Bliksem op een evenement

Bliksem op een evenement© MJB Events PR

Bliksem op een evenement

Uit onderzoek is gebleken dat veel evenementen en festivals niet of onvoldoende gebruik maken van bliksemafleiders. Er is natuurlijk een hele kleine kans dat er een blikseminslag is op een evenement of festival, maar vijf Nederlanders overlijden jaarlijks aan een blikseminslag.

“De bliksemafleiders die op geluidstorens en podia geplaatst worden, zijn onvoldoende om een blikseminslag af te leiden of ervoor te zorgen dat er geen schade of slachtoffers vallen in Nederland. Er moeten extra maatregelen worden getroffen om iedereen voldoende en veilig te beschermen”, aldus Guus Pemen van de Technische Universiteit Eindhoven.

Evenementenorganisatoren zouden metalen en geaarde palen in de grond kunnen plaatsen om zo de veiligheid te garanderen. Hoe meer van zulke metalen palen geplaatst worden, hoe kleiner de kans is dat een bezoeker geraakt zal worden door een blikseminslag.

Zo zullen Pinkpop en Lowlands extra maatregelen treffen om een betere bescherming te kunnen aanbieden aan haar (internationale) bezoekers. Gespecialiseerde bedrijven zullen bij de feesttenten en masten extra voorzieningen treffen zoals geaarde bliksemafleiders.

Het blijft voorlopig nog lastig om palen en kabels te spannen over het terrein. Dit zou kosten met zich meebrengen wat voor veel organisatoren een financieel risico is. Hopelijk zullen er door de geaarde afleiders geen doden meer vallen door blikseminslagen op evenementen en festivals hier in Nederland!