Waarom is het belangrijk om creatief te zijn voor grafisch vormgeving?

Waarom is het belangrijk om creatief te zijn voor grafisch vormgevingFoto: © Pixabay (public domain)

Waarom is het belangrijk om creatief te zijn voor grafisch vormgeving?

Er zijn in de afgelopen jaren heel veel zelfstandige ondernemingen in het leven geroepen. Daardoor is de concurrentie in de markt steeds groter geworden waardoor we steeds origineler moeten zijn. Maar hoe kan u ervoor zorgen dat u creatief bent wanneer u grafisch vormgeving doet en waarom is dit belangrijk? Ik heb het voor u uitgezocht en deel mijn bevindingen vandaag in dit artikel.

Wat is creativiteit?

Het woord creativiteit is een breed begrip en kent daardoor ook verschillende betekenissen. In de meeste situaties wordt er met creativiteit bedoeld dat men in staat is om iets nieuws te ontwikkelen wat nog niet bestaat of om met iets om te gaan op een creatieve manier.

    • Individuele (of persoonlijke) creativiteit: Dit spreekt misschien voor zichzelf. Eén persoon bedenkt of creëert iets creatiefs waarmee iets gerealiseerd wordt. Denk bijvoorbeeld aan het realiseren van een rapport dat gemaakt is met een online programma, omdat diegene geen Microsoft Word op zijn of haar computer heeft staan.
    • Commerciële creativiteit: Dit wordt vaak gebruikt binnen mediabedrijven of bedrijven die zich bezighouden met nieuwe content publiceren. In een groep of team wordt er met regelmaat een creatieve sessie gehouden. In deze sessies wordt bijvoorbeeld nagedacht over hoe een probleem op een creatieve manier kan worden opgelost.
    • Historische creativiteit: Dit is creativiteit waarbij een idee wordt ontwikkeld wat nog nooit door iemand in de geschiedenis heeft bedacht. De Gebroeders Montgolfier hadden vanuit Château de Versailles hun eerste lucht ballonvlucht gerealiseerd. Dit was een idee dat nog nooit eerder bedacht of uitgevoerd was. Door dit idee hebben wij de huidige ballonvluchten die vaak in de zomermaanden erg populair zijn.

 

Deze creatieve ideeën kunnen verschillende raakvlakken hebben waarmee wij (dagelijks) te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan idee over het dagelijkse leven, kunst en cultuur, onderzoek en ontwikkeling, onderwijs, over de wetenschap of over de vele andere onderwerpen.

In de meeste gevallen doorloopt men dan ook een vier stappen model. Dit model begint bij de probleemstelling. In deze fase wordt er gekeken wat precies het probleem is en waar er een oplossing voor bedacht zou moeten worden. Wanneer dit klaar is gaat men verder naar de volgende stap, omzetten van het probleem. Hiermee wordt er gekeken op welke manieren het probleem opgelost kan worden of welk model hier op toegepast zou kunnen worden. Als derde fase is het de bedenkfase. In deze fase wordt nagedacht over de oplossing die bedacht moet worden. Wat zou men graag willen zien als het probleem opgelost moet worden. In deze fase wordt dan vaak out of the box gedacht of zonder kaders denken. In de laatste fase, realiseren van de oplossing, word er over gegaan op de actie. Daarin gaat men de bedachte oplossing daadwerkelijk uitvoeren.

 

Wat is grafische vormgeving?

Grafisch vormgeving is een verzamelnaam voor het visueel vormgeven van uiteenlopende producten. Denk daarbij maar eens aan producten zoals animaties, boeken, datavisualisatie, fotografie, illustraties, posters of websites. In de meeste gevallen zijn deze onderdelen met een computer gemaakt waarbij artistieke en technische vaardigheden zijn toegepast.

