De Overheid helpt buiten festivals en evenementen met het Slecht Weer Fonds

De Overheid helpt buiten festivals en evenementen met het Slecht Weer FondsFoto: © MJB Events PR

De Overheid helpt buiten festivals en evenementen met het Slecht Weer Fonds

Een aantal jaar geleden werd bekend dat er een fonds werd opgericht die evenementen en festivals zouden moeten helpen wanneer zij getroffen waren door het slechte weer. Dit was naar aanleiding van een aantal incidenten waarbij festivals, zoals Pinkpop en Lowlands, zwaar getroffen werden door noodweer. In dit artikel blik ik terug op dit fonds en ook of dit echt geholpen heeft.

Fonds voor slecht weer tijdens festivals en evenementen

Het zogeheten Slecht Weer Fonds is een fonds dat werd opgericht nadat [festivals] te maken hadden met erg slecht weer. Hierdoor had Minister Jet Bussemaker van Cultuur besloten om een half miljoen Euro beschikbaar te stellen binnen dit fonds. Mocht er een buitenlucht evenement of festival zijn dat slecht weer had, waardoor er veel schade werd veroorzaakt, dan kon daaruit een tijdelijke financiering komen waardoor de continuĂŻteit van het evenement niet in gevaar zou komen.

Onder de term slecht weer werd bijvoorbeeld verstaan: storm, regen, hagel, lege stoelen en omgewaaide tenten waar veel schade (en kosten) bij gepaard gingen. Om dit te dekken (en ook om de bijdrage te dekken van de weggebleven bezoekers), werd er dus dit fonds opgericht om de geleden schade tijdelijk te dekken.

Het Slecht Weer Fonds werd ondergebracht bij het bekende Fonds Podiumkunsten, waar jaarlijks kleine als grote artiesten subsidies halen om datgene te kunnen doen wat zij willen. Bussemaker maakte daarbij bekend dat evenementen of festivals die gebruik maakten van deze fonds, het geleende bedrag terug moeten betalen wanneer het weer voldoende financieel hersteld werd. Volgens de Minister zouden buitenlucht evenementen en festivals deze fonds kunnen aanspreken wanneer er subsidie word ontvangen van het Ministerie of van een Rijkscultuurfondsen.

Nu een aantal jaren later

Er is niet veel bekend over dit Slecht Weer Fonds wat door de Overheid is gelanceerd. Buiten festivals en evenementen kunnen bij het Fonds Podium Kunsten hun tijdelijke subsidie aanvragen om de rode cijfers weg te krijgen. Wanneer het weer beter gaat, dan word er verwacht dat het geleende bedrag (in termijnen) wordt terug betaald. Dit fonds in nog steeds aan te vragen via de officiële website van het Fonds Podium Kunsten.

Conclusie

We kunnen concluderen dat dit fonds, dat door de Nederlandse Overheid in het leven is geroepen, een bijdrage levert aan het welzijn van de buiten festivals en evenementen. Dit geeft de extra zekerheid mocht er toch iets onverhoopt verkeerd gaan door het slechte weer. Wat we natuurlijk niet willen is dat (culturele) evenementen of festivals ten onder gaan door de schade die veroorzaakt zijn door het slechte weer. Bijvoorbeeld zoals we het slechte weer zagen tijdens Pinkpop 2014.