (1985) met Roger Moore als James Bond heeft James Bond een belangrijke taak. Naast het feit dat hij de verleiding van de dames niet aankan moet hij zich voordoen als een man van Engelse adel. In en rondom het kasteel worden verschillende activiteiten verricht rondom een paardenveiling. MI6 is op het spoor dat er een verdachte situatie is. James Bond moet dan erachter komen welke plannen Max Zorin (gespeeld door Christopher Walken) in zijn schild voert. Deze scene speelt zich af in Château de Chantilly, in de buurt van Parijs.

Locatie 7: Dunn’s River Falls

Dunn’s River Falls is het een stuk van het toneel uit de eerste James Bond (gespeeld door Sean Connery) film Dr. No. Bij de Dunn’s River Falls ontmoet James Bond al snel Honey Ryder (gespeeld door Ursula Andress) die enkele jaren geleden is uitgeroepen tot de beste Bondgirl allertijden. Deze scene speelt zich af in Dunn’s River Falls (Jamaica) waar Honey Ryder al de weg heeft ontdekt. Lukt het hun om uiteindelijk de draak en de slechteriken te verslaan? Het schijnt wel zo nog te zijn dat Honey Ryder haar boot kwijt is. Dus mocht je een boot zijn tegen gekomen, dan is het verzoek om deze af te leveren bij Honey Ryder. Namens haar alvast bedankt!

Locatie 8: Furkapas

In Goldfinger (1964) met Sean Connery als James Bond zijn ze afgereisd naar de Furkapas (Zwitserland). Dit is een bergachtige omgeving waar James Bond op weg is om de fabriek in Zwitserland te achterhalen van Auric Goldfinger (gespeeld door Gert Fröbe) en Oddjob (gespeeld door Harold Sakata). Wanneer James Bond van de bergtop neerkijkt op de auto van Goldfinger en Oddjob wordt James Bond beschoten door Tilly Masterson (gespeeld door Tania Mallet). Het is niet bekend of James Bond gewond is geraakt. Ik zal MI6 eens informeren.

Locatie 9: Gibraltar

The Living Daylights (1987) gaat met Timothy Dalton als James Bond naar grootte hoogte. In het Gibraltar (Iberisch schiereiland) heeft James Bond een gevaarlijke achtervolging over de dunnen bergwegen rondom de Gibraltar. De berg is in totaal 426 meter hoog en ligt dus gelegen in het zuiden van het Iberisch schiereiland. Naar een spannend gevecht is het nog maar de vraag of James Bond veilig de grond, uhm, boot weet te redden.

Locatie 10: Green Grotto Caves

In Live and let Die (1973) met als Roger Moore als James Bond. De Green Grotto Caves (Jamaica) is deels onderdeel van de film. Op het fictieve eiland San Monique worden er samen met beelden van de Green Grotto Caves een scene laten zien van de ondergrondse schuilplaats van Kananga. Dit was een mooie gelegenheid maar een zekere zware klus voor het team van James Bond. In en rondom Jamaica is de Green Grotto Caves één van de weinige grotten die een ondergrondse meer nog heeft. In de film zelf is het een en al spektakel. Het schijnt nog wel zo te zijn dat de piranha’s nog er zwemmen. Je bent gewaarschuwd!

James Bond (007) in Green Grotto Caves

Green Grotto Caves | Foto: Viviana Camacho

Locatie 11: Karnak

The Spy who loved me (1977) nam Roger Moore als James Bond mee naar Egypte. Daar werd een filmscene opgenomen in de Egyptische ruïne Karnak in de buurt van Luxor. De hiërogliefen en de pilaren zijn gelukkig wel bewaarde gebleven, ondanks dat Jaws (gespeeld door Richard Kiel) toch op de pilaren wist te staan. In deze scene voorkwam dat James Bond het hele stuk terug moest lopen. Majoor Anya Amasova (gespeeld door Barbara Bach) zou anders de auto hebben meegenomen en James Bond bij Jaws hebben achtergelaten. Het schijnt nog wel zo te zijn dat enkele onderdelen van de auto nog bij Karnak liggen. Misschien dat Jaws het met zijn stalen tanden het inmiddels opgegeten heeft?

