Waarom 2D en 3D visualisaties belangrijk zijn

Concert podium in 3D tekenen met Google SketchUp© MJB Events PR

Waarom 2D en 3D visualisaties belangrijk zijn

In de afgelopen jaren hebben we het steeds vaker gezien op het gebied van evenementen. 2D en 3D Visualisaties zijn steeds belangrijker geworden. Bijvoorbeeld voor u als bezoeker, maar ook voor de Gemeente en hulpdiensten zodat zij precies weten wat waar te vinden is. Bijvoorbeeld in het geval van een calamiteit. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze visualisaties goed zijn?

Wat zijn eigenlijk 2D en 3D visualisaties?

2D en 3D visualisaties zijn eigenlijk weergaven van een evenemententerrein, een huis of een concertzaal van hoe het eindproduct voor de klant of voor de opdrachtgever eruit komt te zien. Daarbij is er een groot verschil tussen 2D en 3D visualisaties.

2D visualisaties is net zoals een plattegrond. Van bovenaf gezien, ook wel een helikopterview, kunt u door middel van een schaal kijken wat waar komt te staan. Aan de hand van een legenda kunt u daarbij kijken welke lijnkleur wat betekend. Bij evenementen of concerten is meestal een blauwe lijn de watertoevoer en een gele lijn de stroomtoevoer.

3D visualisaties is net weer iets anders. Dat is eigenlijk hoe u het dagelijkse leven ziet maar dan getekend in een 3D programma. Bijvoorbeeld AutoDesk Revit of Google SketchUp. Het is daarbij belangrijk dat alles op realistische schaal wordt getekend. Anders heeft een 3D visualisatie niet heel veel zin. Bij een 3D visualisatie hoeft er niet een legenda erbij getekend te worden. Dit komt omdat de kleuren eigenlijk overeenkomen met de werkelijke kleuren zoals we dat zien in het dagelijkse leven.

Waarom zijn 2D en 3D visualisaties belangrijk?

2D en 3D visualisaties zijn in de laatste jaren steeds meer belangrijker geworden. Dit komt omdat we steeds meer visueel ingesteld zijn. Zo zeggen wetenschappers dat in 2019 maar liefst 80 % van de Facebook statusupdates uit video bestaat.

Dit is eigenlijk ook hetzelfde met het organiseren van evenementen, concerten en festivals. Voor de Gemeente en opdrachtgevers is het belangrijker om deze visualisaties te zien. Dat komt omdat ze daardoor snel kunnen ingrijpen of kunnen beslissen hoe ze de indeling bijvoorbeeld willen hebben of waar er allemaal stroom vandaan gehaald moet worden.

Daarbij is het natuurlijk wel een zorg om als opdrachtgever of als klant aan te geven wat u precies wil bereiken met een tekening. Want een 2D tekenaar en 3D tekenaar kost redelijk veel geld per uur waardoor de kosten snel op kunnen lopen.

Hoe maak ik 2D en 3D visualisaties?

Nu we weten wat 2D en 3D visualisaties zijn moeten we deze alleen nog maar ontwikkelen. Daarvoor zijn een aantal programma’s op de markt gekomen die u daarbij kunnen helpen. Denkt u bijvoorbeeld maar aan Google SketchUp, AutoDesk AutoCAD (lees ook eens Binnenkort tekenen met AutoCAD), AutoDesk Revit of aan VectorWorks.

Om deze tekeningen realistischer te maken en meer aan te laten sluiten op de werkelijkheid zijn er een aantal programma’s op de markt gekomen die u daarbij kunnen helpen. Zo kunt u gebruik maken van V-Ray of Lumion 3D.

 

5 Tips voor een goede tekening

Wanneer u een goede tekening wil hebben dan heeft u te maken met verschillende aspecten. Ik speel hierbij in op vijf verschillende, maar belangrijke aspecten om de basis goed te hebben tussen u en de tekenaar.

Tip 1: Weergave van verschillende kanten
Zorg er altijd voor dat u bij 3D visualisaties een tekening van verschillende kanten heeft, bijvoorbeeld wanneer u een evenement organiseert. Wanneer u een tekening heeft van één kant, dan kan dit een vertekend beeld geven waardoor er misverstanden kunnen ontstaan.

Tip 2: Maak afspraken op papier
Zorg dat u de gemaakte afspraken op papier heeft staan. Dit is een tip die eigenlijk op iedere opdracht of uitbesteding van toepassing is. Wanneer u dit heeft, dan weet de klant als de tekenaar waar hij of zij aan toe is.

Tip 3: Vraag om tussentijdse updates
Vraag met regelmaat, bijvoorbeeld om de twee weken, om een tussentijdse tekening. Hierdoor kan je sneller inspringen als er dingen verkeerd gaan en kunt u ook aanpassingen doen mocht er toch iets zijn wat u graag zou willen veranderen.

Tip 4: Zorg dat alles helder is
Geef de gewenste schaal door. Wanneer u een bouwbedrijf aanneemt om uw huis te verbouwen en u huurt een aparte (onafhankelijke) tekenaar in om een 2D of 3D visualisatie te laten maken. Vraag dan aan het bouwbedrijf of ze ook een bepaalde schaal nodig hebben. Het zou erg vervelend zijn wanneer u een tekening krijgt die op een schaal is gemaakt waarmee het bouwbedrijf eigenlijk niks mee kan doen. Dat is zonde van de tijd en van het extra geld.

Tip 5: Bespaar niet op de tekenaar
Inhakend op tip 4, bespaar niet op een 2D of 3D tekenaar. Een goede basis is belangrijk om ieder project, bijvoorbeeld evenement, concert, festival of een verbouwing van uw huis te laten slagen. Ik weet het, een 2D en 3D tekenaar is duur, maar wanneer u alles duidelijk aangeeft aan de tekenaar, dan zou het geen probleem moeten zijn. Misschien kan de tekenaar die laatste wijziging voor een klein prijsje doen in plaats van het volledige uurtarief.

Conclusie

U doet er dus verstandig aan om goed na te denken of u een 2D of een 3D visualisatie wil hebben. Het is daarbij verstandig om goed in te spelen op de eisen en wensen van de tekenaar en dit ook goed te communiceren. Zo voorkomt u extra kosten of wachttijd wat voorkomen had kunnen worden. Met de bovenstaande tips kan er eigenlijk niks mis gaan.

Zocht u nu ook een 2D of 3D tekenaar? Ik help u graag verder. Neem een kijkje op de pagina 2D en 3D tekenen of neem gelijk contact met mij op via mijn contactformulier.

Tags: