Taptoe Leeuwarden is weer terug in de Friese hoofdstad in het najaar 2023!

Proud on Stage 2019 - Traditional CollectiveFoto: © MJB Events PR

Taptoe Leeuwarden is weer terug in de Friese hoofdstad in het najaar 2023!

Ruim 40 jaar geleden (1973) werd de eerste editie van de Taptoe Leeuwarden gerealiseerd op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. Na veertig mooie edities werd dit muzikale spektakel vervangen door Proud on Stage. Maar uit een recente ontdekking ziet het er naar uit dat de Taptoe Leeuwarden terug gaat komen in de Friese hoofdstad Leeuwarden. In dit artikel vertel ik meer daarover!


Update 14 april 2022

In een eerdere versie sprak ik erover dat de Taptoe Leeuwarden terug zal komen in 2022. Inmiddels heeft de organisatie op haar website laten weten dat de Taptoe Leeuwarden verplaatst is naar 2023.


Ik kwam sinds 2004 altijd naar de Taptoe Leeuwarden in het WTC Expo (voormalig FEC Leeuwarden). Tijdens deze shows zat ik altijd op het puntje van mijn stoel om de muziekkorpsen, dansers en artiesten te zien optreden waarbij diverse lichteffecten de kers op de taart waren. Tijdens het 40-jarig jubileum in 2013 van de Taptoe Leeuwarden hielp ik ook mee achter de schermen in het kader van mijn opleiding Event Management. In de jaren daarna bleef ik de organisatie achter de schermen steunen tijdens het opvolgende evenement Proud on Stage.

Het einde van de Taptoe Leeuwarden

De Taptoe Leeuwarden vierde in 2013 een groot feest met haar 40-jarig jubileum. Tijdens deze feestelijke editie kwamen het Pasveerkorps, Drum- en Showfanfare Advendo, Kamper Trompetterkorps, Kunst en Genoegen, Brassband De Bazuin met Iris Kroes, New Guard America (USA), Rijnmondband, Internationale Trommel-, Toeter en Sjoklup, Showband DOS, en de Menaemer Feintjes naar het WTC Expo Leeuwarden in een uitverkochte evenementenhal!

Nadat de afmars van de 40ste editie van de Taptoe Leeuwarden afgelopen was werd er een nieuw hoofdstuk geschreven. Proud on Stage was geboren wat de nieuwe opvolger is van de inmiddels (inter)nationale muziekevenement in de Friese hoofdstad. Tijdens de eerste editie van Proud on Stage kwam de Blue Devils International voor een week naar Leeuwarden, wat onderdeel was van hun Europese tour. Daarna wist Proud on Stage onder meer Top Secret Drum Corps naar Leeuwarden te halen. Het lukte de organisatie achter Proud on Stage erg goed om het bekende concept van de Taptoe Leeuwarden om te zetten in het theater, dat meerdere keren uitverkocht was!

Tijdens het Culturele Hoofdstad Leeuwarden 2018 werd de Taptoe Leeuwarden eenmalig gehouden op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. Veel publiek wist toen naar deze locatie te komen die onder meer kon genieten van het Pasveerkorps Leeuwarden, drum battles, Takostu Stiens, Drum- en Showfanfare Advendo, CMH Menaldum, en diverse regionale showbands en -fanfares. Dit werd allemaal gedaan onder de naam Grutsk. Hierdoor kwam voor één keer de Taptoe eenmalig terug naar de Friese hoofdstad.

 

Taptoe Leeuwarden is terug in het najaar 2023

Door een bezoek te brengen aan de website van de Taptoe Leeuwarden kwam ik erachter dat er in het najaar van 2023 een nieuwe editie zal worden georganiseerd. Dit keer niet in het WTC Expo Leeuwarden, maar op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden waar het allemaal begon in 1973.

Hiermee komt de nostalgie voor veel Leeuwarders, muziekkorpsen en muzikanten weer naar boven door de terugkeer van de Taptoe Leeuwarden in de Friese hoofdstad. Zodra de coronamaatregelen (hopelijk) in 2023 voorbij zijn kunnen we weer genieten van de Taptoe Leeuwarden in het najaar van 2023 op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. Of de streetparade terugkomt en wie er allemaal op gaan treden is op dit moment niet bekend. Zodra daar meer informatie over bekend is zal ik dit artikel aanvullen.

Foto’s: © MJB Events PR


Redactionele noot: Ik heb geen navraag gedaan welke organisatie (stichting) er achter de Taptoe Leeuwarden zit voor de editie in het najaar van 2023. Vermoedelijk gaat het hierbij om een nieuw bestuur vanuit de Taptoe- en showband wereld (bron). Echter kan ik dit niet bevestigen en ook niet de (eventuele) relatie tussen de Taptoe Leeuwarden en Proud on Stage.

Heb jij een aanvulling op dit artikel? Geef deze dan door via het contactformulier.

Tags: