F1 seizoen 2019 tot nu toe spannender dan het seizoen F1 2018

Max Verstappen bij Aston Martin Red Bull Racing in het Formule 1 seizoen 2019Foto: Ā© Katherine Lake (public domain)

F1 seizoen 2019 tot nu toe spannender dan het seizoen F1 2018

Het is augustus en dat betekend dat de zomerstop er is voor het Formule 1 (F1) seizoen. Maar hoe verloopt tot nu toe het seizoen en is het een spannend seizoen. In dit artikel deel ik mijn bevindingen van het Formule 1 seizoen 2019 ten opzichte van het voorgaand F1 seizoen 2018.

Wat is de Formule 1 (F1)?

Formule 1 bestaat van oorsprong sinds de jaren twintig en dertig van de 20ste eeuw. Maar sinds 1950 op het Engelse circuit Silverstone werd de Formule 1 voor het eerst officieel gehouden, ook wel bekend als de F1 grand prix.

Ieder team heeft twee coureurs die zo snel mogelijk over het circuit moeten gaan. Hierbij hebben ze een pitstop voor bij te tanken, banden te wisselen en misschien schade te herstellen. Dit werd door de jaren heen veel effectiever georganiseerd. Tegenwoordig is het tanken niet meer noodzakelijk tijdens de pitstop en staat alleen de bandenwissel en eventueel schadeherstel op het programma van een pitstop.

Voordat de race gereden wordt is er op de vrijdag en zaterdag de vrije training. Later op de zaterdag vindt de kwalificaties plaats. In Q1 rijden alle coureurs en moeten minimaal Ć©Ć©n tijdronde neerzetten. Nadat Q1 is afgelopen vallen de laatste vijf coureurs af. Deze coureurs zullen in de desbetreffende tijdvolgorde starten. In Q2 gaan de overgebleven vijftien coureurs strijden waar de tien snelste coureurs doorgaan naar Q3. Degene die deel hebben genomen in Q2 moeten op de band starten waarop ze in Q2 het snelst waren.

Tijdens de race op de zondag worden over het algemeen de 300 km/u bepaald met een toerental van 15.000. Door een goede strategie neer te zetten kan een coureur met zijn team winnen. Nadat de wedstrijd is gestreden is er een interviewsessie en de podiumceremonie. Tijdens de podiumceremonie krijgen de eerste, tweede en derde coureur hun beker. De constructeur van het winnende team mag ook naar het podium. De volksliederen die gespeeld zijn is het volkslied van de coureur (waar diegene vandaan komt) en het volkslied van de constructeur.

Inmiddels heeft Max Verstappen, de Nederlander die op 15 maart 2015 zijn debuut maakte bij Toro Rosso (inmiddels coureur bij Aston Martin Red Bull Racing) zeven grand prix overwinningen op zijn naam.

De Formule 1 wedstrijden worden georganiseerd door de FĆ©dĆ©ration Internationale de l’Automobile, ook wel de FIA genoemd.

Nico HĆ¼lkenberg bij Renault in het Formule 1 seizoen 2019

Nico HĆ¼lkenberg bij Renault in het Formule 1 seizoen 2019

Coureurstitel 2018

Zoals ieder jaar start de Formule 1 in Australiƫ op het circuit Melbourne. Het was voor Max Verstappen een minder goed begin en behaalde in Melbourne de 6de plek. Voor Sebastian Vettel (Ferrari) was het wel een sterkere start. Hij werd in de eerste drie races WK-Leider. Dit gold voor het circuit Australiƫ, Bahrein, China en Azerbeidzjan.

Lewis Hamilton (Mercedes) wisselden al snel af met Sebastian Vettel en kreeg de WK-leiding in Handen. Beide heren wisselden tijdens het seizoen van 2018 af met de WK-leiding, tot aan de wedstrijd op Silverstone in Engeland. Dat was de laatste keer dat Sebastian Vettel de leiding in handen kreeg. Vanaf de grand prix in Duitsland (Hockenheimring) werd Lewis Hamilton WK-leider en bleef dit tot en met de laatste race in Abu Dhabi.

Tijdens de grand prix van Mexico haalde Lewis Hamilton de WK-leiding definitief binnen. Toen werd bekend dat hij niet meer ingehaald kon worden door Sebastian Vettel. Dit had echter nog wel een raar begin tijdens de grand prix van de Verenigde Staten (de race voor Mexico). Iedereen van Mercedes dacht dat Lewis Hamilton toen de WK-titel al binnen zou halen, maar helaas lukte dat toen nog niet. Lewis Hamilton kwam toen te staan op 408 WK-punten, Sebastian Vettel op 320 punten en Kimi Raikkonen (Ferrari) op 251 punten.

Verder was er in het seizoen niet heel veel gebeurd. Natuurlijk wel verschillende crashes, uitvalbeurten en inhaalacties. Maar om nu te spreken over een geweldige Formule 1 seizoen was het eigenlijk niet. Dit kwam vooral omdat Mercedes en Ferrari de snelste teams waren op de baan. Aston Martin Red Bull Racing was van de overige 9 teams de snelste op de baan.

Lando Norris bij McLaren in het Formule 1 seizoen 2019

Lando Norris bij McLaren in het Formule 1 seizoen 2019

Coureurstitel 2019

Het seizoen 2019 begon traditiegetrouw weer in Melbourne, Australiƫ. Vorig jaar zagen we Valtteri Bottas (Mercedes) niet terug in de strijd om de WK-titel. Dit jaar is hij terug en strijd hij samen met Lewis Hamilton om deze titel. In Australiƫ, Bahrein en Azerbeidzjan was Valtteri Bottas de WK-leider. In de andere gereden races kwam Lewis Hamilton aan de leiding te liggen als WK-Leider. Hij heeft op dat moment 250 punten, Valtteri Bottas 188 punten en Max Verstappen op de derde plek met 181 punten. Een spannende strijd tot nu toe, maar wel een verassende strijd. Want waar is Ferrari gebleven?

In de teams van de Formule 1 zijn er verschillende wissels geweest. Zo is Daniel Ricciardo weg gegaan bij Aston Martin Red Bull Racing en rijd momenteel voor Renault. Pierre Gasly heeft het stoeltje overgenomen van Daniel Ricciardo en rijd nu bij Aston Martin Red Bull Racing en Charles Leclerc is ingewisseld voor Kimi Raikkonen en rijd voor Ferrari.

Vanaf het begin van het seizoen is het spannend om de strijd van de titel. Lewis Hamilton en Valtteri Bottas strijden, zoals gezegd, samen om de titel. Daarna komen Max Verstappen, Sebastian Vettel en Charles Leclerc in de strijd om de 3de, 4de en 5de plek van de grand prix. Hierdoor wisselen zij met regelmaat hun plekje af op de baan en in het klassement. Al lijkt dat op dit moment iets stil te gaan liggen. Na Max Verstappen (181 punten) op de derde plek komt Sebastian Vettel op de vierde plek te liggen met 156 punten. Charles Leclerc neemt de vijfde plek in met 132 punten. Hij staat voorlopig nog safe want net 63 punten komt Pierre Gasly op de zesde plek te staan in het klassement.

Dit laatste geval is ook wel interessant om te kijken. Max Verstappen rijdt veel op kom terwijl Pierre Gasly iets moeite heeft om de topt 5 bij te kunnen houden. Dit zien we dan ook helaas weer terug in de eindstanden van de grand prix.

Naast de strijd om overwinning van de grand prix is het ook spannend op de baan. Verschillend inhaalacties en crashes hebben we nu al gezien. Denkt u bijvoorbeeld maar aan de aanrijding tussen Sebastian Vettel en Max Verstappen. Of denkt u maar terug aan het natte Hockenheimring waar onder meer Valtteri Bottas en Charles Leclerc van de baan afschoten in de bandenstapel. Max Verstappen deed toen, net zoals Lewis Hamilton, een 360 graden maar wisten de grindbak en de bandenstapel te ontwijken.

Voor het tweede helft van het seizoen zal het nog spannender worden. Niet alleen in de puntenaantallen tussen Lewis Hamilton, Valtteri Bottas en Max Verstappen. Maar ook in de overwinningen die gaan komen. Aston Martin Red Bull Racing, waar Max Verstappen en Pierre Gasly bij rijden, zullen hoge ogen moeten gooien tijdens de aankomende grand prix. Het is uit de statistieken bewezen dat het tweede deel van het seizoen de sterke grand prix zijn voor deze wagens.

Lewis Hamilton bij Mercedes in het Formule 1 seizoen 2019

Lewis Hamilton bij Mercedes in het Formule 1 seizoen 2019

Constructeurstitel 2018

Onder constructeurs was het een voornamelijk strijd tussen Mercedes en Ferrari. Zij gingen dan ook wel vrijwel gelijk op in de strijd om de constructeurs titel. Pas in Mexico (waarna nog twee grand prix gereden moesten worden) werd het voor Mercedes duidelijk dat zij het WK hadden gewonnen met Lewis Hamilton. Zij behaalde in totaal 655 punten. Ferrari kwam op de tweede plek met 571 punten. Aston Martin Red Bull Racing behaalde in het seizoen 2018 de derde plek in de constructeurstitel met 419 punten. Deze drie teams gingen aan leiding en waren vrijwel niet te verslaan. Het team Renault bleef op de vierde plek met 122 punten.

