Beveiliging op evenementen, festivals en tijdens concerten

Veed Festival 2016Foto: © MJB Events PR

Beveiliging op evenementen, festivals en tijdens concerten

Wanneer je een evenement gaat organiseren dan heb je in de meeste gevallen ook beveiliging nodig waarop je kunt vertrouwen wanneer er iets verkeerd gaat tijdens jouw evenement. Denk hierbij aan mensen die in de verdrukking komen of aan een ruzie dat in het publiek is ontstaan. In dit artikel laat ik je zien welke soorten beveiliging je met regelmaat terug ziet komen op een evenement.

Politie

In Nederland zijn er bij de grote (lokale) evenementen meestal Politie aanwezig. De Politie is er aanwezig om de algemene veiligheid te waarborgen. Bijvoorbeeld door identiteit te controleren, door op te treden bij onderdelen waar gewone beveiligers niet tot bevoegd zijn en het aanhouden of vorderen van mensen om een plek te verlaten.

Vanuit de grotere evenementen, zoals Welcome to the Village, Lowlands of Concert on Sea wordt er vaak gebruik gemaakt van een centrale post. Vanuit deze centrale post zitten eigenlijk de hulpdiensten paraat mocht er iets gebeuren. Dit gebeurt veelal via de camera’s die daarvan uit bediend kunnen worden en een portofoon. Op deze manier heeft de hulpdienst eigenlijk de volledige controle over de situatie en kunnen ze ingrijpen wanneer dat nodig is.

Beveiligers

Dit zijn de beveiligers die in de meeste gevallen fysiek aanwezig zijn in de gebieden waar het publiek ook komt. Denk bijvoorbeeld aan het fouilleren van mensen bij de ingang, de tassencontrole of aan het beveiligen van artiesten of andere personen wanneer deze door het publiek heen moeten.

Daarnaast zijn de beveiligers vaak aanwezig bij het podium en bij bepaalde punten waar bepaalde situaties worden verwacht. Denk bijvoorbeeld maar aan een trap waar veel bezoekers erover heen moeten gaan. Het is dan een taak van de beveiliging om ervoor te zorgen dat dit proces zo goed mogelijk verloopt waardoor er geen of nauwelijks hinder ontstaat voor de bezoekers.

 

Persoonsbeveiliging

Vooral grotere en bekende artiesten hebben vaak persoonsbeveiliging bij hun. Dit zijn beveiligers die met de artiest of bekende persoon meegaat naar eigenlijk (bijna) alle plekken. Het kan hierbij gaan om een locatiebezoek, het begeleiden van een persoon vanuit hun hotel tot aan de concertzaal of het begeleiden van hen door een grote mensenmassa heen (bijvoorbeeld wanneer er een bezoek door een centrum wordt gedaan).

Deze persoonsbeveiligers staan via de portofoon met elkaar in verbinding zodat ze continue om zich heen kunnen kijken en analyseren als er iets verdachts aan de hand is.

Het is afhankelijk van de artiest of bekende persoon hoe deze persoonsbeveiliging eruit zien. In sommige gevallen dragen ze een net pak, in andere gevallen dragen ze gewone burgerkleding waardoor ze minder snel opvallen in de mensenmassa.

Tijdens een evenement zal men niet zo snel persoonsbeveiliging kunnen aantreffen. Als het publiek hen al kan zien, dan zal dit vaak bij de artiesteningang/-uitgang zijn of naast het podium wanneer de artiest of bekende persoon een optreden geeft.

Event profiler

Een interessant beroep binnen de beveiliging van een evenement. In Nederland wordt deze functie met regelmaat toegepast om een extra beveiliging laag toe te passen binnen een evenement.

Deze event profilers hebben een beveiligingsachtergrond waarbij ze gespecialiseerd zijn in het psychologische gedrag van mensen. Op een evenement komt een bepaald gedrag naar boven wat de bezoekers laten zien. De uitdaging van de event profiler is om te analyseren of er bepaald gedrag afwijkt van de gemiddelde gedragsvorm binnen de organisatie.

Om een voorbeeld te geven. Wanneer er een bezoeker binnenkomt dan laadt die in de meeste gevallen zijn of haar toegangskaart zien, opent diegene zijn of haar tas en gaat vervolgens naar de lockers of garderobe om eventuele goederen af te geven zoals een jas en tas.

Wanneer iemand afwijkende kleding (bijvoorbeeld een dikke trui) aanheeft of zich vreemd gedraagt dan is dit vaak iets om in de gaten te houden. Hierdoor kan het dus voorkomen dat deze persoon onopvallend wordt gevolgd door de event profiler, camerabeveiliging of door een opvallende beveiliger.

Drone beveiliger

Wanneer er sprake is van grotere terreinen, zoals Lowlands of Pinkpop, dan is het vaak mogelijk dat de beveiliging of Politie drones inzet. Deze dronepiloten zijn gespecialiseerd en getraind in het vliegen met de drone en weten ook hoe zij bepaalde situaties vanuit de lucht moeten gaan bekijken. Op deze manier kunnen ze de collega’s op de grond aansturen of kunnen ze een persoon (of een groep) makkelijk uit de lucht onopvallend volgen.

Cameratoezicht (camerabeveiliging)

Dit spreekt in de meeste gevallen vanzelf. Op de meeste evenementenlocaties wordt er gebruik gemaakt van camerabeveiliging. Zowel op het terrein als in een concerthal zoals Ahoy Rotterdam, Ziggo Dome of in de AFAS Live. Hierdoor kunnen de camerabeveiligers, die getraind zijn om de camerabeelden snel te kunnen analyseren, te bekijken en eventueel de collega’s op het terrein of in de zaal aan te sturen. Op die manier bieden ze eigenlijk extra ogen voor de algemene beveiliging tijdens een evenement en kunnen ze ingrijpen wanneer het (dreigt) verkeerd te gaan.

 

Huisbeveiliging

Hiermee bedoel ik niet de beveiliging van jouw huis. Hiermee bedoel ik dat concertzalen, zoals de Ziggo Dome, Ahoy Rotterdam en de AFAS Live beveiligers inzetten vanuit de organisatie zelf. Deze beveiligers zijn eigenlijk een soort van gastheer die erop letten wie er allemaal achter de schermen aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan de momenten wanneer de artiest binnenkomt of gaat vertrekken. Op deze momenten bestaat de kans dat onbevoegde naar binnen kunnen komen waardoor extra beveiliging in sommige gevallen noodzakelijk is.

Conclusie

Ondanks dat vele bezoekers er soms een hekel aan beveiligers hebben, worden ze eigenlijk niet voor niks ingezet. Ze zijn er om onze veiligheid te waarborgen en ook om alles vlekkeloos te laten verlopen tijdens ons bezoek waar dat ook mag zijn op de locatie. De beveiliging kan daarom dan ook beter in grote getalen aanwezig zijn, dan een moment hebben waarin we geen beveiliging hebben wat een kans zou zijn voor kwaadwillende.

Tags: