Garantiefonds voor de evenementenindustrie is goedgekeurd

Garantiefonds voor de evenementenindustrie is goedgekeurd© MJB Events PR © Michael van den Berg © MJB Vormgeving

Garantiefonds voor de evenementenindustrie is goedgekeurd

Sinds de Coronacrisis is er veel gebeurd in Nederland. Horeca dat moet sluiten, musea die dicht zijn en evenementen die geannuleerd worden. Maar door al deze gedwongen maatregelen is er ook hoopvol nieuws naar buiten gebracht. Het garantiefonds voor de evenementenindustrie is met een motie door bijna alle Kamerleden goedgekeurd!

Wat is het garantiefonds

Tijdens de digitale versie van Eurosonic-Noorderslag 2021 spraken Ruben Brouwer (Mojo Concerts), Ritty van Straalen (ID&T), Paul de Rook (Gemeente Groningen), Jolanda Jansen (Ahoy Rotterdam, Jeroen Bartelse (TivoliVredenburg) en Gijs de Jong (KNVB) al over het garantiefonds.

Het garantiefonds voor de evenementenindustrie was als een motie ingediend bij de Kamer door de leden Jetten en Dijkhoff. Met dit garantiefonds zouden onverzekerde risico’s voor het organiseren van evenementen en festivals (groot en klein) gedekt worden door deze fonds van de Overheid. Op deze manier zouden we (voorzichtig) vooruit kunnen plannen en zo ook evenementen of festivals kunnen gaan voorbereiden.

Eerder werd er door de Alliantie van Evenementenbouwers, waar onder meer organisatoren op het gebied van sport, cultuur en entertainment bij betrokken zijn, een paginagrote dagbladadvertentie hadden gepubliceerd met daarin de disclaimer dat alleen doorgang zou kunnen vinden met steun van de Overheid. De Alliantie van Evenementenbouwers wilden graag voor 1 februari meer duidelijkheid willen hebben.

Embed via VVEM

Ondanks deze deadline, werd het besluit al een ruime week eerder gnomen. Mocht u er belangstelling bij hebben op het volledige voorstel, dan kunt u via de website van de Tweede kamer de volledige motie lezen die Jetten en Dijkhoff hadden ingediend in de kamer.

Dankzij deze steun worden vele culturele, muziek en andere soorten evenementen gesteund en gehoord. Met ruim 300 miljoen Euro wil de Overheid deze industrie in de tijd van het Coronavirus ondersteunen. Hieronder vallen ook zakenbeurzen, sportwedstrijden en de (traditionele) muziekfestivals die na 1 juli worden gehouden met een minimum capaciteit van 3.000 bezoekers of meer. Op deze manier kunnen grote evenementen, zoals Lowlands en Pinkpop, al voorbereidingen treffen door contracten te sluiten met horeca, personeel, verzekeringen en andere samenwerkingen om een festival of evenement te kunnen organiseren.

Hoe kan ik aanspraak doen op het garantiefonds?

Op dit moment is het nog niet bekend welke voorwaarden er precies zijn voor dit garantiefonds. Volgens het RTL Nieuws en de NOS zou dit steunpakket een financiële bijdrage zijn om voorzichtig vooruit te kijken. Uit interview met het RTL Nieuws en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) zou er binnenkort een loket geopend worden waar ondernemers zich kunnen melden. Dit zou minimaal nog twee weken (en misschien wel langer) kunnen duren voordat alle voorwaarden bekend zijn. Hierbij zullen de cijfers van de evenementenindustrie van 2020 eerst bekeken moeten worden, waarop dit fonds gebaseerd is. Het is uiteindelijk de bedoeling dat dit fonds zichzelf vanuit de industrie weer gaat her vullen, waardoor er in de toekomst meer steun komt mochten er van soortgelijke problemen zijn.

Testen van evenementen

Om meer mogelijk te maken is er in februari 2021 een testprogramma opgesteld onder de naam Field Labs. Hierin word er met vier verschillenden evenementen gekeken hoe bepaalde zaken georganiseerd kunnen worden. Denkt u bijvoorbeeld maar aan het uitvoeren van sneltesten, looprichtingen, crowdmanagement en andere zaken die belangrijk zijn om een evenement (of festival) met grote getalen tijdens het Coronavirus te kunnen organiseren. Aan de hand van deze uitslagen word er door het Kabinet besloten welke mogelijkheden er zijn voor de evenementen, festivals en andere soorten evenementen die plaatsvinden in Nederland.

Conclusie

Met de komst van dit garantiefonds zijn we dichter bij de festivals en evenementen die wij in de zomer graag zouden willen bezoeken. Voor die tijd moet er nog wel het een en ander besloten worden en getest worden. Uiteindelijk gaat het om ieder zijn of haar eigen veiligheid (en vanuit de directe omgeving). Maar dankzij dit garantiefonds hebben veel evenementenorganisatoren en evenementen leveranciers een hoopvol vooruitzicht voor het evenementenseizoen 2021.