Beveiliging op een evenement

Amsterdam Klezmer Band with the CD Release in Paradiso AmsterdamFoto: © MJB Events PR

Beveiliging op een evenement

Voor vele festivals en concerten is de beveiliging erg belangrijk. Niet alleen voor de organisatie en voor de deelnemende bedrijven, maar ook voor jou als bezoeker, voor de gemeente en voor de omgeving van het evenement. Sinds de terreuraanslagen in Parijs, Brussel en in Turkije is de beveiliging in Nederland flink opgeschroefd.

Ieder jaar wordt er in Nederland en in Europa gekeken hoe het gesteld staat met de beveiliging, de regelgeving en of het nog steeds wel veilig genoeg is voor iedereen die een evenement bezoekt. Deze regels worden getoetst door verschillende afdeling (Politie, Brandweer, Ambulance, Gemeente en de Overheid). Organisatoren dienen zich vervolgens aan de conclusies te houden en te voldoen aan de Nederlandse en Europese wetgeving.

Eén van deze wetgevingen is het beveiligingspersoneel. Standaard is het in Nederland vastgesteld dat er 1 beveiliger voor 250 bezoekers gehanteerd zal worden. Mocht je dus een evenement bezoeker voor een maximum van 5.000 bezoekers, dan zijn er minstens 20 beveiligers aanwezig. Natuurlijk verschilt dit erg van de aard van het evenement, wat de gemeente zelf hanteert en wat de risico’s zijn. Voor een dance evenement als Amsterdam Dance Event, zijn er meer beveiligers nodig dan een theatervoorstelling in een theater of in de openlucht.

Een paar weken voordat het evenement plaatsvindt, moet er een gesprek plaatsvinden tussen de gemeente, hulpdiensten en de organisatie van een evenement. Hier worden alle risico’s besproken en gekeken welke maatregelen moeten worden getroffen. Als alle seinen op groen staan, dan geeft de gemeente een vergunning af en is de gemeente uiteindelijk verantwoordelijk als het verkeerd gaat.

Detectiepoortjes

Inmiddels zijn er op grote evenementen zoals Rock Werchter, Graspop Metal Meeting, Dour Festival, Tomorrowland en Pukkelpop flinke maatregelen getroffen, naar aanleiding van terreurdaden in het afgelopen jaar. Naast de traditionele tassencontrole en andere maatregelen hebben zij metaaldetectiepoortjes geplaatst waar iedere bezoeker doorheen moest gaan. Deze metaaldetectiepoortjes zijn vergelijkbaar met de detectiepoortjes op vliegvelden zoals Schiphol Airport, Eindhoven Airport of Eelde Airport.

Camerabeelden

Niet op ieder evenement is het te zien, maar op vele evenementen zijn er al camerabewakingsbeelden of worden zelfs drones ingezet om toezicht te houden. Op deze manier zullen beveiligers en de Politie makkelijker worden aangestuurd terwijl dat de daders en verdachten op afstand gevolgd worden.

Tags: