Waarom u een teken tablet zou moeten gebruiken bij grafisch vormgeving?

Drawing tablet (teken tablet) voor grafisch vormgeving (graphic design)Foto: © Dan Lucifer (public domain)

Waarom u een teken tablet zou moeten gebruiken bij grafisch vormgeving?

Wanneer u gaat tekenen, illustreren of foto’s gaat bewerken op de computer dan is dat natuurlijk erg leuk. Veel kan er gedaan worden met de muis, maar in andere gevallen is dat niet altijd even handig om toe te passen. Daarvoor kunt u het beste gebruik maken van een tekentablet (drawing tablet). Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van een tekentablet voor u als gebruiker? In dit artikel zet ik de voordelen allemaal op een rij.

Wat is een tekentablet?

Een tekentablet lijkt het meest op een gewone tablet. Qua formaat komt deze vaak overeen of is net iets groter dan een gemiddelde tablet.

Deze tekentablet heeft een oppervlakte waarop getekend wordt, maar die niet gebruikt wordt als een tablet met een gewoon scherm. Deze tekentablet wordt verbonden met de computer via Bluetooth of met een USB kabel.

Iedere beweging die u maakt met de meegeleverde tekentablet zal verschijnen op de computer. Denkt u bijvoorbeeld aan het tekenen in Adobe Illustrator, Adobe Photoshop of in een andere grafische software.

Wat zijn de voordelen van een tekentablet?

Wanneer u begint met het tekenen via een tekentablet kan dit erg onoverzichtelijk zijn of kunt u het idee krijgen dat het tekenen via een tekentablet niet voor u weggelegd is. Niks is minder waar. Het tekenen via een tekentablet vergemakkelijkt het proces om mooie producten en creaties af te leveren. Laten we kijken naar de voordelen ervan.

Voordeel 1: Het is digitaal

Wanneer u tekent via potlood en papier dan zit u altijd met tekenruimte of u moet een nieuw papier pakken. Met het tekenen door middel van een tekentablet kan er grafische software zoals Adobe Photoshop of in Adobe Illustrator snel extra ruimte eraan toegevoegd worden. Hierdoor kunt u zelf kiezen hoe groot een tekenen kan worden.

Teken u bijvoorbeeld in Adobe Illustrator met uw tekentablet? Dan kunt u de volledige tekening nog schalen naar de gewenste grootte zonder kwaliteitsverlies te hebben. Dit heeft als voordeel dat u zo groot of zo klein kunt beginnen zoals u dat zelf zou willen.

Voordeel 2: Uitgummen is makkelijker

Wanneer u tekent via potlood en papier en u maakt per ongeluk een foutje, dan krijgt u allemaal gumsel op het papier wat uw bureau overzichtelijk en vies kan maken.

Wanneer u gebruik maakt van een tekentablet dan kunt u eenvoudig switchen met sneltoetsen in uw document. Hiervoor kunt u dezelfde tablet en bijbehorende tekenpen gebruiken zonder uw bureau vies te maken.

Met de tekentablet kunt u precieze werk verrichten en de gum zo groot of zo klein maken zoals u dat zelf zou willen. Dit heeft als voordeel dat u uw tekenen zo kunt optimaliseren zodat alles tot in de details perfect is.

Voordeel 3: Tekenen op hoog niveau

Veel bekende digitale artiesten zoals Jessica Kobeissi, Terry White en Jullie Trotti gebruiken een tekentablet. Zij gebruiken deze tekentablet op verschillende manieren, waarbij de ene persoon het gebruikt om een portretfoto te optimaliseren terwijl de andere het gebruikt om een illustratie te maken in Adobe Illustrator of in Adobe Photoshop.

Door te oefenen met een tekentablet dan wordt u vanzelf beter in het tekenen met een tekentablet. Hierdoor verbetert u uw digitale skills waardoor u betere en mooiere afbeeldingen kunt realiseren.

Drawing tablet (teken tablet) voor grafisch vormgeving (graphic design)

Foto credits: Josefa nDiaz

Voordeel 4: Details in de hoogste perfectie

Eerder had ik al aangegeven dat het tekenen met een tekentablet veel voordelen heeft wat betreft het tekenen en het weg gummen van het getekende object.

Met een tekentablet kunt u in de details gaan teken wat veel gebruik wordt in Adobe Illustrator. Hierdoor kunt u tekenen tot in de details wat uw afbeelding ten goede komt.

Een bijkomende punt is wel dat u het beste kunt werken in lagen, omdat u anders het overzicht kwijt raakt door alle paden die automatisch worden aangemaakt voor iedere streep dat u binnen het programma zet.

Voordeel 5: Sneller samenwerken met de muis en toetsen

Losstaand van de tools die u heeft met een tekentablet ben ik een groot fan van sneltoetsen. Sneltoetsen maken het makkelijker om tools binnen een programma op te roepen. Daarbij voorkomt u onnodige tijd dat u kwijt bent aan het selecteren en opzoeken van sneltoetsen.

Met een tekentablet komt de kennis over sneltoetsen erg goed uit. Door een goede samenwerking te hebben tussen sneltoetsen en de tekentablet kunt u in een hoog en effectief tempo werken aan de digitale tekening die u gaat maken.

Daarbij kunt u eventueel ook gebruik maken van een speciale muis, die u tegelijkertijd ook kunt gebruiken. Op deze manier zorgt u ervoor dat u met één tool (tekentablet) via uw computer mooie producten kunt leveren.

Voordeel 6: Beschikbaar in veel programma’s

Tien jaar geleden waren er nog maar een paar programma’s die een tekentablet ondersteunen. Tegenwoordig ondersteunen heel veel programma’s een tekentablet waaronder de grafische pakketten van Adobe.

Hierdoor kunt u via de software dat meegeleverd wordt met uw apparaat per programma instellen hoe u alles wil hebben. Naast het tekengebied op de tekentablet zelf heb ik ook nog vier knoppen beschikbaar op de tablet zelf en twee op de tekentablet.

De betekenis van deze knoppen (de acties die ik eraan hang) kan ik per programma anders instellen. Het kan dus zo zijn dat ik één van de knoppen in Adobe Photoshop gebruik voor het undo en redo knoppen en dat deze knoppen in Adobe Illustrator gebruikt worden voor het selecteren van twee tools.

Voordeel 7: Natuurlijke bewegingen

Een voordeel van een tekentablet is dat u natuurlijke bewegingen kunt maken. Het tekenen op een tekentablet kan vergeleken worden met het real-life tekenen met potlood en papier. Zo heeft de stand van de tekenpen op de tekentablet ook invloed op de lijn die getekend wordt. Ook hoe hard iemand drukt met een tekenpen heeft invloed op de dikte en hardheid van het getekende object in bijvoorbeeld Adobe Illustrator of Adobe Photoshop.

Voordeel 8: Gevoeligheid en de lijnvorming

Dit is eigenlijk een verlengde van het vorige voordeel. Door de tekenpen op verschillende manieren te gebruiken wordt het dus mogelijk om de dikte en hardheid van de tekenpen zelf te bepalen. Dit heeft invloed op het resultaat dat u wil tekenen op uw computer of laptop.

Concepting met MJB Events PR

Voordeel 9: Aanpassingen met de tekentablet

De moderne teken tablets hebben verschillende opties die u kunt gebruiken. Zo heeft de tekenpen vaak twee knoppen waarvan één ervan bijvoorbeeld ingesteld kan worden als rechtermuisknop en de andere als een vaak gebruikte functie.

Op de tekentablet zelf is er vaak ruimte voor vier andere knoppen. Deze knoppen kunt u dan gebruiken voor andere functies. Bijvoorbeeld het wisselen tussen veel gebruikte tools of voor de undo of redo functie.

Voordeel 10: Verbetering van productiviteit en effectiviteit

Doordat u tekent met een tekentablet bespaart u veel tijd en werkt u effectiever. Dit komt doordat u niet een tekening meerdere keren hoeft te tekenen, omdat het met de tekenpen en tekentablet beter lukt.

Hierdoor hoeft u misschien een paar (kleine) aanpassingen te verrichten. Op deze manier heeft u tekeningen snel gerealiseerd waardoor het minder tijdrovend is of dat u veel tijd kwijt bent aan het aanpassen.

Voordeel 11: Voorkom dubbel werk

Met het teken via een tekentablet is het niet meer nodig om dubbel werk te verrichten. Op deze manier kunt u de penseel of potlood tool gebruiken om uw tekening te maken. Hierdoor verspilt u geen tijd om eerst op papier een tekening te maken en die later over te trekken in een ander programma.

Voordeel 12: Nieuwe mogelijkheden

Doordat u met een tekentablet en tekenpen tekent kunnen er nieuwe mogelijkheden naar voren komen. Wanneer u tekent met de muis, dan kan dit soms erg lastig zijn voor een tekenaar.

Wanneer u gebruik maakt van een tekentablet dan kunt u betere tekeningen maken die mooiere of betere tekeningen laat maken. Op deze manier hoeft u dus niet andere activiteiten te verrichten waardoor u met nieuwe wegen nieuwe creaties kunt maken. Op deze manier wint u niet alles tijd, maar kunt u ook mooiere, betere en interessante ontwerpen maken voor uw project waar u op dat moment mee bezig bent.

Voordeel 13: Het is milieuvriendelijk

Een belangrijk aspect is dat het tekenen met een tekentablet milieuvriendelijker is. Voor het tekenen heeft u geen (kleur)potloden en papier meer nodig het enige wat u nodig heeft een tekentablet (met pen), een laptop of computer en een software waarin u kunt tekenen (bijvoorbeeld Adobe Photoshop of Adobe Illustrator).

Voordeel 14: Iedereen kan ermee beginnen

Het lastige voor veel beginners is dat men moeten leren werken met een tekentablet. Heel begrijpelijk, want in het begin had ik er ook moeite mee. Uiteindelijk gaat het om de ervaring dat iemand opbouwt. Met deze ervaring kan iemand betere tekeningen maken en leert men ook de tekentablet en tekenpen kennen.

Voor het tekenen heeft u niet per definitie een licentie nodig van Adobe Photoshop of Adobe Illustrator. Ook met andere programma’s zoals Paint, Whiteboard (beschikbaar in Windows 10) en vergelijkbare tools kunnen voor beginnende gebruikers erg handig zijn om daarmee te oefenen en om ervaring mee op te kunnen doen.

Voordeel 15: Motiveert om door te leren

Toen ik eenmaal begon met het tekenen via een tekentablet en tekenpen was het eerst iets raars en moest ik erg eraan wennen. Dit kwam omdat ik op het tekentablet niet zag wat ik precies aan het tekenen was, maar op het scherm.

Wanneer u hieraan gewend bent en ervaring heeft opgebouwd met het tekenen via een tekentablet en tekenpen, dan wil u dit ook vaker gebruiken. Dit is erg belangrijk, want dit is de motivatie om door te gaan met het tekenen via deze tool.

Het is een investering dat u doet. Misschien lijkt het op korte termijn erop dat u weinig gedan kunt krijgen met een tekentablet. Uiteindelijk zal het tekenen via een tekentablet u alleen maar verder helpen in het realiseren van het gewenste resultaat.

 

Hoe koop ik een goede tekentablet?

Nu we weten wat een tekentablet is en welke voordelen het met zich meebrengt kunnen we gaan kijken hoe u nu een goede tekentablet kunt kopen. Dit is allereerst een lastige vraag, omdat er verschillende goede teken tablets op de markt te verkrijgen zijn. Hieronder heb ik zeven tips opgeschreven die u kunnen helpen bij het uitkiezen van een goede tekentablet.

Tip 1: Kijk naar het doel

Om te weten welke tekentablet u aan zou moeten schaffen of om te kijken of u een tekentablet daadwerkelijk wel nodig bent is het raadzaam om te kijken naar het doel dat u heeft met uw tekentablet.

Als u één project heeft waarbij u een foto moet bewerken of een illustratie moet tekenen dan raad ik u aan om het gewoon met de muis te proberen. Het is in dat geval niet heel zinvol om een (dure) tekentablet aan te schaffen die u waarschijnlijk maar één of twee keer zal gaan gebruiken.

Wil u meer doen met foto bewerken of met het tekenen van illustraties, dan raad ik u zeker aan om een tekentablet aan te schaffen. In het begin zal dit een beetje raar aanvoelen of zal u nog niet de juiste vaardigheden hebben om digitaal te tekenen in een grafisch programma.