Grafisch vormgeving werd voor het eerst genoemd door William Addison Dwiggins in 1922. Dwiggins leefde van 1880 tot en met 1956 en was in die tijd Amerikaanse letterontwerper (iemand die letters ontwerpt), typograaf (het zetten van tekst), illustrator (maken van illustraties), kalligraaf (schoonschrift schrijven) en poppenspeler (iemand die met poppen speelt als show). Hij was dan ook in die tijd de belangrijkste Amerikaanse grafisch ontwerper. Hij noemde zichzelf dan ook grafisch ontwerper.

In de afgelopen jaren is grafisch vormgeving een algemenere naam geworden voor verschillende onderliggende functies, zoals u al kon lezen in de eerste alinea over wat grafisch vormgeving is. Deze functies behoorde vroeger tot één persoon, maar zijn in de laatste jaren afzonderlijk gaan benoemen wat veelal gezien wordt als een specialisatie van iemand binnen de industrie grafisch vormgeving.

Waarom is het belangrijk om creatief te zijn?

Laat ik met de deur in huis vallen. Succesvol zijn in wat dan ook lukt simpel gezegd niet in één nacht of dag (met hele zeldzame situaties daar gelaten). Het kost veel oefenen, veel trainen, veel fouten maken en ook durven risico’s te nemen. Toen ik enkele jaren geleden begon met 2D en 3D tekenen wist ik vrij weinig van de branche af en wist ik eigenlijk ook niet waar ik moest beginnen. Nu, anno 2019, weet ik veel over de branche en heb ik voor verschillende evenementen, festivals en voor andere projecten 2D en 3D tekeningen gemaakt. Dit heb ik alleen bereikt door hard te werken, door te leren, door fouten te maken en ook door creatief te zijn.

Dit laatste is naar mijn mening erg belangrijk. Rome is niet in één dag gebouwd en ging enkele maanden en zelfs jaren overheen. Datzelfde geld voor het toepassen van creativiteit in uw dagelijkse leven binnen grafische vormgeving (of in de branche waarin u actief in bent).

Creativiteit kan nieuwe inzichten in zaken geven of oplossingen creëren die nog niet voor iemand gerealiseerd zijn. Door dit toe te passen binnen de grafische vormgeving krijgt u in een korte tijd nieuwe ideeën, nieuwe inzichten, nieuwe energie, nieuwe verantwoordelijkheden en u kunt, misschien wel het belangrijkste en interessantste, de resultaten delen met mensen om u heen of op social media.

Natuurlijk snap ik, wanneer dit artikel is gepubliceerd, dat het geen 1 januari is wanneer veel mensen goede voornemens hebben. En dat hoeft ook niet. Op iedere uur, minuut en seconde van de dag kunt u beslissen dat u het anders kunt gaan doen. Datzelfde geld ook voor het toepassen van creativiteit in uw grafische vormgeving. In de rest van dit artikel zal ik mijn ervaringen en waardevolle tips met u delen zodat u goed van start kunt gaan.

Waarom is het belangrijk om creatief te zijn voor grafisch vormgeving

Zo wordt u creatiever binnen grafisch vormgeving

Zoals ik in het artikel heb gesproken is creativiteit erg belangrijk wanneer u actief bent in de grafische vormgeving. Het geeft u onder meer nieuwe inzichten, nieuwe energie en verhoogt uw verantwoordelijkheden.

Om die creatieve impuls toe te kunnen passen is er inspiratie, discipline en motivatie nodig. Dit kan simpel gezegd worden gedaan door uw eigen interesses erin te verwerken of door iets toe te voegen wat u zelf leuk vindt om te doen. Door deze techniek toe te passen, zorgt u ervoor dat u uzelf uitdaagt waardoor u niet alleen bezig bent met de techniek en met de uitvoering daarvan.

Dat is niet het enige hoe u de creatieve impuls kunt verbeteren. Wij, als mensen, zijn anders van elkaar ondanks dat onze basiseigenschappen allemaal hetzelfde zijn. De ene persoon krijgt inspiratie of creativiteit door te fotograferen, door te tekenen, door boekkaften over te tekenen, muziek te luisteren of door een korte video te maken. Het is simpel gezegd afhankelijk van hoe u het beste uw eigen creativiteit en inspiratie krijgt. Wanneer u dit weet, dan zal de andere tips die ik hieronder ga delen vanzelf ervoor zorgen dat u creativiteit toe kunt passen in uw dagelijkse leven binnen de grafische vormgeving.

Tip 1: Project 365

Iets wat echt waardevol is om toe te passen. Eigenlijk is deze tip niet alleen geschikt voor grafisch vormgeving, maar is ook geschikt voor diverse andere branches. Het project 365.

Dit is een project waarbij u 365 dagen achter elkaar iets gaat creëren. Het gaat daarbij niet erom dat u op 1 januari 2020 begint. U kunt ook vandaag, wanneer u dit artikel heeft gelezen, beginnen aan het project 365. Het is nooit te laat om aan iets beginnen wat uw creativiteit, vaardigheden en inzichten drastisch kan verbeteren. Iedereen, ongeacht hoe oud u bent, kan iets leren. Dat is denk ik het mooiste geschenk wat wij allemaal hebben gekregen!

Tip 2: Sneltoetsen

Wat zou er gebeuren als u meer tijd had voor het ontwerpen van content. Ja juist, u heeft meer tijd om te werken aan de kwaliteit van de betreffende content. Dit kunt u bereiken door de sneltoetsen te leren van de programma’s waar u vaak meewerkt.

Zo gebruik ik onder meer Adobe Lightroom, Adobe Photoshop en Google SketchUp om content te ontwikkelen. Bij deze drie programma’s maak ik gebruik van sneltoetsen. Door deze sneltoetsen te gebruiken scheelt het mij tijd en energie en kan ik veel sneller werken aan het project waar ik op dat moment mee bezig bent.

Mocht u hier nog niet meer bezig zijn, dan raad ik het zeker aan om toe te passen. U zal versteld staan van de tijd die u daarmee bespaard. Ik kan eigenlijk niet meer zonder de sneltoetsen te gebruiken.

Tip 3: Technische tricks

Met Adobe Illustrator, het grafische programma wat veel vormgevers gebruiken, worden mooie content geproduceerd. Denkt u aan verschillende posters, flyers, brieven of logo’s. Het is daarbij dan ook veel voorkomend dat er veel techniek erbij komt kijken.

Wat ik vanuit het organiseren van evenementen en het verzorgen van het artiestenmanagement heb geleerd is om templates te gebruiken. Zo kunt u in Adobe Photoshop, Adobe Illustrator of in Adobe InDesign een template aanmaken voor het ontwerpen van een logo. Op deze manier voorkomt u dus dat u iedere keer de instellingen (zoals het formaat, DPI en de kleurmodus) moet instellen. Dit scheelt veel tijd en u kunt in enkele muisklikken beginnen met het vormgeven voor het betreffende project.

Tip 4: Probeer dingen uit

Wanneer we iets toepassen in ons dagelijkse leven dan is het in het begin wennen om dat ook daadwerkelijk iedere dag uit te voeren. Daartegenover is het ook erg lastig om iets in ons dagelijkse leven, wat we al een geruime tijd doen, te veranderen of af te leren. Hierdoor kan ons leven erg complex of ingewikkeld zijn.

Daarom raad ik u aan om dingen gewoon uit te proberen. Denk bijvoorbeeld wanneer u bezig gaat met grafisch vormgeving, wanneer u bezig gaat om inspiratie of creativiteit op te doen of wanneer u content gaat produceren met bijvoorbeeld een Adobe product.

Al deze nieuwe uitprobeersels zal onze brein graan triggeren waardoor we anders gaan handelen, anders gaan denken of gaan kijken hoe we de dingen effectiever of productiever kunnen gaan uitvoeren. Het is daarbij wel goed om in gedachten te houden dat het aanleren, wijzigen of afleren van iets volgens recente onderzoeken minimaal (en gemiddeld) 21 dagen duurt voordat het in ons eigen systeem (onze hersenen) is verwerkt.

Een interessant advies dat ik onlangs kreeg was om eens alle functies te gebruiken die een programma ons te bieden heeft. De makers van het betreffende programma hebben de functies niets voor niets toevoegt aan het programma. Kijk eens naar Adobe Photoshop, Adobe Illustrator en Adobe InDesign en probeer gewoon alle functies een keer uit. Hoe meer u nieuwe tools ontdekt en kunt toepassen, hoe grotere uw toolbox is dat u kunt inzetten om mooiere of geavanceerde content te produceren binnen welk project dan ook.

Tip 5: Pas uzelf aan

Een sterk punt daarbij is dat u zichzelf aanleert om u aan te passen aan de situatie. In het begin zal dit erg moeilijk zijn, maar na veel oefenen gaat het uiteindelijk vanzelf. Op deze manier kunt u makkelijker omgaan met de situatie en kunt u uw creativiteit gebruiken om een passende en goede oplossing te vinden voor het probleem. Ook al probeert u vooraf zoveel mogelijk problemen te voorkomen, toch is het niet mogelijk om alle problemen vooraf te voorkomen waarbij u deze moet verhelpen wanneer u daartegenaan loopt.

Tip 6: Kies niet te moeilijk

Versta mij niet verkeerd bij deze tip. Het is goed om uzelf uit te dagen waardoor u uw discipline, motivatie en inspiratie traint. Op deze manier verbetert u zichzelf en de vaardigheden die u daarmee traint.

Daartegenover is het ook mogelijk dat u zichzelf erg klem zet. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer u te moeilijk kiest. Bijvoorbeeld één illustratie per dag maken is bijvoorbeeld al voor de meeste mensen een grote uitdaging. Daarbij kan drie illustraties op een dag maken net te moeilijk zijn waardoor uw motivatie, plezier, inspiratie en discipline naar beneden haalt.

Daarom is het goed om eerst te beginnen met een laag niveau en dit langzaam op te bouwen naar een hoger niveau. Op deze manier weet u dat u datgene aan zou moeten kunnen wanneer u het eerst laag inzet en steeds hoger maakt. Let daarbij wel op dat het u zich niet te makkelijk maakt. Want dat kan natuurlijk ook weer demotiverend zijn.

Tip 7: Gebruik simpele tools voor meer tools

Wanneer we langer met een programma of met een werkflow werken dan kunnen werkzaamheden of tools vastlopen of dat we maar 10 % van datgene gebruiken wat, met een kleine aanpassing, veel meer werk uit handen kan nemen waardoor we ons kunnen focussen op de dingen die wij leuk vinden om te doen.

Het is daarom goed om te kijken welke tools u allemaal gebruikt. Maak het u niet te moeilijk en kies voor makkelijker tools. Op deze manier kunt u makkelijk de tool erbij halen wanneer dit nodig is zonder eerst veel tijd kwijt te zijn aan een tool die te moeilijk is om te begrijpen, voordat u deze echt daadwerkelijk kan inzetten waarvoor u het graag wilde inzetten.

Uiteindelijk, hoeft niet altijd zo te zijn, maar kunnen deze vele simpele tools u helpen om uw creativiteit een boost te geven. Op deze manier kan u dan weer inspiratie krijgen waardoor u weer meer plezier krijgt in het creëren van content voor welk project dan ook.

 

Tip 8: Creëer iets nieuws

Toen ik enkele jaren geleden begon met het tekenen in 2D en 3D voor de evenementen en artiesten wereld was dit een grote ervaring voor mij. Ik leerde niet alleen effectiever en productiever tekenen, maar ik kreeg ook veel kennis over de evenementen en artiesten wereld naast mijn studie en de vele werkzaamheden die ik deed.

Enkele weken geleden heb ik besloten om mijn kennis uit te breiden. Ik ben niet getopt met het tekenen voor de evenementen en artiesten wereld, maar ik ben mijn werkveld gaan uitbreiden. Zo heb ik de Boeing 787 Dreamliner in 3D getekend. Dit was voor mij wel een grote omschakeling om te doen, ondanks dat de basisbeginselen voor iedere 2D en 3D tekenproject hetzelfde is.

