Waarom AutoDesk AutoCAD 2020 een grote boost kan geven aan uw project

AutoDesk AutoCAD 2020Foto: © Pacto Visual (public domain)

Waarom AutoDesk AutoCAD 2020 een grote boost kan geven aan uw project

AutoDesk AutoCAD 2020 wordt voor veel doeleinden gebruikt. Het werd voorheen altijd gebruikt als tool voor de bouwindustrie, waarbij bouwtekeningen nodig zijn om de juiste constructie te krijgen. Vandaag laat ik u zien waarom AutoDesk AutoCAD een boost kan geven aan uw project.

Wat is AutoDesk AutoCAD?

AutoDesk AutoCAD is een software van AutoDesk wat in 1982 als tekensoftware op de markt is gekomen. Het was bedoeld voor het tekenen van technische tekeningen, bijvoorbeeld voor een plattegrond van een huis, een bouwconstructie van een apparaat of voor een kast. In de loop der jaren heeft AutoDesk het software flink uitgebreid waardoor het vandaag de dag uitgebreid programma is om mee te werken.

Een groot voordeel die daarbij komt kijken is de mogelijkheid om in 3D te gaan tekenen. Hierdoor kan men naast het traditioneel 2D tekenen ook 3D objecten maken. Handig wanneer u specifieke elementen, bijvoorbeeld voor een autotekening, in 3D moet weergeven. Wil u toch nog de 3D tekeningen in meer detail weergeven, dan raad ik u aan om gebruik te maken van Google SketchUp, AutoDesk 3D’s Max of van AutoDesk Inventor.

Wat is nieuw in AutoDesk AutoCAD 2020?

Iedere editie van AutoDesk AutoCAD komt met verbeteringen ten opzichte van de voorgaande versie. Dit gebeurde ook bij de lancering van AutoDesk AutoCAD 2020. Dit programma heeft als eerste een donker thema gekregen met contrastverbeteringen en scherpere pictogrammen. Hierdoor kunt u ook met AutoCAD 2020 werken wanneer u in een donkere omgeving bevindt, bijvoorbeeld wanneer het al avond is. Hierdoor krijgt u niet het volle licht in uw gezicht wat voor irritaties kan zorgen bij uw ogen of voor uw hoofdpijn. Door de komst van het donkere thema is het contrast verbeterd tussen de kleuren en zijn de pictogrammen aangescherpt zodat u beter het overzicht kunt bewaren.

De zogeheten quick measure tool is ook verbeterd. Hierdoor hoeft u niet iedere keer het meetlint erbij te pakken. Door middel van uw muis kunt u binnen korte tijd zien wat de afstand is van een bepaald punt binnen uw tekening in vergelijk met een ander punt. Bijvoorbeeld handig wanneer u een 2D tekening maakt van een huis.

Paletten dat beschikbaar is binnen het programma hebben ook ene update ondergaan. Het is daarbij overzichtelijker geworden om in te gaan op de schaalbaarheid van het programma en hoe de gebruiker de indeling wil hebben wat het beste werkt. Op deze manier kunt u eenvoudig aanpassingen verrichten aan uw tekening zonder ook daadwerkelijk veel tijd kwijt te zijn aan het zoeken van de betreffende tool.

Het was al mogelijk om DWG bestanden te vergelijken. Met de komst van AutoDesk AutoCAD is het nu mogelijk om beter de vergelijking te maken tussen twee verschillende tekeningen. Hierdoor kiest u eenvoudig de twee versies. AutoCAD zal deze versies over elkaar neerleggen en de verschillen laten zien in het rood en groen. Hierdoor heeft u een goed overzicht wat nieuw is en wat oud is.

Naast de eigen mogelijkheid van de AutoDesk cloud is AutoDesk de samenwerking aangegaan met Microsoft OneDrive en Box. Hiermee kunnen bestanden ook op een andere manier gedeeld worden met andere gebruikers. Daarbij heeft AutoDesk ook gelijk de functie opslaan voor het web en opslaan voor mobiel verbeterd. Zo heeft u op iedere plek en op ieder apparaat de beschikking over de recentste tekening voor uw project.

Onder de motorkap van AutoDesk AutoCAD 2020 zijn er ook verschillende prestatieverbeteringen meegeleverd. Zo wordt het programma sneller geladen, maakt het slimmer gebruik van het beschikbare geheugen en kan het programma sneller geïnstalleerd worden voor computers die draaien op SSHD of SSD schijven. In totaal zou deze verbeteringen, wanneer het gebruikt zou worden door alle AutoCAD gebruikers wereldwijd, dan zou er 80 jaar bespaard worden aan het ontwikkelen van 2D of 3D tekeningen in AutoCAD.

