Visualisaties is de key voor de toekomst

Michelle Rodriquez from Fast and FuriousFoto: © Peter Duhon (licentie WikiPedia - CC BY 2.0), bewerkt MJB Events PR

Visualisaties is de key voor de toekomst

Binnen organisaties wordt het steeds vaker gebruikt, visualisaties. Maar daar blijft het niet alleen bij. Ook voor op social media, de website en richting klanten worden visualisaties vaak gebruikt. Dit zal in de komende jaren steeds meer gebruikt worden om data, wat vroeger in tekst werd geschreven, weer te geven. In dit artikel ga ik verder erop in waarom visualisatie de key is voor de toekomst.

Wat zijn visualisaties?

Visualisatie is eigenlijk een verzamelnaam van een bepaalde zin of gedachten wat omgezet wordt in een beeld, de visualisatie. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om een afbeelding (fotografie), ruimtelijk inzicht (in het hoofd weten hoe iets eruit komt te zien), datavisualisatie (grafieken en tabellen), illustraties en bijvoorbeeld tekeningen.

Het is daarbij erg wisselend wat er precies met een visualisatie wordt bedoeld. In de meeste gevallen gaat het om een ondersteunend beeld wat een toegevoegde waarde heeft voor het artikel of de context waar het in staat.

Waarom zijn visualisaties belangrijk?

Gemiddeld leest een Nederlander ongeveer 250 woorden per minuut. Dat betekent dat u dus over een artikel met 2500 woorden ongeveer 10 minuten bezig bent. Omdat dit in sommige gevallen te veel tijd kost worden visualisaties toegevoegd. Bijvoorbeeld visualisaties die een alinea kunnen samenvatten of zelfs een hele uitleg omzetten in een infographic. Dit gaat dan gepaard met kleine tekeningen waardoor het voor iedereen een stuk duidelijker wordt wat er precies staat.

Omdat we hier steeds meer aan gewend zijn geraakt wordt het steeds belangrijker om visualisaties te gebruiken. Dit helpt de lezer niet alleen om de tekst samen te vatten maar kan ook als extra ondersteuning gelden ter verduidelijking van een stuk tekst. Bijvoorbeeld handig wanneer u over een bepaald begrip praat wat eigenlijk vakjargon is. Iemand die werkzaam is binnen dezelfde markt zal zeker begrijpen wat u bedoelt, maar iemand die niet bekend is met het vakjargon zal ook niet weten waarover u het hebt. Hierdoor is de kans groter dat de lezer afhaakt en dus niet verder uw artikel leest.

Daarbij kunnen visualisaties ook een toegevoegde waarde hebben op het organische zoekverkeer. Wanneer u een tekst schrijft met een visualisatie, dan kan een zoekmachine (bijvoorbeeld Google en Bing) de afbeelding indexeren die dan weer automatisch linkt naar uw website. Op deze manier kunt u gratis organisch verkeer naar uw website krijgen. (Let er wel erop dat u niet te veel afbeeldingen toevoegt, want dan kan deze mogelijkheid ook weer tegen werken).

Als laatste zijn visualisaties belangrijk om de tekst te onderbreken. Kijk eens naar een situatie waarin u eens stuk tekst aan het lezen was. Wat viel er op? Waren er visualisaties, quotes of video’s erin te zien of was het in één keer een stuk tekst. Hoe vond u dit lezen? Doordat u het artikel in onderdelen verdeeld en daarbij gebruik maakt van visualisaties voelt het voor de lezer dat hij of zij korte stukjes tekst leest. Hierdoor heeft de lezer eigenlijk niet in de gaten dat het toch een groot stuk tekst was.

UX Design smartphone app calendar

UX Design smartphone app calendar

Hoe kunt u visualisaties maken?

Vroeger moest u geavanceerde software gebruiken om visualisaties te maken of moest u deze tekenen en later inscannen via de computer. Tegenwoordig zijn er zowel voor de computer als online verschillende tools te vinden.

Mijn advies is om gebruik te maken van Adobe Photoshop of Adobe Illustrator om visualisaties te maken. Deze software is wel betaald, maar kunnen uiteenlopende content cre√ęren. Denkt u bijvoorbeeld maar aan filmposters, Facebook omslagfoto‚Äôs of aan tekeningen die gemaakt worden ter verduidelijking van de teksten die geschreven zijn.

Voor ingewikkelde tekeningen, bijvoorbeeld 2D en 3D tekeningen, moet u geavanceerde software gebruiken. Veel gebruikte software, die ik ook gebruik, zijn AutoDesk AutoCAD, AutoDesk Revit en Google SketchUp. Online zijn er verschillende gratis CAD software te vinden, echter hebben die minder functionaliteiten als de eerder genoemde 2D en 3D tekensoftware.

Ondanks dat de software die ik heb genoemd eigenlijk allemaal betaald zijn met een jaarlijkse of eenmalige betaling, zijn er online ook verschillende tools te vinden die u kunnen helpen bij het ontwikkelen van content. Een bekende online tool is Canva en Pablo zijn ongeveer dezelfde soort tools. Hiervoor heeft u alleen een gratis account nodig waarbij u online, in uw account, content kunt maken. Hierbij heeft u de beschikking over het toevoegen van achtergronden, teksten en afbeeldingen. Als u niet veel wil gaan doen met de afbeeldingen dan zijn deze twee tools een geschikte keuze.

Voor het vinden van visualisaties op het gebied van fotografie dan kunt u terecht op Unsplash, Pixabay en Pexel. Op deze drie websites vindt u stockfoto’s die als publiekelijke domein online zijn gezet. Let er wel op welke rechten u heeft. Er zijn foto’s die vrije zijn voor zowel commercieel als privé gebruik, maar er zijn ook foto’s die extra eisen vragen.

Daarnaast zijn er verschillende websites die u kunnen voorzien van templates. Dit kan vari√ęren van templates voor bijvoorbeeld Adobe InDesign tot aan ingewikkelde tekeningen voor Google SketchUp of voor Adobe Premi√®re.

Conclusie

We kunnen concluderen dat visualisaties niet alleen een leuke toevoeging is voor een stuk tekst. Het kan verschillende doelen hebben. Bijvoorbeeld het organisch zoekverkeer verbeteren, het ophelderen van de informatie dat gegeven wordt in de tekst of een stuk tekst samenvatten tot een enkele afbeelding. Het is daarom goed voor u, als schrijver of schrijfster van de tekst, om goed na te denken hoe en welke afbeeldingen u gaat toevoegen aan het stuk tekst. Alleen op deze manier zal u waardevolle visualisaties toevoegen aan uw tekst, die niet alleen uw website beter vindbaar maken maar ook een toegevoegde waarde zijn voor de bezoeker van uw website.