Constructeurstitel 2019

Niet alleen tussen de coureurs is het spannend maar ook op de baan is het spannend. Aston Martin Red Bull Racing heeft, ten opzichte van vorig jaar, de aansluiting weten te vinden met Mercedes en Ferrari. Ondanks dat het lijkt dat Mercedes een klein voorsprongetje heeft met 438 punten staan de andere twee teams niet heel ver er van verwijderd. Ferrari komt op de tweede plek met 288 punten en Aston Martin Red Bull Racing komt op de derde plek met 244 punten. De vierde plek is met 82 punten voor McLaren-Renault.

Sebastian Vettel bij Ferrari in het Formule 1 seizoen 2019

Sebastian Vettel bij Ferrari in het Formule 1 seizoen 2019

Max Verstappen

Max Verstappen had in 2018 niet altijd een goede race. Zo behaalde hij in Bahrein, Azerbeidzjan en in Hongarije niet de finish. Daarentegen kwam hij wel verschillende keren op het podium te staan. Zo behaalde hij in Spanje, Canada, Belgiƫ, Japan en in Abu Dhabi de derde plek. In Frankrijk, Singapore, Verenigde Staten en in Braziliƫ behaalde hij de tweede plek. In Oostenrijk en Mexico werd Max eerste en behaalde de grand prix overwinning. Opvallend was hierbij wel dat Max Verstappen in de eerste helft van het seizoen iets minder goed presteerden dan het tweede seizoen.

Ten opzichte van Max Verstappen zijn start in het seizoen 2018 was hij in het seizoen 2019 (tot aan de zomerstop) in goede vorm. In Melbourne (AustraliĆ«) werd hij gelijk derde met Hamilton en Bottas voor hem. Ook in Spanje wist hij de derde plek te veroveren. In Hongarije, waar hij voor het eerst in zijn carriĆØre polepositie nam werd hij tweede nadat Lewis Hamilton strategisch gezien een extra stop maakte voor een bandenwissel. De race duurde voor Max Verstappen net iets te lang waardoor hij in de 66ste ronde (van de 70 rondes) de leiding weg moest geven. In Oostenrijk, de thuis haven van Aston Martin Red Bull Racing, werd hij eerste net zoals in het natte Hockenheimring waar hij eerste werd. Verassend is dan ook om te zien dat Verstappen in Canada en Engeland vijfde plek wat tevens zijn laagste plekken zijn in de resultaten van de grand prix. In de overige wedstrijden werd hij vierde.

EƩn opvallende ding is wel dat Max Verstappen samen met Aston Martin Red Bull Racing verschillende strategieƫn heeft. Niet alleen op de baan tijdens de races maar ook daarbuiten. Vorig jaar, in het seizoen 2018 met Daniel Ricciardo, werden er verschillende activiteiten georganiseerd waaronder het besturen van een tram door de stad of racen met een caravan over het circuit.

Tijdens de race in Silverstone (Engeland) werd de 1007ste race gereden. Dit was voor Aston Martin Red Bull Racing de ideale kans om een ode te brengen aan 007. Zowel Max Verstappen als Pierre Gasly kregen een aangepaste race pak met een strikje en een print van een net pak op hun race pak. De autoā€™s kregen 007 bestikkering en kregen het nummerbord van de James Bond auto en de pit box werd omgetoverd in de vorm van het Q-lab. Tijdens de race was Daniel Craiq, de huidige James Bond, ook aanwezig in hun pit box.

Verwachting voor de rest van het seizoen 2019

Ondanks dat er tot nu toe 12 grand prix gereden zijn is het nu al spannend. Er zijn mooie inhaalacties geweest op de baan, de coureurs doen hun best en iedereen in de top 10 probeert het snelste rondje te rijden om de extra punt binnen te slepen. De verwachting is dan ook dat het tweede helft net zo of misschien nog wel spectaculairder zal worden dan het eerste seizoen. We zullen nog even enkele dagen moeten wachten voordat de grand prix weer gereden gaat worden. Want dan zijn we in Belgiƫ op het circuit Spa-Francorchamps dat gereden wordt op 1 september. Daarna gaan we nog naar Italiƫ (8 september), Singapore (22 september), Rusland (29 september), Japan (13 oktober), Mexico (27 oktober), Amerika (3 november), Braziliƫ (17 november) en tot slot naar Abu Dhabi (1 december).