Een drone op een evenement?

Een drone op een evenementFoto: © MJB Events PR

Een drone op een evenement?

Zoals u wellicht weet veranderd de evenementensector ieder jaar enorm. Kijkt u maar naar de drones op evenementen. Voorheen alleen ingezet voor het toezicht houden van de veiligheid, maar tegenwoordig ook inzetbaar om drankjes te serveren tijdens evenementen.

Wat zijn drones eigenlijk?

Drones zijn onbemande luchtvaartuigen die steeds populairder worden. Deze drone wordt bestuurd door iemand die aan de grond staat en die via een camera kan meekijken hoe het uitzicht is vanuit de drone. Het Engelse woord drone stamt af van het woord “mannetjes bij” en zal vaak worden afgekort als UAV (Unmanned Aerial Vehicle).

Deze technologie is in de loop der jaren steeds meer ontwikkeld, waardoor de inzetbaarheid steeds groter wordt en misschien een vervangend luchtvaartuig wordt voor methodes die wij nu nog zelf verrichten. Kijkt u maar eens naar onderstaande video.

Mogelijkheden en toepasbaarheid

Zoals in de bovenstaande video te zien is zou de drone ook in de toekomst kunnen helpen met het zoeken van vrienden. Bijvoorbeeld op evenementen, festivals maar ook in grote concertzalen zou het mogelijk zijn.

Niet alleen in de evenementensector kan een drone worden ingezet. Zo gebruikt de brandweer om vanuit de lucht mee te kijken als er een (grote) brand is, kan de Politie buurtonderzoek doen en is het beveiligen van (evenementen)terrein een stuk eenvoudiger geworden. Zo kunnen personeelsleden op de grond makkelijker worden aangestuurd vanuit de lucht.

Ook wil ik de horeca als voorbeeld nemen. Paar maanden geleden kwam het nieuws naar buiten dat de TU-Eindhoven (Technische Universiteit Eindhoven) de eerste drone had ontwikkeld die in restaurants kan serveren. Dit zou misschien over paar jaar de assistent kunnen zijn, maar mogelijk ook als vervanging van de obers en serveersters kunnen dienen. Kijkt u maar naar onderstaande video.

Een goede drone

Zoals vele producten zijn er verschillende soorten drones op de markt gekomen met verschillende soorten prijzen, propellers en merken. Ondanks al deze gegevens vallen de drones onder de categorie Multicopters. Dit komt doordat de meeste drones vier of meerdere propellers hebben, kort gezegd hoe meer propellers de drone heeft, hoe stabieler en wendbaarder de drone is voor de bestuurder.

Wetgeving

Natuurlijk komen er ook verschillende regels en wetten kijken bij het inzetten van drones tijdens evenementen, tijdens open dagen of gewoon overdag vliegen waar dan ook in Nederland. Zo mag men niet de privacy schenden van andere personen en ook niet binnen bepaalde gebieden vliegen zoals militaire- of passagiersvliegvelden. Kijkt u maar naar onderstaande lijst waar u aan moet voldoen als dronevlieger.

Drones mogen alleen overdag vliegen
Vooral voor beginners is het vliegen van een drone nieuw. U kunt het vergelijken met het besturen van een auto voor de eerste keer. Daarom is het verstandig om in de eerste paar maanden in ieder geval bij daglicht te gaan vliegen. Zo voorkomt u dat uw drone van ‚ā¨ 250,- of duurder¬†tegen een gebouw kapot gaat.

Houd u drone altijd in uw eigen gezichtsveld
Het is verplicht dat u de drone de gehele vlucht in uw gezichtsveld houdt. Dit betekent dus dat u, naast de mogelijke camera die erop zit, ook de drone met uw blote oog kunt bekijken en in de gaten kunt houden.

U mag niet hoger vliegen dan 120 meter boven de grond
Het is niet heel erg noodzakelijk om vanaf 120 meter of hoger foto’s te maken of video’s. Vanaf 20 of 50 meter hoog kunt u net zo mooie foto’s en video’s maken. Kijkt u bijvoorbeeld maar naar onderstaande video (uit Amerika).

Leer hoe u uw drone bestuurd en leer het vliegen
Besteed tijd om uw drone te leren besturen en te leren vliegen. U kunt het zien als de eerste autorijles op de openbare weg. U rijdt ook niet de eerste keer al gelijk 130 km/uur op de snelweg. Waarom dan wel 120 meter hoog met een drone? Bouw het rustig op, dat is leerzamer voor u als bestuurder en veiliger voor uw omgeving! (Lees ook de handleiding over het besturen van uw drone!)

Vlieg niet boven gebouwen, verkeerswegen of personen
Het is niet toegestaan dat u in de buurt van gebouwen, verkeerswegen (ook over het water) en boven mensen gaat vliegen. Zoek voor de eerste keer een geschikt gebied. Dit kan een groot grasveld of weiland zijn. Zo kunt u ongestoord en veilig vliegen en uw drone leren kennen.

Vlieg niet rondom militaire- en passagiersvliegvelden
Het is niet toegestaan om rond militaire- en passagiersvliegvelden te vliegen. Naast deze vliegvelden zijn er ook andere gebieden waar u niet zomaar mag gaan vliegen. Dit zijn de zogeheten No Fly Zones.

Bekijk de huidige no-fly zone

Voorrang in de lucht
Mocht u hoe dan ook ander vliegverkeer tegen komen in de lucht, geef dit vliegverkeer ten alle tijden voorrang. U doet er dan goed aan om zo snel mogelijk de landing in te zetten en het gebied te verlaten.

Respecteer de privacy en rust van andere personen
Houd rekening met de privacy en rust van andere personen. Kies er dus voor om op open grasvelden, weilanden of op het strand te gaan vliegen met uw drone. Dit is veiliger voor uw omgeving, u kunt de drone beter besturen en het levert vaak ook mooie beelden op!

Gebruik uw kennis en verstand
Gebruik altijd uw kennis en goed verstand wanneer u gaat vliegen met uw drone. Het is net als in de auto anticiperen en reageren op andere om zo veilig mogelijk door de lucht te komen. Houd uw volledige aandacht bij het vliegen en ga niet met uw telefoon op WhatsApp of Facebook. Dat is verboden tijdens het autorijden, maar ook tijdens het vliegen!

Checklist

Voordat u met uw drone wil gaan vliegen zijn er verschillende punten om daarvoor te zorgen. Hieronder vindt u dan ook een checklist die u af kunt strepen voordat u gaat vliegen.

Voor het vliegen

 • Bent u op de hoogte van de actuele drone-wetgeving?
 • Is uw accu(‚Äės) volledig opgeladen?
 • Heeft u de actuele weersvoorspelling gelezen?
 • Vliegt u niet in een No Fly Zone?
 • Ziet u obstakels in uw omgeving (zendmasten, stroomkabels)

Tijdens het vliegen

 • Houd u aan de actuele drone-wetgeving?
 • Denkt u aan de gepaste afstand van uw omgeving?
 • Ziet u de drone nog met uw blote oog?
 • Heeft u nog voldoende stroom in uw drone?

Na het vliegen

 • Heeft u de drone uitgeschakeld?
 • Heeft u de accu(‚Äės) uit de drone gehaald?
 • Heeft u de drone schoon gemaakt en gedroogd?
 • Heeft u de drone veilig en goed opgeborgen?

Tot slot

Natuurlijk ben ik één ding vergeten om aan u te vertellen. Geniet vooral van het vliegen en van het uitzicht wat u bijvoorbeeld via een camera kunt zien. Drink geen alcohol of sterke dranken voor u gaat vliegen, maar proosten achteraf mag natuurlijk altijd!

 

Update 12 september 2016

De Nederlandse Politie heeft bevestigd dat ze bezig zijn om roofvogels te trainen die drones kunnen onderscheppen. Het project is in het leven geroepen doordat er veel hinder was bij openbare plekken en kunnen eventueel bij aanslagen worden ingezet door kwaadwillende.

Uit onderzoek is gebleken dat in de maanden augustus en september 2016 meer ongelukken zijn geweest met drones dan in de twaalf maanden van 2015, waarbij er gedoeld wordt op de recreatieve drones. Er wordt geschat dat er tussen de 100.000 en 125.000 drones vliegen door heel Nederland. Staatssecretaris Sharon Dijkstra (Infrastructuur en Milieu) gaat de regels rondom de recreatieve drones aanscherpen.