AutoDesk AutoCAD 2020

Waarom kan AutoDesk AutoCAD 2020 uw project verbeteren?

Ieder project heeft een goed overzicht nodig. Daarbij kan AutoDesk AutoCAD 2020 u bij helpen. Denkt u het allereerst aan het tekenen van een 2D tekening voor uw evenement. Aan de hand van een plattegrond kan in AutoCAD deze nagetekend worden. Hiermee weet u goed hoeveel ruimte u heeft voor het indelen van uw evenement of festival.

Wanneer u de tekening eenmaal heeft dan kunt u door middel van andere lijnen makkelijk aangeven wat iets precies inhoudt. Gele lijnen kunnen bijvoorbeeld stroomkabels zijn en blauw lijnen kunnen bijvoorbeeld waterslangen zijn. Op deze manier weet u als evenementenorganisatie precies waar wat te vinden is. Ook is dit bijvoorbeeld handig voor de hulpdiensten. Wanneer er een brand is op een festival, dan hoeft de Brandweer alleen de stroomkabels te volgen en kunnen ze achterhalen waar de bron zit waarmee de stroom eraf gehaald kan worden. Op deze manier kan er veilig gewerkt worden.

Ook voor andere industrieën kan AutoCAD een belangrijke rol spelen voor uw project. Denkt u bijvoorbeeld aan de bouwsector. In AutoCAD kan de plattegrond gemaakt worden. Hierbij kan worden aangegeven waar de muren komen te staan, waar de stopcontacten moeten komen, waar de waterleidingen lopen of waar de (nood)deuren staan. Hierdoor weet u per verdieping al vrij snel wat u waar kunt vinden.

Aan de hand van de AutoCAD tekening kunt u deze eenvoudig koppelen aan andere tekeningen. Denkt u daarbij maar aan de andere AutoDesk producten, zoals AutoDesk Revit. Hierdoor weten de personen of organisaties die de 3D tekening maken in AutoDesk Revit waar de muren moeten komen te staan. Op deze manier werkt iedereen vanuit zijn of haar discipline en kan een andere teamlid ondersteuning geven waar dat mogelijk is.

Als laatste is het complete plaatje erg belangrijk. Door de komst van de virtual reality en andere technologische ontwikkelingen kunt u nog meer uit AutoCAD halen en deze combineren met de andere producten van AutoDesk. Het voordeel daarvan is dat u vroegtijdig kunt zien hoe het uiteindelijke resultaat er (ongeveer) uit komt te zien. Eventuele problemen of fouten kunnen in dit stadium nog verholpen worden, zonder dan ook maar één bouwsteen of betonstoring te hoeven doen. Dit scheelt weer in de kosten voor uw project.

Hoe zorgt u ervoor dat AutoDesk AutoCAD 2020 goed werkt binnen uw project?

Voor ieder project is het belangrijk dat de voorbereiding erg goed is uitgevoerd. Eén minuut aan goede voorbereiding zorgt voor 10 minuten minder tijd aan de uitvoering. Dat betekent dus dat wanneer u een goede voorbereiding heeft, dat u veel tijd en energie kunt besparen.

Stap 1: Voorbereiding

Het klinkt misschien eenvoudig, maar ik zie het helaas in de praktijk nog vaak genoeg verkeerd gaan. Zorg voor een goede voorbereiding. Wanneer u heeft besloten om AutoDesk AutoCAD 2020 in te zetten voor uw project, zorg er dan voor dat alle belangrijk informatie bekend is bij iedereen. Dit kunt u doen door een gedeeld document aan te maken en deze te delen met alle betrokkenen binnen het project. Degene die aanvullingen hebben, kunnen dit zelf (of laten) toevoegen aan het document. Zo is iedereen binnen enkele seconden of minuten op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen het project.

Stap 2: Workplace

Als tweede is het belangrijk voor de gebruiker van AutoDesk AutoCAD 2020 om een goede workplace te hebben. Zowel fysiek als in het programma. Denkt u in de fysieke situatie maar aan een plek waar u uw computer neer zet (en eventueel uw tweede monitor). Wat voor soort muis of tablet u erbij gebruikt en waar u de informatie bewaard die voor uw van belang is om het project goed uit te voeren. Gebruikt u een tablet, een whiteboard of toch losse A4-tjes.