Locatie 12: Kasteel van San Sebastián

In Die Another Day (2002) met Pierce Brosnan als James Bond wordt er een scene opgenomen op het Kasteel van San Sebastián (Spanje). De bedoeling was om een opname te maken op Havana, maar net zoals voor de James Bond film Tomorrow Never Dies (1997) was dit niet mogelijk. Daarom zijn de uitgeweken om een opname te doen op dit kasteel in de stad Cádiz. Echter is dit goed gefilmd door het productieteam. Het lijkt alsof James Bond gewoon op Havana is. Op dit eiland vindt men het DNA kliniek. Uiteraard brengt James Bond daar een bezoek aan wat geheel weer in zijn eigen stijl gaat.

Locatie 13: Khao Phing Kan

The Man with the Golden Gun (1974) met Roger Moore als James Bond wordt er een opname gedaan in Khao Phing Kan (Thailand). Dit is de bekende rots waar het gevecht tussen Francisco Scaramanga (gespeeld door Christopher Lee) en James Bond (Roger Moore) plaatsvindt. De puntige rots is te vinden in de Phang Ngabaai. Door de erosie op de rotsen steekt deze rots verticaal omhoog. Dit gebied wordt ook wel het James Bond Island genoemd. Daar hielp Mary Goodnight (gespeeld door Britt Ekland) James Bond met het eruit halen van een zonnecollector. Ik moet je daarbij nog wel waarschuwen dat er nog ergens een gouden pistool ligt. James Bond zou deze graag nog als aandenken willen hebben. Hij had de gouden kogels al per brief ontvangen met zijn eigen initiaal, 007, erop. Wie het pistool vindt wordt verzocht om het op te sturen naar MI6 in Londen (Engeland).

James Bond (007) in Khao Phing Kan

Khao Phing Kan | Foto: Diego Delso

Locatie 14: Lake Altaussee

Wie Spectre (2015) heeft gezien met Daniel Craig als James Bond herkent vast wel het Lake Altaussee (Oostenrijk). Wanneer James Bond een bezoek brengt aan deze locatie komt hij via het water terecht bij het huis van Mr. White (gespeeld door Jesper Christensen). Dat schijnt de vader te zijn van Madeleine Swann (gespeeld door Léa Seydoux). James Bond beloofd goed voor haar te zorgen. Mr. White had in dit huis overigens wel camera’s hangen in en rondom het huis. Inbreken gaat in dit geval niet lukken zonder gefilmd te worden.

Locatie 15: Maagdentoren (Kız Kulesi)

In The World is not Enough (1999) met Pierce Brosnan als James Bond wordt op het eind een stuk gefilmd in de Maagdentoren (Turkije) nabij Istanbul. Dit was vroeger een oude wachttoren en zit er vandaag de dag een restaurant erin gevestigd. In deze toren wordt M (gespeeld door Judi Dench) opgesloten. Ook James Bond moet het geloven en word nog stevig onder handen genomen door Elektra King (gespeeld door Sophie Marceau). Uiteindelijk kan James Bond toch uit de krakende stoel komen en volgt hij Elektra King tot de top van de toren. Dat was het moment dat MI6 even het overzicht verloop. Weet je wat er toen gebeurde?

James Bond (007) in Kız Kulesi

Kız Kulesi | Foto: Sofiane Dougheche

Locatie 16: Meteora

For your eyes only (1981) met Roger Moore als James Bond wordt dit een spannend moment van de film. In For your eyes only moet James Bond op een gegeven ogenblik de Meteora beklikken, een Klooster in Griekenland. Deze was alleen via een ophaallift toegankelijk, maar je kent James Bond. Die klimt via de want naar boven. Tijdens de opnames waren de Monniken niet blij met de filmploeg en plaatste met regelmaat was, vlaggen en andere materialen in het beeld. Gelukkig wist James Bond dit netjes te verhelpen. Nu was alleen de vraag of hij ook de toegang wist te creëren voor zijn collega’s Melina Havelock (gespeeld door Carole Bouquet), Karageorge (gespeeld door Paul Angelis), Santos (gespeeld door Alkis Kritikos), Nikos (gespeeld door Stag Theodore) en Milos Columbo (gespeeld door Topol).

Locatie 17: MI6 Londen

MI6 (Military Intelligence, Section 6) is het gebouw aan de Theems in Londen (Engeland). Dit is het hoofdkwartier van MI6 uit de James Bond films. Ondanks dat het officieel gebruikt wordt door de Secret Intelligence Service (SIS) is het veelvoudig terug gekomen in diverse James Bond films. In de film Skyfall (2012) wordt het kantoor van M (gespeeld door Judi Dench) verwoest. In de film Spectre (2015) wordt het volledig gebouw tot de grond gelijk gemaakt. Hopelijk zijn de papieren wel bewaard gebleven en is James Bond goed verzekerd voor ongevallen, zoals Q (destijds gespeeld door Desmond Llewelyn in Tomorrow Never Dies (1997)) nog zo nadrukkelijk zei tegen James Bond (Pierce Brosnan). Anders toch maar nog even doorwerken tot je 67ste levensjaar, toch Bond?

Locatie 18: Monaco

In GoldenEye (1995) kwam Monte Carlo (Monaco) om de hoek kijken. Aan het begin van de film wordt er een helikopter gestolen die bepaalde wapens heeft. Dit overname werd gerealiseerd door Xenia Onatopp (gespeeld door Famke Janssen). Uiteindelijk is het aan James Bond om te kijken of hij de helikopter inclusief de wapens terug kan vinden en terug weet te brengen naar Monaco of dat er een nog groter probleem zich voor zal doen. Dit is tot zover, samen met Jeroen Krabbé in de film The Living Daylights (1987) de enige twee Nederlanders die tot vandaag de dag hebben geacteerd in de James Bond film. Dat is toch iets om trots op te zijn, toch?

Locatie 19: Otomi Ceremonial Center

Otomi Ceremonial Center (Mexico) was in Licence to Kill (1989) met Timothy Dalton als James Bond een filmlocatie voor de film. Van oorsprong is deze locatie een eerbetoon aan de inheemse Otomi. Maar in de James Bond film moet James Bond het gevecht aangaan met de drugsbaas Franz Sanchez (gespeeld door Robert Davi) die een drugsfabriek heeft opgezet in het meditatiecentrum. Misschien dat daarom de film Licence to Kill heet zodat MI6 de drugs in beslag kan gaan nemen.

Locatie 20: Piz Gloria

In On Her Majesty’s Secret Service (1969) met George Lazenby als James Bond is dit dan ook de enige film die met George Lazenby gemaakt is. Dit doet verder niet af aan de locaties en de acties die te zien zijn in de film. Zo bezoekt James Bond de Piz Gloria (Zwitserland). Blofeld (gespeeld door Telly Savalas) heeft in het Piz Gloria, wat normaal gesproken een restaurant is, zijn schuilplaats ondergebracht waar ook gewerkt wordt aan een laboratorium. James Bond heeft op deze hoogte ook veel plezier met de dames die daar aanwezig zijn. Of het einde ook zo succesvol is, is nog maar de vraag. De geruchten gaan de ronde dat het nog een knallend eind heeft. Ik zou daarom maar voor de zekerheid de skispullen meenemen samen in combinatie met een parachute. Je weet maar nooit of je ze nodig heeft met James Bond in jouw buurt.

Locatie 21: Reguliersgracht 36

Diamonds are Forever (1971) met Sean Connery als James Bond wordt er een scene opgenomen in Nederland. Dit gebeurt allemaal op de Reguliersgracht 36 in Amsterdam. Tiffany Case (gespeeld door Jill St. John) heeft diamanten in haar appartement liggen aan de Reguliersgracht 36. James Bond wil deze natuurlijk hebben en smeet een plannetje om binnen te komen. De locatie was voor EON Productions goed bereikbaar en werd dus de keuze om James Bond een poging te laten doen om een smokkeloperatie te ontmaskeren. Of dit dan ook daadwerkelijk goed gaat, dat is nog maar de vraag. Ik ben wel bang dat de diamanten niet meer aanwezig is in dit grachtenpand.

Locatie 22: Siena

In Quantum of Solace (2008) met Daniel Craig als James Bond wordt het nog even spannend in Siena (Italië). Aan het begin van de film is James Bond samen met M (Judi Dench) en enkele andere mensen van MI6 aanwezig in een ondergrondse schuilkelder. Omdat iemand roet in het eten gooit gaat James Bond erachter aan. Dit gebeurt allemaal rondom het Piazzo del Campo waar een spannende race is over de daken. Op het ronde plein wordt jaarlijks een traditionele paardenrace gehouden. Het is maar de vraag of James Bond op tijd is om de boel te kunnen redden.

James Bond (007) in Siena

Siena | Foto: Paulo Duarte

Locatie 23: Suikerbroodberg

Suikerbroodberg (Brazilië) was het toneel voor de James Bond film Moonraker (1979) met Roger Moore als James Bond. In de film wordt deze berg gebruikt voor het enorme ruimtestation. Maar helaas. Dit vond plaats in de filmstudio waar deze enorme ruimtestation was opgebouwd.

Wat wel heel gevaarlijk was voor James Bond is de kabelbaan. Hij probeert samen met Dr. Holly Goodhead (gespeeld door Lois Chiles) te ontsnappen via de kabelbaan. Jaws (gespeeld door Richard Kiel) komt daar roet in het eten gooien. Als dat maar goed gaat op die grote hoogte rondom de Suikerbroodberg.

Locatie 24: Taj Lake Palace

In Octopussy (1983) met Roger Moore als James Bond wordt hij vergezeld door Octopussy (gespeeld door Maud Adams). De basis van Octopussy is het Taj Lake Palace (India). Het Picholameer ligt rondom het paleis dat in de 18de eeuw is gebouwd. Het lijkt net alsof dit gebouw uit het water komt, maar dit wordt mogelijk gemaakt door de rotsen die aan de buitenkant van het gebouw liggen. Tegenwoordig is hier een hotel gevestigd. Denk er wel om dat er misschien nog een octopus ligt. James Bond had deze volgens mij achter gelaten.

Locatie 25: Venetië

Het was een dramatisch eind in Casino Royale (2006) met Daniel Craig als James Bond. In Venetië (Italië) ontdekt James Bond daadwerkelijk wie Vesper Lynd (gespeeld door Eva Green) precies is. In het eind van de film wordt het San Marcoplein omgetoverd in een ravage waarbij een aantal huizen met het water gelijk worden gemaakt. Dit is natuurlijk niet daadwerkelijk daar gebeurd. Het instorten van de huizen gebeurt allemaal in de filmstudio.

Het is wel voor het eerst dat Venetië, waaronder het San Marcoplein, de karakteristieke bootjes, de nauwe grachten en de Rialtobrug goed in beeld worden gebracht. In de films From Russia with love (1963) met Sean Connery als James Bond en in Moonraker (1979) met Roger Moore als James Bond wordt Venetië ook laten zien. Maar dat was aanzienlijk korter dan in de James Bond film Casino Royale.

James Bond (007) in Venice

Venice | Foto: © Valentin Lacoste

Conclusie

Naast deze 25 bekende locaties uit de James Bond film zijn er nog vele andere plekken die gebruikt waren voor de James Bond films. Denk je bijvoorbeeld maar aan het landgoed Skyfall uit de film Skyfall (2012) of het hotel in Tangier (Marokko) in de film Spectre (2015). Er is nog genoeg te ontdekken over de locaties van James Bond. Wil je een goede reiservaring hebben, dan raad ik je zeker aan om deze bovenstaande locaties te bezoeken. Een andere optie is natuurlijk Google Earth, waarbij je in 3D erg dichtbij komt waar de zes verschillende James Bond zijn geweest.

Tags:
,