Wat ik hiermee eigenlijk mee wil zeggen is dat u iets nieuws zou moeten maken. Wanneer u dit toepast dan kan dit weer leiden tot nieuwe inzichten in uw huidige industrie, waardoor u problemen sneller kunt oplossen of dat u werkprocessen effectiever kunt inrichten. Dit kan dan weer leiden in een snellere procesuitvoering waardoor u, maar ook andere mensen om u heen daar weer goed van kunnen profiteren.

Tip 9: Bouw uw eigen bibliotheek

Bij het tekenen van 3D tekeningen voor een evenement of festival is het vaak zo dat dezelfde elementen weer terug komen. Om dit iedere keer weer zelf te ontwikkelen kost gewoon veel tijd, energie en geld. Daarom heb ik destijds ieder object opgeslagen als een apart document. Zo heb ik bijvoorbeeld in mijn 3D tekenbibliotheek een bestand voor een dranghek, een toiletwagen, hekwerken, muziekinstrumenten en bijvoorbeeld een stoel. Zo kan ik eenvoudig dit bestand inladen in het project waarmee ik op dat moment mee bezig ben. Indien nodig kan ik de kleur aanpassen maar ik hoef niet iedere keer dat betreffende element zelf te tekenen.

Ditzelfde geld eigenlijk ook binnen de grafische vormgeving. Zorg ervoor dat u een eigen bibliotheek aanlegt. Bijvoorbeeld met templates die u vaak gebruikt voor het maken van een rapport, verslag, logo of magazine. Of u maakt een map aan waarin u uw lettertypes kunt terugvinden die u veel gebruikt of kleurpaletten die u veelal gebruikt bijvoorbeeld binnen de vormgeving of met fotografie. Deze bibliotheken kunt u dan raadplegen en waar nodig toepassen. Dat scheelt veel tijd en energie om al die stappen opnieuw uit te voeren, iedere keer weer als u iets nieuws gaat doen of gaat maken.

Tip 10: Zorg voor natuurlijke druk

Er zijn mensen die niet onder druk kunnen werken en er zijn mensen die graag onder druk werken. Nu is druk op het werk niet een heel groot probleem en geeft het alleen voldoening als het ook lukt om een deadline te behalen. Een ander verhaal is het wanneer de druk te hoog wordt. Hierdoor kunt u erg last krijgen van stress wat weer slecht is voor uw lichaam en (mentale) gezondheid.

Daarom raad ik u aan om realistische deadlines te stellen. Wat u bijvoorbeeld kunt doen voordat u met het project 365 begint, waar ik het in tip 1 over had, is om een week van ten voren zoveel mogelijk content te produceren. Hierdoor zorgt u dat u een buffer opbouwt die u kunt toepassen wanneer u in een later stadium van het project in tijdnood komt.

Een andere manier is om het plan wat u heeft aan één of meerdere familieleden te vertellen of aan een goede vriend of vriendin. Hierdoor kunnen zij u motiveren, assisteren en eventueel voorzien van waardevolle feedback. Zij staan er vaak niet middenin en kunnen vanuit andere perspectieven naar uw probleem, situatie of oplossing kijken.

Conclusie

Het is dus erg belangrijk dat creativiteit aanwezig is wanneer u van plan bent om actief te zijn binnen de grafische vormgeving. Het is daarbij wel raadzaam om goed te kijken wat uw doel is en wat u graag zou willen bereiken. Op deze manier kunt u niet alleen werken aan uw eigen doelen, aan uw projecten maar ook aan uw eigen vaardigheden en aan uw eigen workflow. Op deze manier kunt u effectief en productief, met een stuk creativiteit, inspiratie, motivatie en discipline realiseren. Zo is niet alleen uw klant of leidinggevende tevreden, maar ook u bent tevreden omdat u het werk (succesvol) kunt afleveren.