In de workplace van het programma is het belangrijk dat u weet hoe u de indeling goed weergeeft voor uzelf. Ik pas dit altijd als eerste aan en ga, indien dat mogelijk is, de workplace exporteren. Dit zorgt ervoor dat ik, wanneer ik het programma verwijderd of moet her installeren, dat ik altijd terug kan vallen op de destijds gemaakte workflow dat het beste voor mij werkt. Het laatste wat u wil in zoon project is het veelvoudig zoeken naar bepaalde tools of eigenschappen die u nodig heeft.

Stap 3: Instellingen goed zetten

Ik heb het één keer vergeten, maar moest toen helemaal over nieuw beginnen. Zorg ervoor dat u de afmetingen goed en duidelijk communiceert. Met een project in Nederland zal dit niet zo heel snel gebeuren, omdat we binnen verschillende projecten de meters of centimeters als communicatieafstand hebben.

Wanneer u betrokken bent in internationale teams dat wordt het belangrijker om goed te communiceren wat precies de afmetingen zijn van uw project. Het verschil tussen 1 meter of 1 inch is in dat betreft erg groot en kan voor veel problemen zorgen, waaronder extra kosten of dat de bouw volledig over nieuw zou moeten gaan.

Stap 4: Denk om de X, Y en Z as

Denkt u er om dat u goed weet welke lijn u moet hebben binnen het project. Voor de 2D tekeningen gebruikt u maar twee assen, namelijk de X-as en de Y-as. Wanneer u in 3D tekent dan moet u gebruik maken van zowel de X-as en de Y-as als de Z-as. Wanneer u deze assen per ongelijk door de war haalt, dan kan uw project een raar gevolg hebben. Daarom raad ik u aan om goed te kijken naar de verschillende indicaties die zichtbaar zijn in het tekenscherm van AutoDesk AutoCAD 2020.

Stap 5: Exporteer en deel

Zorg er goed voor wat de doeleinden zijn voor het project. Moet een andere organisatie nog werken op basis van uw tekening, dan raad ik aan om goed te kijken in wat voor soort document zij moeten werken. Niet alle documenten zullen vlekkeloos gebruikt kunnen worden.

Bent u de eindgebruiker van het document en moet u alleen een PDF-bestand aanleveren aan u opdrachtgever? Dan raad ik u aan om goed te kijken naar de schaal en deze schaal dan ook in de tekening te vermelden. Daarbij kunt u ook voor alle zekerheid de afmetingen van zowel de binnenlijnen als buitenlijnen in de tekening laten zien. Hiermee voorkomt u misverstanden en weet iedereen hoe lang ieder onderdeel is.

 

Stap 6: Geef een omschrijving

De meeste projecten, zoals het tekenen van een plattegrond voor een festival, zal niet heel ingewikkeld zijn. Grotere tekeningen voor een huis bijvoorbeeld vergen veelal veel inspanningen en uitleg. Daarom raad ik u zeker aan om een goede omschrijving bij de tekening te voegen. Daarbij kunt u technische elementen of moeilijke stukken in de tekening vergroot weergeven in andere tekeningen die naast uw overzichtstekening gebruikt kunt worden. Hierdoor voorkomt u dat men de tekeningen verkeerd interpreteren of niet goed begrijpt.

Stap 7: Evaluatie

Een belangrijke stap voor eigenlijk ieder project. De evaluatie is het moment waarbij u kunt terugkijken op de periode van het project. Wat is bijvoorbeeld goed gegaan, wat is verkeerd gegaan en waaraan zou u als organisatie moeten werken.

Kijk daarbij niet alleen binnen uw eigen team. Vraag ook uw klant en eventuele andere leveranciers of partners die hebben meegeholpen aan het project om feedback en hoe zij het proces hebben ervaren. Op deze manier kunt u 360 graden feedback krijgen, waarmee u toekomstige projecten kunt verbeteren waar dat mogelijk is. Zo haalt u niet alleen het beste uit uzelf en uit uw organisatie, maar u zal ook het beste hierdoor kunnen halen uit de kwaliteiten die u aan te bieden heeft aan uw klanten.

Conclusie

Ieder project heeft een goed overzicht nodig. Voor evenementen, festivals en bouwprojecten kan dit gerealiseerd worden door een 2D tekening met AutoDesk AutoCAD 2020. We kunnen concluderen dat AutoDesk, het bedrijf achter AutoCAD, in de afgelopen jaren veel heeft veranderd aan het stukje software. Met deze grote update uit maart 2019 en de adviezen die ik u meegeef in dit artikel weet ik zeker dat u AutoDesk AutoCAD 2020 succesvol in kunt zetten.

Tags: