Achtergrondmuziek op kantoor, op een evenement of in een winkel

The Tall Ships Races Harlingen 2018 - The Cool Quest© MJB Events PR

Achtergrondmuziek op kantoor, op een evenement of in een winkel

Er zijn in de afgelopen jaren verschillende onderzoeken gedaan naar de invloed van muziek op onze stemming en brein. Zo kan muziek onder meer zorgen voor verdriet, blijdschap, verlangen en plezier. Afhankelijk natuurlijk wat voor muziek u aan het luisteren bent. Zo kan achtergrondmuziek ervoor zorgen dat uw bezoekers van uw evenement, winkel of netwerkborrel de juiste stemming krijgt. Maar hoe zorgt u daarvoor?

Muziek heeft invloed op onze welzijn

Muziek heeft grote invloed op onze emotionele welzijn, net zoals kleuren dat doen. Zomermuziek maakt ons vaak blij, droevige muziek maakt ons droevig en snelle beatmuziek maakt geeft ons vaak energie. Wanneer iemand naar muziek luistert wordt er een stemming gecreëerd. Deze stemming heeft ook invloed op de omgeving van de betreffende persoon.

Denkt u maar eens over de volgende situatie. Wanneer u iemand ziet huilen, dan moet u wellicht ook huilen omdat de situatie emotioneel is. Maar wanneer u iemand ziet lachen, dan krijgt u vaak ook een vrolijk gevoel van binnen of moet u zelf ook lachen. Kortom, muziek kan uw emoties bepalen en hoe u zichzelf voelt. Het is daarom goed om te weten welke muziek welke emotie bij u (of bij uw omgeving) veroorzaakt.

Leren met muziek, het werkt!

Muziek helpt u bij het leren van nieuwe vaardigheden. Althans bepaalde muziek. Uit een onderzoek door Amerikaanse neurobiologen uit 1993 is gebleken dat klassieke muziek helpt bij het leren van (moeilijke) leerstof. Denkt u maar aan het leren van de theorie voor een toets, voor een nieuwe functie of wanneer u nieuwe software wil beheersen zoals Adobe Photoshop of Pro Tools. Al schijnt ook andere rustige muziek te helpen bij het onthouden van deze leerstof. Het nummer moet niet te snel zijn, moet niet een snelle beat hebben en moet dus kalm aan zijn.

Door naar klassieke muziek of rustige muziek te luisteren activeert de hersenen een bepaald proces. Hierdoor onthoudt u de leerstof beter en hoeft u, wellicht minder vaak, in de boeken te duiken om de leerstof tot u te nemen.

Eén kanttekening daarbij is harde, snelle en ruige muziek juist het tegenovergestelde creëert. U wordt daardoor juist sneller afgeleid, kunt u zich minder goed concentreren en bent u langer bezig om de betreffende informatie tot u te nemen. Kort gezegd doet u er dus goed om, om bij het studeren, klassieke muziek of rustgevende muziek op te zetten als achtergrondmuziek.

 

Meer creativiteit en betere producten

Achtergrondmuziek is niet alleen goed bij het studeren, maar draagt ook daadwerkelijk bij aan uw creativiteit. Bijvoorbeeld tijdens een brainstormsessie op het werk, tijdens een brainstormsessie thuis of wanneer u creatief bezig bent.

Daarnaast is uit onderzoek van Journal of Consumer Research gebleken dat het hebben van achtergrondmuziek leidt tot meer innovatieve producten, het helpen uitwisselen van ideeën, brengt de interactie opgang tussen medewerkers en zorgt veelal voor een goede sfeer op uw werkplek. Een goed excuus om de muziek zachtjes aan te zetten!

Het helpt bij het netwerken

Bent u vaak aan het netwerken, komt u vaak op netwerkborrels of heeft u weleens belangrijke mensen op kantoor? Dan doet u er ook goed aan om rustige achtergrondmuziek op te zetten. Uit het onderzoek van Harvard Medical School is gebleken dat het ontspannend werkt, stress verminderd, het stemmingsniveau stijgt en emotionele intelligentie verhoogd (wat belangrijk is tijdens het netwerken).

Daarnaast is het in dit onderzoek gebleken dat het rustgevend werkt op zenuwachtige mensen. Bijvoorbeeld mensen die zenuwachtig zijn om nieuwe mensen te ontmoeten, met hun te netwerken en om met hun te praten.

Achtergrondmuziek neemt u op reis

Naast het feit dat achtergrondmuziek vele voordelen kent zijn er daarnaast ook andere voordelen. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben geconcludeerd dat het niet alleen de stemmingen van mensen veranderd, maar dat het wereldbeeld ook ermee veranderd kan worden. Bijvoorbeeld door achtergrondmuziek te kiezen wat past binnen het thema van uw congres, seminar of netwerkborrel.

Daarnaast zorgt vlotte en posítieve muziek voor herkenning van blije gezichten. Dus mocht één van uw crewleden glimlachen tijdens een vlot en positief nummer, dan is de kans groot dat ook uw bezoekers een glimlach opzetten. Daartegenover zorgt droevige muziek ervoor dat mensen droevige gezichten herkennen.

Conclusie

Mocht u dus een congres, seminar of netwerkborrel organiseren? Dan doet u er dus goed aan om klassieke muziek of vrolijke en rustige achtergrondmuziek op te zetten. Zo weet u zeker dat uw medewerkers en uw bezoekers een vrolijk en mooie evenement zullen hebben. Want u weet ongetwijfeld het bekende gezegde: Eén dag niet gelachen is één dag niet geleefd!