Veranderingen in de media- en entertainmentindustrie

Developments in the media- and entertainmentindustryFoto: © MJB Events PR

Veranderingen in de media- en entertainmentindustrie

Sinds 2013 ben ik actief in de entertainmentindustrie en sinds 2017 ook met de mediakant van deze industrie. Door de jaren heen is er veel veranderd, maar helaas nog niet op het gewenste punt waar wij als industrie naar toe zouden willen gaan. In dit artikel vertel ik enkele (grote) veranderingen die in de afgelopen jaren doorgevoerd zijn.

Trigger waarschuwing: In dit artikel kunnen onderwerpen en/of ontwikkelingen worden genoemd die voor sommige lezers als schokkend, traumatisch of als trigger kunnen werken als je kampt met mentale problematiek. Mocht je dit artikel in één van deze situaties toch willen lezen, dan raad ik je aan om dit onder begeleiding te doen met een andere persoon.

Meer vrouwelijke artiesten

Naar aanleiding van het onderzoek van Rufus Kain is er onderzocht hoeveel vrouwelijke artiesten er aanwezig waren op de playlist van radiostation 3FM en als hoofd act bij het Nederlandse festival Pinkpop. Dit was echter schrikbarend om te noemen. Uit dit onderzoek bleek dat 20% van de gedraaide nummers van 3FM tussen april 2016 en 2017 van vrouwelijke artiesten kwamen. Bij het bekende festival Pinkpop waren er twee metingen gedaan. Daaruit bleek dat de hoofd act van het festival sinds 2000 voor 98,3% uit mannelijke artiesten bestond. Tussen 2012 en 2016 was 11,5 % van de artiesten slechts vrouw.

Dit is schrikbarend weinig vrouwelijke artiesten die meededen bij Pinkpop of gedraaid werden op radiostation 3FM. We weten allemaal dat er genoeg vrouwelijke artiesten zijn, die goede kwaliteit leveren en daarmee dus ook zeker een plaats verdienen op Pinkpop en op de playlist van radiostation 3FM.

Ondanks dat deze conclusie werd gemaakt en Buma Stemra ook bevestigde dat de vrouwelijke artiesten minder aanwezig zijn ten opzichte van de mannelijke artiesten, zou het daarbij wel zo zijn dat Pinkpop en radiostation 3FM voornemens waren om meer vrouwelijke artiesten op te nemen in hun playlist of bij het festival. Er is dus nog genoeg ruimte om zowel de mannelijke als vrouwelijke artiesten evenredig te verdelen in de media- en entertainmentindustrie. Hierdoor hopen we een ondervertegenwoordiging van de vrouwen in de media- en entertainmentindustrie op te lossen.

Technologie

De media- en entertainmentindustrie heeft in de afgelopen jaren vele nieuwe ontwikkelingen doorgemaakt. Zo worden bij (grote) shows nieuwe technologieën toegepast. De Britse rockband Muse had bijvoorbeeld in hun wereldtour in 2016 (Drones) een echte drone in de concertzaal.

 

Ook andere technologische ontwikkelingen zijn toegepast binnen diverse shows van artiesten. Zo gebruiken sommige artiesten grote led schermen op de achtergrond van de band, waardoor je nieuwe interacties kunt laten zien. Deze led schermen kunnen bijvoorbeeld een video laten zien waar de band samen met de zanger of zangeres over zingt. Hierdoor heeft het publiek niet alleen het beeld van het optreden, maar kan er een extra dimensie worden gecreëerd bij dit proces. Een voorbeeld is het concert van Julio Iglesias in Ahoy 2019

 

Digitale technologische ontwikkeling

In verband met de pandemie sinds maart 2020 heeft de media- en entertainmentindustrie daar flink last van. Maar desondanks worden nieuwe technologieën ook toegepast op de evenementenindustrie. Zo is de ontwikkeling met deepfake technologie versneld waardoor dit toegepast kan gaan worden in vele situaties. Bijvoorbeeld in programma’s zoals Microsoft Teams, Skype en Zoom.

Ook is het mogelijk om de zogeheten green screen producties nu live toe te passen. Voorheen was het alleen mogelijk om een green screen productie toe te passen in het montageproces, maar dat is nu (bijna) verleden tijd. Vandaag de dag kan dit ook al in live producties worden toegepast, waarbij de regie van deze productie de achtergronden live kunnen veranderen. Op deze manier hoeft men niet meer af te reizen naar een specifieke locatie, maar kan men ook al in hun eigen studio beelden laten zien van Zuid-Amerika of van Azië.

Ondanks dat de artiesten of webinars geen goede interactie hebben met het publiek tijdens een optreden, zou een livestream van een evenement of festival een groot voordeel zijn. Hierdoor kunnen veel meer mensen kijken naar een livestream, mits de capaciteit van het platform het toe laat. Stel je organiseert een festival waar 3.000 bezoekers naartoe kunnen komen. Dit is een lokale beperking, omdat de locatie misschien het niet toelaat om meer bezoekers toe te laten op het evenemententerrein. Maar als je nu een livestream organiseert en op dat platform kunnen 6.000 digitale bezoekers terecht, dan heb je dus 50 % meer bezoekers. Dit zou jouw evenement of festival ten goede komen.

Online gaan

Uit verschillende rapporten, waaronder die van het PWC (PricewaterhouseCoopers), is gebleken dat steeds meer bedrijven zich gereedmaken voor het online bezig gaan. Dit proces is door het Coronavirus sterk toegenomen, waardoor de verbinding tussen het merk (festival of evenement) beter aansluit op de behoefte van de bezoeker (kijker).

Dit gebeurt bijvoorbeeld al via social media zoals Instagram, Facebook, YouTube en Twitter, maar zou ook via een website zeker mogelijk zijn. Bij het personaliseren van zulke ervaringen zou het overigens wel belangrijk zijn om de privacy van de bezoeker te waarborgen.

Dankzij deze verandering is men in staat om passende content en ontwikkelingen toe te passen wat zowel het merk (festival, evenement of artiest) ten goede komt. Maar wat ook de bezoeker aantrekkelijk maakt om te blijven verbinden met het merk en daarmee interactie te hebben.

Gebeurtenissen in de media- en entertainmentindustrie

Door de uitzending van Boos is er veel media aandacht gekomen voor gebeurtenissen die niet gepast waren in een (bepaalde) situatie. Door deze schrikbarende onthulling hebben vele (grote) bedrijven aangegeven om een nieuw protocol in werking te stellen. Het doel daarvan is om toekomstige incidenten te signaleren en daarop zo spoedig mogelijk te anticiperen.

Kamp jij met een nare gebeurtenis of gebeurtenissen? Heb jij een eigen ervaring met (seksueel grensoverschrijdend) gedrag wat (achteraf) niet gepast was in een (bepaalde) situatie? Praat er dan over met (professionele) mensen. Dit kunnen bijvoorbeeld vrienden of vriendinnen, familieleden of professionals zijn zoals je huisarts. Onthoud goed: Het is nooit jouw schuld! Is dat duidelijk?

Ook online kan jij gratis, vrijblijvend, vertrouwelijk en anoniem terecht om hulp te krijgen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via de onderstaande organisaties:

Slachtofferhulp Nederland

 

Centrum Seksueel Geweld

 

Mind Korrelatie

 

113.nl

Denk jij aan zelfdoding? Je bent niet alleen. Praat erover!

    • Bereikbaar: Je kan 24 uur per dag (24/7) bij hen terecht via de chat of via de telefoon.
    • Website: www.113.nl
    • Telefoon: 0800 – 0113
    • Chat: www.113.nl (rechtsboven op de website)