Vectorworks Spotlight voor het visualiseren van evenementen

Vectorworks Entertainment (Spotlight) for the visualization of your eventsFoto: © MJB Events PR

Vectorworks Spotlight voor het visualiseren van evenementen

Wie met regelmaat evenementen organiseert weet dat het belangrijk is om een visueel beeld te creëren zodat het voor iedereen duidelijk is wat en hoe een evenement eruit komt te zien. Met Vectorworks Spotlight helpt daarbij om het visuele aspect te realiseren. Maar daar blijft het niet bij, want in het design in Vectorworks Spotlight is het ook mogelijk om technische tekeningen te maken voor de technische crew. In dit artikel vertel ik je daar meer over!

Wat is Vectorworks Spotlight?

Vectorworks Spotlight is onderdeel van het Vectorworks programma. Dit programma is een CAD-teken software waarin ontwerpen gemaakt kunnen worden. Binnen het ontwerpen van de tekeningen worden er verschillende disciplines beschikbaar gesteld. Zo kan je het programma gebruiken voor tuinontwerpen, architectuur, 3D modelling en voor de entertainmentindustrie.

De discipline over de entertainmentindustrie word daarbij Vectorworks Spotlight genoemd, wat een toepasselijke naam is. Met deze discipline krijgt de ontwerper verschillende standaard tools tot zijn of haar beschikbaar, zodat een evenement nagebouwd kan worden. Met deze tools kan bijvoorbeeld een podium gemaakt worden, kunnen opstellingen getekend worden hoe het publiek moet gaan zitten, kunnen de lichten ingesteld worden en kan er uiteindelijk een realistisch ontwerp gemaakt worden dat een goed beeld geeft over het evenement of festival. Bijvoorbeeld erg handig wanneer je een vergunningaanvraag moet indienen en de gemeente geen goed beeld heeft van het evenement of festival.

Naast het ontwerpen van de visualisatie, word het ook mogelijk om technische tekeningen te maken. Bijvoorbeeld hoe de trussen ingedeeld worden met belichting, waar de front of house (FOH) komt te staan, wat de draagkracht is van de trussen en ook of er andere maatregelen getroffen moeten worden als een podium op een specifieke manier word ingedeeld.

Vectorworks gaat voor je werken

Met Vectorworks Spotlight is het dus mogelijk om ontwerpen te maken voor evenementen. Hierbij krijgt de ontwerpen verschillende (standaard) objecten toegereikt die gebruikt kunnen worden in de tekening. Door deze objecten te plaatsen in de tekening, word er automatisch al een 3D tekening aangemaakt. Maar dat is niet het enige. Doordat er veel informatie in te stellen valt, zoals het gewicht van de lichten, word het dus heel eenvoudig om berekeningen door te voeren. Bijvoorbeeld hoeveel draagkracht een trus kan hebben, hoe het lichtplan eruit komt te zien, hoeveel stroom je nodig bent en op welke manier deze lichten met elkaar worden gekoppeld zodat alles vanaf één positie geregeld en gemonitord kan gaan worden.

Naast de 3D tekening kan er ook een (specifieke) 2D tekening gemaakt worden. Zo is het mogelijk om vanuit de 3D tekeningen de volgende tekeningen te maken: 3D afbeeldingen, 3D tekeningen, Een grondplan, Een algemene tekening, Scenes plan, Rigging plot, Sound plot, Light plot, Stage section, LX Boom Plot, Stage Drapery, Stage deck, Portals, Topiary, Martini Glass, Settee, A/V details, KNV Rigs, Bridge, Bridge deck, Flying Cornice, en 3D visuele animatie video.

Om deze tekeningen duidelijkheid te geven, word het mogelijk gemaakt door Vectorworks om een template te maken, dat toegevoegd kan worden aan het overzicht. Dit template geeft aan wie bijvoorbeeld de ontwerper is, wanneer de tekening is gemaakt en voor welk project deze tekening is ontworpen. Om hiervan gebruik te maken moet de ontwerper minimaal de volgende gegevens invoeren:

  • Naam van het project
  • Naam van de tekening
  • Naam van de ontwerper (tekenaar)
  • Datum van de tekening
  • Nummer van de sheet (en de totale hoeveelheid sheets)
  • Schaal van de tekening

 

Daarnaast heeft de tekenaar de mogelijkheid om de tekening aan te vullen met andere informatie. Zo kan deze informatie uitgebreid worden met:

  • Naam van de locatie (buiten locatie of theater)
  • Copyright informatie
  • Disclaimer over de tekening (of verwijzing naar de regels van de (lokale) overheden)
  • Contact informatie (van de productieleider of van de tekenaar)
  • Revisie datum (revision date) en notities van de aanpassingen, zodat iedereen op de hoogte is wat er precies aangepast is
  • Namen van andere teamleden, zoals director, producer, hoofdtechniek, hoofdlicht, hoofdproductie
  • Naam van de tekenaar (met initialen of volledige naam)
  • Logo van de klant
  • Personal branding van de ontwerper
  • Weergaven van grafische elementen
  • Union stamp
  • Vectorworks bestandsnaam
  • Een koppeling naar de gebruikte software voor het licht

 

Productieplanning naar het volgende niveau

Dankzij de discipline Spotlight in Vectorworks, word het dus mogelijk om de productie van evenementen en festivals naar het volgende niveau te brengen. Dit kan worden gedaan door het tekenen in 3D of in 2D, waarbij veel werk automatisch berekend of ingevoerd kan worden.

Denk bijvoorbeeld aan de bedrijven waarmee je samenwerkt. Zo bouwt InterStage uit Meppel (Overijssel) podia in vele landen wereldwijd, waaronder ook voor het Songfestival. Zij hebben veel kennis en ervaringen met het bouwen van podia. Wanneer je van hen bijvoorbeeld de informatie krijgt over de trussen, dan kan je daarna contact opnemen met het bedrijf dat het licht verzocht. Zij hebben weer specifieke informatie over de gebruikte lichten, zodat je daarmee de draagkracht aan de trussen kunt berekenen. Wanneer je contact opneem met het bedrijf dat het geluid verzorgd, dan kun je daarmee ook weer berekenen en bekijken hoe zwaar het geluidsapparatuur is die je met een trussen constructie zou willen realiseren.

Conclusie

We kunnen concluderen dat Vectorworks Spotlight het organiseren van evenementen of festivals naar een hoger niveau tilt. Door middel van dit programma kan je effectief te werk gaan, waardoor je niet meer aparte overzichten hoeft te maken in afzonderlijke programma’s. Het is dan ook wachten totdat het team van Vectorworks grote updates doorvoert, waarbij veel meer werk uit handen word genomen door de tekenaar terwijl dat werk (automatisch) via de computer gerealiseerd kan worden.

Foto’s: © MJB Events PR