Tip 2: Gaat u het vaak gebruiken?

Een tekentablet kan duur zijn, zeker wanneer u het beroepsmatig wil gaan gebruiken. Zoals in de eerste tip aan aangegeven is het belangrijk om te kijken hoe vaak u de tekentablet zou willen gebruiken. Wil u dit om een regelmatige basis gebruiken, dan zou ik het u zeker aanraden om gebruik te maken van een tekentablet. Maar heeft u maar één of twee keer per maand een fotobewerking of illustratie nodig, dan raad ik u aan om dit met de muis te proberen om de investering van een tekentablet erg groot kan zijn in dat geval.

Tip 3: Kijk voor online reviews

Online is er veel te vinden. Daarom raad ik u aan om online op zoek te gaan naar een tekentablet. Een veel gebruikte tekentablet is bijvoorbeeld de Wacom teken tablets. Deze teken tablets worden veel gebruikt onder grafische vormgevers, fotograferen en andere digitale kunstenaars.

Wanneer u een tekentablet op het oog heeft, dan raad ik u aan om op andere websites te kijken naar de reviews over dit product. Denkt u bijvoorbeeld maar aan Coolblue, Mediamarkt, Tweakers of op Bol.com. Op deze websites kunt u reviews plaatsen en lezen. Zo weet u wat de ervaringen zijn van andere gebruikers over het betreffende product. Denkt u er wel erom dat sommige websites (zoals ISPGids voor webhosting bedrijven) ook positieve reviews hebben doordat ze een beloning geven aan mensen die een positieve review plaatsen. Om deze misleiding te voorkomen raad ik u aan om meerdere betrouwbare website te controleren.

Drawing tablet (teken tablet) voor grafisch vormgeving (graphic design)

Tip 4: Vraag experts om hulp

Wanneer u eenmaal een tekentablet heeft gevonden en wil weten of dit een goede tekentablet is, dan kunt u altijd een expert vragen. Dit kan bijvoorbeeld iemand zijn die verstand heeft van apparatuur, van teken tablets of van computerzaken.

U zou ook de kennis kunnen inroepen van tekentablet gebruikers die het gebruiken voor hun studie of beroep, bijvoorbeeld als fotograaf of als grafische vormgever. Op deze manier kunt u de ervaring horen wat u kunt gebruiken voor uw definitieve keuze of u de betreffende tekentablet wel of niet moet gebruiken.

Tip 5: Test het uit

In verschillende winkels is het mogelijk om apparatuur uit te gaan testen. Wanneer u de mogelijk hiertoe heeft, dan raad ik het u ook van harte aan. Hierdoor kunt u kijken of het betreffende product een toegevoegde waarde voor u zal hebben en hoe goed u ermee overweg kunt gaan.

Mocht u geen winkel in de buurt hebben waar u de tekentablet kunt testen, dan zou u altijd een kennis die een tekentablet heeft kunnen vragen of diegene je kan helpen met het uittesten van zijn of haar tekentablet.

Tip 6: Begin bij het begin

Het belangrijkste is dat u het apparaat goed leert kennen. Daarom hoeft u niet altijd te kiezen voor de duurste variant van de beschikbare teken tablets. Veel professionals zijn begonnen bij een kleinere en compacte tekentablet die vaak ook al goede kwaliteit levert en ingezet kan worden voor datgene waarvoor de tekentablet eigenlijk bedoeld was.

Tip 7: Het is geen tover tool

Inhakend op tip 6 is een tekentablet geen tovertool. Als u een tekentablet heeft dan hoeft dat nog niet te betekenen dat u een goede tekenaar bent of dat u alles al kunt maken.

Net zoals met fotografie maakt de apparatuur niet uit dat u gebruikt. Het gaat om de gebruiker achter de apparatuur, in dit geval u die de apparatuur gaat gebruiken om digitaal te tekenen via uw computer of tablet.

Conclusie

We kunnen concluderen dat een teken tablet een goede bijdrage kan leveren bij het ontwikkelen van nieuwe content voor uw organisatie, voor u als content creator of voor een project waar u mee bezig bent. Met deze bovenstaande tips en adviezen zal u meer uit uw project kunnen halen waardoor u de teken tablet beter in kunt zetten.